Worden katten jaloers op honden?

Het oude voorschrift dat katten en honden niet met elkaar overweg kunnen, is zo sterk dat het beeld van kibbelende huisdieren in alles te vinden is, van cartoons tot alledaagse idiomen. Je zou jezelf kunnen betrappen op het zeggen van de zin: “Ze vechten als katten en honden”, wanneer je het gedrag beschrijft van rivaliserende broers en zussen of politici die op tv debatteren. De waarheid is echter dat het aangenaam gebruikelijk is dat katten en honden het prima met elkaar kunnen vinden.

Niet alleen kunnen ze harmonieus in hetzelfde huis leven, sommige katachtige / hondenduo’s vormen zelfs sterke vriendschappen. Een ontluikende nabijheid of wederzijdse tolerantie kan echter worden verstoord door één sterke emotie: jaloezie. Dit is wat je moet weten over jaloezie en katten.

Dierengedragsdeskundigen zijn er niet van overtuigd dat katten in staat zijn om jaloezie te voelen in dezelfde vorm als mensen.

Voelen katten zich jaloers?

Jaloezie wordt beschreven als een gevoel van “ontevreden of wrokkig verlangen opgewekt door de bezittingen, kwaliteiten of het geluk van iemand anders.” Jaloerse mensen begeren wat anderen hebben, en het is een helaas sterke emotie die moeilijk te beheersen kan zijn. Voor katten lijkt jaloezie echter een beetje anders te zijn.

Dierengedragsdeskundigen zijn er niet van overtuigd dat katten in staat zijn om jaloezie te voelen in dezelfde vorm als mensen. Eigenaren van gezelschapsdieren geven hun katten graag menselijke kwaliteiten, maar we moeten niet vergeten dat onze kattenvrienden een heel andere soort zijn. Hun hersenen zijn anders bedraad en ze denken en voelen niet altijd op de manier die we zouden verwachten.

Over het algemeen wordt aangenomen dat katten jaloers kunnen zijn, maar de emotie is iets anders dan menselijke emoties. In plaats van wrok te voelen jegens een hond omdat ze zouden willen dat ze iets hadden dat de hond heeft, geloven experts dat katten zich territoriaal, bezitterig en onzeker voelen.

Lees ook: Hebben katten emoties?

Als het gaat om het dagelijks leven, zijn deze sterke emoties niet veel anders dan oprechte jaloezie. Ze veroorzaken dezelfde soort stress binnen een relatie en brengen vergelijkbare conflicten binnen het huis naar voren.

Waarom jaloezie de kop opsteekt, is voor iedereen anders. Net als mensen zijn sommige katten van nature gevoeliger dan andere.

Waarom zou een kat jaloers kunnen zijn op een hond?

Waarom jaloezie de kop opsteekt, is voor iedereen anders. Net als mensen zijn sommige katten van nature gevoeliger dan andere. Deze emotionele katachtigen hebben meer kans om gevoelens van ontevredenheid te ontwikkelen rond een familielid van een hond. Maar zelfs als je kat niet regelmatig bijzonder emotioneel is, kan hij nog steeds jaloezie ervaren.

Vervelend uitgaand

Katten kunnen jaloers zijn op mensen en zelfs levenloze voorwerpen (“Stop met staren naar je telefoon en aai me, mens!”). Honden lijken echter vooral triggerend te zijn voor katten die in huishoudens met meerdere huisdieren leven. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de meeste honden uitbundig vriendelijk en extravert zijn. Wanneer een hond in het gezin komt, hebben mensen de neiging om zich aangetrokken te voelen tot hun energie.

Een hond zal met vertrouwen door het huis zwerven, uit de voerbak van de kat eten, de kattenbak binnendringen, de bank opslokken en de tijd van het gezin innemen met hun behoeften. Al dit gedrag kan problematisch zijn voor een inwonende kat.

Invasie van territorium

Als territoriale dieren zal een inwonende kat vaak protesteren tegen het delen van hun thuisgebied met een hond (of een ander nieuw huisdier of onbekende mens). Die territoriale gevoelens kunnen worden vertaald als jaloezie wanneer de hond op het beste bankkussen slaapt of ruimte inneemt in het bed.

Zich verwaarloosd voelen

Fysieke grenzen en eigendommen kunnen een kat triggeren, en het is ook mogelijk dat katachtigen jaloers zijn op de tijd die hun mensen met de hond doorbrengen. Dit geldt vooral als de kat gewend is aan bepaalde hoeveelheden tijd en aandacht die plotseling met een hond worden gedeeld. Een kat zal herkennen wanneer iets in zijn leven anders is of ontbreekt.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Een deel van hun negatieve gevoelens zal voortkomen uit de stress die gepaard gaat met een verandering in de dagelijkse routine, maar ze kunnen ook hun ongenoegen koppelen aan de hond. Als een kat niet het gevoel heeft dat hij genoeg aandacht krijgt, is het normaal dat hij zich bezitterig en jaloers voelt.

