Kunnen Maine Coons alleen gelaten worden

Als je het geluk hebt een Maine Coon te bezitten, dan weet je hoe zachtaardig en liefdevol dit ras is. Hun vriendelijke aard dicteert hun verlangen om het grootste deel van hun tijd door te brengen met hun familie van mensen en andere huisdieren – niet alleen.

Kunnen Maine Coons alleen gelaten worden? Hoewel katten een stereotype onafhankelijke soort zijn, houden Maine Coons er niet van om alleen gelaten te worden. Maine Coons zijn zeer sociale en emotionele katten die het beste gedijen bij een band met hun dierbaren. Het alleen laten van Maine Coons kan leiden tot stress en zelfs depressie.

Hoewel het misschien verrassend lijkt om te horen dat Maine Coons niet alleen gelaten mogen worden, bezitten ze vele kenmerken die de redenering begrijpelijk maken.

MAINE COONS ALLEEN LATEN

Het is belangrijk om te begrijpen dat het alleen laten van uw Maine Coon waarschijnlijk niet zal resulteren in onmiddellijke hoge stress of depressie.

De realiteit is echter dat, hoewel uw Maine Coon eraan gewend zal raken om tijd alleen door te brengen, isolement nooit goed voor hen zal voelen.

Je zult waarschijnlijk geen specifieke signalen opmerken dat je Maine Coon niet gelukkig is om alleen gelaten te worden, zeker niet in het begin.

Ze zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk geen lichamelijke symptomen van stress vertonen of een duidelijke afname van hun geestelijke gezondheid. Daarom is het heel belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijk subtiele negatieve effecten.

Maine Coons staan bekend als de ‘zachtaardige reuzen’ van de kattenwereld. Deze reputatie kan soms worden verward met comfort in alle situaties. Maine Coons zijn zeer kalm van temperament en passen zich gemakkelijk aan.

Hun gebrek aan uitgesproken protest, wanneer ze met rust worden gelaten, moet niet worden opgevat als tevredenheid.

Als ras onderscheiden Maine Coons zich van andere katten door hun voorliefde om tijd met mensen door te brengen. Ze zullen bijna altijd liever in uw gezelschap zijn dan alleen.

Hoewel Maine Coons niet voortdurend aandacht vragen zoals sommige andere rassen, hechten ze er wel waarde aan om gewoon naast u te kunnen zitten.

Uw Maine Coon zal zich aanpassen aan het dagelijkse schema van uw huishouden en zal gaan vertrouwen op de consistentie. Dit is een ander belangrijk punt om te overwegen wanneer u overweegt uw Maine Coon alleen te laten.

Als u elke dag rond dezelfde tijd boodschappen gaat doen, zal uw trouwe viervoeter zich op zijn gemak voelen als hij deze routine kent. Aan de andere kant kunnen onverwachte periodes van alleen zijn stress veroorzaken.

De hoeveelheid tijd dat uw huis elke dag leeg is, is een factor die een rol moet spelen bij de beslissing of een Maine Coon het juiste kattenras is voor uw gezin.

Maine Coons vereisen een flinke hoeveelheid dagelijkse interactie, aandacht en genegenheid om hun optimale welzijn te garanderen.

Aan het eind van de dag is het waarschijnlijk onvermijdelijk dat u uw Maine Coon enige tijd alleen moet laten. De beste manier om te voorkomen dat uw kat te veel stress ervaart of in een depressie raakt, is om de hoeveelheid tijd die ze helemaal alleen doorbrengen te beperken.

Probeer werk- en boodschappenroosters voorspelbaar te houden en zorg ervoor dat je genoeg liefdevolle tijd met je Maine Coon doorbrengt als je thuis bent.

MAINE COON KITTENS ALLEEN THUIS

Een volwassen Maine Coon alleen thuis laten is één ding, maar hoe zit het met kittens? Zoals je je kunt voorstellen, wil je Maine Coon kittens zo min mogelijk alleen thuis laten.

Plan vooruit en weet dat u uw kitten in ieder geval de eerste twee weken niet helemaal alleen wilt laten.

Onthoud dat Maine Coons een zeer sociaal ras zijn dat voor zijn welzijn afhankelijk is van dagelijkse contacten. De aanpassingsperiode waarin uw Maine Coon kitten in uw huis wordt verwelkomd, zal een grote verandering zijn voor uw kitten.

Zonder het gezelschap en de aandacht van hun moeder en broertjes en zusjes, zal uw Maine Coon kitten afhankelijk zijn van u voor constante troost en geruststelling.

Als u een Maine Coon kitten, dat net bij u is komen wonen, alleen achterlaat, zal het zich waarschijnlijk verdrietig en zelfs verward voelen over wat er gebeurt.

Na verloop van tijd zal uw kitten steeds meer aan u en uw huis gewend raken, zodat u het langere tijd alleen kunt laten.

Hier is een basisoverzicht van hoe lang u uw opgroeiende Maine Coon kitten gerust thuis kunt laten:

 • 4 uur maximaal voor kittens jonger dan 4 maanden.
 • 5 uur maximaal voor kittens tussen de 4 en 6 maanden oud.
 • Maximaal 8 uur voor kittens tussen de 6 en 24 maanden oud.
 • 12 uur maximaal voor Maine Coons ouder dan 24 maanden.

