Waarom houden katten ervan om op schoot te zitten?

Je kat op je schoot laten springen en zich settelen voor een dutje is een van de meest geruststellende en lonende delen van kattenbezit.

Snel overzicht

01

Katten zitten graag op schoot voor warmte, veiligheid, comfort en genegenheid, en sommige rassen staan vooral bekend om hun knuffelige neigingen.

02

Sommige katten houden er niet van om op schoot te zitten vanwege hun geschiedenis, persoonlijkheid of gewoonten, maar er zijn veel andere manieren om een band met uw kat op te bouwen, waaronder verzorging, spelen en voeden.

03

Als uw kat vroeger graag op uw schoot lag, maar zijn interactie met u heeft veranderd, plan dan een afspraak met de dierenarts om pijn of ziekte uit te sluiten.

Maar waarom houden katten van een beetje rondetijd? Nou, om veel van dezelfde redenen als wij, eigenlijk! Warmte, gezelschap, genegenheid en comfort behoren allemaal tot de meest voorkomende redenen waarom katten van rondjes houden. Knuffelen met een eigenaar kan ook deel uitmaken van de communicatie van een kat door middel van geur en lichaamstaal van de kat.

De belangrijkste redenen waarom je misschien een schootkat hebt

Knuffels zijn natuurlijk geweldig, maar laten we een beetje dieper ingaan op de vele redenen waarom uw kat u als zijn favoriete slaapplek zou kunnen kiezen.

1. Comfort

Katten houden van zachtheid en warmte, daarom houden ze ervan om op schoot te kruipen.

Katten zijn wezens van comfort, gevoelig voor texturen tegen hun huid en poten, hunkerend naar zachtheid en knuffels. Je merkt misschien dat je kat altijd op je schoot springt als je met een deken over je heen zit of een knuffelkleed draagt zoals een zachte badjas.

Je schoot is misschien wel de perfecte maat en vorm voor je kat om in zijn favoriete slaaphouding te komen. Ze kunnen zelfs aan je benen kneden, vaak een teken dat een kat zich gelukkig en ontspannen voelt.

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten: 4 tips voor gelukkige, gezonde verwilderde katten

2. De zintuigen aanspreken

Zodra je kat je schoot als een favoriete plek beschouwt, zullen ze regelmatig terugkomen voor knuffels.

Katten hebben een echt uitstekend reukvermogen, met ongeveer 200 miljoen geurreceptoren, vergeleken met onze slechts 50 miljoen. Ze zijn ook erg gehecht aan routine en vertrouwdheid en omringen zich graag met dingen die ruiken, klinken en er troostend en vertrouwd uitzien.

Als uw kat uw schoot als een goede plek heeft gekozen, zal hij van nature meer en meer terugkeren naarmate hij gewend raakt aan uw specifieke geuren, het geluid van uw adem en hartslag en het gevoel van uw kleding.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

3. Veiligheid

Katten slapen beter als ze zich veilig en beschermd voelen op je schoot.

Katten kunnen solitaire wezens zijn en zijn op hun kwetsbaarst tijdens het slapen. Aangeboren instincten leiden ertoe dat ze op zoek gaan naar de veiligste plek om in te slapen, beschermd tegen potentiële roofdieren en bedreigingen.

Dit is meestal een plek die zowel hoog als weg van de grond is, warm en comfortabel. Als ze je schoot kiezen om in te slapen, geeft dit aan dat ze zich veilig en geborgen voelen om je heen, dat je een bron van comfort en bescherming bent. Wat heerlijk!

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

4. Warmte

Hoe maak je een kat die van je kat houdt op schoot

Warme rondjes helpen katten hun hogere kerntemperatuur te behouden.

Katten hebben van nature een hoge lichaamstemperatuur, rond de 101 tot 102,5 graden Fahrenheit (die van een mens is ongeveer 97 tot 99 graden). Deze warmte kost energie om te behouden, dus katten voelen zich sterk aangetrokken tot warme ruimtes, waardoor ze gemakkelijker hun kerntemperatuur kunnen handhaven.

De lichaamstemperatuur heeft de neiging om te dalen tijdens de slaap, dus het vinden van de perfecte plek voor een warm dutje is erg belangrijk, en je schoot is misschien wel de beste plek!

