10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

De band tussen katachtigen en hun toegewijde eigenaren is sterk. Ondanks hun afstandelijke reputatie kunnen katten erg loyaal, aanhankelijk en liefdevol zijn. Kattencommunicatie is echter heel anders dan mensen – ze kunnen ons immers niet vertellen dat ze van ons houden. Dus hoe weet je of je kat je vertrouwt? Wat zijn de belangrijkste tekenen van genegenheid van een kat?

Snel overzicht

01

Katten communiceren genegenheid en vertrouwen op subtiele manieren.

02

Als uw kat u vertrouwt, wil hij misschien met u naar bed, tijd met u doorbrengen, u kneden of u verzorgen.

03

Andere tekenen van vertrouwen in katten zijn het onderhouden van zacht oogcontact, opgewonden zijn om je te begroeten, je benaderen met een rechtopstaande staart en miauwen naar je in welkom.

We hebben de top tien tekenen van kattengedrag samengesteld die laten zien dat uw kat zijn menselijke metgezellen vertrouwt. Lees verder voor meer informatie!

1. De groet

Als je kat komt aanrennen om je te begroeten als je thuiskomt, is dat een goed teken dat je kat je vertrouwt.

Katten zijn nieuwsgierige wezens en houden ervan om te onderzoeken wanneer er iets nieuws gebeurt. Volwassen katten zijn ook territoriaal en maken er een gewoonte van om goed in de gaten te houden wat er in hun territorium gebeurt.

Een nerveuze kat kan van ver toekijken, maar als je kat komt aanrennen om je te begroeten als je thuiskomt, is dit een goed teken dat je kat zijn menselijke metgezellen vertrouwt. Een lange rechtopstaande staart als ze je naderen is ook een compliment, omdat dit meestal opwinding en plezier aangeeft.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen2. Ze kiezen ervoor om tijd met je door te brengen

Hoe maak je een kat die van je kat houdt op schoot

Het is een groot teken van vertrouwen als je kat bij je wil slapen, want dit is een tijd waarin katten erg kwetsbaar zijn.

Katten hebben de reputatie onafhankelijk en afstandelijk te zijn, en inderdaad, het zijn vaak solitaire dieren. Katten kunnen echter nog steeds een sterke sociale band met hun eigenaren vormen, en er zijn bepaalde gedragingen die dit goed aantonen. Een kat die tijd met je wil doorbrengen, laat je zien dat ze je waarderen en je vertrouwen.

Misschien kruipen ze ’s avonds graag op schoot, of genieten ze van een ochtendklopje. Sommige katten brengen je een speeltje en vragen om speeltijd. Het ultieme compliment is als ze op je willen slapen – dicht bij je zijn wanneer ze op hun kwetsbaarst zijn, is een duidelijk teken dat je het vertrouwen van je kat hebt verdiend.

3. De Liefde Blink

Katten gebruiken langzaam knipperen om genegenheid en vertrouwen te tonen.

Oogcontact is een belangrijke vorm van communicatie voor katten en ze kunnen blikken, pupilgrootte en knipperen gebruiken om verschillende emoties aan andere katten te signaleren – en mensen als je weet waar je op moet letten.

Als uw kat oogcontact met u houdt wanneer hij ontspannen is en af en toe langzaam knippert, is dit een duidelijk teken van genegenheid en vertrouwen. Bekend als de ‘liefde knipperen’, is dit slaperige teken heel subtiel, maar als je het eenmaal weet, weet je het!

4. Kneden en bijten

Kneden en liefdesbeten zijn twee manieren waarop katten hun liefde tonen.

Ze zeggen dat liefde pijn doet, en af en toe kunnen onze vriendelijke katachtigen een beetje overenthousiast zijn met hun genegenheid!

Gebonden katten zullen vaak tegen elkaar vechten en bijten, hoewel kittens van jongs af aan ‘bijtremming’ leren, waarbij ze de acceptabele kracht van liefdesbeten leren in plaats van een jachtbeet. Als je kat je graag een kattenkus geeft, kun je hem leren zachtaardig te zijn door luid te reageren als hij te hard bijt, zodat hij leert de druk van die scherpe tanden te verminderen!

De scherpe kleine klauwen van katten kunnen ook in genegenheid worden gebruikt. Tijdens de kittentijd gebruiken katten hun voorpoten om naar hun moeders te kneden om de melkstroom te stimuleren, en veel volwassen katten kneden nog steeds naar zachte dingen als een vorm van comfort. Op je schoot zitten en je kneden met hun klauwen is eigenlijk een teken van liefde – hoewel het misschien niet zo voelt!

5. Kopstoten

Hoofdstoten en wrijven in het gezicht zetten feromonen af op de dingen – en mensen – die katten belangrijk vinden.

Vindt je kat het heerlijk om je een zachte kopstoot te geven? Of misschien houden ze van wangwrijven? Katten hebben geurklieren op hun wangen, voorhoofd en kin die feromonen afgeven – chemische boodschappen die verschillende dingen aan uw kat signaleren.

De gezichtsferomonen zijn degenen die veiligheid en vertrouwdheid uitdrukken. Als uw kat u voortdurend kopstoten geeft, geeft hij aan dat hij u vertrouwt – u bent hun comfort en veiligheid.

6. Verzorging

Sociale verzorging, ook wel allogrooming genoemd, is een teken van sociale binding en wordt geassocieerd met veiligheid.

