Moet ik mijn binnenkat laten vaccineren? Wat u moet weten!

Als uw kat een binnenkat is die zich zelden buiten waagt, is de kans op letsel en ziekte waarschijnlijk lager, maar betekent dit dat hij niet hoeft te worden beschermd tegen mogelijke ziekten?

Dierenartsen raden aan dat alle katten hun kernvaccins krijgen. Deze vaccins beschermen katten tegen wijd verspreide ziekten met een hoog sterftecijfer. De kernvaccins van een kat zijn feline herpesvirusvaccin 1 (FHV-1), feline calicivirusvaccin (FCV), feline panleukopenia-virusvaccin (FPV), hondsdolheid en feline leukemievirusvaccin (FeLV). Geloof het of niet, zelfs uw binnenkat loopt het risico de ziekte op te lopen via fomites, dit is de term die wordt gebruikt voor derde objecten die werken als een transportsysteem voor een pathogeen virus. Dat klopt, zelfs als je kat geen contact heeft met andere katten kun je zeker een virus mee naar huis nemen in je kleding of schoenzolen!

Dit artikel bespreekt vaccins, hun voor- en nadelen en hoe u de beste en veiligste beslissing voor uw kat kunt nemen.

3 katten gezichtsverdeler

Vaccin Overzicht

kat krijgt een prik van een dierenarts
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Vaccins zijn een van de meest controversiële onderwerpen als het gaat om zowel mensen als dieren, en het nemen van de juiste beslissing kan een stressvol en verwarrend proces zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Het is essentieel om te begrijpen dat geen enkel vaccin 100% veilig is, en het is ook belangrijk om je ervan bewust te zijn en te erkennen dat vaccins ook levens redden. Vaccins zijn preparaten van microben zoals bacteriën of virussen, die zijn gemanipuleerd of geïnactiveerd zodat ze geen ziekteproces veroorzaken. Door deze vaccins aan het dier toe te dienen, traint het het immuunsysteem om te beschermen tegen de middelen waarop het vaccin zich richt.

Er zijn twee classificaties van kattenvaccinaties: kern- en niet-kernvaccinaties. Kernvaccinaties worden aanbevolen voor alle katten om hen te beschermen tegen veel voorkomende en ernstige aandoeningen.

Ze omvatten:

 • Hondsdolheid: Hondsdolheid doodt elk jaar verschillende zoogdieren en er is geen remedie. Rabiësvaccinaties zijn vereist in de meeste staten in Amerika.
 • Calicivirus, Feline Viral Rhinotracheitis, en Panleukopenia (FVRCP): Dit combinatievaccin, algemeen bekend als de hondenziekte-injectie, beschermt tegen virale infectie rhinotracheïtis, calicivirus en panleukopenie.
 • Type I feline herpesvirus (FHV, FHV-1): Dit is de belangrijkste oorzaak van infecties van de bovenste luchtwegen.
 • Feline Leukemie Virus (Felv): Dit vaccin wordt beschouwd als een kernvaccin voor kittens en jongvolwassen katten < 1 jaar oud. Zelfs als het beschermt tegen een virale infectie die door nauw contact wordt verspreid, als uw kat meestal binnen blijft, weet u nooit of hij eruit springt of op een dag ontsnapt.

Niet-kernvaccinaties worden aanbevolen voor buitenkatten.

Ze omvatten:

 • Feline Immunodeficiency Virus (Felv): Ook bekend als katten-AIDS valt het immuunsysteem van de kat aan en wordt normaal gesproken verspreid door beten.
 • Feline infectieuze peritonitis (FIP): wordt veroorzaakt door een coronavirus en wordt normaal gesproken verspreid via uitwerpselen.
 • Chlamydophila felis: Is een bacterie die luchtwegaandoeningen veroorzaakt bij katten. Het wordt normaal gesproken overgedragen van kat op kat, vooral in drukke omstandigheden.
 • Bordetella: Dit vaccin wordt aanbevolen om uw kat te beschermen tegen de bacterie Bordetella, die infecties van de bovenste luchtwegen kan veroorzaken die zeer besmettelijk zijn. Uw dierenarts kan dit aanbevelen als uw kat in de buurt van veel andere dieren is.

kattenpootverdeler

Waar moet u rekening mee houden?

Voordat u uw huisdier een vaccin geeft, moet u rekening houden met de algehele gezondheid van uw kat en de risicofactoren waaraan deze wordt blootgesteld, de prevalentie van ziekten in uw omgeving, gevolgen van infectie, eerdere vaccinreactie, vaccineffectiviteit, duur van immuniteit en vaccineigenschappen. Zoals je ziet, moeten zelfs binnenkatten worden beschermd tegen bepaalde virale agentia. Het is het beste om uw dierenarts te raadplegen over het vaccinatieschema van uw kat en het up-to-date te houden.

