Waarom u uw Ragdoll kat niet buiten moet laten ?

Ragdoll katten staan bekend om hun intelligentie en hun drang om hun baasje op de voet te volgen, maar dit gebeurt meestal in huis. Soms denken katteneigenaren echter dat ze hun huisdier een plezier doen door ze buiten te laten. Als voormalig medewerker van een dierenasiel en vrijwilliger, heb ik een aantal van deze uitjes vreselijk mis zien gaan!

Moet je je Ragdoll kat buiten laten? Hoewel het misschien verleidelijk is om je katachtige vriendje mee naar buiten te nemen, mag je Ragdolls nooit vrij laten rondlopen. De mentale stimulatie is geweldig voor uw kat, maar zijn veiligheid is belangrijker! Overweeg andere manieren om uw kat wat frisse lucht te laten happen, zoals het inrichten van een afgesloten ruimte of hem te leren aan de lijn te lopen.

De buitenlucht kan u en uw kat aantrekken, maar hem loslaten brengt risico’s met zich mee. Maak u echter geen zorgen, want er zijn manieren om uw kat te laten genieten van de eenvoudige genoegens van het leven zonder dat u daarbij lijf en leden riskeert.

WAAROM ZOU U UW RAGDOLL KAT MEE NAAR BUITEN NEMEN?

De meeste experts en liefhebbers zouden er sterk tegen pleiten om uw Ragdoll buiten te laten lopen, maar sommige katten staan erop. Hoewel de risico’s groter zijn dan de voordelen, heeft het zeker voordelen om uw kat buiten te laten zijn.

Als u uw kat langzaam laat kennismaken met een andere omgeving dan uw huis, kan dat hem helpen zich aan te passen aan toekomstige veranderingen. Dit kan het volgende bezoek aan de dierenarts of een verhuizing voor iedereen minder stressvol maken.

In het geval dat u in een noodsituatie moet evacueren, kan het levensreddend zijn om uw kat te laten wennen aan het verlaten van hun huis.

Katten hebben de reputatie op de bank te zitten, dus het is makkelijk te vergeten dat ze nieuwsgierigheid en prooidrift hebben geërfd van hun wilde voorouders. Door ze wat tijd buiten te gunnen, kunnen ze hun innerlijke leeuw tot uitdrukking brengen.

Hoewel het over het algemeen niet wordt aangeraden om uw kat buiten te laten, is het aan u om alle beschikbare informatie in overweging te nemen en in het belang van uw kat te handelen.

WAT KAN ER GEBEUREN ALS IK MIJN RAGDOLL BUITEN LAAT?

Een snel uitstapje naar buiten kan leiden tot problemen, variërend van een verwarde vacht tot een voorgoed vermiste kat. Het is belangrijk om deze risico’s af te wegen tegen de voordelen van het naar buiten gaan.

Maar al te vaak krijgen katteneigenaars die hun Ragdoll op een avontuurtje willen trakteren, meer dan waar ze op gerekend hadden. Uw Ragdoll kan binnen heel kalm en zelfverzekerd zijn, maar zoiets kleins als een grasmaaier kan hem de stuipen op het lijf jagen.

Als hij eenmaal in de “vliegmodus” is, kan het bijna onmogelijk zijn om hem terug te krijgen.

Autoverkeer is een groot gevaar voor huiskatten. Helaas hebben de meesten van ons wel eens het ongeluk gehad om iemands huisdier aan de kant van de weg te zien staan. Katten zijn niet opgeleid om verkeersveiligheid te begrijpen en moeten indien mogelijk uit de buurt worden gehouden.

Het is verontrustend dat onbegeleide katten het slachtoffer kunnen worden van boosdoeners. Ragdolls zijn, meer nog dan de meeste andere kattenrassen, te wantrouwig tegenover mensen die een bedreiging voor hen kunnen vormen.

Helaas hebben dierenwelzijnsorganisaties over de hele wereld gezien hoe katten door vreemden werden aangevallen, van katten die in brand werden gestoken tot katten die werden beschoten met luchtdrukpistolen.

Goedwillende buren kunnen aannemen dat een onbekende kat een ongeliefde zwerfkat is, en uw geliefde huisdier zonder uw medeweten herplaatsen via een dierenasiel of via een persoonlijk netwerk.

Elk jaar komen er in de Verenigde Staten ongeveer 3,2 miljoen katten in asielen en hondenstallen terecht. Slechts ongeveer 90.000 van deze dieren worden ooit teruggebracht naar hun oorspronkelijke familie. (bron)

Nu “pet flipping” – het stelen van een huisdier en het “herplaatsen” voor winst – toeneemt, lopen designkatten een verhoogd risico om gestolen te worden. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het stelen van een doorsnee kat winstgevend zou zijn voor dieven, kosten Ragdolls meestal meer dan 400 dollar!

