Kat hinken: oorzaken &wanneer naar de dierenarts te gaan

Kat hinkend

Als je merkt dat je kat mank loopt, wat moet je dan doen? Moet je in paniek raken en je onmiddellijk naar de dierenarts haasten of moet je het een paar uur geven om te zien of het vanzelf oplost?

Uiteindelijk zal het antwoord op deze vragen afhangen van een aantal factoren. Lees verder voor meer informatie over mank lopen bij katten, inclusief mogelijke oorzaken en wanneer u veterinaire zorg moet zoeken.

Oorzaken van mank lopen bij katten

Er zijn veel mogelijke redenen waarom uw huisdier mank kan lopen. Uiteindelijk zal het bepalen van de oorzaak van het hinken van katten meestal een veterinair onderzoek en diagnostische tests vereisen.

De volgende veel voorkomende redenen voor mank lopen kunnen echter de schuld zijn:

1. Musculoskeletale aandoeningen

Katten zijn atletische en actieve dieren, wat kan leiden tot letsel.

Misschien wel het meest voor de hand liggend, kan uw kat een musculoskeletale verwonding hebben die zijn been aantast. Misschien hebben ze het verstuikt, een spier of ligament gespannen of zelfs een gebroken been. Katten zijn actieve, atletische dieren, maar soms kan hun energieke acrobatiek leiden tot verwondingen.

Artritis kan ook mank lopen bij katten veroorzaken. Net als honden en mensen kunnen katten artritis in hun heupen en gewrichten ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Dit kan leiden tot een geleidelijk begin van mank lopen, vaak gepaard gaand met een afname van de activiteitsniveaus. Artritis komt vaker voor bij katten met een onderliggende gewrichtsaandoening, zoals heupdysplasie of patella luxatie, maar het kan ook optreden zonder duidelijke onderliggende oorzaak.

Lees ook: Kattenruggen instorten: oorzaken, symptomen, behandeling

2. Huidaandoeningen

Kat met een gips

Huidaandoeningen en klauwaandoeningen kunnen mank lopen bij katten veroorzaken.

Wonden en huidziekten kunnen mank lopen, vooral wanneer ze een van de poten van uw kat aantasten. Buitenkatten ontwikkelen vaak abcessen en wondinfecties, als gevolg van handgemeen met buurtkatten en andere bronnen van trauma.

Zorgvuldig kijken naar de poot of poot van uw kat kan een zichtbare oorzaak voor mank lopen, zoals open wonden, bloedingen, zwelling of zelfs een doorn gevangen in de poot van uw kat. Voetzoolverbrandingen, die kunnen optreden op een heet oppervlak zoals een kachel, hete bestrating of heet grind, kunnen ook mank lopen bij katten veroorzaken.

Huidaandoeningen die de voeten beïnvloeden, zoals plasmacelpododermatitis of “kussenvoet”, kunnen ook mank lopen bij katten veroorzaken. Ingegroeide teennagels en andere klauwaandoeningen kunnen ook kreupelheid veroorzaken.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

3. Neurologische ziekte

Normaal lopen vereist dat signalen vrij stromen tussen de hersenen van uw kat en de ledematen. Elke aandoening die het ruggenmerg of de zenuwen van uw kat aantast, kan mank lopen. Katten met een neurologische ziekte kunnen andere neurologische symptomen hebben, waaronder moeite met balanceren, moeite met staan, gebrek en veranderingen in mentatie of gedrag.

Lees ook: Hersentumoren bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

4. Zadel trombus

Kat hinkt in gips

Hinken bij katten is zelden levensbedreigend, maar kan ongemak en pijn veroorzaken.

Hoewel relatief zeldzaam, is een zadeltrombus de ernstigste oorzaak van kreupelheid bij katten. Bij katten met hartaandoeningen kan zich een stolsel (of trombus) vormen in de aorta en de bloedtoevoer naar een of beide achterpoten blokkeren. Aangetaste katten zullen pijnlijk zijn en niet in staat zijn om de aangedane benen te gebruiken, die koud kunnen aanvoelen.

Wat te doen als uw kat plotseling begint te hinken

Onderzoek de poten van je kat wanneer ze slap zijn om te zien of ze beschadigde voetzolen hebben.

Hoewel mank lopen zelden levensbedreigend is, is er één opmerkelijke uitzondering: een zadeltrombus. Als uw kat plotseling niet-dragend is op een of meer ledematen en pijn lijkt te hebben, is dit een noodgeval. Zoek onmiddellijk veterinaire zorg, in een nooddierenkliniek (indien nodig), om een zadeltrombus uit te sluiten.

In de meeste gevallen duidt zelfs een plotseling begin van licht hinken echter niet op een echt medisch noodgeval. Ja, u moet zo snel mogelijk veterinaire zorg zoeken, zodat u uw kat comfortabel kunt maken, maar het is waarschijnlijk goed om te wachten op de volgende beschikbare afspraak met uw vaste dierenarts.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Wanneer moet je naar de dierenarts gaan voor mank lopen bij katten?

