Wanneer stoppen katten met groeien? 6 katlevensfasen uitgelegd

Kat in groene omgeving

Een van de opmerkelijke verschillen tussen katten en katteneigenaren is dat onze kattenvrienden zo snel ouder worden dan wij. Hoewel dierlijke weefsels opmerkelijk veel lijken op hun menselijke equivalenten onder de microscoop, worden ze veel sneller ouder.

Kattenniercellen zien er net zo uit als menselijke niercellen. En hetzelfde geldt voor de meeste delen van het lichaam.

Maar hier is de paradox: kattenlichamen worden veel sneller ouder dan menselijke lichamen.

De verschillende snelheid van veroudering begint vroeg in het leven: kittens zijn hulpeloos bij de geboorte, net als menselijke baby’s, maar op de leeftijd van vier weken zijn ze bijna volledig gespeend op kittenvoer en kunnen ze rondrennen.

Daarentegen kan de gemiddelde mens niet lopen totdat hij een jaar oud is, en sommigen doen er nog langer over. Kittens zijn klaar om hun geboortefamilie te verlaten op de leeftijd van drie maanden: de meeste mensen zijn niet volwassen genoeg om het huis te verlaten tot hun late tienerjaren.

Hoe katten groeien

Kittens groeien snel: meestal van rond 50 gram (2 ounces) bij de geboorte tot 1kg (2,2 lbs) door drie maanden oud tot meer dan 2kg (4,4 lbs) door zes maanden oud tot 4kg (8,8 lbs) door een jaar oud. De groeisnelheid van een kat varieert echter wel. De meeste katten zijn min of meer volgroeid op een jaar oud, hoewel sommige katten een groeisnelheid hebben die groter en langduriger is.

Grotere kattenrassen (zoals Maine Coons) kunnen blijven groeien totdat ze op ware grootte komen totdat ze 18 – 24 maanden oud zijn (of in sommige gevallen zelfs langer). Deze grote rassen zijn als de Amazones van de kattenwereld: Maine Coon-katten zijn groter, sterker en gespierder dan gekruiste huiskatten (Domestic Short Hair of Domestic Long Hair-types) evenals de meeste andere raskatten zoals Siamese, Ragdoll, Bengalen, Perzische en Sphynx. Er kunnen echter individuele grote exemplaren van elk kattenras zijn.

Verouderingspercentages per ras

Katten met verschillende vachttypes

Katten van verschillende rassen en genetische achtergronden zullen in verschillende snelheden verouderen als kittens, maar zodra ze volwassen zijn, zijn alle katten op ongeveer hetzelfde verouderingsspoor.

Het is moeilijk om specifiek te zijn over de snelheid waarmee verschillende kattenrassen ouder worden, maar het is eerlijk om te zeggen dat hoe groter een volwassen kat is, hoe langer het duurt om deze grootte te bereiken.

Lees ook: Wanneer wordt een kat op ware grootte?

Zodra ze volgroeid zijn, verouderen verschillende kattenrassen met ongeveer hetzelfde tempo, volgens de volgende brede levensfasen.

#1 0 – 6 Maanden: Kitten

Dit is een fase van snelle groei, die leidt tot geslachtsrijpheid en het vermogen om te broeden. Gedurende deze tijd verandert de pluis van een kitten in de grovere haarvacht van een volwassen kat.

Castratie van vrouwelijke katten (sterilisatie) en mannelijke katten (castratie of castratie) wordt meestal uitgevoerd tegen het einde van deze fase. De sterilisatie- en castratieoperaties worden vaak uitgevoerd wanneer een kat vijf tot zes maanden oud wordt, afhankelijk van het beleid van een individuele dierenarts.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

#2 7 maanden – 2 jaar: junior

Dit is de laatste fase van fysieke groei voor de meeste katten, zowel fysiek als mentaal, waarbij katten van kittenvoer naar volwassen kattenvoer gaan terwijl ze van het eerste levensjaar naar de volwassenheid gaan en volwassen worden.

#3 3 – 6 jaar: Prime

Dit zijn de beste jaren van het leven van de meeste katten, wanneer ze volledig volwassen zijn, in topconditie en op het best van hun fysieke en mentale capaciteit.

#4 7 – 10 jaar: Volwassen

In dit stadium zijn katten van middelbare leeftijd, zoals een mens van in de veertig of vijftig. Ze zijn nog steeds erg actief en sterk, maar iets minder in staat om bij te blijven dan een kat in hun bloei.

