Zijn Bengaalse katten hypoallergeen?

Bengaalse katten zijn ongelooflijke wezens. Als uw ideale kat een miniatuur poema is, kijk dan niet verder dan de Bengaal. Het zijn middelmatig grote katten met een slank, gespierd frame. Bengalen zijn slank, gracieus, intelligent en vol persoonlijkheid, met mooie aftekeningen en een elegante bouw. Helaas, als u allergisch bent voor katten, zullen ze u nog steeds laten niezen. Hoewel ze naar verluidt minder allergenen produceren dan de gemiddelde kat, zijn ze niet zo allergievriendelijk als de populaire legende je wil doen geloven. Het is aan u, de liefhebber van kattenallergie, om te beslissen of het niezen en de piepende ademhaling opwegen tegen het plezier van het bezitten van een mooie Bengaalse kat.

Zijn Bengaalse katten hypoallergeen? In de meest strikte zin, nee. Bengaalse katten produceren naar verluidt minder Fel d1, het eiwit dat verantwoordelijk is voor het opwekken van kattenallergie. Dit maakt het makkelijker voor mensen met een kattenallergie om met hen te leven, maar ze veroorzaken nog steeds allergiesymptomen.

Je bent op deze pagina terechtgekomen omdat je vragen hebt over Bengaalse katten en allergieën. Wat maakt Bengaalse katten zo speciaal? Waarom worden ze verondersteld hypoallergeen te zijn? Als je een ernstige kattenallergie hebt, zou je dan kunnen leven met een Bengaalse kat? Wat zijn de oorzaken van kattenallergieën, en hoe kun je ze voorkomen? Als je een kat-allergeen allergiepatiënt bent, lees dan verder.

Je zult alles te weten komen over kattenallergieën, en of Bengaalse katten geschikt zouden kunnen zijn voor jou of niet. Je zult ook leren om te gaan met huisdierallergieën en je symptomen te verminderen.

Zijn Bengaalse katten hypoallergeen?

Ik vind het echt vervelend om je dit te moeten vertellen, maar er bestaat niet echt zoiets als een hypoallergene kat. De hoofdoorzaak van kattenallergieën is een proteïne genaamd Fel d1, dat aanwezig is in kattenschilfers (dode huidschilfers) en kattenspeeksel.

Alle katten produceren dit eiwit tot op zekere hoogte, dus alle katten zijn enigszins allergeen. Ik ben net zo teleurgesteld als u, aangezien ik zelf allergisch ben voor katten, maar niet zonder ze kan leven. Maar voordat je een steen koopt en je neerlegt bij een katloos leven, lees dan eerst de rest van dit artikel. Pak een zakdoekje en lees verder.

Bengaalse katten zijn het toppunt van katachtige gratie. Een raszuivere Bengaal is niet goedkoop (een kitten van een geregistreerde fokker kost je honderden, zo niet duizenden ponden of het equivalent daarvan), maar wat mij betreft zijn ze elke cent waard. Deze prachtige katten zullen je de adem benemen met hun gratie en schoonheid.

Ze kunnen een hele uitdaging zijn, want ze zijn zeer intelligent en zeer energiek; ik zou ze niet per se aanraden aan iemand die voor het eerst een kat bezit. Maar als je de uitdaging van het zorgen voor een Bengaal aankunt, heb je een geweldige metgezel die je leven op talloze manieren zal verrijken.

Bengaalse katten zijn over het algemeen middelgroot tot groot, hoewel je dat nooit zou zeggen als je ze hoort lopen. Ze zijn ongelooflijk stil en heimelijk als ze dat willen. Ze hebben prachtige ogen die meestal groen of goudkleurig zijn, vaak omringd met een fijn donker lijntje dat op eyeliner lijkt.

Ze hebben brede gezichten met dramatisch hoge jukbeenderen, waardoor ze een zeer opvallend voorkomen hebben. Hun kop en gezicht zijn gestreept, maar de tekening op hun lichaam zijn luipaardachtige vlekken. Hun vacht is kort en zeer sluik, met een glanzend uiterlijk.

Wat de persoonlijkheid betreft, zijn Bengaalse katten wat in de volksmond wordt aangeduid als “veel”. Ze zijn bijna alarmerend intelligent, in staat om allerlei nuttige trucjes te leren – en kattenkwaad uit te halen. Ik denk niet dat ik ooit een Bengaalse eigenaar heb ontmoet die niet een verhaal had over zijn kat die de koelkast had leren openen, in de snoepkast was gekropen, of stiekem zijn vrijheid probeerde te zoeken door een open raam. Ze staan erom bekend dat ze hun baasjes meestal een stap voor zijn.

Bengaalse katten zijn nogal spraakzaam en kunnen nogal luidruchtig zijn. Ze worden vooral luidruchtig rond etenstijd en wanneer ze aandacht willen. Bengalen laten een hele reeks geluiden horen, van miauwen en luid gemiauw tot tsjilpen en tjilpen. Het is bijna alsof ze hun eigen taal hebben. Het zijn meestal geen schootkatten, ze zitten liever bij je in de buurt om een “gesprek” te voeren of om je te vragen met hen te komen spelen.

