Kattenhoesten: oorzaken en behandeling

Hoestfunctie voor katten

Hoesten bij katten duidt meestal op een gezondheidsprobleem. Als u uw kat hoort hoesten, is het tijd om een bezoek aan de dierenarts in te plannen. Veel verschillende medische aandoeningen kunnen hoesten bij katten veroorzaken, waarvan sommige ernstig of besmettelijk kunnen zijn voor andere katten.

Snel overzicht: Kattenhoest

Over kattenhoest

Wat te doen als uw kat begint te hoesten

Een kat die hoest, vereist niet altijd een reis naar de dierenarts, maar in sommige gevallen kan een dierenartsbezoek essentieel zijn. Uw dierenarts kan u helpen om de onderliggende oorzaak van de hoest van uw kat te identificeren en op te lossen.

Aangezien hoesten enigszins ongewoon is bij katten, vraag je je misschien af, hoe klinkt kattenhoest? Dat kan afhangen van het type hoest dat je kat heeft. Kattenhoesten kan nat zijn (vochtig en slijmvlies klinkend) of droog (wat misschien klinkt als hacken).

Hoestende katten kunnen klinken alsof ze kokhalzen of braken, en een hoestende kat kan zelfs een schuimende substantie ophoesten die op braaksel lijkt.

Wanneer een kat “hoest op” een haarbal, ze braakt eigenlijk. Als een haarbal echter vast komt te zitten op zijn weg omhoog en uit de slokdarm, kan een kat hoesten en hakken en herhaaldelijk gapen in een poging om het te verdrijven. Als uw kat een wad van haar produceert, is het waarschijnlijk dat het hoesten verband houdt met een haarbal, vooral als uw kat geen andere symptomen heeft.

Een kat die braakt, kan soms klinken alsof hij hoest, vooral als er veel kokhalzen en hacken aan de hand is. Als u een plas gal of voedsel vindt (en niet alleen helder schuim), is het waarschijnlijk dat uw kat overgeeft in plaats van hoest.

Zowel braken als hoesten rechtvaardigen een bezoek aan de dierenarts, vooral als de kat zich erg ziek gedraagt (niet eten, rondslingeren, diarree ervaren, enz.).

Waarom hoest mijn kat?

Waarom hoest mijn kat Singapura kat

Net als mensen kunnen katten om een breed scala aan redenen gaan hoesten.

Oorzaken van hoesten bij katten variëren. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van hoesten bij katten zijn:

Allergieën

Hoesten bij katten is vaak te wijten aan allergieën. Katten kunnen allergisch zijn voor veel verschillende stoffen, waaronder luchtverfrissers, irriterende stoffen of chemicaliën in huis, sigarettenrook, stof van kattenbakvulling, schimmel, parfum en pollen, naast vele andere dingen.

Infectie van de bovenste of onderste luchtwegen

Cat Bovenste Luchtweg infectie Symptomen

De symptomen van een katachtige bovenste luchtweginfectie lijken op die van een menselijke verkoudheid of griep.

Virale of bacteriële luchtweginfecties komen vrij vaak voor bij katten, vooral bij katten die zijn gehuisvest op plaatsen met een hoog aantal katten, zoals asielen en catteries. Katten die hoesten als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen kunnen ook congestie, niezen, loopneus en verminderde eetlust ervaren.

Astma

Kattenastma is een veel voorkomende oorzaak van hoesten bij katten. Astma kan worden veroorzaakt door veel van dezelfde dingen als allergieën (zie hierboven). Katten die astma hebben, piepen meestal, naast hoesten en mogelijk kokhalzen. Astma is een ernstige aandoening omdat het de ademhaling van de kat remt.

In feite kan een astma-aanval een medisch noodgeval zijn. Als u uw kat ziet hoesten, piepende ademhaling of ademhalen met haar mond open, of merkt dat het tandvlees of de tong van uw kat er blauw of grijs uitziet, breng uw kat dan onmiddellijk naar een dierenarts. Katten die lijden aan een astma-aanval kunnen ook laag op de grond buigen en hun hoofd en nek strekken terwijl ze proberen te ademen.

Bordetella

Katachtige bordetellose, veroorzaakt door de bacteriën Bordetella bronchiseptica, is een uiterst besmettelijke ziekte die infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaakt. Het komt vaker voor bij katten die zijn gehuisvest in dierenasielen, dierenwinkels of fokfaciliteiten. Zeer jonge kittens zijn bijzonder vatbaar.

