Hoe help ik mijn kat met artritis? 9 tips voor thuiszorg

Katten, vooral oudere, lijden soms aan artritis. Technisch bekend als artrose (OA), de aandoening omvat progressieve gewrichtsontsteking en verslechtering. De resulterende pijn vermindert vaak de mobiliteit en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van katten. Hoewel bijna 90% van de katten ouder dan 10 tekenen van de aandoening vertoont, is artritis geen normaal onderdeel van kattenveroudering.

Artrose verergert meestal in de loop van de tijd en er is geen remedie voor de ziekte. Maar artritische katten kunnen een lang, gelukkig en gezond leven leiden dankzij medicatie, gewichtsbeheersing en fysiotherapie. Blijf lezen voor 10 tips over thuiszorg voor een kat met artritis.

3 katten gezichtsverdeler

De 9 tips om uw kat te helpen met artritis

1. Meet wat u uw kat voert

Katten met artrose hebben vaak overgewicht en velen hebben baat bij het laten vallen van een paar kilo. Ongeveer 60% van de Noord-Amerikaanse katten heeft overgewicht, dus de meesten van ons zijn gewend geraakt aan het zien van katten die te veel wegen! Praat met uw dierenarts om een idee te krijgen van de huidige toestand van uw huisdier en of uw metgezel baat zou hebben bij het verliezen van gewicht.

Het serveren van de juiste hoeveelheid voedsel aan je buddy is essentieel voor het gewichtsbeheer van katten. De voedselverpakking van uw kat moet worden geleverd met specifieke voedingsinstructies om u te helpen bepalen hoeveel u uw kat moet voeren op basis van het huidige gewicht en of uw buddy zijn huidige lichaamsmassa moet krijgen, verliezen of behouden. Zoek uit hoeveel uw huisdier echt zou moeten eten en gebruik een maatbeker om ervoor te zorgen dat u uw kat de juiste hoeveelheid voedsel geeft.

thematische pauze

2. Overweeg een gewichtsverlies voedsel

Sommige katten hebben extra hulp nodig bij het verliezen van gewicht, omdat ze niet genoeg calorieën kunnen verbranden om kilo’s te laten vallen tijdens het eten van hun huidige voedsel. Feline gewichtsverlies formuleringen kunnen sommige katten helpen die worstelen om een gezond gewicht te bereiken. De meeste hebben minder calorieën dan gewoon kattenvoer en bevatten veel vezels of eiwitten om te voorkomen dat katten honger krijgen tussen de maaltijden door.

Vezelrijke opties helpen katten zich vol te voelen en de regelmaat te verhogen door bulk aan hun dieet toe te voegen. Ze vertragen het legen van de maag en zorgen ervoor dat katten zich langer vol voelen.

Slow-feeding-bowl-for-dogs-or-cats-gevuld-met-traktaties-en-food_Stely-Nikolova_Shutterstock
Afbeelding Credit: Stely Nikolova_Shutterstock
thematische pauze

3. Vermijd menselijk voedsel

Menselijk voedsel is een boosdoener voor kattenobesitas en gewichtsproblemen. Voedsel gemaakt om menselijke smaakpapillen te behagen is vaak veel te hoog in calorieën voor katten om regelmatig te consumeren zonder de kilo’s in te pakken.

Omdat katten en mensen verschillende voedingsbehoeften hebben, krijgen katten niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid bij het eten van menselijk voedsel. Het vermijden van menselijk voedsel is een van de gemakkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat je vriend niet per ongeluk iets giftigs eet voor katten, zoals uien of rozijnen.1

thematische pauze

4. Beperk de traktaties

Het onder controle houden van de consumptie van de behandeling kan ook een enorme rol spelen bij het helpen van uw kat om een paar kilo te vallen, wat vaak de pijn en het ongemak verbetert die gepaard gaan met artrose. Ongeveer 10% van het dieet van je buddy kan veilig afkomstig zijn van gezonde kattentraktaties.

Maar het maken van heerlijke zelfgemaakte kattentraktaties is ook mogelijk (en vrij eenvoudig). Katten houden meestal van vlees en vis. Gooi gewoon een beetje mager vlees of vis in de oven om een lekkere katachtige traktatie te maken. Vermijd het toevoegen van smaakmakers zoals olie, zout, uien of zoute bouillon. Kook het vlees grondig en verwijder alle botten voordat je het aan je kat serveert. U kunt ook overwegen om wat bottenbouillon te maken om als traktatie aan het voedsel van uw metgezel toe te voegen. Doe overgebleven botten in een pan met water, kook en laat sudderen!

thematische pauze

5. Overweeg supplementen

Veel dierenartsen bevelen voedingssupplementen aan voor katten die lijden aan artrose, met name glucosamine, chondroïtine en omega-3-vetzuren.2 Sommige formuleringen voor gewichtsbeheersing en gewrichtsconditie bevatten deze voedingsstoffen, waardoor u een eenvoudige manier hebt om ze in het dieet van uw huisdier op te nemen.

