Wanneer openen kittens hun ogen?

wanneer openen kittens hun ogen

Pasgeboren kittens hebben ogen en oren die gesloten zijn. Ze kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet reguleren en ze zijn volledig afhankelijk van hun moeder om te overleven.

Naarmate de weken vorderen, doorlopen kittens verschillende belangrijke mijlpalen in groei en ontwikkeling, bereiken ze uiteindelijk de meer onstuimige fasen van kittenschap en worden ze vervolgens een volwassen kat.

Hier zullen we enkele van de ontwikkelingsmijlpalen behandelen die u kunt verwachten als kittens opgroeien, met een speciale focus op de ogen, inclusief wanneer de ogen van een kitten open moeten gaan en tekenen dat er een oogprobleem kan zijn.

Wanneer openen pasgeboren kittens hun ogen?

De ogen van een babykatje beginnen zich te openen 7-12 dagen van leeftijd. Voorafgaand hieraan zijn de oogleden van een kitten volledig gesloten, dus ze zijn in wezen blind.

In plaats van plotseling in één keer te openen, openen de ogen van een kitten geleidelijk, wat tot een paar dagen duurt. Gedurende deze tijd kunnen de oogleden gedeeltelijk worden gescheiden, zoals een spleet. Ook kan er in eerste instantie maar één oog open zijn, met het tweede oog dat de komende dagen volgt.

Hoewel sommige kittens hun ogen eerder openen dan anderen, moeten bijna alle kittens hun ogen volledig open hebben op de leeftijd van 14 dagen.

Gesloten oogleden in de eerste 1-2 weken van het leven dienen een beschermende functie. Omdat hun ogen niet volledig ontwikkeld zijn bij de geboorte, zou een kitten niets kunnen zien, zelfs niet als hun oogleden open waren – en fel licht zou anders pasgeboren ogen permanent kunnen beschadigen.

Wanneer veranderen de ogen van kittens van kleur?

Witte kat met heterochromie

Alle kittens worden geboren met donkerblauwe ogen en hun ogen veranderen uiteindelijk in hun volwassen tint.

Alle kittens worden geboren met blauwe ogen. Ze ontwikkelen hun volwassen oogkleur zodra ze wat ouder zijn.

De eerste verandering in oogpigment kan al zo jong als 6-8 weken van leeftijd, hoewel echte volwassen oogkleur over het algemeen pas wordt ingesteld als een kitten ongeveer 12 weken oud.

Bepaalde rassen – zoals Siamese of Himalaya-katten – hebben blauwe ogen, zelfs als volwassenen. Maar de meeste kattenrassen zullen veranderen in een nieuwe oogkleur naarmate hun ogen zich ontwikkelen tijdens de kittentijd.

Wat zijn de tekenen van een oogprobleem bij kittens?

Soms kan vertraagd openen van de ogen (langer dan 14 dagen oud) een teken zijn van ooginfecties of een ander gezondheidsprobleem bij kittens.

Andere symptomen kunnen zijn:

  • Korstige, vochtige of kleverige opbouw rond het oog of de ogen.
  • Zwelling of uitpuiling van de oogleden of het ooggebied.
  • Alle andere tekenen van ziekte, zoals verlies van eetlust of het niet aankomen van gewicht.

Wat te doen als uw kitten oogafscheiding of zwelling heeft

Kitten gewikkeld in een oranje hoed

Kittens kunnen vroeg in het leven oogproblemen ontwikkelen, vaak gekenmerkt door zwelling of afscheiding.

Als u oogafscheiding, zwelling of korsten over de ogen opmerkt, moet onmiddellijk een dierenartsbezoek worden gepland.

Tijdens het wachten op uw bezoek, is het meestal goed om zachtjes veeg het gebied schoon met een warme, natte doek of een stuk gaas. Gebruik nooit zeep of ontsmettingsmiddelen die de gevoelige ogen van een kitten kunnen beschadigen.

Probeer ook nooit de oogleden van een kitten open te forceren. Raadpleeg altijd een dierenarts als de ogen van een kitten niet binnen twee weken vanzelf opengaan of als er tekenen zijn van een oogprobleem.

Ontwikkelingsmijlpalen voor kittens

Week 1:

Pasgeboren kittens hebben ogen en oren die goed gesloten zijn, met de oogleden dichtgeknepen en oorkleppen tegen hun kleine hoofdjes gevouwen.

Omdat ze niet kunnen zien of horen (en ook niet kunnen lopen, hun lichaamstemperatuur kunnen regelen of alleen naar de badkamer kunnen gaan), zijn pasgeboren kittens volledig afhankelijk van hun moeder.

In de eerste week van hun leven brengen kittens het grootste deel van hun tijd door met eten en slapen – bijna een verdubbeling van hun lichaamsgewicht!

