Hoe lang leven Savannah-katten? Dit is wat u moet weten!

Savannah katten zijn prachtige hybride gevlekte katten met lange poten en opvallende, grote oren. De achterpoten zijn meestal net iets langer dan de voorpoten in dit ras, waardoor ze een onderscheidend silhouet en gang hebben. Savannes zijn een mix tussen wilde Afrikaanse servals en huiskatten. De meeste hebben een bruine, crème of zwarte vacht met bruine of zwarte vlekken.

Het zijn relatief grote dieren, vaak met een gewicht van ongeveer 12-20 pond, hoewel sommige grotere mannetjes maar liefst 30 pond kunnen bereiken. Deze energieke, vrolijke katten zijn ongelooflijk sociaal en doen het goed in omgevingen waar ze omgaan met actieve mensen.

Ze zijn slim en zeer atletisch en vereisen veel mentale en fysieke stimulatie. Savannah katten zijn relatief gezond, met de meeste leven ergens tussen de 12 en 15 jaar, hoewel verschillende katten tot ver in de 20 overleven.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is de gemiddelde levensduur van een Savannah-kat?

De gemiddelde Savannah-kat leeft 12-15 jaar. Het ras staat echter bekend om zijn lange levensduur, waarbij sommige Savannahs 20 of meer jaar leven. Hoewel het ras meer kans heeft om te lijden aan ziekten zoals kanker, hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en progressieve retinale atrofie, zijn de meeste Savannahs gezond en leven ze een lang gelukkig leven.

savannah kitten |
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

De 3 waarschijnlijke redenen waarom sommige Savannah-katten langer leven dan anderen

Hoe lang een kat leeft, is in de eerste plaats afhankelijk van het toeval, maar bepaalde factoren maken duidelijk een verschil in de levensduur van de kat, waaronder voeding, omgeving en of de kat al dan niet lijdt aan erfelijke gezondheidsproblemen. Lees verder voor meer informatie over factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van een Savannah-kat.

1. Voeding

Savannah katten hebben voedsel van hoge kwaliteit nodig om te gedijen. Als obligate carnivoren kunnen ze alleen alle voedingsstoffen verkrijgen die ze nodig hebben door voedsel te consumeren dat is afgeleid van dierlijke bronnen. Volwassen katten hebben een eiwitrijk dieet nodig dat voldoet aan de vet- en caloriebehoeften van het dier.

De meeste hebben ongeveer 200-290 calorieën per dag nodig om hun gewicht te behouden, maar grotere katten hebben aanzienlijk meer nodig. Vanwege hun atletische vaardigheden doen de meeste Savannah-katten het beter bij het eten van eiwitrijke maaltijden. Zoek naar producten met een heel eiwit, zoals kip of eend, die als eerste op de ingrediëntenlijst staan.

Kat die uit een kom eet
Afbeelding Credit: meineresterampe, Pixabay
thematische pauze

2. Binnen of buiten

Er is een aanzienlijk verschil in levensduur tussen binnen- en buitenkatten. Binnenkatten leven vaak 15-17 jaar, maar de gemiddelde buitenkat haalt zelden de 5. Buitenkatten hebben de neiging om veel korter te leven als gevolg van blootstelling aan gevaren zoals auto’s en ziekten zoals kattenleukemie.

Buitenkatten lopen ook een verhoogd risico om gewond te raken in gevechten met honden en wilde dieren zoals wasberen. Binnenkatten hebben extra beweging en mentale stimulatie nodig om te compenseren dat ze niet naar buiten kunnen, maar het is mogelijk om oplossingen te vinden, zoals voedselpuzzels en kattenbomen, om ze betrokken, gelukkig en gezond te houden.

thematische pauze

3. Gewicht

Kattenobesitas is een enorm probleem – bijna 60% van de huiskatten in de Verenigde Staten heeft een ernstig gewichtsprobleem. Obesitas is direct gerelateerd aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals artrose, blaasstenen en diabetes.

