Waarom zitten katten als een brood?

Van alle schattige dingen die je kat doet, zijn er maar weinig zo charmant als het kattenbrood. Kattenbrood, kattenbrood, aardappelkat, kalkoenkat, hovercat – hoe je het ook noemt, deze kostbare rusthouding is (gelukkig) gebruikelijk bij onze katachtige vrienden.

Het is normaal om een kamer binnen te lopen en je kat op de rug van de bank te vinden. Of misschien doen ze hun beste broodimitatie op de zonnige plek bij het raam.

Sommige katten eten ook terwijl ze kijken hoe hun mensen alledaagse taken uitvoeren, zoals het maken van eten of thuiswerken. Wanneer je je kat in deze favoriete positie betrapt, probeer dan je piep van genot tegen te houden. Je wilt het moment niet verpesten.

Maar heb je je ooit afgevraagd waarom katten zichzelf in deze schattige positie rangschikken? Het blijkt dat de wetenschap een paar echte antwoorden heeft.

Katten loeren als ze op hun buik liggen met hun voorpoten onder hun borst.

Wat betekent loafing?

Als je niet bekend bent met de term ‘kattenbrood’, ben je waarschijnlijk behoorlijk in de war op dit moment. Maar als u veel tijd in de buurt van katten doorbrengt, zult u ongetwijfeld de kattenbroodpositie herkennen, zo niet de terminologie.

Katten loeren als ze op hun buik liggen met hun voorpoten onder hun borst. De staart is waarschijnlijk om hun zij gekruld en de achterpoten zijn er ook stevig onder weggestopt. Het resultaat is een mollig ogende rechthoek die duidelijke overeenkomsten heeft met een brood. Vandaar het kattenbrood.

Als bonus zijn er ook verschillende schattige broodvarianten. Deze omvatten een gezichtsbrood met een vermoeide kat en een gezichtsplant. Er is ook het Sphynx-brood waar katten hun voorpoten uitgestrekt laten om op het Egyptische Sphynx-monument te lijken.

Het is onmogelijk om te bevestigen, maar de meeste kattenexperts zeggen dat het veilig is om aan te nemen dat katten loeren omdat het comfortabel is.

Waarom zitten katten als een brood?

Nu we hebben bevestigd wat een kattenbrood is, zijn hier een paar van de meest waarschijnlijke redenen waarom katten graag loaf.

1. Ontspanning

Het is onmogelijk om te bevestigen, maar de meeste kattenexperts zeggen dat het veilig is om aan te nemen dat katten loeren omdat het comfortabel is. We weten allemaal dat katten kenners van comfort zijn. Ze hebben een favoriete plek op de bank en hebben een talent om altijd de vaagste deken te dragen. Ze weten ook hoe ze zichzelf moeten positioneren op een manier die de druk van bepaalde lichaamsdelen wegneemt.

Op je armen liggen klinkt misschien niet erg comfortabel, maar vergeet niet dat katten anders zijn gebouwd dan mensen. Niet alleen is hun skeletstructuur anders, maar katten zijn ook aanzienlijk flexibeler dan mensen.

Ze kunnen hun lichaamsdelen in vreemde posities rangschikken die eruit zien alsof ze fysiek onmogelijk zouden moeten zijn, om nog maar te zwijgen van ongelooflijk ongemakkelijk. Maar voor katten voelen deze posities goed. Misschien merk je zelfs dat je kat je een liefdevolle langzame knipper geeft terwijl hij in de broodpositie is gekruld. Dit betekent dat ze zich prima voelen en genieten van uw gezelschap.

Zelfs je verwende huiskat weet dat warmte essentieel is voor het leven.

2. Warm blijven

Het is ook mogelijk dat katten loeren als een manier om warm te blijven. Katten houden ervan om zich uit te strekken op de zonnige plek op de vloer en dicht bij kachels te kruipen. Een deel hiervan is omdat warmte gelijk staat aan gezelligheid, en we hebben al vastgesteld dat katten graag comfortabel zijn. Het gaat echter ook om overleven.

Zelfs je verwende huiskat weet dat warmte essentieel is voor het leven. De wetenschap dat een beetje bewaarde lichaamswarmte het verschil kan zijn tussen leven en dood is een instinct dat in de hersenen van elke kat is ingebakken. Het is een geschenk van hun wilde voorouders en het beïnvloedt soms het gedrag.

Als zoogdieren produceren katten hun eigen lichaamswarmte. Maar zelfs met een bontjas zijn ze gevoelig voor kou. De poten van een kat verliezen snel warmte, net zoals je voeten en handen koud worden voor elk ander lichaamsdeel. Je kat bestrijdt de kou door zich op te krullen en zijn ledematen dicht bij de rest van zijn lichaam te houden. Dit helpt kostbare lichaamswarmte te behouden.

De kattenbroodpositie is perfect om de poten warm te houden. Als je je afvraagt of je kat het koud heeft als je hem in de broodpositie ziet, kijk dan naar zijn staart.

Katten krullen vaak hun staart rond hun lichaam als ze het koud hebben. U kunt ook de oren van uw kat aanraken. Oren zijn een ander lichaamsdeel dat snel koud wordt. Als de oren van je kat koud aanvoelen, voelen ze waarschijnlijk de kou.

Met hun klauwen weggestopt, laat de lichaamstaal van je kat zien dat hij zich niet bedreigd of angstig voelt.

3. Een mooie neutrale positie

Wanneer een kat loaft, voelen ze zich comfortabel, maar ze zijn niet zo ontspannen dat ze klaar zijn om te vallen eenslapen. Met hun klauwen weggestopt, laat de lichaamstaal van je kat zien dat hij zich niet bedreigd of angstig voelt. Ze hebben niet het gevoel dat ze klaar moeten zijn om in actie te komen of snel weg te rennen. Als ze dat deden, zouden ze gespannen zijn en zouden hun poten er niet onder vastzitten.

Kattenonderzoeker Mikel Delgado van de School of Veterinary Medicine aan UC Davis vertelde Inverse Science: “Over het algemeen wordt een kat die ligt met zijn poten eronder weggestopt als ontspannen beschouwd. Ze bereiden zich niet voor om zichzelf te verdedigen of weg te rennen.”

Tegelijkertijd is de broodbroodpositie echter beschermend. De kwetsbare inwendige organen worden niet blootgesteld en de kop van de kat staat nog steeds rechtop om ze een goed zicht op hun omgeving te geven.

Deze lichaamstaalsignalen suggereren dat de kat zich kalm voelt, maar ze willen zich nog steeds bewust zijn van wat er om hem heen gebeurt. Het is geen tijd om een dutje te doen, maar het is ook geen tijd om door het huis te sprinten of de eer van de familie te verdedigen. Kattenbrood is perfect neutraal.

De volgende keer dat je een kattenbrood in je woonkamer ziet, denk dan na over hoe je kat zich zou kunnen voelen. Kijken ze aandachtig naar je, of zijn hun ogen loens en zacht? Zijn ze in de buurt van een natuurlijke warmtebron? Ongeacht de reden, geniet van dat schattige kattenbrood en weet dat je katachtige vriend gelukkig en comfortabel is.

Deze lichaamstaalsignalen suggereren dat de kat zich kalm voelt, maar ze willen zich nog steeds bewust zijn van wat er om hem heen gebeurt.