Dit is een energiek ras dat veel spel en beweging nodig heeft, meer dan de gemiddelde huiskat. Zonder actief spel kunnen ze springerig en humeurig worden, en vatbaar voor destructief of agressief gedrag. Bengaalse katten zijn vatbaar voor een aandoening die bekend staat als psychogene alopecia, die kan optreden wanneer de kat gestrest of ongelukkig is. Het wordt veroorzaakt door overmatig likken en borstelen, en komt vaker voor bij oudere katers. Medicatie en gedragsinterventies kunnen helpen.

Naarmate ze ouder worden, kunnen Bengaalse katten last krijgen van artritis en gewrichtspijn. Ze kunnen ook een aandoening van de zenuwen ontwikkelen die distale neuropathie wordt genoemd; dit is momenteel ongeneeslijk, maar kan worden behandeld om de levenskwaliteit van de kat te verbeteren. Bengalen lijden ook aan aandoeningen die bij alle kattenrassen voorkomen, met name hypertrofische cardio myopathie (een vergroot hart). Regelmatige dierenartscontroles en vroegtijdig ingrijpen zijn van essentieel belang om deze aandoeningen onder controle te krijgen en te beheersen. Het zijn over het algemeen vrij stevige katten, met een lange levensduur van ten minste 15 jaar. De oudste Bengaal die ik ooit heb ontmoet was een grand old lady van 21 jaar.

Zijn er hypoallergene kattenrassen?

Het korte antwoord is, helaas, nee. Een langer antwoord is dat sommige katten verondersteld worden minder van het Fel d1 eiwit te produceren dat de alledaagse allergiesymptomen uitlokt, waardoor de mate waarin je er last van hebt hopelijk vermindert. Er zijn geen katten die helemaal geen van deze eiwitten produceren, dus alle katten zullen tot op zekere hoogte uw allergieën opwekken.

Veel rassen worden voorgesteld als een goede match voor de eigenaar met een kattenallergie. Deze omvatten de knappe, stevige Britse Korthaar, de sierlijke Devon en Cornish Rex rassen, en de haarloze Sphinx. Hoewel dit allemaal prachtige rassen zijn, zijn ze niet echt hypoallergeen. Ze produceren allemaal Fel d!.

Er zijn ook geen specifieke kleuren of patronen die wijzen op een afwezigheid van het vervelende eiwit. Sommigen zeggen dat schildpadkatten of tabbies minder problemen opleveren voor hun allergische huisgenoten, maar ik heb eerlijk gezegd nooit veel verschil gemerkt. Het onderzoek dat deze beweringen ondersteunt is dubieus.

Er zijn pogingen ondernomen om een echt hypoallergene kat te creëren. Een groep onderzoekers slaagde erin een genetisch gemodificeerde Brits Korthaar mix te maken die een andere vorm van Fel d1 zou produceren die minder allergieën veroorzaakte. Deze Allerca katten vroegen prijzen in de tienduizenden en hadden een jarenlange wachtlijst. Helaas lijkt het kleine Biotech bedrijf achter hen van de kaart te zijn verdwenen, nadat verschillende would-be Allerca eigenaren klaagden dat ze hun kittens nooit kregen, zelfs niet nadat ze ervoor betaald hadden. Toch gaat het onderzoek door.

Hoe kan ik mijn kattenallergie onder controle houden?

Als je echt niet zonder een kat kunt leven (ik weet dat ik dat niet kan, tot ergernis van mijn dokter), zijn er manieren om het probleem te verzachten. Houd er rekening mee dat deze maatregelen alleen geschikt zijn voor mensen met milde tot matige allergieën; als uw katten u ernstig ziek maken, moet u echt overwegen ze te herplaatsen.

Mijn belangrijkste wapen in de strijd tegen kattenallergieën is een strikt antihistaminicumregime. Dit helpt de symptomen van een kattenallergie te voorkomen, zoals ontstoken ogen, niezen, hoesten, astma en huidirritatie.

Het is belangrijk om de hoeveelheid Fel d1 in uw omgeving te verminderen. Houd uw slaapkamer katvrij en verschoon uw beddengoed regelmatig. Luchtzuiveraars in uw slaapkamer en woonkamer kunnen veel helpen, omdat ze de zwerfharen, huidschilfers en andere onzuiverheden uit de lucht trekken.

Regelmatig stofzuigen is belangrijk. Een standaard stofzuiger is in mijn ervaring bijna nutteloos. Zichtbare haren worden opgezogen, maar de fijnere deeltjes, waaronder huidschilfers en stof dat Fel d1 bevat, worden gewoon door de uitlaat naar buiten geblazen. Om de allergenen in uw huis echt te verminderen, neemt u een stofzuiger van topklasse met een HEPA-filter. Deze voorkomen dat stof het apparaat verlaat, waardoor uw leefruimte vrijer blijft van allergenen.

Hopelijk is dit genoeg om uw symptomen onder controle te houden, zodat u en uw Bengaalse kat van elkaars gezelschap kunnen genieten zonder onderbroken te worden door niesaanvallen.