Waarom is mijn kat zo klein? Wanneer naar de dierenarts?

kleine witte en bruine kat.

Er zijn verschillende redenen waarom een kat kleiner kan zijn.

Kleine katten zijn schattig. Nou, eigenlijk zijn grotere katten, middelgrote katten en, nou ja… allemaal katten echt! Maar als je een trotse huisdierouder bent van een tengere kat, vraag je je misschien af: “Waarom is mijn kat zo klein?” Dit kan vooral het geval zijn wanneer u uw kat vergelijkt met andere, grotere of meer “normale” katten.

Er zijn een paar redenen waarom je misschien een kleine kat hebt. Kattenrassen, geslacht, leeftijd en genetica spelen allemaal een rol in grootte. Er zijn ook enkele voedings- en medische problemen die ervoor kunnen zorgen dat katten zich aan de onderkant van het groottespectrum bevinden.

Lees verder voor meer informatie over kleine katten, wat normaal is en wanneer je je zorgen moet maken.

1. Groeit mijn kat gewoon nog?

Klein katje.

Kittens groeien nog steeds nadat ze geslachtsrijp zijn geworden.

Als u een kleine jonge kat of kitten bezit, kan het moeilijk zijn om te zeggen of ze echt ondermaats zijn of nog steeds groeien. Katten zijn snelle groeiers en de gemiddelde kat bereikt meestal hun volledige grootte met ongeveer 40 weken (ongeveer 9 maanden oud).

Meer dan 75% van deze groei wordt bereikt tegen de tijd dat ze 30 weken oud zijn en vertraagt dan snel. Het kan verwarrend zijn dat uw kat geslachtsrijp kan zijn vanaf de leeftijd van 4-5 maanden en vaak als ‘volwassen’ wordt beschouwd, dus het is de moeite waard om te weten dat hun fysieke groei na deze tijd doorgaat. Grotere rassen zoals Maine Coons kunnen blijven groeien tot meer dan 1 jaar oud.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

2. Ras

Kleinere kat

Er zijn tegenwoordig veel kattenrassen, waardoor er verschillen in grootte ontstaan.

De evolutie van kattenrassen is de afgelopen decennia enorm vooruitgegaan. Er zijn nu aanzienlijke verschillen tussen rassen als het gaat om vele factoren: vachttype en -lengte, kleur, persoonlijkheid en grootte. Het kattenras dat je bezit, zal een grote rol spelen in hun grootte.

Er zijn bepaalde kattenrassen die bekend staan om hun kleine gestalte, zelfs als ze volgroeid zijn. De gemiddelde huiskat weegt ongeveer 10 pond (4,5 kg) en katten met een normaal volwassen gewicht minder dan dit staan bekend als ‘kleine rassen’.

Lees ook: 12 slimste kattenrassen – meest intelligente kattenranglijst

Hier zijn enkele van de meest voorkomende kleine rassen:

  • Singapura – een van de kleinste rassen, ze bereiken slechts ongeveer de helft van de grootte van een gemiddelde huiskat.
  • American Curl – bekend om hun achterwaartse krullende oren, leden van dit ras bevinden zich meestal aan de kleinere kant van de schaal.
  • Munchkin – de Munchkin katten dragen een genetische mutatie die hun karakteristieke korte benen en kitten-achtige persona veroorzaakt.
  • Siamees – de praatgrage Siamese katten zijn klein van fysieke omvang, maar groot van karakter!
  • Devon Rex en Cornish Rex – dit zijn beide kleine, delicate rassen.
  • Japanse Bobtail – met hun schattige staarten is dit ras ook een van de kleinste, wat de ‘awww’-factor alleen maar verhoogt.

3. Geslacht

kleine kat likken

Voeding is belangrijk voor de groei van katten.

Zoals bij veel soorten zijn vrouwelijke katten over het algemeen kleiner dan mannelijke katten. Katten die vroege castratie hebben ondergaan, kunnen iets groter zijn dan katten die pas op volwassen leeftijd worden gecastreerd. Dit komt door vertraagde sluiting van de groeischijven van lange botten.

