Zylkene voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Zylkene is een merknaam voor een kalmerend supplementproduct dat gehydrolyseerd melkeiwit of caseïne bevat, vervaardigd door Vetoquinol. In dit artikel leert u wat Zylkene is, hoe het werkt, situaties waarin het kan worden aanbevolen of gebruikt, mogelijke bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Zylkene Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Gehydrolyseerd melkeiwit (caseïne) neutraceutical (supplement)

Formulier:

Oraal poeder in een capsule.

Recept vereist?:

Nee

Algemene namen:

Gehydrolyseerd alfa-casozepine (caseïne) runder(koe)melkeiwit.

Beschikbare doseringen:

Orale capsules in 75 mg, 225 mg en 450 mg grootte.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Zylkene Voor Katten

Zylkene is de merknaam voor een specifiek kalmerend supplement. Het actieve ingrediënt is een gehydrolyseerd melkeiwit genaamd alfa-casozepine of caseïne, dat is afgeleid van koemelk.

Een gehydrolyseerd eiwit is een eiwit dat synthetisch is afgebroken tot zijn kleinere aminozuur- en peptidecomponenten. Gehydrolyseerd eiwit wordt over het algemeen als hypoallergeen beschouwd omdat deze eiwitcomponenten te klein zijn om ervoor te zorgen dat het lichaam een immuunrespons ontwikkelt, waardoor ze een kenmerk zijn van veel hypoallergene diëten op veterinair recept.

In het geval van Zylkeen is het voordeel van het eiwit dat wordt afgebroken in kleinere componenten dat de bioactieve peptiden die helpen het kalmerende effect te produceren, veel meer biologisch beschikbaar zijn voor het lichaam om te gebruiken in een vooraf afgebroken vorm, als je wilt, dan de hele eiwitcomponent zou zijn.

Zylkeen wordt over het algemeen gebruikt voor zowel korte als lange termijn verlichting van stress en angst bij huisdieren, en er is een behoorlijke hoeveelheid klinisch onderzoek beschikbaar om het gebruik ervan te ondersteunen.

Als een nutraceutical wordt Zylkene niet beschouwd als een echt medicijn of medicijn en draagt het dus geen label voor de behandeling van een gedragsstoornis. Door onderzoek en klinische ervaring is echter gebleken dat het gunstig is om te helpen bij het ondersteunen en behouden van een staat van rust en ontspanning, en kan het naast voorgeschreven medicijnen worden gebruikt om te helpen bij bepaald stress- of angstgedrag bij katten.

Wat doet Zylkene voor katten?

Het principe achter alfa-casozepine is dat het helpt om een niet-slaperig kalmerend effect te genereren dat nuttig kan zijn voor katten die stressvolle situaties ervaren. Dit wordt vaak vergeleken met de bekende staat van ontspanning die het produceert bij het zogen van menselijke baby’s, waardoor een gevoel van comfort en tevredenheid wordt bevorderd.

Dit wordt bereikt door de activiteit van afgebroken componenten van het hele eiwit genaamd bioactieve peptiden, die door het hydrolysatieproces meer biologisch beschikbaar worden gemaakt voor het lichaam.

Volgens een artikel uit 2020 “Katten bij de dierenarts: Het effect van Alpha-s1 Casozepin,” dat was gepubliceerd in het tijdschrift Dieren deze bioactieve peptiden vertonen een affiniteit voor de gamma aminoboterzuur (GABA) receptoren in de hersenen.

Wanneer gestimuleerd, kan GABA helpen om de stemming te stimuleren en een kalmerend, ontspannend effect op het zenuwstelsel te hebben.

De voordelen van alfa-casozepine zijn in de loop der jaren een paar keer aangetoond in verschillende klinische onderzoeken en onderzoeken.

In 2007 werd een onderzoekspaper gepubliceerd in de Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, ontdekte dat gedurende een bijna 60-daagse proef met 30 katten, Zylkene een statistisch significant positief effect vertoonde op angststoornissen en sociale fobieën bij katten in vergelijking met een placebo.

Dit omvatte verschillende soorten angst / angststoornissen, waaronder (maar niet beperkt tot) angst voor vreemden, angstgerelateerde agressie, algemene angst en interacties met huisgenoten.

