Hoe te voorkomen dat een kat in een boom klimt

Katten staan bekend als verbazingwekkend behendig. Het zijn professionele klimmers en absoluut dol op het beklimmen van duizelingwekkende hoogten in bomen.

Snel overzicht

01

Katten zijn meestal zeer behendige klimmers, maar ze worstelen met het weer naar beneden komen.

02

Als uw kat vast komt te zitten in een boom, moet hij misschien worden gered of kunnen ze zichzelf verwonden.

03

U kunt voorkomen dat uw kat in bomen klimt en hem veilig houden door een paar voorzichtige stappen te volgen.

Het probleem ontstaat wanneer katten daar vast komen te zitten en niet terug naar beneden kunnen of willen komen. We kennen allemaal het verhaal van de brandweermannen die worden opgeroepen om een eigenzinnige kat uit een boom te redden!

Waarom klimmen katten in bomen?

Katten klimmen in bomen tijdens het jagen, om te ontsnappen aan roofdieren en gewoon voor de lol.

Katten klimmen in bomen om vele redenen, waaronder natuurlijke instincten of om roofzuchtige redenen. Wanneer katten jacht voor prooien nemen ze vaak graag een hoog uitkijkpunt, zodat ze hun prooi kunnen bekijken en besluipen zonder gezien te worden. Hoog in een boom zitten betekent dat ze hun gezichtsveld kunnen vergroten, zodat ze eventuele bedreigingen in hun omgeving kunnen identificeren en naar prooien kunnen zoeken.

Katten klimmen ook in bomen als ze een kleiner dier of vogel spotten om op te jagen, bijvoorbeeld als ze een vogelnest of een eekhoorn in de boom hebben gezien. Dit is vaak wanneer katten in de problemen komen als ze iets achtervolgen en hoger klimmen dan ze normaal zouden doen, en dan niet in staat zijn om weer naar beneden te komen.

Sommige katten klimmen in bomen om aan roofdieren te ontsnappen, bijvoorbeeld wanneer ze worden achtervolgd door een hond of coyote, of een ander wezen dat hen niet kan volgen in een boomstam. De boom biedt hen een veilige schuilplaats. In het wild klimmen katten vaak in bomen om een veilige plek te vinden om te slapen of uit te rusten van potentiële roofdieren.

Katten klimmen ook in bomen als onderdeel van hun spel. Ze doen het voor de lol! Kittens graven vooral graag hun klauwen in de schors van de bomen en merken vaak niet hoe hoog ze zijn geklommen totdat ze zich realiseren dat ze niet meer naar beneden kunnen.

Lees ook: 5 eenvoudige tips om katten van counters te houden

Waarom komen katten vast te zitten in bomen?

Katten zijn geweldig in het beklimmen van bomen, maar ze zijn veel minder bedreven in het terug naar beneden klimmen.

Je vraagt je misschien af hoe katten in de eerste plaats vast komen te zitten in bomen, omdat ze zo behendig zijn en zulke goede klimmers. De reden hiervoor heeft te maken met de anatomie van de klauwen van een kat. Op hun poten buigen de klauwen naar binnen.

Wanneer katten hun poot op de boomstam leggen, grijpt de klauw naar binnen en geeft ze een hefboom om zichzelf omhoog te trekken. Wanneer de kat naar beneden moet komen, is de grip nu helaas de verkeerde kant op en voelen ze zich niet veilig gewichtdragend naar beneden gericht met de zwaartekracht die ze ook naar beneden trekt.

De beste optie in deze situatie zou zijn dat ze eerst terug naar beneden gaan in de boomkolf. Niet veel katten realiseren zich dit echter! Ze blijven dus vastzitten.

Lees ook: Kunnen katten in bomen klimmen?

Hoe te voorkomen dat uw kat in bomen klimt

Laten we een paar manieren verkennen waarop u uw kat veilig uit de duizelingwekkende hoogten van een boom kunt houden!