Lees ook: 5 hartverwarmende katten- en hondenvriendschapsverhalen

5. Genegenheid

Op je schoot liggen is de manier van je kat om liefde en genegenheid te tonen.

Je kat wil misschien tijd met je doorbrengen, op je liggen of om je heen, omdat hij simpelweg van je houdt! Katten kunnen hun gevoelens niet verbaal aan ons communiceren (hoewel sommige van de chattier kattenrassen het wel proberen), en dus tonen ze hun genegenheid door een knuffel, een langzame knipper en constant gezelschap. Het is een echt compliment!

Lees ook: Hoe je ervoor zorgt dat je kat nog meer van je houdt [8 Ways]

6. Vertrouwen

Katten liggen alleen op schoot van mensen die ze vertrouwen, dus weet dat dit het hoogste compliment is dat je kat je kan geven.

Katten zijn waakzame dieren, die vaak korte catnaps nemen in een lichte slaapmodus met één oor dat altijd luistert naar tekenen van problemen. Wanneer ze een diepere slaap nodig hebben, zoeken ze een superveilige plek om volledig te ontspannen. Een kat die op je slaapt, bewijst zijn vertrouwen in jou, dat je een sterke band hebt die betekent dat je kat volledig kan ontspannen in jouw aanwezigheid.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

7. Grondgebied

Wanneer uw kat op u ligt en knuffelt, deponeren ze feromonen die veiligheid, comfort en binding communiceren.

Katachtigen hebben de neiging om territoriale wezens te zijn, die feromoonchemicaliën uit hun geurklieren gebruiken om hun thuisbasis te markeren. Ze hebben vaak een perifeer gebied, waar ze patrouilleren en jagen, en een kerngebied waar ze vitale behoeften vervullen, zoals eten, verzorgen en slapen.

Als uw kat veel tijd om u heen doorbrengt, inclusief het wrijven van zijn gezicht, wangen en kin over u, zullen ze u bedekken met specifieke feromonen die veiligheid, comfort en hechting communiceren. Hoe meer dit gebeurt, hoe meer integraal je wordt in hun kernomgeving en ze zullen steeds meer tijd in jouw aanwezigheid willen doorbrengen.

Lees ook: 9 kattenrassen die niet verharen (zoveel)

8. Ras

Sommige rassen zijn van nature knuffeliger dan andere.

Alle katten hebben hun individuele persoonlijkheid, maar sommige kattenrassen staan bekend om hun aanhankelijke aard en liefde voor aaien en knuffelen. De Ragdoll, Sphynx, Siamese, Birmaan en Maine Coon staan allemaal bekend als geweldige schootkatten.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Waarom zit mijn kat op de schoot van mijn partner, maar niet de mijne?

Sommige katten besluiten dat een bepaalde ronde de beste ronde is en blijven deze opnieuw bekijken.

We hebben zojuist alle mooie redenen doorgenomen waarom je kat op schoot slaapt, dus het zou je vergeven zijn als je je een beetje besmeurd voelt als je kat op de schoot van iemand anders slaapt en niet op de jouwe. Maar vat het niet persoonlijk op!

Katten zijn gewoontedieren en als ze eenmaal hebben besloten dat een schoot geschikt voor hen is, om welke reden dan ook, zullen ze zich eraan houden – zelfs als de jouwe net zo gezellig is. De gevoeligheid van een kat voor geur betekent dat ze sterke voorkeuren kunnen hebben voor bepaalde geuren, en zodra ze op een schoot beginnen te slapen, zullen ze elke keer hun geur toevoegen, zodat de band alleen maar sterker wordt.

Huiskatten hechten zich vaak sterker aan één persoon in het huishouden dan anderen. Dit kan vooral het geval zijn als er meer dan één huisdier in het huishouden is en er een complexe sociale structuur aanwezig is.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Waarom is mijn kat geen schootkat?

Als je kat niet graag op schoot ligt, kun je andere manieren vinden om een band op te bouwen, zoals in de buurt zitten of met speelgoed spelen.

Alle katten zijn individuen, met hun eigen persoonlijkheden, temperament, voorkeuren en antipathieën. Sommige katten willen gewoon niet op schoot slapen, ze geven de voorkeur aan hun eigen ruimte. Bij sommigen is er een reden voor een voorkeur voor eenzaamheid. Kittens die een slechte socialisatie hebben gehad, kunnen menselijk contact uit de weg gaan, zelfs als volwassen katten.