Schade aan de luchtpijp

Als de halsband van uw kat zo strak zit dat hij op de luchtpijp knijpt, of als uw kat een verwonding aan haar luchtpijp oploopt, kan ze hoesten.

Keelontsteking

Laryngitis, of ontsteking van het strottenhoofd, kan hoesten bij katten veroorzaken. Katten die hoesten na het eten of tijdens het eten, kunnen een ziekte van het strottenhoofd of de slokdarm hebben.

Vreemd lichaam in de luchtweg

Katten inhaleren soms kleine stukjes gras of zaden die de luchtwegen irriteren, waardoor hoesten ontstaat.

Hartaandoening

Als uw kat veel tijd met u doorbrengt, weet hij hoe uw hart meestal klinkt.

Hoesten als gevolg van congestief hartfalen komt vaker voor bij honden dan bij katten, maar katten kunnen ook hoesten wanneer hun hartfunctie di isgedolven.

Longwormen

Longwormen zijn parasieten die hun intrek nemen in de longen, waar ze een ravage aanrichten. Ze zijn een soort rondworm. Naast hoesten zijn de symptomen van longworm bij katten ademhalingsmoeilijkheden en nasale afscheiding.

Hartwormen

Hoewel hartwormen minder vaak voorkomen bij katten dan bij honden, kunnen katten besmet raken met deze parasiet. Hartwormen nemen hun intrek in het hart en de longslagaders (longen), waar ze rijpen van kleine larven tot volwassenen.

Hartwormziekte bij katten kan dodelijk zijn, dus het gebruik van een maandelijkse hartwormpreventie wordt aanbevolen, vooral voor buitenkatten of katten die in gebieden wonen waar hartwormen overvloedig aanwezig zijn.

Longkanker

Hoesten is een van de tekenen van longkanker bij katten, hoewel veel katten met longkanker vaak geen symptomen vertonen.

Longontsteking (longinfectie)

Longontsteking is een infectie van de longen die kan worden veroorzaakt door een virus, bacterie of schimmel. Katten kunnen last hebben van longontsteking als ze per ongeluk vloeistof of voedsel in de longen zuigen (inademen).

Wat te doen als uw kat begint te hoesten?

Wat te doen als uw kat begint te hoesten

Een kat die hoest, vereist niet altijd een reis naar de dierenarts, maar in sommige gevallen kan een dierenartsbezoek essentieel zijn. Uw dierenarts kan u helpen om de onderliggende oorzaak van de hoest van uw kat te identificeren en op te lossen.

Als je denkt dat je kat hoest, let dan op wanneer ze hoest, hoe vaak ze hoest en hoe de hoest klinkt. Uw dierenarts kan u vragen om het geluid van de hoest te beschrijven als uw kat niet actief hoest wanneer u haar binnenbrengt voor een onderzoek. Als je kunt, probeer dan een video te maken van je kat die hoest om de dierenarts te laten zien.

Als uw kat slechts een of twee keer hoest en anders in orde lijkt, kunt u naar haar kijken en zien of de hoest vanzelf verdwijnt. Continu hoesten moet door uw dierenarts worden gecontroleerd, zelfs als uw kat niet de hele dag door hoest.

Neem uw kat meteen op als ze moeite lijkt te hebben met ademhalen (hijgen of piepende ademhaling) of zich erg ziek gedraagt (niet eten, lusteloos, afscheiding uit de neus of ogen ervaren, braken of diarree hebben).

De dierenarts zal u veel vragen stellen over de hoest van uw kat en zal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren. De dierenarts kan ook tests uitvoeren zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s, een echografie van het hart of andere tests. Behandeling voor kattenhoest hangt af van de onderliggende oorzaak van de hoest en kan ondersteunende zorg, medicijnen, veranderingen in levensstijl of een operatie omvatten.

Negeer het hoesten van katten niet

Waarom hoest mijn kat Singapura kat

Katten hoesten meestal niet, dus als je je kat hoort hoesten, laat het dan niet los. In sommige gevallen van kattenhoest is een snelle behandeling noodzakelijk. Veel oorzaken van hoesten bij katten kunnen worden opgelost met veterinaire interventie.