Het wordt steeds belangrijker om kattenvoer van hoge kwaliteit te voeren en op de hoogte te zijn van sommige gezondheidsproblemen (zoals gewichtstoename en obesitas, die kunnen leiden tot verergering van artritis, diabetes en hartaandoeningen).

#5 11 – 14 jaar: Senior

Katten van deze leeftijd zijn als mensen van in de zestig en begin zeventig: nog steeds actief en betrokken, maar beginnen zichtbaar te vertragen. Nogmaals, de voedingsbehoeften veranderen, waarbij oudere katten een meer gespecialiseerd type dieet nodig hebben, waarbij aspecten zoals een hogere kwaliteit van eiwitten en verbeterde niveaus van vitamines en antioxidanten belangrijker worden.

Het is belangrijk om hun gezondheid zorgvuldig te controleren, hun kattenbak elke dag te controleren op veranderingen in hun plas- en ontvettingsgewoonten en minstens twee keer per jaar de dierenarts te bezoeken voor fysieke controles.

Lees meer: Beste kattenvoer voor Seniors

#6 15 jaar en ouder: Super Senior of Geriatrisch

Veel katten bereiken deze leeftijd niet, maar degenen die dat wel doen, verdienen extra zorg om hen te helpen als hun lichaam en geest beginnen te vertragen, vergelijkbaar met mensen in hun tachtiger jaren, negentig en verder. Katten kunnen ouder worden dan twintig jaar, maar dit is zeldzaam. Nogmaals, regelmatige veterinaire controles zijn een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van de gezondheid op deze gevorderde leeftijden.

Hoe te vertellen hoe oud een kat is

Hoe te vertellen hoe oud een kat is

Kun je raden hoe oud deze kat is? Verschillende visuele signalen kunnen u helpen om de leeftijd van een kat in te schatten, of echt, te raden.

Er is weinig pure wetenschap als het gaat om het vertellen hoe oud een kat is: het is meestal een “gok” op basis van een combinatie van factoren.

  • Gebit– Een kitten heeft bladverliezende tanden (melktanden), net als mensenkinderen, maar deze zijn meestal vervangen door volwassen tanden op de leeftijd van zes maanden, en zeker door het merkteken van een jaar. Hierna verouderen de tanden van katten anders, afhankelijk van het dieet en de genetica van de kat, waardoor het moeilijk is om een definitief oordeel te vellen over de leeftijd van een kat door er alleen maar naar te kijken. Samen met andere aspecten van een kat kan de conditie van de tanden en het tandvlees echter enige begeleiding geven: hoe ouder een kat is, hoe geavanceerder parodontitis en tandverlies kunnen worden.
  • Vachtkleur – Net als bij mensen hebben oudere katten de neiging om grijs haar te ontwikkelen, maar dit is ook zeer variabel, en bij lichtgekleurde (bijv. witte) katten is dit uiteraard geen factor.
  • Spierstelsel– Naarmate katten ouder worden, hebben ze de neiging om spiermassa te verliezen. Oudere katten hebben de neiging om dunner en zwakker te zijn in vergelijking met katten in hun bloei.
  • Activiteit– Oudere katten hebben de neiging om te vertragen en brengen meer tijd door met slapen in vergelijking met hun jeugd.

Lees ook:

Conclusie

Katten groeien, ontwikkelen en verouderen in een heel ander tempo dan mensen, en er is een significant verschil tussen sommige rassen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de leeftijdsgroep van uw kat, omdat ze verschillende behoeften hebben tijdens verschillende levensfasen.

Veelgestelde vragen

Hoe oud is een kat volgroeid?

De meeste katten zijn volgroeid op de leeftijd van 12 maanden, maar grotere rassen en individuen kunnen tot twee of zelfs drie jaar oud zijn om volledige fysieke en sociale volwassenheid te bereiken.

In welke maand stoppen katten met groeien?

De meeste katten stoppen met groeien tussen de leeftijd van 10 en 15 maanden, maar grotere katten kunnen er langer over doen om volledige lichaamsgrootte en -vorm te ontwikkelen.

Is een 2-jarige kat volgroeid?

In bijna alle gevallen heeft een twee jaar oude kat de volledige lichaamsgrootte bereikt: Maine Coon-katten kunnen nog enkele maanden hierna blijven “invullen”.

Op welke leeftijd stoppen vrouwelijke katten met reproduceren?

Als ze niet worden gesteriliseerd, kunnen vrouwelijke katten zich hun hele leven blijven voortplanten.