Veroorzaakt uw kat relatieproblemen?

Een van de geheimen van relatiesucces is het harmoniseren van die relatie met de andere elementen in je leven. Of het nu je familie, je vrienden, je werk of je hobby’s zijn, het leven stroomt het beste als je partner het eens is met de dingen die belangrijk voor je zijn. Als katteneigenaren voegen we onze katachtige familieleden toe aan de lijst met dingen waarvan we willen dat onze partner om geeft.

Snel overzicht

01

Katten kunnen turbulentie in relaties veroorzaken als de ene partner allergisch is voor katten, wordt aangevallen door de kat of gewoon niet zoveel van katten houdt als de andere partner.

02

Door uw partner te betrekken bij het voeden en spelen met uw kat, kunnen jaloerse problemen worden opgelost en uw kat en partner een band opbouwen.

03

Zelfs als je partner niet zoveel van katten houdt als jij, moeten ze medelevend zijn voor je kat en respect hebben voor jou en de relatie van je kat.

Het betekent niet automatisch dat onze gekozen partner automatisch net zoveel van onze katten zal houden als wij (hoewel ze dat idealiter zouden doen!). Ze moeten echter wel medelevend zijn tegenover je kat en respect hebben voor wat je pelsbaby voor je betekent.

Wat te doen als katten conflicten in relaties veroorzaken

Om compatibel te zijn, moet uw partner tevreden zijn met de rol die uw kat heeft in uw gedeelde leven. Soms maken verschillende factoren het moeilijk om dit te laten gebeuren, wat vervolgens relatieproblemen veroorzaakt.

1. Uw partner is allergisch voor uw kat

De arts van uw partner kan hen adviseren over antihistaminica of allergiedesensibilisatiebehandelingen die kunnen helpen bij kattenallergieën.

Helaas komt het vaker voor om allergisch te zijn voor katten dan honden en tot 20% van de mensen wereldwijd heeft kattenallergieën. Zoals we allemaal weten, kan kattenhaar zich in alarmerend grote hoeveelheden wijd en zijd verspreiden, waardoor samenwonen met katten moeilijk wordt voor kattenallergiepatiënten.

Hoewel de jeukende keel, loopneus en stekelige ogen die gepaard gaan met een allergische reactie meestal mild genoeg zijn om geen ernstige schade aan te richten, kan het voldoende zijn om tijd door te brengen in het huis van een kat minder ontspannend te maken en een barrière op te werpen om tijd met u door te brengen in uw ruimte.

Oplossing

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te helpen! Als uw kat een binnenkat is of gewend is om de volledige run van het huis te hebben, kunt u overwegen om hun toegang tot sommige delen van het huis, met name de slaapkamer, te beperken om uw partner wat bontvrije ruimtes te geven.

Regelmatig stofzuigen en stoomreiniging van stoffering kan helpen om de ophoping van allergenen in huis te verminderen. Het verminderen van de hoeveelheid tijd die uw kat binnen doorbrengt, kan ook helpen, hoewel het loont om de risico’s te onthouden die in uw buurt aanwezig kunnen zijn als u van plan bent uw kat buiten te laten, vooral als ze niet eerder een buitenkat zijn geweest.

Laat uw partner een arts raadplegen over mogelijke antihistaminica of allergiedesensibilisatiebehandelingen die voor hen geschikt kunnen zijn.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

2. Je kat is jaloers of over-bezitterig

Stel uw partner geleidelijk en positief voor aan uw kat door hem op te nemen in de maaltijden en speeltijd.

Het zijn niet alleen menselijke relaties die vatbaar zijn voor jaloezie. Katten kunnen gedragsproblemen hebben rond iemand die nieuw is, vooral oudere katten die meer gewend zijn aan hun bestaande manieren of katten redden die een beperkte socialisatie hebben gehad.

Ongewenste gedragsproblemen kunnen de vorm aannemen van agressie jegens uw partner of intense aanhankelijkheid van uw kat.

Hoewel geen van beide gedragingen bijzonder ontspannend is voor je partner, onthoud dan dat je kat waarschijnlijk gevoelens van onzekerheid heeft over deze nieuwe persoon in je leven en alleen probeert zijn rol als je beste vriend in het leven te herstellen.

Oplossing

Doe het rustig aan. Probeer elk nieuw familielid geleidelijk en met veel positieve bekrachtiging en aanmoediging aan uw kat voor te stellen. Probeer je partner te betrekken bij de positieve aspecten van het leven van je kat, zoals etenstijden en speeltijd.