Uw Ragdoll kan ook gevaar lopen in de omgang met andere dieren. Honden kunnen je achtervolgen, waardoor je hond gewond kan raken of in gevaarlijke gebieden terecht kan komen. Ook andere katten kunnen territoriaal zijn en zich agressief gedragen tegenover je Ragdoll.

Hoewel het minder waarschijnlijk is, is het niet ongewoon dat kittens en kleinere katten worden opgepakt door grote roofvogels zoals uilen en valken, zelfs in stedelijke gebieden!

Als uw kat buiten wordt gelaten, kan hij ook te maken krijgen met allerlei kwalen en infecties. Op zijn minst kan hij vlooien, teken en parasieten meebrengen die zich door uw huis kunnen verspreiden.

Nog belangrijker is dat hij mogelijk dodelijke ziektes kan oplopen, zoals hondsdolheid, kattenleukemie of hondenziekte.

KLAAR OM UW RAGDOLL KAT MEE OP ONTDEKKINGSTOCHT TE NEMEN? NEEM EERST DEZE VOORBEREIDENDE STAPPEN!

Uw kat mee naar buiten nemen is gevaarlijk, maar er zijn enkele manieren om het risico te beperken.

  • Vaccins en onderzoeken – Zorg ervoor dat uw kat alle preventieve vaccins heeft en vraag uw dierenarts of uw kat gezond genoeg is voor mogelijke extra stress en lichamelijke activiteit. Ragdolls zijn gevoelig voor hart- en gewrichtsproblemen, dus dit is erg belangrijk.
  • Steriliseren of castreren – Als je een vrouwelijke ragdoll hebt, zorg er dan voor dat ze niet krols is. Dit kan de kans vergroten dat ze probeert te ontsnappen en mogelijk andere katten aantrekt. Niet gesteriliseerde katers zullen ook eerder gaan zwerven, op zoek naar partners.
  • Identificatie – Markeringen en halsbanden zijn een goede manier om uw kat te onderscheiden van een zwerfkat, maar kunnen gemakkelijk afvallen. Microchips zijn niet duur en zijn een veel betrouwbaardere manier om uw kat te identificeren bij de politie, de dierenbescherming en asielmedewerkers, indien nodig.

Volg altijd het advies van uw dierenarts en ga op uw eigen oordeel af!

WAT ALS UW RAGDOLL BUITEN WIL ZIJN, MAAR U HEM NIET KUNT VERTROUWEN?

Als je geen veilige manier kunt vinden om je Ragdoll van het buitenleven te laten genieten, overweeg dan de volgende opties.

  • Catio’s – Als je een veranda hebt, is de kans groot dat je een DIY catio kunt maken! Je hoeft alleen maar wat zware schermen toe te voegen om een bestaande buitenruimte af te sluiten.
  • Kratten en Kooien – Een grote hondenkooi of een kooi voor kleine dieren kan dienen als een veilige plek voor uw kat om rond te hangen, maar vergeet niet dat als uw Ragdoll zijn hoofd erdoor kan steken, hij misschien kan ontsnappen- Kies uw kooi dienovereenkomstig.
  • Draagtassen – Van de klassieke plastic drager tot rugzakken met vensters waar uw kat doorheen kan gluren, u vindt altijd wel iets wat uw Ragdoll leuk zal vinden.
  • Leiband and Harness – Het klinkt misschien gek, maar deze trend is echt in opkomst. Als je dat wilt uitproberen, lees dan onze gids die laat zien hoe je met je Ragdoll kat kunt gaan wandelen!

Welke optie je ook kiest, houd altijd rekening met de gevoelens van je kat. Zorg ervoor dat u alle veranderingen langzaam introduceert, en laat uw kat nooit alleen en kwetsbaar in een afgesloten ruimte!

GERELATEERDE VRAGEN

Worden Ragdoll katten eenzaam?
Net als bijna alle katten, kunnen Ragdolls eenzaam worden. Je kunt dit voorkomen door ze een gezelschapskat of -hond te geven, of tv’s, radio, etc. aan te laten staan. Er zijn ook dierenoppassers die tegen een redelijke vergoeding op bezoek kunnen komen.

Moeten Ragdoll katten binnen gehouden worden? Ragdoll katten moeten altijd binnenshuis gehouden worden. Als je ze mee naar buiten neemt, moet dat onder direct toezicht gebeuren.

Hoe lang leven Ragdoll katten?
Ragdolls hebben helaas een van de kortste levensduren van gedomesticeerde katten. De gemiddelde levensduur van een Ragdoll is 9 tot 15 jaar.