Skip to Content

Wat is het verhaal achter de dikke smokingkatten?


Tuxedo katten hebben echt een unieke uitstraling.

Hun hoofden, ruggen, zijkanten, staart en poten zijn meestal zwart, terwijl hun borst, buik en poten wit zijn. In sommige gevallen is zelfs de punt van de staart van deze katten wit.

De poten van deze katten, die op handschoenen lijken, zijn bijzonder charmant!

Het uiterlijk van deze katten is ook verantwoordelijk voor hun naam, omdat ze eruit zien alsof ze een smoking dragen. De smoking vertegenwoordigt dus geen speciaal ras, maar alleen een specifieke look die bij deze katten aanwezig is.

Het unieke uiterlijk van deze kat maakt ze tegenwoordig erg populair en gewild. Maar hoe zit het met hun gewicht? Zijn alle smokingkatten dik? Zijn deze katachtigen genetisch vatbaar voor overgewicht?

Laten we dit probleem eens nader bekijken.

Zijn alle Tuxedo katten dik?

SprucePets legt uit hoe het smoking-vachtpatroon bij veel rassen te zien is, zoals de Amerikaanse korthaar, exotische korthaar, Maine Coon, Noorse boskat, Scottish Fold, enz.

Een smokingkat is dus geen specifiek ras, wat betekent dat het moeilijk is om iets in het algemeen over deze katachtigen te vertellen.

Zijn alle smokingkatten dik? Nee, natuurlijk niet. De waarheid is dat deze katten misschien een beetje chubbier lijken, maar dit gaat niet over hun smokingvacht.

Velen van hen zullen een specifiek lichaamstype hebben, met een gedrongener bouw, rondere buik en kortere benen – waardoor ze er een beetje dik uitzien, ook al hebben ze een ideaal gewicht.

Er is geen wetenschappelijk bewijs om de bewering over dikke smokingkatten te ondersteunen. Toch kunnen deze katten overgewicht hebben als gevolg van de volgende factoren:

1. Het ras

dikke smoking kat zittend op een hek

Volgens Malin Öhlund en zijn medewerkers [1], varieert de prevalentie van katten met overgewicht van 7 tot 63% in verschillende populaties.

Het lijkt erop dat obesitas ook iets te maken heeft met het ras. St Vital Veterinary Hospital wijst erop dat obesitas een veel voorkomend probleem is bij de volgende rassen:

Amerikaans korthaar

• Birmaans

Brits Korthaar

• Binnenlandse korthaar

• Exotisch korthaar

•Manx

• Ragamuffin

•Perzisch

Natuurlijk Deze hogere neiging tot obesitas betekent niet noodzakelijkerwijs dat elk van deze katten gewichtsproblemen zal hebben – hun omgeving en de manier waarop hun eigenaren hen behandelen zijn hier ook erg belangrijk.

2. Voedingsgewoonten

Het is duidelijk dat te veel eten een van de belangrijkste redenen is waarom een smokingkat dik zou worden. Misschien laat je de hele tijd voedsel beschikbaar voor je kat.

Dit is echt een slecht idee, omdat je kat het gevoel zal hebben dat ze geen grenzen heeft en dat ze zoveel kan eten als ze wil.

Sommige katten die vrije toegang tot de buitenkant hebben, kunnen ook voedsel van andere plaatsen krijgen, zoals van de jacht, of van vriendelijke buren die het gewoon heerlijk vinden om je kitten een lekker hapje te geven. Op de lange termijn kan dit leiden tot obesitasproblemen bij uw kat.

Ook Je kat te vaak traktaties geven wordt niet aanbevolen, vooral menselijke traktaties met veel suiker en vet, zoals jello of cheesecake.

Denk niet dat je je kat gelukkig maakt door een deel van je eten met haar te delen. Je moet haar welzijn als prioriteit nummer één stellen en je best doen om gezonde voedingsgewoonten voor haar te ontwikkelen.

3. Oefenbedragen

smoking kat die oefent en speelt met een speeltje

Hebben katten wel beweging nodig?

Oh ja, ze hebben het nodig, ongeacht hun ras! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je kat uitlaat als een hond of dagelijks met haar gaat hardlopen.

Maar fysieke activiteit is cruciaal om uw smokingkitten op optimaal gewicht te houden.

Je moet haar voldoende ruimte geven om te springen en rond te rennen, evenals met kattenbomen, krabpalen en een aantal interessante interactieve speeltjes.

4. Medicijnen

Sommige smokingkatten zullen worstelen met bepaalde gezondheidsproblemen, waardoor ze medicijnen moeten gebruiken – in sommige gevallen voor de rest van hun leven.

Diamond Pet legt uit hoe Medicijnen kunnen ook leiden tot gewichtstoename bij katten. Als een kat bijvoorbeeld langere tijd steroïden gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat ze meer wil eten.

Dierenartsen schrijven dus medicijnen voor die bedoeld zijn om de toestand van uw kat te helpen, maar in sommige gevallen kunnen ze bijdragen aan obesitas bij katten.

Hoe weet je of je smoking kat dik is?

mooie dikke smoking kat die voor bloemen staat

Het eerste wat je kunt doen is uitkijken naar het optimale gewicht voor je kat. De Maine Coon-groeigrafiek geeft bijvoorbeeld aan dat deze katten tussen de 11-25 pond moeten wegen.

Als uw kat aanzienlijk afwijkt van dit bereik, is het duidelijk dat ze een obesitasprobleem heeft.

Er is ook een andere manier om de lichaamsconditiescore van uw smokingkat te controleren.

Zoals Harmony Animal Hospital suggereert, Als u de ribben van uw kat gemakkelijk kunt voelen en als er geen vetbedekking is, heeft uw huisdier een ideaal gewicht.

Aan de andere kant, als de ribben van uw kat moeilijk te voelen zijn, is er afronding van de buik, evenals enorme vetafzettingen over haar wervelkolom, borst en basis van de staart – uw smokingkat is te zwaar.

Samenvatting

dikke smoking kat die in het blad staat en ergens naar kijkt

Zijn smokingkatten allemaal dik? Ze zien er misschien zwaarlijvig uit, omdat ze er door hun gedrongener bouw mollig uitzien, maar over het algemeen kan niet worden gezegd dat alle smokingkatten overgewicht hebben.

Sommigen van hen kunnen dat echter zijn, vanwege factoren zoals genetische aanleg, overvoeding, medicijngebruik, gebrek aan lichaamsbeweging, etc.

Omdat smoking geen specifiek kattenras is, is het onmogelijk om te zeggen wat het ideale gewicht is voor deze katachtigen. U moet de rasstandaard van uw kat leren kennen en de gewichtsaanbeveling volgen.

Om je smoking kat op een gezond gewicht te houden, Je moet haar voorzien van regelmatige maaltijden, maar zonder haar de hele dag gratis toegang tot voedsel te geven.

Je moet ook oppassen dat je niet overdrijft met traktaties, vooral met menselijk voedsel. Ook Alle smokingkatten moeten fysiek worden gestimuleerd om een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Als u nog meer twijfels heeft over het gewicht van uw smoking kat of andere zorgen met betrekking tot haar gezondheid, neem dan contact op met uw dierenarts.

Verwijzingen:

[1] Öhlund M, Palmgren M, Holst BS. Overgewicht bij volwassen katten: een cross-sectionele studie. Acta Vet Scand. 2018 Jan 19;60(1):5. DOI, Geraadpleegd op 06 juni 2023.