Zoals bij elke andere tijd van stress of verandering, overweeg anti-angst supplementen en voedingsmiddelen, evenals feromoonverspreiders zoals Feliway om de rand van de angst van uw kat weg te nemen. Berisp je kat vooral niet – ze proberen je alleen maar te vertellen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij de situatie en dat elke vorm van straf de situatie alleen maar erger zal maken.

Als uw pogingen om gedragsproblemen te beteugelen beperkt succes hebben, praat dan met uw dierenarts of een dierengedragsdeskundige om u in de juiste richting te wijzen.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

3. Je partner is geen kattenliefhebber

Als je partner medelevend en accepterend is tegenover je huisdier, kan je kat hem misschien voor zich winnen.

Ja, het is mogelijk dat wanneer de waas van nieuwe relatiegeluk tot rust komt, het aan het licht kan komen dat je gekozen partner meer een hondenmens is, of gewoon geen kattenmens. Dit lijkt misschien vreemd voor ons als kattenbezitters, maar niet iedereen is op dezelfde manier gemaakt en ze hebben misschien tal van andere verlossende kwaliteiten!

Op dezelfde manier waarop een ouder zijn kind zijn eerste stappen in ontzag en verwondering kan zien zetten, onthoud dan dat we als eigenaren van gezelschapsdieren geneigd zijn om meer onder de indruk te zijn van de capriolen van ons katachtige familielid dan wie dan ook.

Oplossing

Probeer de kattenbabbel af te zwakken. Het is natuurlijk voor u om op uw kat te dotten, maar als uw metgezel geen kattenmens is, is de kans groot dat er maar zoveel kattenanekdotes of video’s op sociale media zijn waar ze op één dag tijd voor hebben. Neem contact op met uw kattenoudervrienden en kattenforums om in plaats daarvan de ins en outs van het gedrag van uw kat te bespreken.

Vergeet niet dat mededogen en acceptatie van je partner ten opzichte van je katachtige familie belangrijk is. Geef ze een kans om een band op te bouwen met de nieuwe kat in hun leven en laat het over aan katachtige charme om ze voor zich te winnen!

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

4. Huisdierbezit legt druk op je relatie

Zowel katten- als hondenbezitters kennen de druk die het co-ouderschap van je bontbaby op een relatie kan leggen. Onze huisdieren kunnen eindeloze vreugde, gezelschap en entertainment in ons leven brengen, maar het ouderschap van huisdieren brengt verantwoordelijkheid, kosten en vuile kattenbakken met zich mee!

In vergelijking met huisdiervrije gezinnen zijn katteneigenaren minder in staat om spontaan te zijn omdat ze rekening moeten houden met de routine van hun kat. Soms kan het zijn van een huisdierouder verontrustend en duur zijn, bijvoorbeeld wanneer uw katachtige familielid ziek is.

Oplossing

Stel basisregels in voor wie verantwoordelijk is voor opvoedingstaken voor huisdieren, zoals voeding, het toedienen van medicijnen en het schoonmaken van de kattenbak. Budget voor het onderhoud en welzijn van uw kat en spreek af of dit een gedeelde relatiekost is of niet.

We hebben niet altijd de controle of onze huisdieren ziek worden of niet, maar het hebben van een huisdierenverzekering van goede kwaliteit kan helpen de stress op menselijke relaties te verlichten die wordt veroorzaakt door het moeten financieren van veterinaire noodhulp.

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mijn man leuker dan ik?

Veelgestelde vragen

Gaan mensen uit elkaar vanwege katten?

Ja, het is niet ongebruikelijk dat mensen uit elkaar gaan vanwege meningsverschillen over huisdieren. Veel eigenaren van gezelschapsdieren melden dat ze liever het uit willen maken met een partner in plaats van hun huisdier opnieuw te huisvesten.

Hoe beïnvloeden katten relaties?

Co-ouderschap van een huisdier kan een ongelooflijk positieve hechtingservaring zijn voor een paar. Gedragsproblemen kunnen echter menselijke relaties onder druk zetten, vooral wanneer de ene partner minder dol is op het huisdier dan de andere.

Kan een kat te gehecht zijn aan een persoon?

Katten kunnen soms extreem gehecht raken aan een van hun menselijke familieleden. Vaak komt dit omdat de kat slecht gesocialiseerd is rond andere mensen en gedragsproblemen kan veroorzaken binnen een huishouden.

Bronnen weergeven

Andrew H. Sparks oktober 2021 Menselijke allergie voor katten: een overzicht van de impact op katten