De meeste verpakkingen van kattenvoer bevatten expliciete informatie over de portiegrootte om het voor eigenaren van gezelschapsdieren eenvoudig te maken om hun harige vrienden precies de juiste hoeveelheid voedsel te geven. Hoewel de meeste Savannah-katten de neiging hebben om relatief mager te zijn, net als katten, komen ze vaak een paar kilo aan als ze vertragen met de leeftijd. Senior formuleringen bevatten meestal minder calorieën om ervoor te zorgen dat katten een gezond gewicht behouden naarmate hun activiteitsniveaus afnemen met de leeftijd.

savanne zittend op straat
Image Credit: glacierman, Flickr

kattenpootverdeler

De 5 levensfasen van een Savannah Kat

1. Dracht

Na de bevruchting duren savannah kattenzwangerschappen 63-65 dagen. Queens kunnen tot 5 liter per jaar hebben. De gemiddelde nestgrootte komt in ongeveer vier kittens.

thematische pauze

2. Katje

Kittens ontwikkelen zich razendsnel. Ze worden blind geboren en kunnen niet zelfstandig lopen, maar binnen een paar weken zijn ze gecoördineerd, energiek en bezig met het verkennen van de wereld.

savannah kittens spelen
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock
thematisch bReak

3. Jongvolwassene

De meeste katten bereiken geslachtsrijpheid rond de leeftijd van 6 maanden. Tenzij gesteriliseerd of gecastreerd, zijn katten in dit stadium volledig in staat om zich voort te planten. Niet-gecastreerde jongere mannelijke katten zijn vaak geneigd om te spuiten en ruzie te krijgen. En vrouwelijke niet-betaalde katten die loops zijn, kunnen behoeftig zijn en hebben de neiging om overmatige vocalisatie uit te voeren.

thematische pauze

4. Volwassen volwassene

Terwijl de gemiddelde kat volgroeid is tegen de tijd dat ze 1 jaar oud zijn, duurt de adolescentie met Savannah-katten veel langer. Deze katten hebben meestal 3 volle jaren nodig om hun volwassen grootte te bereiken.

kitten ras Savannah_Kolomenskaya Kseniya_shutterstock
Bron: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock
thematische pauze

5. Senior

De meeste dierenartsen beschouwen katten ouder dan 11 als senioren. Hoewel sommige mensen dat verder afbreken en katten ouder dan 15 als ‘geriatrisch’ beschouwen. Oudere katten beginnen vaak af te vallen en te vertragen. Chronische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en artritis komen vaak voor, net als aandoeningen zoals chronische nierziekte.

3 kattenverdeler

Hoe u de leeftijd van uw savannahkat in 3 stappen kunt vertellen

Hoewel het relatief eenvoudig is om kittens van volwassen katten te onderscheiden, is het vaak een beetje moeilijker om katachtige leeftijden nauwkeuriger vast te stellen. Kenmerken om naar te zoeken als aanwijzingen zijn gewicht, ooggezondheid en gebitsconditie. Een dierenarts kan dingen misschien beperken tot nauwkeurigere leeftijdscategorieën. Blijf lezen voor een paar tips over het bepalen van de leeftijd van een Savannah-kat.

1. Gewicht

Katten wegen slechts een paar ons als ze worden geboren. Ze komen snel aan tijdens hun eerste paar maanden van hun leven. Hoewel de meeste katten op hun eerste verjaardag volgroeid zijn, duurt het bijna 3 jaar voordat Savannah-katten hun volledige volwassen afmetingen bereiken. Volwassen savannekatten hebben de neiging om 12-20 pond te wegen. Savannah katten zwaarder dan ongeveer 12 pond zijn hoogstwaarschijnlijk volwassen.

thematische pauze

2. Oogaandoening

Kittens en jongvolwassen katten hebben de neiging om heldere ogen te hebben. Katten ouder dan 10 jaar hebben soms troebele ogen of een merkbare oculaire afscheiding. En sommige oudere katten ontwikkelen een soort rand rond de iris. Oogvertroebeling en bewijs van oculaire afscheiding suggereren dat een kat meer dan 10 jaar oud is.

Savannah F1 kitten
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock
thematische pauze

3. Gebit

Kittens verliezen hun melktanden na verloop van tijd, maar de meeste zijn verdwenen tegen de tijd dat katten 6 maanden oud worden. Katten die nog melktanden hebben zijn meestal relatief jong. De hoeveelheid tandsteen op de tanden van een kat kan ook informatie geven over de leeftijd van het dier. Zware tandsteenopbouw duidt vaak op een oudere kat.

kattenpootverdeler

Conclusie

Savannah katten zijn prachtige gevlekte hybride kitties met lange benen, grote oren en lieve, nieuwsgierige persoonlijkheden. In het bijzonder zijn het huiselijk-Afrikaanse serval-mixen met de markeringen van hun wilde voorouders en de persoonlijkheden van tamme huiskatten.

De International Cat Association verleende Savannahs erkenning in 2000. Ze zijn meestal gezond en worden vaak ouder dan 20 jaar. Savannahs zijn ongelooflijk atletisch met hoge activiteitsbehoeften. Ze brengen graag tijd door met mensen en geven de voorkeur aan gezelschap boven alleen gelaten te worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock