Waarom luisteren katten niet? 5 interessante redenen

Een van de vele voordelen van hondenbezit is het gevoel gehoord te worden. Zit-, hiel- en blijfcommando’s brengen voldoening met elk beetje gehoorzaamheid, maar pups tonen begrip, zelfs als we ventileren. Ze zullen terugdeinzen door een uitbarsting of genegenheid bieden tijdens een inzinking, handelend op een manier waarvan ze denken dat het geschikt is voor hun eigenaar. Ze letten op en reageren dienovereenkomstig.

En dan zijn er nog katten. Lob diezelfde commando’s die je met de hond zou gebruiken naar een kat, en je zult alleen een bakstenen muur van steenachtige onverschilligheid raken. Natuurlijk kunnen onze katten aanhankelijk en liefdevol zijn, maar bijna elke katachtige kan schijnbaar niet geven om wat je wilt.

Katten kunnen misschien drie keer beter horen dan mensen, maar ze kunnen zeker niet luisteren. Als u zich afvraagt waarom uw oproepen en commando’s niet worden gehoord, zullen we uitleggen waarom katten niet luisteren en wat u eraan kunt doen.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom katten niet naar je lijken te luisteren

1. Katten zijn onafhankelijk

Katten kunnen loyaal en liefdevol zijn, maar ze vertrouwen niet noodzakelijkerwijs op hun eigenaar op de manier die we van honden verwachten. Studies over de hechting van huisdieren hebben een aanzienlijke mate van onafhankelijkheid bij katten aangetoond. Ze hebben niet dezelfde reactie op het vertrek van hun eigenaar als hoektanden, wat wijst op lagere niveaus van beveiliging en veiligheidsaanhechting.

Katten hebben niet altijd onze geruststelling nodig, maar ze geven er waarschijnlijk nog steeds de voorkeur aan om bij mensen te zijn. Een latere studie toonde aan dat katten meer vocale reacties op eigenaren vertoonden na scheiding, mogelijk wijzend op een verlangen naar socialisatie en verbinding met mensen. De achtergrond van de kat als eenzaam roofdier kan een rol spelen in zijn onafhankelijke persoonlijkheid, terwijl de roedelmentaliteit van honden sterkere onderling afhankelijke relaties aanmoedigt.

thematische pauze

2. Je gebruikt de verkeerde toon

Je hoeft de taal van je kat niet te spreken om hem je te laten horen, maar je moet wel de juiste toon gebruiken. Een onderzoek naar hoe katten reageren op verschillende spraakpatronen toonde aan dat ze de stem van hun eigenaar onderscheiden en de tonen die op hen zijn gericht.

Net zoals we babypraat met baby’s gebruiken, praten we vaak met onze katten met een specifieke stem. Het gebruik van katgerichte spraak op de zingende manier die velen van nature met hun huisdieren gebruiken, kan hen ook helpen begrijpen wanneer ze moeten reageren. Katten weten niet wat woorden betekenen, maar eerder de associaties van de klanken van woorden, maar het grijpen van hun eerste aandacht kan afhangen van de vraag of je de juiste toonhoogte gebruikt.

Met andere woorden, praat met je kat met je duidelijke koerende stem. Er is geen reden tot schaamte; het kan zelfs een sterkere band met uw huisdier beïnvloeden.

chinchilla zilveren manx kat
Afbeelding Credit: applevinci, Shutterstock
thematische pauze

3. Katten zijn op zoek naar beloning

Een belangrijke reden waarom je kat niet luistert, is dat hij niet de juiste beloningen krijgt. Verwachten dat een kat iets doet zonder het de moeite waard te maken, zal alleen maar eindigen in teleurstelling. Maar gelukkig biedt het zoeken naar beloning ook hoop dat je kat trainbaar is. De truc is om de perfecte traktatie te vinden die ervoor zorgt dat je kat oplet, wat niet altijd zo gemakkelijk is als het lijkt.

thematische pauze

4. Je kat is bang

Straffen zijn contraproductief bij katten. Vanwege hun onafhankelijke aard zullen ze over het algemeen niet proberen negatieve signalen te begrijpen zoals een hond zou doen in een poging om het gedrag te repareren en je te behagen. In plaats daarvan kan je kat je negeren.

Schreeuwen, sproeien met water of swatten kan je kat in het defensief brengen, waardoor hij je als een potentiële bedreiging ziet om te vermijden. We moeten slecht gedrag negeren of omleiden, zodat we onze katten later kunnen belonen. Straffen zullen vaak alleen maar leiden tot vertrouwensproblemen die een obstakel zijn om te overwinnen voordat je kunt hopen te werken aan luistervaardigheden.

thematische pauze

5. Uw kat is ziek

Als uw kat plotseling niet naar u luistert en er geen nieuwe stressor in huis is, zoals een nieuw huisdier of een verandering in routine, kan uw kat ziek zijn.

