Het oplossen van het kattenoormijt versus wassmeerdilemma


Oormijt bij katten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang leven. Deze parasieten reageren op een warme en donkere omgeving zoals het oor van een kat – ze overleven erin door zich te voeden met oorsmeer en geëxfolieerd epitheel.

Oormijt bij katten veroorzaakt irritatie en ontsteking, en mogelijk secundaire infecties.

Oormijt moet op tijd worden opgespoord en behandeld, omdat onbehandelde mijten in sommige ernstige gevallen zelfs kunnen leiden tot gehoorverlies en verlies van evenwicht bij de kat.

Maar hoe weet je zeker dat je kat mijten heeft? Hoe kun je onderscheid maken tussen oormijt en oorsmeer? Deze twee lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar als je beter kijkt, zul je enkele verschillen opmerken.

Laten we eens kijken welke factoren belangrijk zijn om onderscheid te maken tussen oorsmeer en oormijt.

1. De kleur

Een vrouw reinigt het oor van een kat

Alle katten hebben oorsmeer dat bruin van kleur is, dus het is niet gemakkelijk om het te onderscheiden van oormijt. U zult echter nog steeds enkele verschillen opmerken als u de oren van uw huisdier van dichterbij observeert.

Hoewel dit soms mogelijk is, is het niet erg typisch voor katten om grote hoeveelheden oorsmeer in hun oor te hebben. WebMD legt uit dat een gezonde kat heel weinig of geen oorsmeer moet hebben en dat haar oren van binnen roze en schoon moeten zijn.

Bij katten met oormijt is een zeer donkere afscheiding, bijna zwart, te zien die de binnenkant van de gehoorgangen bedekt en in sommige gevallen zelfs uit het kanaal lekt.

Gewoon oorsmeer zal lichtbruin van kleur zijn en zal geen geur hebben, terwijl oormijt zal stinken, en dit zal een symptoom zijn dat u zeer snel zult opmerken.

2. Het gedrag van de kat

Katachtigen met een beetje oorsmeer vertonen waarschijnlijk geen ongewoon gedrag.

Aan de andere kant is de kans groot dat, als je kat mijten heeft, je onmiddellijk een soort verandering in haar zult opmerken.

Volgens Janina Taenzler en haar medewerkers [1], enkele van de meest voorkomende tekenen van oormijt bij katten zijn frequent krabben van de oren, hoofdschudden en milde tot ernstige dermatitis.

Oormijt kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kat, waardoor ze zelfs problemen heeft met het evenwicht. Dit gebeurt wanneer de infectie zich verspreidt naar het midden- en binnenoor van de kat.

Natuurlijk zal geen van deze symptomen verschijnen met het gewone kattenoorsmeer.

3. Aanvullende presentaties over het lichaam van katten

Omdat oormijt zeer besmettelijk is, kunnen ze migreren naar andere delen van het lichaam van de kat en haar het gevoel geven dat haar hele lichaam jeukt.

Zoals Susan Little en Kathryn Duncan aangeven, deze lichaamspresentaties – zoals Miliaire dermatitis van het hoofd, de voeten of de staart als gevolg van oormijt komt minder vaak voor, maar is nog steeds mogelijk om te zien.

Heb je je kat in het vuil zien rollen en kon je niet achterhalen waarom ze dit deed? Ze had waarschijnlijk geprobeerd een jeuk veroorzaakt door oormijt te verlichten.

Als dit het geval is, heeft uw kat niet alleen oorsmeer in haar oren, maar eerder mijten die extreem ongemakkelijk voor haar zijn.

Hoe oormijt bij katten te behandelen?

De dierenarts stopt druppels in het oor van de kat

Als u symptomen opmerkt zoals een slechte geur die zich verspreidt vanuit het oorgebied van uw kat, een donkere afscheiding die uit haar oren komt of haar overmatig krabben en schudden met haar hoofd, duidt dit op oormijt in haar.

Zodra u deze tekenen opmerkt, moet u uw kitten naar een dierenarts brengen.

Hij zal de oormijtbesmetting diagnosticeren met behulp van een otoscoop, die, zoals Cornell Feline Health Center uitlegt, een instrument is dat wordt gebruikt om de diepten van de oren van de kat te verkennen.

De oormijtbehandeling verwijst naar het eenmaal aanbrengen van ampullen op de huid van de kat, of indien nodig.

Omdat oormijt vaak bacteriële of schimmelinfecties veroorzaakt, is het ook noodzakelijk om katten te geven druppels die een combinatie zijn van antibiotica en corticosteroïden. De druppels worden gedurende 1 tot 2 weken gegeven, afhankelijk van wat uw dierenarts u adviseert te doen.

Hier is het erg belangrijk om te benadrukken dat oormijt extreem besmettelijk is en dat de zieke kat moet worden gescheiden van andere huisdieren.

Moet je de oren van je kat schoonmaken?

Normaal gesproken hoeven kattenoren niet regelmatig te worden schoongemaakt. In sommige situaties echter, Wanneer er een slechte geur of afscheiding uit de oren van uw kat komt, moet u ze schoonmaken.

Voordat u dit doet, moet u uw dierenarts raadplegen over hoe u dit moet doen. Bekijk de onderstaande video die het proces van het schoonmaken van de oren van een kat laat zien.

Als uw kat worstelt met de opbouw van oorsmeer, of als ze vaak last heeft van oorinfecties, moet u haar oren regelmatig schoonmaken.

Je moet dus wattenbollen en een goede oorreinigingsoplossing gebruiken. Als je kat weigert mee te werken, moet je ook wat lekkers hebben om haar om te kopen!

Je moet oppassen dat je geen trauma aan de gehoorgang van je kat veroorzaakt, dus het is niet aan te raden om Q-tips te gebruiken.

Als u twijfelt over hoe vaak u de oren van uw kat moet schoonmaken, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Conclusie

Wat is het eindoordeel over de Kattenoormijt vs oorsmeer probleem?

Je ziet oormijt misschien niet gemakkelijk, maar je zult enkele veel voorkomende tekenen van deze infectie opmerken, zoals stinkende afscheiding donker van kleur, evenals katten die tekenen van ongemak vertonen, zoals overmatig krabben en hoofdschudden.

Oorsmeer is ook bruin, maar heeft een veel lichtere tint bruin en heeft geen onaangename geur.

Katten met een beetje oorsmeer mogen geen symptomen van pijn of ongemak vertonen, terwijl katten met oormijt duidelijk worstelen met symptomen die hun dagelijks leven zullen verstoren.

Als u een van de mogelijke symptomen van oormijt bij uw kat opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Deze infectie is gemakkelijk te behandelen, maar kan ernstige gevolgen hebben als deze niet op tijd wordt ontdekt.

Verwijzingen:

[1] Taenzler, J., de Vos, C., Roepke, R.K.A. et al. Werkzaamheid van fluralaner tegen Otodectes cynotis-besmettingen bij honden en katten. Parasieten Vectoren 10, 30 (2017). DOI, Geraadpleegd op 05 juni 2023.