Het artikel “Cats at the Vet” keek specifieker, zoals de titel al doet vermoeden, naar het brengen van katten naar de dierenarts, wat behoorlijk stressvol kan zijn voor veel van onze katachtige patiënten.

Uit die studie bleek dat katten die minstens drie tot zes dagen eerder met Zylkene werden behandeld, een significante afwezigheid van zweterige poten hadden, een teken van angst bij katten. Fecale cortisol (het lichaamsstresshormoon) niveaus bleken ook bescheiden te zijn verlaagd.

Over het algemeen in de praktijk en in de persoonlijke ervaring van de auteur in het werken met veterinaire behavioristen, kan Zylkene meestal alleen worden gebruikt om katten door korte perioden van stress te helpen, zoals met nieuwe bezoekers, of voor katten met mildere vormen van angst.

In gevallen waarin een kat ernstige angst heeft, kan Zylkene alleen sommigen helpen, maar is mogelijk niet voldoende om alle tekenen van stress van een kat te verlichten. In deze gevallen kan het gebruik ervan naast een medicijn dat door een dierenarts is voorgeschreven, betere resultaten opleveren.

Bijwerkingen van Zylkene voor katten

Een van de weinige bijwerkingen van Zylkene is een kalmerend effect, wat kan leiden tot verminderde activiteit.

Gelukkig worden bijwerkingen van Zylkeen als zeer ongewoon beschouwd. Een kalmerend effect kan zich bij sommige katten manifesteren als verminderde activiteit, hoewel zoals gezegd Zylkene over het algemeen dit effect heeft zonder slaperigheid te veroorzaken.

Het onderzoeksartikel uit 2007 uit de Tijdschrift voor Veterinair Gedrag vond dat Zylkene een zeer hoge veiligheidsmarge had zonder tekenen van bijwerkingen gedurende de periode van bijna twee maanden dat het onderzoek werd uitgevoerd.

Over het algemeen heeft het Zylkene-product in de praktijk een goede reputatie bij beoefenaars voor het hebben van een zeer laag risico op bijwerkingen en voor het “goed spelen” met andere medicijnen. Zylkeen wordt vaak gebruikt door veterinaire gedragsspecialisten naast veel voorkomende gedragsveranderingsmedicijnen.

Hoewel Zylkene vrij verkrijgbaar is en geen recept vereist, is het altijd het beste om het gebruik van Zylkene met uw dierenarts of veterinaire gedragsspecialist te bespreken voordat u ermee begint.

Zylkene voor katten dosering

Zylkene capsules kunnen in hun geheel worden gegeven of worden geopend en over het voedsel van de kat worden gestrooid.

Zylkeen wordt geleverd in poedervorm, in een kleine capsule. De Zylkeencapsule wordt meestal geopend en gestrooid met ingeblikt of zacht voedsel, of kan worden gemengd met tonijnblikjesap of iets dergelijks lekkers. De capsule kan ook heel worden gegeven, zonder te worden geopend. Als u het op deze manier aan een kat geeft, is het meestal het beste om een capsule te volgen met een kleine hoeveelheid (1 tot 2 milliliter) water.

Zylkeen komt in verschillende doseringsgroottes, maar de grootte van 75 milligram wordt meestal gebruikt voor katten. Volgens de fabrikant wordt voor katten 10 pond en minder één capsule per dag gegeven. Voor katten van meer dan 11 pond kunnen twee capsules per dag worden gegeven.

Het is mogelijk dat uw dierenarts of veterinaire gedragsdeskundige in sommige gevallen een hogere dosis aanbeveelt op basis van hun eigen ervaring met Zylkene. De capsules met een hogere dosering bedoeld voor honden bevatten dezelfde ingrediënten. In studies werden hogere doses Zylkene gebruikt, zonder nadelige gevolgen en soms tot een meer merkbare verbetering van het gedrag.

Ga er toch nooit van uit dat “meer altijd beter is”, zelfs niet met een supplement. Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts voordat u de dosering aanpast.