Katten verbergen ziekten en verwondingen als een natuurlijke manier om zichzelf te beschermen. Overweeg alle nieuwe stimuli die hun gedrag beïnvloeden om elke voorbijgaande agitatie uit te sluiten. Wanneer er niets is veranderd, maar uw kat zich niet aan de regels houdt, zich sociaal gedraagt of zich normaal gedraagt, kan het de moeite waard zijn om met uw dierenarts te bespreken.

Ouderdom, letsel en ziekte of infecties kunnen ongemak of angst veroorzaken. Door aanpassingen te maken om ze comfortabel te houden, zorgen ze ervoor dat ze zo goed mogelijk luisteren en je frustratie tot een minimum beperken.

Tuxedo ragdoll kat zit in huis
Afbeelding Credit: Liao Zhiwo Henry, Shutterstock

garen ball divider

Wat te doen als uw kat niet luistert

Een zich misdragende kat kan je de muur opdrijven, maar het is cruciaal om te voorkomen dat je woede of frustratie overkookt wanneer ze planten van planken en kopjes van tafels beginnen te slaan. Katten proberen niet kwaadaardig te zijn. Ze doen alleen wat van nature komt of proberen op unieke, zij het irritante, manieren te communiceren.

Wanneer ze zich gedragen, spuit je katten dan niet met spuitflessen, schreeuw tegen ze of gedraag je dominant. Misbruik zal uw kat meer gestrest en bang maken, en het sturen van het gewenste gedrag zal alleen maar moeilijker zijn.

Richt je in plaats daarvan op positieve bekrachtiging en omleiding. Promoot alleen goed gedrag in plaats van slecht gedrag te straffen. Beloningen zoals traktaties, genegenheid, speelgoed en speeltijd zijn uitstekende uitgangspunten. Katten kunnen zeer ontvankelijk zijn en zelfs gemakkelijk te trainen als ze prikkels hebben en zich op hun gemak voelen.

Pas de omgeving aan

Katten hebben de instincten om op verschillende manieren te klauwen, te klimmen en ravage aan te richten. In plaats van constant het gedrag te beheren, zal het hebben van een meegaande omgeving gunstiger acties stimuleren. Stel een krabpaal in om je kat van het meubilair af te houden, of geef hem een krabpaal als hij altijd op je bureau staat. Geef je kat veel speelgoed en afleiding om te voorkomen dat hij zich misdraagt.

Zorg ervoor dat je kat geniet van veel gezelligheid. Katten luisteren eerder als ze zich op hun gemak voelen. Het wennen van uw huisdier aan mensen en andere dieren op jonge leeftijd zal cruciaal zijn bij het verlichten van communicatieproblemen.

kittens training
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Hoe train je een kat die niet luistert?

Train uw kat om commando’s op te volgen en het juiste gedrag vast te stellen door een beloningssysteem op te zetten. Houd de traktaties of het speelgoed van je kat bij de hand en wees klaar om positieve gewoonten te onderschrijven zoals je ze ziet. Het kost tijd en vertrouwen, dus het behouden van positiviteit en geduld zal essentieel zijn om resultaten te behalen. Maar als u werkt met de behoeften van uw kat en consistent blijft, moet u een effectieve dynamiek met uw huisdier tot stand brengen.

Clicker methode

De clickermethode is een standaard trainingstechniek voor honden, maar velen vinden het even effectief voor hun katten. Met deze methode kunt u opdrachten trainen door positief gedrag te associëren met beloningen en een klik.

Uiteindelijk verbindt de kat de actie met de klik of een andere affirmatie. Zoek een rustige ruimte om te oefenen. Houd trainingssessies kort tot slechts ongeveer 2-5 minuten om te voorkomen dat uw kat zich verveelt.

Begin met het koppelen van de klik aan de beloning. Klik op de clicker en geef de kat onmiddellijk een traktatie. Herhaal dit meerdere keren en je zult merken dat je kat reageert op de clicker voordat hij zijn snack krijgt.

Zodra uw kat een solide associatie heeft ontwikkeld, gebruikt u de clicker om goed gedrag aan te geven. Als u “Down” zegt wanneer uw kat op het aanrecht staat, klikt u onmiddellijk op de clicker als deze naar beneden komt en biedt u een traktatie aan.

Na verloop van tijd kun je de beloningen veranderen, zodat je het niet altijd voedsel geeft. Bied lof, speelgoed en genegenheid aan. Uiteindelijk kun je helemaal stoppen met het geven van traktaties (anders dan lof) wanneer je het commando gebruikt.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat mogelijk niet naar u luistert. Misschien is het gek dat je op zijn staart bent gestapt, of misschien heb je niet de aandacht gegeven die het verdient. Als je kat je niet het tijdstip van de dag geeft, probeer dan de relatie te herstellen, geef hem meer zorg en genegenheid om je band te verbeteren. Van daaruit kunt u het helpen zijn gedrag te corrigeren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kristi Blokhin, Shutterstock