Heeft mijn kat een gevoel van tijd? Het verrassende antwoord!

Tijd is een mysterieus concept dat we gebruiken om ons dagelijks leven bij te houden. We weten niet hoe het begon, of dat het überhaupt begon, maar we leven er zeker naar. Maak je geen zorgen, we komen niet te ver in dat alles, maar heb je je ooit afgevraagd of je even mysterieuze kat enig besef van tijd heeft?

Dit komt misschien niet als een verrassing, maar katten hebben wat een beperkt concept van tijd lijkt te zijn. We weten dat ze kunnen leren en onderscheid kunnen maken tussen verschillende tijdsintervallen, maar alleen als ze beperkt zijn tot een paar seconden. Ze zijn ook in staat om op een aantal andere manieren op tijd op te halen.

Kattenkogelverdeler 1

Hoe houden katten het op tijd bij?

Onderzoek is vrij beperkt als het gaat om het vermogen van een dier om het concept van tijd te begrijpen. Een nieuwe studie van de Northwestern University heeft echter enkele van de duidelijkste bewijzen tot nu toe ontdekt dat dieren de tijd kunnen beoordelen.

De mediale entorhinale cortex van de hersenen werd grondig onderzocht en onderzoekers vonden een reeks neuronen die nog nooit eerder waren ontdekt. Deze neuronen gingen aan als een klok wanneer een dier wachtte. Onderzoek is nog steeds sterk beperkt als het gaat om katten en hun ware concept van tijd, maar er zijn een paar factoren die wel een rol spelen:

Hun interne klok

Net als wij hebben katten interne klokken waarmee ze normale waak- en slaapcycli kunnen herkennen. Ze zijn ook in staat om de signalen van hun lichaam op te pikken wanneer ze hongerig, dorstig of moe zijn, wat biologische behoeften zijn.

Afgestemd zijn op natuurlijke behoeften helpt hen een idee te krijgen van hoeveel tijd er tussen deze verschillende activiteiten is verstreken.

tortie point Siamese kat in bed
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock

Milieufactoren

Katten zijn in staat om de typische nacht- en dagcycli op te pikken die ze in hun omgeving waarnemen. Katten kunnen zien wanneer het daglicht is en wanneer de avond valt.

Van nature zijn het crepusculaire jagers die zowel in de schemering als bij het aanbreken van de dag naar buiten zouden komen om op prooien te jagen. Ze zijn zich bewust van de tijd op de manier waarop ze zich bewust zijn van de nacht- en dagcyclus.

Er zijn ook tal van andere omgevingsfactoren die kunnen worden opgepikt. Het kunnen bepaalde geluiden zijn die op bepaalde tijden van de dag optreden, zoals wanneer een haan ’s ochtends kraait of wanneer de post wordt bezorgd.

Schotse vouwkat die zit als een mens
Afbeelding Credit: zossia, Shutterstock

Uw dagelijkse routine

Uw dagelijkse routine en die van uw huishouden zullen een belangrijke rol spelen in hoe uw kat tijd verwerkt. Dit kan te maken hebben met elk aspect van je dag, zoals wanneer je wakker wordt, wanneer je ze voedt, wanneer je naar je werk vertrekt, wanneer kinderen naar school gaan, enzovoort.

Katten gedijen op routine en kunnen zelfs erg gestrest raken wanneer deze routine wordt onderbroken. Je kunt zelfs een verschil in gedrag opmerken als er iets ongewoons is met je normale dagelijkse functioneren.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten kunnen misschien niet in staat zijn om de tijd te vertellen zoals wij dat kunnen, en ze hebben zeker geen nut voor een horloge, maar ze hebben wel een beperkt concept van tijd. Hoewel het onderzoek een beetje beperkt is, weten we wel dat ze een interne klok hebben, dingen in hun omgeving kunnen oppikken en ook kunnen wennen aan dagelijkse routines die hen helpen door het leven te navigeren en weten wanneer ze bepaalde dingen gedurende de dag kunnen verwachten.