5 Redenen waarom je Maine Coon huilt

Huilt uw Maine Coon veel en weet u niet waar dat aan ligt, of weet u niet wat u kunt doen om uw Maine Coon te helpen? Laat ons u helpen!

Waarom huilt mijn Maine Coon? Maine Coons huilen omdat ze eenzaam, gestrest of bang zijn, of gewoon om uw aandacht te vragen. Ze huilen vaak om verschillende redenen en niet alleen omdat ze voedsel willen. Bovendien gebruiken Maine Coons hun speciale kreten om je precies te vertellen wat ze willen en wanneer ze dat willen.

In dit artikel worden vijf belangrijke redenen uitgelegd waarom uw Maine Coon huilt, wat hij u probeert te vertellen en hoe u de stemmingen en wensen van uw huisdier beter kunt begrijpen.

EEN KORTE BLIK OP DE COMMUNICATIE VAN EEN MAINE COON

Voordat je de 5 redenen leest, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Als je een Maine Coon hebt, weet je hoe luidruchtig ze kunnen zijn; in feite zijn ze een spraakzaam kattenras dat ervan houdt om te trillen (dat is een combinatie van miauwen en spinnen) als ze je door het huis volgen. Als je wilt weten hoe luidruchtig Maine Coons echt zijn, lees dan dit.

Hoewel Maine Coons meestal vrij groot zijn voor hun grootte, hebben ze in plaats van een diepe, gebiedende miauw (wat je zou verwachten) een hoge stem.

Maine Coons worden vaak de ‘honden van de kattenwereld’ genoemd vanwege hun vriendelijke en sociale aard. Ze zijn heel slim in het uiten van vocalen om met mensen te communiceren.

De redenen en het type van het huilen variëren zowel tussen rassen als tussen individuele huisdieren. Sommige Maine Coons huilen veel meer dan anderen – vrouwelijke Maine Coons huilen bijvoorbeeld meer dan hun mannelijke tegenhangers.

Soms geef je je huisdier vers water, voer, speelgoed of neem je hem mee om te knuffelen, en dan blijkt dat je Maine Coon nog steeds blijft huilen. Inzicht in de verschillende soorten vocalisaties kan u helpen te interpreteren wat uw kat probeert te zeggen.

Hier is een nadere blik op de vijf belangrijkste redenen waarom Maine Coons huilen en wat u kunt doen om uw kat te helpen stoppen.

1. UW MAINE COON WIL AANDACHT

Maine Coons kunnen vaak huilen om fysieke of emotionele redenen en we moeten ons huiswerk doen met betrekking tot mogelijke oorzaken voordat we besluiten dat ze aandacht zoeken.

Wat begon als aandachtzoekend gedrag wordt al snel een versterkte gewoonte; soms huilt je kleine Maine Coon gewoon de hele dag voor de lol, vooral als je hem elke keer een knuffel geeft als hij huilt.

Als het huilen gepaard gaat met pootstappen en rondjes lopen rond je voeten in achtvormige formaties, dan wil je Maine Coon je aandacht. Het verstandigste is om te wachten tot uw kat stil is voordat u met hem speelt of hem knuffelt.

Naar alle waarschijnlijkheid, omdat het een Maine Coon is, wil ze gewoon uw gezelschap en niets anders – uw kat wil gewoon een band en een connectie met u.

Speel op deze momenten met uw kat, praat terug – zelfs als jullie twee elkaar niet echt begrijpen. Je kunt ook overwegen om een paar grote zachte speeltjes voor je Maine Coon te kopen. Vaak huilen kittens om tegen hun moeder aan te kruipen. Als je speeltjes nodig hebt voor je Maine Coon, raden we je aan deze aan te schaffen.

U hoeft uw kat niet urenlang aandacht te geven; regelmatige maar korte aandachtsstoten zijn voldoende. Maine Coons reageren – net als andere katten – goed op routine en het is een goed idee om elke dag op regelmatige tijden schoottijd in te bouwen. (Als uw Maine Coon graag op uw schoot zit)

Hoewel Maine Coons bekend staan als notoire praatjesmakers, kan klagend huilen heel goed wijzen op een behoefte aan aandacht van u.

2. UW MAINE COON IS ZIEK EN HEEFT MEDISCHE HULP NODIG

Overmatig huilen kan een teken zijn dat uw Maine Coon ziek is en uw hulp nodig heeft. Deze vorm van huilen is meestal lang, grommig en aanhoudend.

Als u eten of water hebt gegeven of de kattenbak hebt schoongemaakt en uw Maine Coon blijft huilen, kan dit er sterk op wijzen dat uw kat ziek is.

Maine Coons staan bekend als buitengewoon veerkrachtig en sterk en zijn meestal goed in het verbergen van tekenen van ziekte. Langdurig huilen is een van de eerste tekenen van ziekte.

Zorg ervoor dat u uw kat voorzichtig maar grondig controleert op verwondingen, littekens of gevoelige plekken.

