Waarom hebben Tabby-katten een “M” op hun voorhoofd?

Als de meest voorkomende soort kat worden tabby-katten verrassend verkeerd begrepen. De meeste mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat elke huiskat het tabby-gen bezit. Degenen die niet gemakkelijk te herkennen zijn aan hun strepen, wervelingen of vlekken worden ‘verdunde tabbies’ genoemd. Deze undercover tabby katten bezitten andere genen die in wezen klassieke tabby-markeringen opheffen. Zelfs sommige verdunde tabbies kunnen echter het meest onderscheidende merkteken van een tabbykat niet verbergen: de letter “M” op hun voorhoofd.

Je hebt misschien een echte makreel tabby met een vet vachtpatroon, of het tabby-gen van je kat kan worden gedempt door een stevige of calico-vacht, maar hoe dan ook, je katachtige vriend is gerelateerd aan een paar interessante verhalen om deze onmiskenbare markering te verklaren. Natuurlijk heeft de wetenschap van DNA en genetica het echte antwoord, maar mensen hebben door de geschiedenis heen het fenomeen van de letter “M” op creatievere manieren uitgelegd. Dit is wat we weten over waarom tabby katten een “M” op hun voorhoofd hebben.

waarom hebben tabby katten een letter M

Hoewel elke kat technisch gezien een tabby is, beschouwen we een kat meestal alleen als een echte tabby als ze een van de vier klassieke patronen hebben: wervelingen, vlekken, strepen of getikte haren.

De wetenschap

Hoewel elke kat technisch gezien een tabby is, beschouwen we een kat meestal alleen als een echte tabby als ze een van de vier klassieke patronen hebben: wervelingen, vlekken, strepen of getikte haren. En net als elk ander fysiek kenmerk worden deze markeringen gecontroleerd door genen. Zonder al te diep in je biologieboek op de middelbare school te duiken, erft elk kitten genen van zijn moeder en vader. Omdat het tabby-gen dominant is, hoeft slechts één ouder een tabby te zijn voor het kitten om tabby-markeringen te hebben.

Maar waarom heeft elke tabby een ‘M’ op zijn voorhoofd? De redenering achter deze specifieke markering is niet duidelijk, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de klassieke tabby bontpatronen. Tabby-katten hebben meestal fijne markeringen op hun gezicht en benen, en dan brutalere, meer dramatische markeringen op hun torso’s. Het maakt niet uit of een tabby tijgerstrepen of wervelingen heeft die op een marmeren cake lijken, het beperkte gebied van “canvas” op het gezicht van de kat resulteert in dunne lijnen die lijken op de letter “M”.

waarom hebben tabby katten een letter M

Een van de bekende verhalen met betrekking tot de “M” op het voorhoofd van een tabby gaat terug op het christelijke verhaal van Maria en de geboorte van Jezus.

De Legendes

Buiten de wereld van Punnett-vierkanten en DNA-sequenties hebben mensen geprobeerd de “M” te verklaren door middel van een reeks verhalen en legendes. Hier zijn drie van de meest populaire.

M Voor Maria

Een van de bekende verhalen met betrekking tot de “M” op het voorhoofd van een tabby gaat terug op het christelijke verhaal van Maria en de geboorte van Jezus. Geboren in een kribbe, werd baby Jezus getroffen door kou en er waren geen dekens om hem warm te houden. Zijn moeder deed alles wat ze kon, inclusief hem in haar armen sluiten en de staldieren overtuigen om dichter bij hun lichaamswarmte te komen. Ondanks haar inspanningen bleef haar pasgeborene huilen en rillen van de kou.

Zoals het verhaal gaat, toen Mary op haar wanhopigst was, kwam een vriendelijke tabby-kat de schuur binnen en krulde zich naast de baby op. Het lichaam van de kat verwarmde baby Jezus en het spinnen ervan wiegde hem in slaap. Om haar dankbaarheid uit te drukken, streelde Mary vervolgens het voorhoofd van de kat en liet haar eigen initiaal achter om tabby-katten voor altijd te markeren voor hun vriendelijkheid en comfort.

waarom hebben tabby katten een "M" op hun voorhoofd?

De Egyptische Mau is een van de oudste kattenrassen die nog steeds bestaan, en ze dragen al eeuwenlang dat eervolle merkteken van de maan.

Mau en Miauw

Het is bekend dat de oude Egyptenaren een speciale relatie hadden met huiskatten. Hun woord voor kat was ‘mau’, wat ook vertaald kan worden met ‘zon’ of ‘licht’. Of de naam nu betrekking heeft op het geluid dat een kat maakt (miauwen) of de manier waarop hun ogen ’s nachts gloeien, de oude Egyptenaren verbonden katten met de maan en geloofden dat ze respect verdienden.

De legende is dat oude Egyptische katten werden gemarkeerd met de “M” op hun voorhoofd om hun hoge status en hun relatie met de gloeiende maan te symboliseren. De Egyptische Mau is een van de oudste kattenrassen die nog steeds bestaan, en ze dragen al eeuwenlang dat eervolle merkteken van de maan.

oranje tabby

De volgende keer dat je liefdevol in de ogen van je kat staart, verschuif je je blik naar boven naar hun voorhoofd.

Mohammed en Muezza

Het laatste verhaal over waarom tabby katten een “M” op hun voorhoofd hebben, komt uit de religie van de islam. In deze legende had Mohammed (de grondlegger van de islam) een tabbykat genaamd Muezza. Mohammad hield van en respecteerde Muezza als vriend en bracht offers om het comfort en de veiligheid van de kat te garanderen.

Op een dag keerde Muezza de gunst terug door Mohammed te redden van een slang die in de mouw van zijn gewaad glibberde. Muezza doodde de slang en de profeet bood een paar tekenen van dankbaarheid aan. Ten eerste schonk hij katten de vaardigheid om altijd op hun voeten te landen. Vervolgens streelde Mohammad het voorhoofd van zijn kat en liet zijn persoonlijke merkteken achter. Dat merkteken was bedoeld om de wereld te laten zien dat Muezza en alle andere tabby-katten geliefd waren bij hem en de hele islam.

De volgende keer dat je liefdevol in de ogen van je kat staart, verschuif je je blik naar boven naar hun voorhoofd. Zie je een ‘M’? Als je kat een undercover tabby is, moet je misschien goed kijken en verschillende hoeken met verschillende verlichting proberen. Maar als je kat een echte tabby is, zal de “M” moeilijk te missen zijn.

waarom hebben tabby katten de letter M

Bronnen weergeven