Abessijnse kattencheck door dierenarts
Afbeelding Credit: Nataly Mayak, Shutterstock

garen ball divider

Voor- en nadelen van vaccins

Het vaccineren van uw kat kan helpen om hem en andere katten te beschermen tegen ernstige ziekten. Het zal ook helpen mensen te beschermen tegen ziekten, zoals hondsdolheid, die door katten kunnen worden overgedragen.

Vaccinaties kunnen ook reacties hebben die variëren van mild tot ernstig. Elke kat kan anders reageren, maar er zijn een paar symptomen waar je op kunt letten.

 • Zwelling: Knobbels en zwelling in specifieke gebieden zijn ook veel voorkomende bijwerkingen. Een stevige bult ontwikkelt zich meestal op de injectieplaats. Het is essentieel om het in de gaten te houden voor tekenen van ontsteking, groei of infectie. Het gaat meestal binnen een week over, maar als dat niet het geval is en het is gegroeid of lijkt geïnfecteerd, moet u contact opnemen met uw dierenarts.
 • Lethargie en lichte koorts: Deze symptomen moeten mild zijn en slechts 1 of 2 dagen duren, maar als het langer dan 2 dagen aanhoudt, moet u uw dierenarts raadplegen.
 • Verkoudheidsachtige symptomen: Sommige vaccins worden toegediend via de neus of ogen van uw kat, wat kan leiden tot verkoudheidsachtige symptomen zoals niezen, hoesten en een loopneus en binnen een dag of twee zou moeten verdwijnen.

Als uw kat een ernstige reactie van een vaccin heeft, verschijnen de tekenen onmiddellijk of tot 48 uur later. Deze symptomen omvatten zwelling van het gezicht, braken, diarree en ademhalingsmoeilijkheden.  Anafylaxie is de meest ernstige allergische reactie die huisdieren kunnen ervaren als gevolg van vaccinaties, en het kan levensbedreigend zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld.

Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen het overmatige gebruik van het FVRCP-vaccin (hyperinoculatie) en nierontsteking. Het FVRCP-vaccin is gemaakt van katachtige niercellen; wanneer het in uw kat wordt geïnjecteerd, herkent het lichaam ze als vreemd en produceert het antilichamen.

Helaas maken die antilichamen geen onderscheid tussen de geïnjecteerde niercellen en het nierweefsel van de kat, wat kan resulteren in een auto-immuunaanval op de nieren. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of vaccins een kattennierziekte veroorzaken of eraan bijdragen.

zieke kat
Image Credit: zieke kat, Flickr

Uw kat veilig houden

Vaccins kunnen een essentieel onderdeel zijn van het veilig houden van uw kat, en uw kat is hoogstwaarschijnlijk veilig voor een ernstige vaccinreactie.

Katten verschillen niet van mensen met betrekking tot naalden, dus u moet hun bezoek aan de dierenarts zo comfortabel mogelijk maken. Gebruik een stevige en comfortabele drager met hun favoriete speeltje of deken zodat ze de geur kunnen herkennen. Katten zijn gevoelig en kunnen je energie oppikken, dus het is belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven.

Wanneer u thuiskomt, zorg dan voor een warme, veilige ruimte voor uw kat om te gaan liggen en zorg ervoor dat ze toegang hebben tot water en voedsel. Blijf je kat controleren, zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt, maar probeer hem ook niet te veel te storen.

Adjuvantia zijn stoffen die aan vaccins worden toegevoegd en die ontstekingen op de injectieplaats veroorzaken en het immuunsysteem waarschuwen voor de aanwezigheid van het vaccin. Deze stof kan helaas een agressieve tumor veroorzaken die fataal kan zijn, bekend als sarcoom. Het is essentieel om uw dierenarts te vragen naar de vaccins die ze gebruiken en vaccins met adjuvantia te vermijden.

Als een kat twee vaccins nodig heeft, kunnen ze met een tussenpoos van ten minste een week worden gegeven. Dit geeft de tijd voor de ontsteking van het eerste vaccin om te verminderen voordat het tweede wordt toegediend. Een andere geldige reden voor het scheiden van vaccins is dat het immuunsysteem maar zoveel tegelijk kan doen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn veel variabelen met betrekking tot vaccins en uw comfortniveau na onderzoek speelt ook een rol bij de beslissing. Kernvaccinaties voor katten worden ten zeerste aanbevolen, vooral hondsdolheid, omdat de ziekte ook aan mensen kan worden doorgegeven en er geen remedie is.

Katten die binnenshuis leven, moeten ook worden beschermd, omdat ze kunnen gaan zwerven, ontsnappen of omringd worden door andere katten bij een bezoek aan een trimsalon of pension. Hoewel alle vaccins niet 100% veilig zijn, redden ze ook levens, dus het afwegen van de voor- en nadelen is van vitaal belang voor het besluitvormingsproces. Uiteindelijk willen we allemaal onze huisdieren veilig houden en het is aan jou als ouder om de best geïnformeerde beslissing te nemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Melanie Hogue, Pixabay