Denk eraan dat als u uw Maine Coon kitten alleen thuis moet laten, het van vitaal belang is dat u uw ruimte kitten-proof hebt gemaakt!

Dat betekent dat u scherpe randen moet beveiligen, ervoor moet zorgen dat er geen snoeren zijn die in de knoop kunnen raken en alle deuren, ramen en kleine ruimtes goed moet afsluiten.

MAINE COONS WILLEN GEZELSCHAP

Als u al eens met een Maine Coon heeft geleefd, dan weet u dat hem alleen laten simpelweg niet de ideale optie is. Maine Coons zijn intelligente en nieuwsgierige katten die graag bij alle actie betrokken willen zijn.

Ze tonen hun vriendelijke en loyale aard door u van kamer naar kamer te volgen en genieten er echt van om zo veel mogelijk in uw gezelschap te zijn.

Om echt tegemoet te komen aan de aard en de behoeften van uw Maine Coon, is het het beste om een tweede kat te nemen. Maine Coons hebben gezelschap nodig om zich altijd op hun gemak, gelukkig en geliefd te voelen.

Het hebben van twee katten samen zal ervoor zorgen dat beiden gezelschap hebben, zelfs wanneer u vele uren achter elkaar van huis weg moet zijn.

Het is ideaal om twee Maine Coons uit hetzelfde nest te adopteren als dat mogelijk is, zodat ze een metgezel hebben bij wie ze zich echt thuis voelen. U zult zien dat uw Maine Coon minder stress heeft om alleen gelaten te worden wanneer hij een katachtige metgezel heeft om de tijd mee door te brengen.

DE JUISTE RUIMTE VOOR TIJD ALLEEN

Zelfs wanneer uw Maine Coon de kittentijd achter zich heeft gelaten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huis veilig en stimulerend is wanneer ze alleen gelaten worden.

Bij volwassen katten hoeft u geen extreme maatregelen te nemen, zoals ze in kleine ruimtes opsluiten, zoals bij kittens vaak wel nodig is. Dat gezegd zijnde, wees voorzichtig.

Om uw Maine Coon met een gerust hart alleen te laten, kunt u deze checklist gebruiken om uw huis in een zo veilig mogelijke staat achter te laten:

 • Scherpe randen en andere voorwerpen zoals messen.
 • Elektrische snoeren waar uw Maine Coon op kan kauwen of in verstrikt kan raken.
 • Sluit alle deuren en ramen goed af.
 • Controleer of alle kleine ruimtes waar uw kat vast kan komen te zitten geblokkeerd zijn.
 • Zorg ervoor dat grote en zware voorwerpen zoals televisies niet kunnen worden omgestoten.
 • Elimineer klimpaden naar zeer hoge en potentieel gevaarlijke plekken.

Het veilig beveiligen van uw huis om uw Maine Coon met rust te laten is slechts de eerste stap. Met hun nieuwsgierige aard, is het van cruciaal belang om uw Maine Coon genoeg te doen te geven als ze alleen thuis zijn.

Er zijn veel manieren om uw kat bezig te houden terwijl u op pad bent. Overweeg een aantal van de volgende ideeën:

 • Investeer in een indoor kattenboom om uw Maine Coon aan te moedigen om te klimmen en fit te blijven. (Hier is de beste kattenboom voor Maine Coons die u kunt vinden)
 • Zorg voor een of meer zachte en knusse bedden voor kattendutjes terwijl u weg bent.
 • Verspreid krabpalen door uw huis als u zich zorgen maakt over de meubels! (Hier zijn 5 geweldige krabpalen voor Maine Coons)
 • Bouw een plekje bij het raam om vogels te kijken en plaats een vogelvoederhuisje voor het raam!
 • Laat de televisie of radio aan, zodat uw Maine Coon het gevoel heeft dat hij gezelschap heeft. Wildlife zenders zijn een goede keuze.
 • Zorg ervoor dat uw Maine Coon toegang heeft tot een verscheidenheid aan speelgoed om mee te spelen als u weg bent. Je kunt zelfs interactief speelgoed proberen.
 • Zet een nieuwe doos of twee klaar vlak voordat je voor een lange periode weggaat. Alle katten houden van dozen, ook Maine Coons!
 • Als je een paar uur weg bent, denk er dan eens over na of het misschien een goed idee is om wat voer te laten grazen. (Lees ook onze Maine Coon Voedingsgids!)
 • Ga niet weg zonder te zorgen voor vers, koel drinkwater. Sommige Maine Coons vinden het heerlijk om uit de gootsteen te drinken. Er zijn drinkfonteintjes voor katten te vinden die een constante stroom vers water leveren voor uw kat.

GERELATEERDE VRAGEN AAN

Kun je Maine Coons alleen laten op werkdagen? De meeste Maine Coons vinden het prima om een paar uur per dag alleen gelaten te worden terwijl u aan het werk bent. Ze zullen zich aanpassen aan uw routineschema en elke dag op uw terugkomst wachten.

Kan ik mijn Maine Coon ’s nachts alleen laten? Als uw Maine Coon volwassen is, kunt u hem af en toe alleen laten, zolang uw huis veilig is. Het is het beste om uw Maine Coon niet langer dan 12 uur achter elkaar alleen te laten, dus het kan zijn dat u iemand moet vragen om hem de volgende ochtend eten te geven. Zorg voor vers voedsel en water, en laat uw televisie of radio aan voor een geruststellend geluid.