Volgens de fabrikant wordt Zylkene aanbevolen voor kortdurend gebruik. Voor veel huisdieren wordt geadviseerd om één tot twee dagen voor een geplande stressvolle gebeurtenis te geven, hoewel voor sommige huisdieren het geven van vijf tot zeven dagen van tevoren beter kan werken. Er is een studie die zelfs vond dat 10 tot 14 dagen een meer voorkeurs “laadperiode” was voorafgaand aan een gepland evenement. In de ervaring van de auteur levert het gebruik ervan ten minste een week voor een gepland evenement (zoals een dierenartsbezoek, een aantal bezoekers over, enz.) betere resultaten op.

Hoewel aangegeven door de fabrikant voor kortdurend gebruik, wordt Zylkene ook vaak op lange termijn gebruikt, door dierenartsen en veterinaire gedragsspecialisten. Er zijn geen nadelige effecten op lange termijn van gebruik bekend, hoewel er geen specifieke studies zijn gevonden die kijken naar gebruik na twee maanden.

Als u vindt dat Zylkene een gunstig kalmerend effect heeft voor uw kat en u wilt overwegen om het voor een langere periode te gebruiken, zorg er dan altijd voor dat u dit eerst met uw dierenarts of veterinaire gedragsdeskundige bespreekt.

Conclusie

Zylkene wordt beschouwd als een natuurlijk gedragssupplement dat kan worden gebruikt in gevallen van milde gedragsproblemen bij katten, of gebruikt naast een medicatietherapieplan. Het wordt beschouwd als een brede veiligheidsmarge. Hoewel het een nutraceutical is, heeft klinisch onderzoek bij katten verschillende voordelen aangetoond voor gestreste katten.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Zylkene bij katten werkt?

De alfa-casozepine in Zylkene lijkt een stof te zijn die enige tijd nodig heeft om zich op te bouwen in het systeem van een patiënt. Volgens de fabrikant kan het een dag tot zeven dagen duren voordat gunstige effecten worden waargenomen. Over het algemeen werden gunstige effecten waargenomen in studies na gebruik gedurende ten minste drie tot zeven dagen. Sommige studies hebben aanbevolen gebruik voor 10 tot 14 dagen vóór een stressvolle gebeurtenis.

Werkt Zylkene voor katten?

Volgens een paar studies van de afgelopen jaren lijkt dat zeker het geval te zijn. Een studie uit 2007 waarnaar in het bovenstaande artikel wordt verwezen, wees uit dat veel tekenen van angst worden gezien in een groep van 30 katten gedurende 60 dagen.over de hele linie opnieuw verlaagd.

Over het algemeen gebruiken veel dierenartsen en veterinaire gedragsspecialisten Zylkene als onderdeel van een multimodale benadering van gedragstherapie bij katten.

Voor verwachtingen kan het het beste werken voor mildere gevallen van stress of angst, of om te helpen naast een ander medicatieregime voor een gedragsstoornis. Het is onwaarschijnlijk dat katten met ernstige stress- of angststoornissen een enorme verbetering vertonen op Zylkene alleen.

Hoe lang kan een kat op Zylkene blijven?

Volgens de fabrikant wordt Zylkene meestal op korte termijn gebruikt, vooral als een manier om een kat voor te bereiden om door een enkele stressvolle gebeurtenis te komen. Het is echter klinisch gebruikt voor langdurig gebruik voor gegeneraliseerde gedragsstoornissen en lijkt veilig en goed verdragen te zijn.

Hoewel dit het geval lijkt te zijn, is het erg belangrijk om met uw dierenarts of veterinaire gedragsdeskundige te bespreken voordat u Zylkene overweegt voor langdurig gebruik.

Wat zijn de bijwerkingen van Zylkene?

Gelukkig lijkt Zylkeen een zeer laag risico op bijwerkingen te hebben. De fabrikant vermeldt er geen, maar als een nutraceutical en niet een medicijn / medicijn, zijn ze niet verplicht om klinische proeven te doen voordat een product wordt vrijgegeven.

In het hierboven genoemde onderzoek van 2007 werden echter geen bijwerkingen waargenomen tijdens de periode van ongeveer 60 dagen dat het product bij ongeveer 30 katten werd gebruikt.