Katten die zijn geadopteerd uit een dierenasiel, vooral degenen die al geruime tijd in asielen zijn, kunnen het moeilijk vinden om een persoon genoeg te vertrouwen om op hen te slapen, hoewel dit met tijd en geduld kan komen.

Als uw kat vroeger van een knuffel hield, maar nu geen contact meer heeft, zich verstopt of over het algemeen zijn interactie met u heeft veranderd, kan dit reden tot bezorgdheid zijn. Een afspraak met de dierenarts om pijn of ziekte uit te sluiten, moet altijd een eerste stap zijn als er iets verandert aan het gedrag van uw kat.

Andere oorzaken kunnen stress of angst zijn, zoals een verhuizing, een nieuw huisdier of baby in huis of een nieuwe kat in de buurt. Een consult met een kattengedragsdeskundige kan u helpen de beste manier te leren om uw huisdier hierbij te ondersteunen.

Lees ook: 5 redenen om een kat met speciale behoeften te adopteren

Kan ik mijn kat overhalen om op mijn schoot te gaan zitten?

Als je kat van nature niet graag op schoot zit, kun je proberen hem over te halen met zachtjes aaien en beloningen behandelen.

Sommige katten houden er gewoon niet van om op schoot te zitten, vanwege hun geschiedenis, persoonlijkheid of gewoonten, en dit moet worden gerespecteerd. Er zijn veel andere manieren om een band met uw kat op te bouwen, waaronder verzorging, spelen en voeden. Richt je op het groeien en onderhouden en een sterke band met je kat, en ze kunnen zich misschien tot je wenden voor meer genegenheid.

Als je denkt dat je kat het leuk zou vinden om zachtjes op je schoot te aaien, maar het gewoon nog niet heeft uitgezocht, introduceer het idee dan heel langzaam, met veel traktaties en positieve bekrachtiging. Begin met in de buurt van je kat te zitten, zachte slagen te geven en veel beloningen te gebruiken om ervoor te zorgen dat het een positieve en herhaalbare ervaring is.

Bouw langzaam op totdat je kat comfortabel naast je slaapt, en dan kun je proberen hem voorzichtig op je schoot te plaatsen. Het is altijd het beste om je kat te laten benader je, idealiter. Deze aanpak vereist veel tijd en geduld. Je kat dwingen om bij je te zitten, of overdreven enthousiast zijn over je genegenheid, zal waarschijnlijk alleen maar resulteren in een huisdier dat op zijn hoede is om je te benaderen.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

Laatste gedachten

Genieten van het gevoel van een warme, spinnende kat op schoot is een troost als geen ander.

Veel katten houden van rondjes en veel kattenbezitters houden van een knuffel – een match made in heaven! Katten zitten graag op schoot voor warmte, veiligheid, comfort en genegenheid, en sommige rassen staan vooral bekend om hun knuffelige aard. Als je kat niet het type is voor een schootknuffel, wanhoop dan niet – er zijn tal van andere manieren waarop je een band met hem kunt opbouwen.

Lees ook: Waarom zitten katten op pleinen?

Veelgestelde vragen

Waarom zitten katten bij jou op schoot?

Katten houden er vaak van om op schoot te zitten, en vaak is dit voor comfort, gezelschap en genegenheid. Het kan ook voor warmte en veiligheid zijn, en omdat je geruststellend ruikt naar hun thuisgebied.

Waarom slapen katten graag op schoot bij mensen?

Katten zijn kwetsbaar tijdens de slaap en dus kiezen ze een veilige, warme plek om te slapen waar ze hoog weg zijn van roofdieren en in een vertrouwenspositie verkeren. Als je kat op je schoot slaapt, is het een compliment dat ze zich veilig en ontspannen om je heen voelen en genieten van een gezellige knuffel.

Vertrouwt een kat je als hij naast je slaapt?

Katten kiezen vaak een warme plek om te slapen, om een daling van de lichaamstemperatuur tegen te gaan. Ze zijn ook kwetsbaar voor roofdieren wanneer ze slapen, dus ze zorgen ervoor dat ze een veilige plek kiezen. Een kat die bij je in de buurt slaapt, laat zien dat ze je vertrouwen en zich veilig bij je voelen.