Slechte socialisatie

Katten kunnen ook jaloers zijn op honden wanneer ze geen goede socialisatie hebben gekregen. Vroege socialisatie is de sleutel tot het opvoeden van een zelfverzekerde metgezel. Kittens gaan door een fase wanneer ze ongeveer 2-7 weken oud zijn, wanneer ze het meest openstaan voor nieuwe ervaringen. Dit is het perfecte moment voor hen om te worden blootgesteld aan verschillende soorten mensen, huisdieren en interacties.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Integendeel, als ze uitgeven deze keer het missen van bepaalde ervaringen, kan het hen in de toekomst negatief beïnvloeden. Als een kat bijvoorbeeld zijn hele kittenschap doorloopt zonder ooit een hond te ontmoeten, kan die slechte socialisatie het voor hem moeilijker maken om een hond later in het leven te accepteren.

Als je onlangs een hond in het gezin hebt verwelkomd, is de beste manier om harmonie tussen huisdieren te garanderen, hun relatie langzaam te nemen.

Tekenen dat uw kat jaloers is op uw hond

Zoals bij elke nieuwe relatie, kun je niet verwachten dat je kat en hond op de eerste dag de beste toppen zijn. Als je onlangs een nieuwe hond in het gezin hebt verwelkomd, is de beste manier om harmonie tussen huisdieren te garanderen, hun relatie langzaam te nemen en het is heel normaal om je kat jaloers te zien op een nieuwe hond.

Beperk hun interacties voor de eerste paar weken en dwing ze niet om samen tijd door te brengen. Als uw kat maanden later nog steeds tekenen van ongemak vertoont, is het mogelijk dat hij zijn versie van jaloezie ervaart.

Hier zijn veel voorkomende jaloerse gedragingen die suggereren dat uw kat problemen heeft met de hond.

  • Ongewone agressie (gericht op zowel de hond als andere familieleden)
  • Sissen, grommen en opgeblazen vacht
  • Depressie symptomen omvatten lethargie en regelmatig terugtrekken uit het gezin
  • Kattenbakongelukken
  • Overmatige aandacht zoeken
  • Destructief gedrag, waaronder overmatig krabben aan meubels
  • Ongebruikelijke vocalisaties

Hoe een jaloerse kat te helpen

Als u vermoedt dat uw kat jaloers is op uw hond, is het belangrijk om het probleem aan te pakken voordat de situatie nog verder verslechtert. Onopgeloste jaloezie kan evolueren naar gevaarlijke haat die je dwingt om moeilijke beslissingen te nemen omwille van de veiligheid van je huisdieren.

Bied extra aandacht

Het beste wat je kunt doen voor een jaloerse kat is het herkennen van hun gevoelens van onzekerheid. Doe meer moeite om een-op-een tijd met je kat door te brengen. Als je hond het type is om mee te doen en een speeltje te stelen, speel dan met je kat op een plek waar je hond niet kan binnendringen. Geef je kat elke dag minstens 15 minuten onverdeelde aandacht. Speel met ze, bied huisdieren aan en vertel ze op een liefdevolle toon hoe belangrijk ze voor je zijn.

Behoud hun persoonlijke ruimte

Het is ook belangrijk om je kat persoonlijke ruimte te geven die volledig gescheiden is van de hond. Honden hebben weinig grenzen en ze zullen niet aarzelen om het bed van je kat te stelen of door hun kattenbak te snuffelen. Deze invasie zorgt ervoor dat je kat zich gestrest voelt. Zet blokkades op om de hond uit de buurt van de spullen van je kat te houden. Het plaatsen van de middelen en andere belangrijke bezittingen van uw kat achter een gesloten deur en het installeren van een kattenluik werkt meestal goed.

Gebruik positieve bekrachtiging

De laatste stap in het beheren van een jaloerse kat is hen helpen ermee om te gaan en te begrijpen dat de hond geen bedreiging vormt. Je kunt dit doen door positieve bekrachtiging te gebruiken en hem in wezen te trainen om de hond in het gezin te accepteren. Elke keer dat de kat rustig aan de hond snuffelt of met tegenzin de aanwezigheid van de hond accepteert, bied dan een beloning aan.

Als je traktaties en huisdieren geeft elke keer dat de kat een positieve interactie met de hond heeft, zullen ze uiteindelijk die goede dingen associëren met hun nieuwe hond familielid en beseffen dat ze misschien toch niet zo slecht zijn.

Jaloezie bij katten kan moeilijk zijn om mee om te gaan, maar tijd, geduld en begrip kunnen iedereen in het gezin helpen om met elkaar om te gaan.

Worden katten jaloers op honden

De laatste stap in het beheren van een jaloerse kat is hen helpen ermee om te gaan en te begrijpen dat de hond geen bedreiging vormt.

Bronnen weergeven