Week 2:

In de tweede levensweek beginnen de ogen van een kitten open te gaan, hoewel hun zicht nog niet scherp is. Kittens zijn nog steeds gevoelig voor felle lichten omdat hun pupillen zich langzaam aanpassen aan veranderingen in licht.

Rond deze tijd beginnen ook de gehoorgangen open te gaan.

Week 3:

Er gebeuren spannende dingen tijdens de derde levensweek van een kitten! Ze kunnen hun eerste stappen zetten en proberen de wereld om hen heen te verkennen, hoewel ze wiebelig op hun voeten staan.

Tegen drie weken moeten de gehoorgangen van een kitten volledig open zijn, met oorkleppen die beginnen op te staan als die van een volwassen kat. Tijdens deze overgangstijd ontwikkelen hun lichamen de vermogen om te plassen en te poepen zonder te worden gestimuleerd door hun moeder, en om hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren.

Ook beginnen de melktanden van een kitten binnen te komen op de leeftijd van drie weken.

Week 4-5:

Het zicht, het gehoor en het reukvermogen van een kitten worden scherper. Hun loopvermogen verbetert en ze kunnen socialer en speelser zijn.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Ingeblikt kittenvoer kan na 4-5 weken worden geïntroduceerd, hoewel kittens naast het eten van ingeblikt voedsel ook borstvoeding blijven geven.

De meeste kittens beheersen het gebruik van een kattenbak op deze leeftijd, hoewel de doos lage zijkanten moet hebben, zodat het niet moeilijk voor hen is om erin te klimmen.

Week 6-8:

Kittens op deze leeftijd zijn erg speels (en vermakelijk om naar te kijken!). Socialisatie en leren zijn belangrijk, zodat ze goede gewoonten en gedrag voor volwassenheid kunnen ontwikkelen.

Na 6-8 weken kunnen kittens beginnen met het ontvangen van vaccinaties. Ze moeten volledig gespeend zijn (van hun moedermelk en het eten van een uitgebalanceerd kittenvoer) op de leeftijd van 8 weken.

Gewoonlijk worden kittens geadopteerd naar hun eeuwige huizen op de leeftijd van 8-12 weken.

5-6 maanden en langer:

Op de leeftijd van 5-6 maanden gaan kittens door de puberteit en bereiken ze geslachtsrijpheid (af en toe gebeurt dit zo jong als vier maanden!), Dus het is belangrijk om na te denken over sterilisatie of castratie als uw furkid de procedure nog niet heeft gehad.

Zodra de groeisnelheid van uw kitten vertraagt, zal uw dierenarts ook bespreken om over te schakelen van kittenvoer naar een volwassen kattenvoer. De meeste kittens zullen op de leeftijd van 12 maanden volgroeid zijn.

Conclusie

Kittengroei is een genot om naar te kijken. Het is zo leuk om deze kleine bontballen hun eerste stapjes te zien zetten en de wereld om hen heen te verkennen.

Onder hun vele ontwikkelingsmijlpalen is het openen van hun ogen in de eerste 1-2 weken van het leven een belangrijke stap voor kittens als ze opgroeien. Als de ogen van een kitten vertraagd zijn bij het openen, is een dierenartsbezoek gerechtvaardigd – en een dringend dierenartsbezoek is nodig in geval van zwelling van de ogen, afscheiding of andere tekenen van ziekte.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat de ogen van een kitten na de geboorte opengaan?

De ogen van een kitten beginnen te openen op de leeftijd van 7-12 dagen. Het proces duurt maximaal een paar dagen, waarbij elk oog volledig open is op de leeftijd van twee weken. De rechter- en linkerogen kunnen op verschillende tijdstippen binnen dit bereik opengaan.

Wanneer kun je beginnen met het vasthouden van kittens?

Het is het beste om kittens zoveel mogelijk tijd met hun moeder te laten doorbrengen in de eerste vier weken van het leven (vooral de eerste twee weken), dat is wanneer ze borstvoeding geven. Naarmate kittens voldoende coördinatie ontwikkelen om te lopen, spelen en verkennen, is dat een goed moment om ze te socialiseren en ze kennis te laten maken met aaien / knuffelen.

Hoe lang duurt het voordat een kitten loopt?

Een kitten kan beginnen op te staan in zijn tweede levensweek. Velen beginnen met lopen (met in eerste instantie zeer onhandige stappen) op de leeftijd van drie weken. Mobiliteit verbetert veel rond de vierde week van de leeftijd en kittens worden behendiger tegen de tijd dat ze 6-8 weken oud zijn.

Hoe lang moeten kittens bij hun moeder zijn?

Met uitzondering van weeskittens, moeten jonge kittens altijd bij hun moeder blijven tijdens hun eerste vier weken van hun leven, voorafgaand aan het spenen. Zes weken is de jongste leeftijd waarop een kitten moet worden geadopteerd, hoewel 8-12 weken oud veel vaker voorkomt.