Katten zijn vaak solitaire dieren, maar als ze in een gebonden paar of groep leven, zullen ze tijd besteden aan het verzorgen van elkaar. Als je kat je likt of verzorgt, is dit kattengedrag dat wijst op vertrouwen en liefde. Beantwoord door regelmatig te poetsen en de genegenheid van uw kat voor u zal alleen maar groeien.

7. Geschenken

Je wilt misschien geen dode vogel of muis, maar een cadeau is een duidelijk teken dat je kat je vertrouwt.

Katten zijn solitaire jagers, maar als ze in groepen leven, hebben ze de neiging om samen te eten. In verwilderde kattenkolonies zijn sommige leden van de groep jagers en brengen geschenken van voedsel terug naar hun gebonden metgezellen.

Nu is het vinden van een muis aan je voeten misschien niet het beste cadeau dat je ooit hebt ontvangen, maar als je kat jaagt en je vervolgens de beloning presenteert, is dit een goed voorbeeld van kattengedrag dat moet worden gewaardeerd in plaats van betreurd. Natuurlijk krijgen we allemaal liever wat koekjes dan dode muizen, maar een cadeau is een cadeau!

8. De Buikwrijven

Zorg ervoor dat je de stemming van je kat beoordeelt voordat je naar binnen gaat voor een aai van die verleidelijke zachte vacht!

Een omgekeerde kat voorgeschoteld krijgen is soms een beetje een raadsel – willen ze dat hun buiken worden gekrabd, of zullen ze ons met hun klauwen grijpen als we het proberen? Of je kat nu spint en stil ligt voor een mooie kras van de buik, of je hand pakt en erop bijt, het feit blijft dat voor veel soorten het presenteren van hun buik een teken van vertrouwen is.

De maag van een kat is een kwetsbaar gebied en op zijn rug liggen met het bloot is een manier voor uw kat om aan te geven dat hij perfect ontspannen en op zijn gemak om je heen is. Zorg er gewoon voor dat je hun humeur beoordeelt voordat je naar binnen gaat voor een aai van die verleidelijke zachte vacht!

9. Een praatgrage kat

Miauwen in de begroeting is een teken van genegenheid en vertrouwen.

Normaal kattengedrag is niet veel afhankelijk van daadwerkelijke vocalisaties, in plaats daarvan gebruiken ze meestal lichaamstaal, houding en geur om te communiceren. De meeste cat-to-cat vocalisatie is meestal negatief, bestaande uit sissen en grommen.

Het klassieke ‘miauw’-geluid van een kat is vrij zeldzaam, meestal alleen te horen als een kat tevreden of opgewonden is of tussen een moederkat en kitten. Als uw kat u verwelkomt met een enthousiast geluid – bijvoorbeeld luid naar u miauwen als u ’s ochtends verschijnt, moet dit worden opgevat als een teken van genegenheid. Zachte ‘gluurgeluiden’, een triller genoemd, zijn ook een teken dat je kat van je houdt en je accepteert.

10. Staarten en bodems

Het presenteren van hun billen en het naar je toe steunen is een teken dat je kat je vertrouwt.

De staart van een kat speelt een grotere rol in de communicatie met katten dan je misschien weet. Het in de gaten houden van de staartpositie van je kat kan sowieso heel snel zijn humeur geven. Een lange, rechtopstaande staart is een teken van tevredenheid en vriendelijkheid, en als het naar je toe trilt, is dat nog beter!

Een ander belangrijk teken van genegenheid bij katten is wanneer ze hun billen aan je presenteren, vreemd genoeg. Katten hebben geurklieren rond hun achterkant en hun billen naar je toe steunen is een signaal dat ze je vertrouwen en geur met je willen delen.

Samenvatting

Katten hebben veel subtiele manieren om te laten zien dat ze van ons houden en ons vertrouwen.

Dus, daar heb je het, een gemakkelijke gids voor kattengedrag dat liefde en vertrouwen toont. Huiskatten hebben verschillende persoonlijkheden en zullen hun liefde op verschillende manieren tonen – hoe toont uw kat hun liefde? Vertonen ze een van onze top tien eigenschappen voor vertrouwen?

Lees ook: Waarom houden katten zoveel van papier als zij?

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat je vertrouwt?

Katten tonen hun liefde en vertrouwen op verschillende manieren. Als je kat graag tijd met je doorbrengt, je verzorgt, knuffelt of een praatje met je maakt, zijn dat sterke tekenen van hun band. Je hun buik laten zien is een teken van vertrouwen, net als slapen op of bij jou in de buurt.

Wat zijn de vijf tekenen dat katten van je houden?

Katten tonen genegenheid op meerdere manieren. De top vijf tekens zijn verzorgen, kneden, je hoofdstoten, op je slapen en de langzame liefde knipperen.

Hoe weet je of katten van hun baasjes houden?

Katten hebben subtiele manieren van communicatie, maar een liefhebbende en verbonden kat zal genegenheid tonen als je weet hoe je het kunt herkennen. Ze willen misschien op of bij je in de buurt slapen, tijd met je doorbrengen, je kneden of verzorgen en zacht oogcontact houden. Ze kunnen enthousiast zijn om je te begroeten, je te benaderen met een rechtopstaande, trillende staart of een enthousiast luidruchtig welkom te geven.