Waarom hebben mannelijke katten grote hoofden?

Bepalen of een kat een mannetje of een vrouwtje is, is niet zo eenvoudig als je zou denken. Dit geldt vooral als de kat nog niet volwassen is, al gecastreerd is of niet sociaal genoeg is om je zijn geslachtsdelen van dichterbij te laten bekijken.

Vachtkleur, vachtpatroon en zelfs gedrag zullen niet helpen. De kat naar een dierenarts brengen is je beste strategie om een duidelijk antwoord te krijgen, maar je kunt ook een gefundeerde gok nemen door rekening te houden met de grootte van het hoofd van de kat en andere prominente gelaatstrekken.

Mannelijke katten, vooral die niet gecastreerd zijn, hebben merkbaar grotere hoofden dan vrouwtjes. Hun snuiten, wangen en snorharen zijn meestal ook groter en onderscheidender. Dit is waarom.

Het mannelijke geslachtshormoon, testosteron, doet hetzelfde voor katten als voor mensen.

Mannelijke hormonen

Hormonen zijn de belangrijkste reden waarom mannelijke katten grote hoofden hebben. Het mannelijke geslachtshormoon, testosteron, doet hetzelfde voor katten als voor mensen.

In termen van lichaamsgrootte is testosteron verantwoordelijk voor spierontwikkeling en kracht. Naarmate katten ouder worden, produceert hun lichaam meer testosteron en dit stelt hen in staat om grotere spieren over hun hele lichaam te laten groeien.

Testosteron veroorzaakt ook de afgifte van andere groeihormonen die bijdragen aan botgroei, botdichtheid en hoge niveaus van beenmerg.

De schedel van een intacte (niet gecastreerde) volwassen kater is merkbaar groter en dikker dan die van een vrouwtje vanwege al deze hormonen die samenwerken om voortdurende groei te stimuleren. Wanneer je grote spieren combineert met een dikke schedel, krijg je katers met opvallend grote koppen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Er zijn zeker vrouwelijke katten die bijzonder groot worden. Hun grootte is echter waarschijnlijker een gevolg van genetica en levensstijlgewoonten dan testosteron. De grootte van een kat hangt ook af van hun ras.

Lees ook: Wanneer wordt een kat op ware grootte?

Een vrouwelijke Maine Coon zal bijna altijd groter zijn dan een mannelijke Scottish Fold. En omdat de grootte van het hoofd gerelateerd is aan de totale lichaamsgrootte, zal het vrouwtje in dat paar ook het grotere hoofd hebben.

Die grote wangen die bijdragen aan het grote hoofd van een kater zijn een soort harnas om hem te beschermen tijdens gevechten.

Zijn er voordelen voor grote hoofden?

Hormonen maken niet alleen de kop van een kat extra groot, ze dragen ook bij aan de totale grootte van een kater. Over het algemeen zijn mannetjes groter dan vrouwtjes.

Hun botten zijn langer en dichter en ze hebben meestal meer spieren. Al dat gebrabbel is handig wanneer een kater op het avondeten moet jagen en zichzelf moet verdedigen tegen andere katten en roofdieren. Maar zijn er specifieke voordelen aan het hebben van een bijzonder groot hoofd?

Wanneer je naar een intacte kater kijkt, zie je zijn grote hoofd, en hij heeft misschien ook grote wangen die meer op jowls lijken, een prominente snuit, opgeblazen snorharen en een blokkerachtig uitziend voorhoofd.

Het is onmogelijk om zeker te weten of deze gelaatstrekken voor een specifiek doel zijn geëvolueerd, maar de meeste onderzoekers theoretiseren dat het grote en volledig uitziende gezicht van een kater bedoeld is voor bescherming.

Erin Katribe, de medisch directeur van Best Friends Animal Society, zegt: “We gaan er over het algemeen van uit dat het ter bescherming tegen vechten is. Het gezicht is absoluut een gemeenplaats voor het bestrijden van wonden of abcessen.”

Die grote wangen die bijdragen aan het grote hoofd van een kater zijn een soort harnas om hem te beschermen tijdens gevechten. En omdat intacte mannelijke katten territoriaal zijn en over het algemeen niet bereid zijn om samen te leven met andere mannetjes die hun status bedreigen, komt die bescherming van pas.

Wanneer mannelijke katten vooral jong worden gecastreerd, toont onderzoek aan dat ze een iets hoger risico op fracturen hebben in vergelijking met intacte volwassen mannetjes omdat hun botten niet zo dicht zijn.

Wat gebeurt er als een kat wordt gecastreerd?

Als een kater wordt gecastreerd voordat hij volwassen is, zijn zijn hoofd en wangen mogelijk niet merkbaar groter dan een vrouwtje uit hetzelfde nest.

Dit komt omdat castratie de belangrijkste bron van testosteron – de teelballen – volledig verwijdert. Gecastreerde mannelijke katten hebben aanzienlijk minder testosteron dan hun intacte broeders. Minder testosteron betekent dat ze niet opgroeien en extra spieren ontwikkelen, en hun schedels en andere botten worden niet extra dik.

Wanneer mannelijke katten vooral jong worden gecastreerd, toont onderzoek aan dat ze een iets hoger risico op fracturen hebben in vergelijking met intacte volwassen mannetjes omdat hun botten niet zo dicht zijn. De algemene voordelen van castratie op een geschikte leeftijd wegen echter op tegen eventuele zorgen op de lange termijn.

Het castreren van een kater zal waarschijnlijk voorkomen dat ze t groeienslang schattig indrukwekkende mollige wangen, maar het zal ook de populatie van ongewenste katten verminderen, territoriaal spuiten voorkomen, agressie tussen katten verminderen en het risico op teelbal- en prostaatkanker verminderen.

Wanneer u een kitten adopteert dat al gecastreerd is, verwacht dan niet dat hij volwassen wordt en een merkbaar grotere kop heeft. Als je echter een volwassen verwilderd vindt, zal de grootte van het hoofd van de kat een grote hulp zijn bij het bepalen of je naar een mannetje of vrouwtje kijkt.

Als je echter een volwassen verwilderd vindt, zal de grootte van het hoofd van de kat een grote hulp zijn bij het bepalen of je naar een mannetje of vrouwtje kijkt.

Bronnen weergeven