1. Voorkom dat je kat naar buiten gaat

Idealiter, als u wilt voorkomen dat uw kat in bomen klimt en in de problemen komt, kunt u hem gewoon binnen houden. Ze zullen geen bomen vast komen te zitten omdat ze er geen toegang toe hebben. Er zijn voor- en nadelen aan het naar buiten laten gaan van je kat.

Buitenkatten kunnen fitter en actiever zijn en minder vatbaar voor sommige ziekten zoals obesitas en diabetes. Er zijn echter veel meer potentiële bedreigingen in een buitenomgeving dan in de veiligheid van uw eigen huis.

Je hebt veel minder controle over de omgeving van je kat als hij naar buiten gaat. Ze zullen toegang hebben tot allerlei bomen om in te klimmen, veel ongeschikt voor hen. Ze zullen ook worden blootgesteld aan andere dieren die ze willen achtervolgen of door worden achtervolgd.

Als je een buitenkat hebt die regelmatig naar buiten gaat en je wilt ze overzetten naar een binnenkat, moet je ze veel verrijking in huis geven om ze bezig te houden.

Als uw kat gewend is om buiten te zijn, moet u hard werken om hem de fysieke en mentale stimulatie te geven die het buitenleven hem heeft gegeven. Het minimum dat ze nodig hebben is wat speelgoed en een krabpaal om te krabben en te klimmen.

Lees ook: Beste kattenbomen, torens en appartementen voor grote katten

2. Installeer een plaatwerkbeschermer

Een metalen plaat die om de boom is gewikkeld, voorkomt dat uw kat hoger gaat, omdat ze hun klauwen niet in de boom kunnen graven boomstam.

Als uw kat specifieke bomen in uw tuin heeft waar hij graag op klimt, kunt u ze in metalen platen wikkelen. Dit voorkomt dat katten hun klauwen in de schors kunnen graven om een goede aankoop te krijgen wanneer ze klimmen.

Deze methode wordt vaak gebruikt om andere dieren in het wild ervan te weerhouden in bomen dicht bij huizen te klimmen om toegang te krijgen tot het dak van het huis, en het werkt goed. U moet controleren hoe hoog uw kat kan springen, want het heeft geen zin om metaal rond de boom te plaatsen zodat uw kat hoger kan springen en verder kan klimmen.

Lees ook: Hoe u uw huis kittenproof maakt: 6 essentiële tips

3. Installeer een afschrikmiddel

Afschrikmiddelen met bewegingsdetectie kunnen een effectieve methode zijn om uw kat uit de buurt van bomen in uw tuin te houden.

Er zijn een paar verschillende apparaten die u in uw tuin kunt plaatsen die uw kat kunnen shockeren om uit de buurt van de bomen te blijven. Een daarvan is een door een bewegingsmelder geactiveerde sprinkler. Wanneer uw kat nadert, zal hij water uitspuiten.

Zoals we allemaal weten, houden de meeste katten op de beste momenten niet van water, dus ze zullen niet vriendelijk zijn om in het gezicht te worden gespoten. Een andere is een door een bewegingsmelder geactiveerd ultrasoon alarm. Deze zenden een geluid uit van een bepaalde frequentie die alleen katten kunnen horen en ze vinden het erg irritant. Dit zal je kat ervan weerhouden om in de boom te klimmen als het hem lijkt dat de boom een vreselijk geluid maakt elke keer dat hij in de buurt komt.

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

4. Gebruik een afschrikwekkende spray

Het besproeien van de boomwagen met een geur waar katten een hekel aan hebben, kan hen ervan weerhouden om te proberen te klimmen.

Een goedkope manier om je kat van je bomen te houden, is door ze te besproeien met iets dat je kat niet leuk zal vinden. Zorg ervoor dat je rondom de stam spuit en hoog omhoog gaat, zo hoog als je zou verwachten dat je kat springt.

Je kunt kant-en-klare afschrikwekkende sprays kopen, of je kunt er zelf een maken. Katten houden niet van geuren zoals citrus, lavendel, eucalyptus, peper, curry en kaneel, dus maak je keuze.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

5. Installeer een kippengaasbeschermer

Gaas- of draadboombeschermers kunnen katten uit bomen houden, hoewel je het uiterlijk ervan misschien niet leuk vindt.