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Als uw kat mank loopt en pijn lijkt te hebben, zoek dan veterinaire begeleiding om ernstige aandoeningen uit te sluiten.

Als uw kat ernstige pijn heeft of al meer dan een paar dagen mank loopt, is het tijd om een afspraak met de dierenarts te plannen. Dit is ook het geval als het hinken van uw kat gepaard gaat met een gebrek aan eetlust, een ledemaat die in een vreemde positie wordt gehouden, of een anderszins verslechterende toestand.

Een dierenartsbezoek is essentieel om een goede diagnose te krijgen. Het verkrijgen van een nauwkeurige diagnose van uw huisdier is cruciaal om uw geliefde kat de hulp te geven die ze nodig hebben.

Laad uw kat voorzichtig in zijn reismand voor dit bezoek, om te voorkomen dat eventuele verwondingen verder verergeren. Leg een deken in de reismand, om de bewegingen van uw kat op te vullen.

Uw dierenarts zal beginnen met het uitvoeren van een grondig lichamelijk onderzoek. Ze zullen de achterpoten van uw kat zorgvuldig inspecteren, op zoek naar eventuele wonden of pijnlijke gebieden terwijl ze het bewegingsbereik van uw kat beoordelen. Uw dierenarts zal ook zorgvuldig controleren tussen de voetzolen van uw kat om er zeker van te zijn dat er geen wonden of splinters aanwezig zijn en zal ook de nagels van uw kat controleren.

Op basis van onderzoeksresultaten zal uw dierenarts geschikte diagnostische tests aanbevelen. Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om een botbreuk of artrose uit te sluiten. Bloedonderzoek kan worden aanbevolen om ervoor te zorgen dat uw kat geen onderliggende medische aandoeningen heeft voordat hij pijnstillers voorschrijft. Als uw dierenarts vermoedt dat een huidaandoening de oorzaak is van het hinken van uw kat, kunnen verschillende dermatologische diagnostiek worden aanbevolen.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Behandeling van mank lopen bij katten

De behandeling hangt grotendeels af van de onderliggende oorzaak van het mank lopen.

Botbreuken vereisen vaak chirurgisch herstel, terwijl de meeste spierblessures en artritis kunnen worden behandeld met pijnmedicatie. Dierenartsen hebben een breed scala aan pijnstillers beschikbaar voor het beheersen van pijn bij katten.

Ze schrijven vaak niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen (NSAID’s) voor, zoals meloxicam en Onsior®, om de pijn en ontsteking geassocieerd met verwondingen en artritis te behandelen. Uw dierenarts kan buprenorfine ook aanbevelen als uw kat ernstige pijn heeft.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Een prikwond of abces wordt meestal behandeld met antibiotica. Bovendien kan uw dierenarts uw kat verdoven om eventuele wonden grondig te reinigen en te draineren. Meer significante huidaandoeningen kunnen een combinatie van orale en actuele behandelingen vereisen.

Als uw kat wordt gediagnosticeerd met neurologische ziekte of een zadeltrombus, zal uw dierenarts met u praten over behandelingsopties. Deze katten hebben vaak een agressieve behandeling nodig, met een variabele prognose.

Zodra uw kat thuis is gekomen van zijn dierenartsbezoek, moet u hem comfortabel houden. Beperk uw kat tot lage oppervlakken. Dit kan hun kansen op het verder verergeren van hun letsel verminderen door van een verhoogd aanrecht of plank te springen. Zorg voor een kattenbed of een andere comfortabele plek voor uw kat om te rusten, misschien een nest maken van de favoriete dekens van uw kat.

Geef uw kat alle medicijnen zoals aanbevolen door uw dierenarts en keer terug naar de dierenarts voor eventuele hercontroleafspraken zoals voorgeschreven.

Lees ook: De 5 beste medicatie voor kattenallergieën

Veelgestelde vragen

Waarom hinkt mijn kat ineens?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van plotseling hinken bij katten. Een gebroken bot, een spierverstuiking of verrekking, een kattenbeetabces, een dwarslaesie of een bloedstolsel kunnen allemaal mogelijk mank lopen. Veterinaire zorg is nodig om de oorzaak van het hinken van uw kat te diagnosticeren.

Waarom hinkt mijn kat, maar lijkt het verder prima?

Mank lopen geeft aan dat je kat pijn heeft, anders zouden ze het been normaal gebruiken. Zelfs als ze zich anders normaal gedragen, moet een hinkende kat door een dierenarts worden gezien.

Hoe weet ik of mijn kat mank loopt?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van kat die mank loopt, en deze oorzaken variëren in ernst. De beste manier om de ernst van het hinken van uw kat te beoordelen, is door uw kat te laten evalueren door een dierenarts.

Waarom hinkt mijn kat wel maar niet?

Een kat die mank loopt, heeft pijn; er is geen andere reden waarom een kat zou slap lopen. Katten zijn echter vaak goed in het verbergen van pijn en ze schreeuwen of vocaliseren zelden. Zelfs als uw kat niet huilt, duidt mank lopen op een behoefte aan veterinaire zorg.