4. Voeding

Een goed dieet is essentieel voor zowel gezondheid als groei. Voedingstekorten kunnen leiden tot groeiachterstand bij jonge katten en gezondheidsproblemen bij volwassen katten. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze sterk afhankelijk zijn van dierlijke eiwitten in hun dieet en specifieke voedingsbehoeften hebben, die problemen met de groei kunnen veroorzaken als ze niet goed worden aangepakt.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

Kitten voeding

klein kitten

Eiwitten en vetten zijn de sleutels tot een gezonde kittengroei.

Kittens groeien heel snel, dus ze hebben hoge niveaus van eiwitten en vetten nodig. Jonge kittens tot ongeveer 5-6 weken moeten melk drinken en als dit niet voldoende wordt verstrekt vanwege het verlies of de ziekte van de moeder, zal hun groei waarschijnlijk worden beïnvloed.

Abrupt of vroeg spenen kan ook groeiproblemen veroorzaken. Eenmaal gespeend, moeten kittens worden voorzien van een nat of droog dieet dat speciaal is geformuleerd voor kittens om de hoge niveaus van eiwitten en vetten te garanderen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling.

Voeding voor volwassenen

Klein kattenras op een krabpaal.

Katten zijn natuurlijke grazers, hoewel ze bij domesticatie op bepaalde tijden worden gevoerd.

Volwassen katten hebben een dieet nodig dat voornamelijk gebaseerd is op dierlijke eiwitten. Ze moeten worden voorzien van een complete food die correct is geformuleerd voor hun levensfase en daarom qua voedingswaarde geschikt is.

Katten zijn traditioneel grazers, jagen en voeden zich met meerdere maaltijden van kleine prooien. Dit betekent dat ze vaak minstens twee keer per dag gevoed moeten worden. Onvoldoende hoeveelheden of kwaliteit van voedsel die leiden tot slechte voeding, kan chronische gezondheidsproblemen veroorzaken.

Lees ook: Hoe zet je een kat op dieet?

Voedingsgewoonten

Klein kattenras.

Als uw kat gewicht verliest ondanks voldoende toegang tot voedsel en water, raadpleeg dan een dierenarts.

Katten eten meestal meerdere kleine maaltijden per dag, hoewel onze gedomesticeerde huiskatten zich meestal goed aanpassen aan het eten van twee maaltijden per dag, wanneer ze worden gevoed door hun toegewijde eigenaren. Sommige katten hebben echter moeite om zich aan te passen aan een rigide voedingsschema en profiteren van meer ad-lib-voeding.

In drukke huishoudens met meerdere huisdieren en mensen kunnen sommige meer nerveuze katten het moeilijk of stressvol vinden om een rustige en onbelemmerde tijd te vinden om te eten en daarom de juiste voeding te krijgen. Huishoudens met meerdere katten kunnen problematisch zijn als er één kat is die dominanter is en andere katten ervan weerhoudt voldoende voedsel te krijgen.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat niet genoeg eet en er dun uitziet, zorg er dan voor dat uw kat voldoende toegang heeft tot vers voedsel en water, zelfs als dat een creatieve plaatsing van voerbakken in zijn omgeving betekent.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

5. Medische zorgen

Een medisch onderzoek van uw kat is altijd een goed idee als u zich zorgen maakt over hun groei.

Als u zich zorgen maakt over de grootte of het gewicht van uw kat, is een reis naar een dierenarts een goed idee om gezondheidsproblemen uit te sluiten. Er zijn enkele genetische eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat katten niet goed groeien, en er zijn verschillende ziekten die gewichtsverlies en onvruchtbaarheid veroorzaken. Een medisch onderzoek bij een dierenarts zou een goed begin zijn als u zich zorgen maakt over de groei van uw kat.

