Kunnen katten in het donker zien?

De middernachtelijke zoomies en escapades in de vroege ochtend van je kat kunnen je slaap verstoren, maar heb je je ooit afgevraagd hoe je kat erin slaagt om zoveel problemen te krijgen als alle lichten uit zijn? Sommigen zeggen dat katten in het donker zien.

Dit roept beelden op van bovennatuurlijke wezens of Navy Seals met een nachtkijker. Het is niet verrassend dat geen van deze vergelijkingen voldoende betrekking heeft op uw kat. In feite is het niet helemaal waar om te zeggen dat katten in het donker zien.

Om het gezichtsvermogen van uw kat en hoe ze navigeren bij weinig licht echt te waarderen, moet u eerst de biologische verschillen tussen katachtig en menselijk zicht begrijpen. Dit is wat u moet weten.

Om het gezichtsvermogen van uw kat en hoe ze navigeren bij weinig licht echt te waarderen, moet u eerst de biologische verschillen tussen katachtig en menselijk zicht begrijpen. Dit is wat u moet weten.

Hoe kunnen katten in het donker zien

Zowel katten als mensen hebben twee soorten fotoreceptoren in hun netvlies. Deze cellen worden staafjes en kegeltjes genoemd. Terwijl kegeltjes zich voornamelijk bezighouden met het laten detecteren en onderscheiden van kleuren door de ogen, zijn staafjes bijzonder gevoelig voor licht en zijn ze verantwoordelijk voor al het zicht bij weinig licht.

Zonder kegels zou een persoon (of kat) overdag geen kleur kunnen zien. En zonder hengels zou een persoon (of kat) nachtblind zijn.

Een van de belangrijkste verschillen tussen katten- en menselijke netvliezen is het aantal staafjes en kegeltjes. Katten hebben aanzienlijk minder kegeltjes dan mensen en ze bezitten niet de specifieke fotoreceptoren die kleuren in de roodoranje golflengten detecteren. Dit is de reden waarom katten gedeeltelijk kleurenblind zijn en kleuren niet op dezelfde manier zien als mensen.

Hoe goed kunnen katten zien in het donker

Wat katten echter missen aan kegels, maken ze goed in hengels. Katten hebben ergens tussen de 6 en 8 keer meer hengels dan mensen. Al die lichtgevoelige cellen geven hen de mogelijkheid om meer licht te absorberen en te zien in omstandigheden waarin mensen een zaklamp tevoorschijn zouden halen.

Veel zoogdieren hebben een tapetum lucidum, maar mensen staan niet op de lijst. We strompelen in het donker mee met ons gemiddelde aantal kegels en geen reflecterend membraan.

Het Tapetum Lucidum

Samen met extra staafjes hebben katten nog een ander biologisch voordeel als het gaat om zien in het donker. Het tapetum lucidum is een dunne, reflecterende laag weefsel tussen de lens en het netvlies. Het doel is om licht terug te reflecteren door het netvlies om de hoeveelheid bruikbaar licht voor de staafjes te vergroten. Het is ook verantwoordelijk voor het griezelige ooghine dat kattenogen doet gloeien wanneer licht ze in het donker raakt. Andere dieren, waaronder honden, herten, paarden en runderen hebben ook dit anatomische voordeel.

Veel zoogdieren hebben een tapetum lucidum, maar mensen staan niet op de lijst. We strompelen in het donker mee met ons gemiddelde aantal kegels en geen reflecterend membraan.

* Verwar de “rode ogen” die soms op foto’s kunnen verschijnen niet als de oogschaduw veroorzaakt door een tapetum lucidum. Die demonische rode gloed is slechts de flits van de camera die weerkaatst op het netvlies en de bloedvaten van het oog verlicht.

Als het echter nacht is, breiden de pupillen zich uit om meer licht binnen te laten. De pupil van een kat kan 50% groter worden dan die van een mens.

De vorm van hun ogen

Een laatste katachtig voordeel komt met de vorm en functie van verschillende delen van het oog. Uw kattenoog heeft een proportioneel groot en gebogen hoornvlies. Dit is de heldere, buitenste laag van de oogbol. De extra maat laat meer licht in het oog komen.

Naarmate je verder in de anatomie van het oog komt, beïnvloedt het ontwerp van de cirkelvormige pupil ook het nachtzicht van een kat. Katten hebben gespleten pupillen die gevoelig zijn voor licht en in staat zijn tot extreme verwijding. Dit is de reden waarom wanneer je naar je kat kijkt terwijl hij in de zon zit, zijn pupillen dunne kleine spleten zijn. Dit beschermt hun ogen tegen fel licht. Het verklaart ook waarom katten niet hoeven te turen in heldere omstandigheden of een zonnebril hoeven te dragen. Als het echter nacht is, breiden de pupillen zich uit om meer licht binnen te laten. De pupil van een kat kan 50% groter worden dan die van een mens.

Katten kunnen echter zien in omstandigheden die wij mensen als ‘donker’ zouden beschouwen.

Dus, kunnen katten in het donker zien?

Nu je iets meer weet over de anatomie van het kattenoog, kun je het verschil opmerken tussen zien in het donker en kunnen zien in situaties met weinig licht. Geen enkel dier (waarvan we ons bewust zijn) kan echt in het donker zien. Dit zou betekenen dat je duidelijk kunt zien wanneer er absoluut geen licht is. Voor zover we weten is dit niet mogelijk.

Katten kunnen echter zien in omstandigheden die wij mensen als ‘donker’ zouden beschouwen. De hengels in hun retina’s, het tapetum lucidum, hun grote hoornvliezen en gespleten pupillen stellen hen in staat om een kleine hoeveelheid licht met extreme efficiëntie te gebruiken. Dit is hoe katten op prooien kunnen jagen en alleen door sterrenlicht kunnen navigeren. Het is ook hoe je huiskamerleeuw alles van het aanrecht kan kloppen met alleen het licht van de digitale klok op je oven.

Als crepusculaire wezens (wat betekent dat ze het meest actief zijn in de schemering en zonsopgang), gebruiken katten deze visuele superkracht om hun dagelijks leven te leiden, of het nu overdag of midden in de nacht is.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten beter zien dan honden in het donker?

Als het gaat om zien in het donker, regeren katten. Katten hebben meer hengels dan honden, en dit geeft hen het voordeel zodra de zon ondergaat. Er wordt voorspeld dat katten vier keer beter kunnen zien dan honden bij weinig licht.

Weten katten dat mensen niet kunnen zien in het donker?

Er is geen bewijs dat suggereert dat katten begrijpen hoe andere soorten, waaronder mensen, anders functioneren. Ze erkennen waarschijnlijk dat mensen fysiek anders zijn, maar het herkennen van minder voor de hand liggende kenmerken, zoals hoe we in het donker struikelen, gaat hun begrip te boven.

Kunnen katten kleur zien in het donker?

Katten hebben minder kegels dan mensen en missen volledig de specifieke fotoreceptoren die nodig zijn om kleuren in de roodoranje golflengte te detecteren. Hierdoor blijven ze gedeeltelijk kleurenblind, maar ze kunnen enkele kleuren zien. Bij het navigeren in schemerige omstandigheden kunnen katten geen fijne details of heldere kleuren zien, maar hun zicht is aanzienlijk beter dan dat van een mens.

Hoe ver kunnen katten zien in het donker?

Hoewel katten beter zijn in het zien bij weinig licht, zijn ze niet goed in het zien van verre objecten. Ze zijn bijziend, wat betekent dat objecten op meer dan 20 voet afstand ongericht lijken. Dit is waar, of het nu dag of nacht is.

Bronnen weergeven