Let goed op elke afwijking van de normale gewoonten en routine. Let goed op of uw kat niet graag wil lopen of de neiging heeft om een of meer pootjes meer te gebruiken dan de andere. Ook kan afscheiding uit de ogen, oren of neus een dringend bezoek aan de kliniek rechtvaardigen.

Maine Coons kunnen ook ’s nachts gaan huilen als ze ouder of doof worden. Dit soort gehuil klinkt nogal droevig en lijkt vaak op huilen. Als het huilen echter gepaard gaat met het rollen van de vacht op de rug, kan dit te wijten zijn aan een aandoening die bekend staat als “feline hyperesthesie” of rimpelige huidaandoening. Als dit het geval is, kan het nodig zijn om een dierenarts in te schakelen.

Huilen dat gepaard gaat met veranderingen in eetlust, gedrag, activiteit, stemming, slaappatroon of gewicht kan wijzen op ziekte. Uw Maine Coon kan ook lijden aan angst, hoge bloeddruk of hyperthyreoïdie.

Verstopping van de urinewegen bijvoorbeeld kan uw Maine Coon aan het huilen maken, omdat de aandoening extreem pijnlijk kan zijn om te verdragen.

Uw huisdier kan ook huilen als gevolg van mentale ongemakken zoals desoriëntatie, verwarring en een verminderd bewustzijn van hun omgeving. Het oplossen van het gezondheidsprobleem van uw kat en hem helpen zich op zijn gemak te voelen, zal ook helpen het huilen te stoppen.

3. UW MAINE COON IS GESTREST, GEFRUSTREERD OF EENZAAM

Als uw Maine Coon een geredde kat is, kan ze bang zijn voor de regen omdat het herinneringen kan oproepen aan kou en vocht – dit kan de reden zijn waarom ze huilt en dekking zoekt bij het teken van de eerste druppel.

U kunt proberen met haar te spelen of te knuffelen of haar traktaties te geven tijdens stormen om positieve ervaringen te creëren.

Hoewel Maine Coons van nature niet zo vriendelijk en aanhankelijk zijn als honden (maar ze komen in de buurt), zijn het ook geen asociale wezens. Ze genieten van gezelschap (net als de rest van ons) en voelen zich niet graag eenzaam.

Je huisdier kan huilen omdat ze eenzaam, depressief of verveeld is. Als uw huisdier zich de hele dag aan u vastklampt en daarnaast huilt, kan dat er heel goed op wijzen dat ze gezelschap wil.

Ook als u merkt dat uw huisdier huilt en zich overmatig laat verzorgen, kan dat wijzen op eenzaamheid.

Alle katten houden ervan zichzelf te verzorgen, maar als uw Maine Coon haar vacht likt en overdreven veel op haar nagels kauwt, geef haar dan een knuffel, speel met haar en breng tijd met haar door. Behalve huilen, hebben eenzame katten ook de neiging om veel kattenkwaad uit te halen in huis.

Ze kunnen aan uw meubels krabben, dingen uit uw kast graven of modder uit uw plantenbakken strooien. Uw Maine Coon kan bijvoorbeeld een lang, laag gehuil laten horen (zoals het gehuil van een baby) als ze bij u in de buurt wil zijn of misschien op uw schoot wil zitten.

Katten houden er ook van om dingen die van jou zijn aan te raken of erop te slapen; ze kan gaan huilen als ze je vertrouwde pantoffels niet vindt om op te slapen.

Je Maine Coon zou kunnen huilen van eenzaamheid als ze ook deze tekenen vertoont:

 • Overmatig slapen: Hoewel de meeste katten ongeveer 12 tot 16 uur per dag slapen, kan elke afwijking van de normale slaapgewoonten betekenen dat ze eenzaam is
 • Pica: Dit is een aandoening waarbij uw kat op niet-eetbare stoffen kauwt en eet, zoals plastic, tape, garen, stof, planten, mensenhaar en schoenveters – zo ongeveer alles.
 • Agressie: Uw huisdier kan agressiever zijn en zijn eenzaamheid en frustratie ‘uitleven’ door te huilen. Let vooral op de lichaamstaal; een eenzame kat kan niet alleen huilen, maar ook naar je voeten slaan of je klauwen als je langsloopt. Hier zijn 5 dingen die je moet weten over Maine Coons en agressie.
 • Verandering in vocalisatie patroon: Een depressieve Maine Coon kan meer of minder huilen – of spinnen – dan normaal.

4. UW MAINE COON IS BANG

Je Maine Coon kan huilen van pure angst. Katten zijn vooral bang voor harde geluiden en uw kat kan bang zijn voor onweer of vuurwerk.

Als het huilen gepaard gaat met verstoppen, trillen of terugtrekken, kan uw Maine Coon tekenen van extreme angst vertonen. Ze schuilen bijvoorbeeld vaak onder dekens of banken voor een storm.

Katten hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor luchtdruk en kunnen een storm van tevoren aanvoelen.