Dwerggroei

Dwerggroei is zeer zeldzaam bij katten en kan worden veroorzaakt door genetische of chromosomale mutaties, hormonale tekortkomingen of abnormale groeischijven. Katten met dwerggroei hebben vaak korte benen en een onevenredig lichaam, wat leidt tot een zeer unieke uitstraling. Deze aandoening kan gepaard gaan met meerdere gezondheidsproblemen, dus als u dwerggroei bij uw kat vermoedt, vraag dan advies aan een dierenarts.

Parasieten

Kleine kat met dwerggroei.

Dwerggroei, hoewel zeldzaam bij katten, komt af en toe voor.

Darmwormen kunnen gewichtsverlies veroorzaken bij volwassen katten en bij kittens kunnen ze de groei belemmeren. Veel voorkomende interne parasieten zijn lintwormen, rondwormen, pinworms en haakwormen. Sommige hiervan kunnen worden doorgegeven aan mensen, dus ze vormen een risico voor de volksgezondheid.

Andere symptomen bij katten zijn veranderingen in eetlust, braken en diarree, en een gezwollen buik. Het regelmatig krijgen van een antiparasietbehandeling van uw kat wordt aanbevolen door dierenartsen om besmettingen te voorkomen.

Lees ook: Megacolon bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Andere medische aandoeningen

Kleine kat met dwerggroei.

Sommige aandoeningen die van invloed zijn op de grootte van een kat komen vaker voor bij oudere katten.

Er zijn een paar gezondheidsproblemen bij katachtigen die gewichtsverlies kunnen veroorzaken, waarbij diabetes en hyperthyreoïdie veel voorkomende kandidaten zijn. Beide kunnen vraatzuchtige eetlust veroorzaken in combinatie met plotseling gewichtsverlies, en aangetaste katten zijn vaak ook erg dorstig en vertonen frequent urineren. Deze ziekten komen het meest voor bij oudere katten.

Hyperthyreoïdie kan ook hyperactiviteit en een slechte vachtconditie veroorzaken. Als uw kat gewicht verliest ondanks een goede eetlust, is een veterinaire gezondheidscheck aan te raden.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

Samenvatting

We zijn allemaal dol op onze katten, ongeacht hun grootte of vorm. Als je een tengere kat hebt, is het waarschijnlijk dat dit te wijten is aan hun leeftijd, ras of geslacht, en is het waarschijnlijk volkomen normaal.

Als u zich echter zorgen maakt dat uw kitten niet groeit zoals verwacht, of als het gewicht, de eetlust of de voedingsgewoonten van uw volwassen kat veranderen, is het nooit een slecht idee om hem naar een dierenarts te brengen om een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Er zijn enkele voedings- en medische problemen die de grootte, groei en het gewicht kunnen veranderen, die het veiligst uit te sluiten zijn.

Lees ook: Hyperthyreoïdie bij katten: symptomen, behandeling & Oorzaken

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat een kat klein is?

Ja. Sommige rassen en soorten katten zijn van nature kleiner, zoals de Devon Rex of Siamees. Vrouwelijke katten zijn ook vaak kleiner dan mannetjes. Katten kunnen echter ook klein zijn als gevolg van slechte voeding of gezondheidsproblemen zoals dwerggroei.

Blijven runts klein?

De ‘runt van het nest’, of de kleinste in de groep, kunnen hun nestgenoten inhalen zolang ze gezond zijn en goede voeding krijgen. Als ze de runt zijn vanwege een aangeboren gezondheidsprobleem, of ze worden niet zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze niet te zwak zijn om te voeden, dan kunnen ze klein en onvolgroeid blijven.

Wat wordt beschouwd als een kleine kat?

De gemiddelde kat weegt ongeveer 10 pond (4,5 kg). Volwassen katten die dit gewicht niet bereiken, worden als klein beschouwd.

Waarom groeit mijn kat niet?

Katten stoppen meestal met groeien rond de leeftijd van 9 maanden, of iets ouder als ze een groot ras zijn. Als uw kitten voor deze tijd is gestopt met groeien, kan dit te wijten zijn aan parasieten, slechte voeding of een onderliggend gezondheidsprobleem en moet veterinair advies worden ingewonnen.