Als je je creatief voelt, kun je een bewaker maken van kippengaas of een soortgelijk materiaal. Je moet beoordelen hoe hoog je kat kan springen en vervolgens een kegelvorm rond de boom maken, zodat deze op een lampenkap lijkt. Dit voorkomt dat ze boven een bepaalde hoogte klimmen en vast komen te zitten. (Hoewel misschien niet de mooiste optie!)

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

6. Leid je kat af met verrijkingsspeelgoed

Hoe meer plezier je kat binnen heeft, hoe kleiner de kans dat hij buiten in bomen wil klimmen.

Een andere optie is om je kat te voorzien van veel spannende dingen om in huis te klimmen, zodat ze niet in de verleiding komen om buiten in bomen te klimmen. Als ze een goede stevige krabpaal binnenin hebben om hun klauwen in te graven, en een hoge krabpaal met veel verschillende niveaus, zal dit hun dorst naar klimmen stillen. Ze zullen dan minder snel naar buiten willen klimmen. Zorg ervoor dat je ze voorziet van veel interessante katten speelgoed ook zodat ze veel hebben om ze bezig te houden.

Laatste gedachten

Investeer in een aantal hoge kattenbomen, zodat uw kat veilig binnen kan klimmen.

Katten zijn dol op klimmen en bomen zijn bijzonder verleidelijk voor hen met de verscheidenheid aan texturen waar ze hun klauwen in kunnen krijgen.

Als je een enthousiaste klimmer in handen hebt, is het verstandig om te voorkomen dat ze de bomen in je tuin beklimmen. Het zal je gezond verstand redden, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze een reddingsteam nodig hebben om ze te helpen, of erger nog, vallen en zichzelf verwonden.

Het is niet mogelijk om te voorkomen dat katten klimmen, maar je kunt ze overhalen om alleen te klimmen wanneer en waar het veilig is, bijvoorbeeld – op een krabpaal in het comfort van je eigen huis!

Lees ook: Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je dat katten in bomen klimmen?

Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw kat klimt, waaronder:

 • Uw kat binnen houden
 • Een afschrikwekkende spray gebruiken
 • Een metalen boombeschermer gebruiken
 • Een kegel van kippengaas gebruiken
 • Geef ze veiligere alternatieven om te klimmen
 • Gebruik bewegingsmelders die water afgeven of hoogfrequente geluiden maken

Wat weerhoudt katten ervan om te klimmen?

Katten zullen meestal worden afgeschrikt van klimmen als er een schadelijke stimulus op hen wacht. Bijvoorbeeld als er een straal water of een geluid wordt uitgestraald bij een frequentie die hen irriteert. Andere dingen zijn geuren die ze niet leuk vinden of obstakels die hen ervan weerhouden om met gemak te klimmen.

Hoe voorkom je dat een kat in een kerstboom klimt?

Er zijn een paar feestelijke kattenveilige afschrikmiddelen die u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw kat in uw kerstboom klimt.

Deze omvatten:

 • Wikkel aluminiumfolie of dubbelzijdig plakband rond de bodem van je boom.
 • Hang sinaasappels en gebruik sinaasappelsapgeur of appelciderazijn rond de bodem van de boom
 • Plaats decoraties alleen op de bovenste tweederde.
 • Bevestig je boom aan de muur of het plafond, zodat als je kat klimt, hij niet omvalt.
 • Vermijd het gebruik van klatergoud omdat katten er dol op zijn en proberen het vaak te eten.

Moet ik mijn kat in bomen laten klimmen?

In bomen klimmen is een goede oefening voor katten. Het omvat veel spieren in hun lichaam en verhoogt hun conditie en behendigheid. Ondanks deze voordelen worden katten echter geconfronteerd met veel risico’s en bedreigingen als ze buiten mogen klimmen.

Ze kunnen vast komen te zitten en moeten worden gered. Ze kunnen vallen en zichzelf verwonden. Je kent je eigen kat het beste en als je denkt dat ze kattenkwaad gaan uithalen in een boom, is het het beste om te voorkomen dat ze erin klimmen om ze veilig te houden.