Net als andere katten worden Maine Coons bang van vreemde, plotselinge en harde geluiden en van nieuwe stemmen. Sommige katten rennen weg zodra een vreemde de kamer binnenkomt; anderen huilen bij het zien of horen van honden of zelfs andere katten.

Door uw kat zorgvuldig te observeren, is het belangrijk te weten wat de angstprikkel is.

Bange Maine Coons laten een lage, gierende kreet horen, die vaak gepaard gaat met een of meer van de volgende lichaamstaaltekens:

 • Naar achteren getrokken oren
 • De vacht staat rechtop
 • Staart ingestopt.

Als je een geredde Maine Coon hebt geadopteerd, kan ze huilen en andere angstsymptomen vertonen als ze een bekende situatie meemaakt die traumatisch voor haar is.

Ze kunnen bijvoorbeeld huilen als u probeert de kat in een bench te doen; dit komt omdat ze misschien herinnerd wordt aan stressvolle ervaringen van opgesloten te zitten in een benchbox.

Uw huisdier kan ook huilen als gevolg van verlatingsangst – vooral als ze een verleden van verlating heeft. Zodra u de onderliggende oorzaak identificeert, kunt u hun angsten en fobieën verlichten met gedragsmatige conditionering.

5. JE MAINE COON WIL HAAR ETEN

Als je het eetschema van je kat hebt vertraagd of veranderd, zal ze hard roepen en je dat laten weten. Maine Coons houden – net als honden – van een gestructureerde routine en ze huilen vaak als ze honger hebben. Bovendien kan ze blijven huilen tot u haar eten geeft.

Als u de speciale traktaties van uw kat op een specifieke plaats bewaart, kan het zijn dat ze huilt en naar de plek toe rent en wacht om gevoed te worden.

Hoewel katten niet zo gemotiveerd zijn door voedsel als honden, genieten ze wel van hun maaltijden en nemen ze het kwalijk als ze niet op tijd gevoed worden – of niet voldoende gevoed worden. Maaltijdgehuil onderscheidt zich van andere vormen van miauwen doordat het vaak wat hardnekkiger is.

Soms blijft uw Maine Coon zelfs tijdens het eten huilen en eet hij zijn eten snel helemaal op zonder de tijd te nemen om te kauwen.

Dit is vooral het geval als uw huisdier een zwerfhond was of deel uitmaakte van een groot nest, waar ze vaak moest vechten voor een grotere portie. Zorg er ook voor dat u hem het juiste aantal calorieën en de juiste porties geeft, zodat hij zich verzadigd voelt.

 • In het algemeen hebben Maine Coons ongeveer 300 tot 400 calorieën per dag nodig (afhankelijk van gewicht en activiteit); beperk daarvan extra traktaties tot niet meer dan 10% van hun totale inname.
 • Om het huilen van uw kat tijdens het eten te kalmeren, biedt u haar eten aan wanneer ze rustig is geworden. Praat zachtjes maar vastberaden en wacht tot ze stopt met huilen.
 • Maak dan oogcontact, geef haar eten uit haar lepeltje terwijl u bemoedigende woorden zegt, zoals ‘braaf meisje’ of ‘ja’.
 • Vermijd het om uw kat te voeden terwijl ze huilt, want dit zal het gedragspatroon versterken.
 • Wanneer u uw kat kalmeert, begin dan met het vormen van gewenst gedrag voor ongeveer 30 seconden en breid dit geleidelijk uit voor langere tijden.
 • Als uw Maine Coon overdreven luidruchtig is, overweeg dan om een paar minuten met haar te spelen om de extra energie eruit te laten voordat u haar laat wennen aan de maaltijd.

Wanneer u uw kat leert dat kalm en rustig gedrag haar zal geven wat ze verlangt, zal ze automatisch leren om haar gehuil te verminderen.

We raden u ook aan om onze voedingsgids te lezen om te weten te komen welk voer geschikt is voor uw Maine Coon en welke voedingsbehoeften ze hebben! Lees onze voedingswijzer hier!

HUILEN IS ANDERS DAN MIAUWEN

In tegenstelling tot het vrolijke, verwachtingsvolle en vrolijke geluid van een miauw, lijkt een huil meer op miauwen en is langer en langgerekter. Janken is meer in overeenstemming met communicatie tussen katten en duidt vaak op een verlangen om te paren of een afkeer van andere katten in de buurt.

Ook in een huishouden met meerdere katten kan uw Maine Coon janken omdat een andere kat haar ruimte binnendringt. Een hol klinkende, afgekorte yowl geeft aan dat de Maine Coon op zoek is naar een partner.

Als huilen klinkt als janken, betekent dit meestal dat uw Maine Coon lichamelijk of emotioneel gestoord is.

Eigenaars van gezelschapsdieren zweren dat Maine Coons duidelijk communiceren door middel van een reeks geluiden, waaronder huilen, grommen en trillen. Deze geluiden duiden vaak op een verlangen om te spelen, uw aandacht te trekken en hongergevoelens te communiceren en nog veel meer.

Lees ook onze Maine Coon Verzorgingsgids hier!