U moet echter contact opnemen met uw dierenarts voordat u uw kat supplementen geeft. Er zijn verschillende vrij verkrijgbare producten beschikbaar, maar uw dierenarts kan bepalen welk supplement uw huisdier het meest ten goede zal komen.

kat met pilflesje
Afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock
thematische pauze

6. Bel de Comfort

Katten met stijve, pijnlijke gewrichten genieten vaak van een beetje behaaglijke warmte, omdat warmte soms arthriti verlichts-gerelateerde pijn. Geef je kat veel comfortabele slaapplekken. Zelfopwarmende bedden geven katten warme, zachte plekken om op te kruipen en te knuffelen. U kunt ook bedden met traagschuim gebruiken om zacht comfort en ondersteuning te bieden.

Bedden met onderranden maken het gemakkelijk voor katten met beperkte mobiliteit om comfortabel in en uit te stappen. Grotere bedden laten huisdieren toe om uit te breiden, en opties met bolsterruggen zijn geweldig voor kitties die graag opgerold slapen. Overweeg om extra kattenbedden op verschillende locaties in uw huis te plaatsen om ervoor te zorgen dat uw kat gemakkelijk toegang heeft tot een comfortabele plek om rond te hangen en te snoozen.

thematische pauze

7. Verbeter de eethoek van uw huisdier

Het verhogen van de voer- en waterbakken van uw kat kan het voor huisdieren met krakende gewrichten gemakkelijker maken om zonder pijn te eten. Verhoogde voederstations stellen huisdieren in staat om te eten zonder voorover te buigen, wat het vaak gemakkelijker maakt voor artritische katten.

Sommige stellen u in staat om de hoogte aan te passen om de meest comfortabele positie voor uw kat te vinden. Velen hebben uitsparingen die zijn ontworpen om kommen veilig op hun plaats te houden terwijl je maatje eet of drinkt. Overweeg om een zachte handdoek of mat op de grond te leggen waar uw kat op kan zitten terwijl hij eet, omdat een beetje demping en warmte vaak helpt artritische katten zich comfortabeler te voelen.

thematische pauze

8. Repareer de kattenbak van je buddy

Katten die lijden aan beperkte mobiliteit hebben vaak speciale kattenbakbehoeften. Grote kattenbakken die katten voldoende ruimte bieden om comfortabel te worden, zijn geweldig voor katten met mobiliteitsproblemen, en modellen met lage randen geven katten gemakkelijk toegang tot de kattenbak.

Als je in een huis met trappen woont, overweeg dan om een kattenbak op de vloer te plaatsen waar je metgezel de meeste tijd doorbrengt, zodat ze niet hoeven te worstelen met trappen om de badkamer te gebruiken. Plaats een paar extra kattenbakken rond het huis, zodat je kat niet ver hoeft te gaan als de natuur roept.

twee katten op kattenbak
Afbeelding Credit: Guajillo studio, Shutterstock
thematische pauze

9. Verhoog de oefening van uw huisdier

Katten met artritis hebben vaak baat bij meer beweging. Niet alleen helpt fysieke activiteit katten met overgewicht om gewicht te verliezen, maar het is ook essentieel voor het algehele fysieke en mentale welzijn van katten. Katten met stijve en pijnlijke gewrichten hebben meer beweging nodig dan andere katten.

Matige, low-impact activiteit kan gewrichtspijn bij artritische katten verminderen. En het sterk en slank houden van de ligamenten en spieren rond de gewrichten van je buddy door middel van lichaamsbeweging kan de progressie van de aandoening vertragen. Spelen met katten is meestal de gemakkelijkste manier om hun fysieke activiteit te verhogen.

Voordat u echter met een trainingsprogramma met uw kat begint, moet u met uw dierenarts praten om ervoor te zorgen dat u deelneemt aan activiteiten en bewegingen die uw buddy het meest ten goede zullen komen. Houd sessies kort en moedig uw kat niet aan om te springen of snel van richting te veranderen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Artrose is wanneer de gewrichten van een kat ontstoken raken en degenereren. Het is een progressieve ziekte waarvoor geen remedie bekend is. U kunt echter thuis verschillende dingen doen om uw kat te helpen als hij aan artritis lijdt, waaronder ervoor zorgen dat hij een gezond gewicht behoudt, zachte lichaamsbeweging aanmoedigt en zelfs de omgeving van uw kat toegankelijker maakt.

Neem contact op met uw dierenarts als uw kat tekenen van artrose begint te vertonen, zoals stijf lopen of problemen hebben met verzorgen. Een nauwkeurige en vroege diagnose van de aandoening houdt katten vaak langer aan het rennen en hun lieve ondeugende zelf zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Todorean Gabriel, Shutterstock