Houden katten slangen weg? Wat u moet weten!

Wanneer het weer opwarmt, zie je waarschijnlijk een paar slangen in je tuin, vooral als je in landelijke gebieden woont met veel lang gras en ander gebladerte waar slangen zich graag in verstoppen. Hoewel ze vaak worden gevreesd en als hinderlijk worden beschouwd, helpen slangen knaagdierpopulaties onder controle te houden.

Natuurlijke roofdieren zoals vossen, wasberen en zelfs katten kunnen helpen slangen weg te houden. Je slangenjagende katachtige loopt echter net het risico om net als jij gebeten te worden als ze een slang tegenkomen. In deze gids onderzoeken we de redenen waarom katten slangen weg kunnen houden en een paar manieren om uw kat te beschermen tegen door slangen veroorzaakte verwondingen.

garen ball divider

Zijn slangen bang voor katten?

Slangen zijn misschien niet “bang” voor katten op dezelfde manier dat velen van ons bang zijn voor slangen, maar ze hebben waarschijnlijk een op hun hoede voor hun mede-roofdieren. Omdat van katten bekend is dat ze op slangen jagen, zullen de reptielen vaak hun best doen om ontmoetingen met deze katachtigen te voorkomen. Vaker wel dan niet, zal een slang proberen onopgemerkt weg te glibberen, tenzij ze gedwongen worden zichzelf te verdedigen.

Als ze kunnen, zullen de meeste slangen die uw kat tegenkomt de optie kiezen om weg te komen zonder te vechten. Ze hebben immers net zoveel kans om gewond te raken als je kat – zo niet meer – als ze besluiten om het uit te vechten. Als ze echter niet kunnen ontsnappen, zullen slangen sissen en opstaan om zichzelf bedreigender te laten lijken. Als dat niet werkt, zullen ze hun toevlucht nemen tot geveinsde of daadwerkelijke aanvallen om roofdieren af te weren.

kat die naar slang staart
Afbeelding credit: Pedro Hamilton Oliveira, Shutterstock

Hoe houden katten slangen weg?

Als natuurlijke jagers worden katten aangetrokken door de kronkelende beweging van het lichaam van een slang. Met het instinctieve verlangen van de slang om undercover te blijven, vormen ze ook een interessante jacht op je katachtige met scherpe ogen. Hoewel het misschien vreemd is om te denken dat je luie kat dapper genoeg zou kunnen zijn om slangen aan te pakken, is het jagen op hen niet de enige manier waarop katten slangen op afstand houden.

De aanwezigheid van katten ontmoedigt ook slangen vanwege het feit dat ze op dezelfde prooi jagen: knaagdieren. Met een kat in het gebied zullen slangen concurrentie hebben om voedsel. Samen met de dreiging om zelf opgegeten te worden, kiezen slangen waarschijnlijk veiligere en minder uitdagende jachtgebieden.

divider-catclaw1

De 4 belangrijkste gevaren van katten die slangen tegenkomen

Uw kat kan slangen misschien uit de buurt van uw huis houden, maar ze kunnen ook in de problemen komen wanneer ze de glibberige wezens onder ogen zien.

1. Grote Slangen

Bal-python-slang-en-siamese-kat-
Afbeelding Credit: Jay Fog, Shutterstock

Niet alle slangen die uw kat tegenkomt, zullen onschadelijke kousebandslangen zijn. Als je in een gebied woont met grotere slangensoorten, zoals boa constrictors in Zuid-Amerika, kan je kat in plaats daarvan een prooi worden. Het maakt niet uit hoeveel een straatvechter je kat is, er zijn bepaalde tegenstanders waar ze niet van kunnen winnen, en grote slangen zullen ook niet gemakkelijk te bejagen zijn.

thematische pauze

2. Gebrek aan vaardigheid

kat die naar een slang kijkt
Afbeelding Credit: Pixabay

Alle katachtigen zijn natuurlijke jagers, maar niet alle katten hebben hun vaardigheden voldoende ontwikkeld om het op te nemen tegen andere roofdieren, zoals slangen. Als je kat gewend is om de hele tijd binnen te zijn, is de kans kleiner dat hij de vaardigheden heeft die nodig zijn voor straatgevechten.

Het zou vergelijkbaar zijn met iemand die worstelt voor een hobby en het opneemt tegen een professioneel opgeleide veteraan in het veld. Hoewel ze misschien de vaardigheden hebben, zullen ze niet dezelfde ervaring hebben om hun tegenstander te evenaren. Als je kat niet bekend is met slangen en hoe ze bewegen, is de kans groter dat ze gewond raken of aan de verliezende kant staan als ze vechten.

thematische pauze

3. Slangenbeten

kat en slang bijten elkaar
Afbeelding Credit: PPK studio, Shutterstock

Zelfs als een slang niet giftig is, kan hun beet nog steeds problemen veroorzaken voor uw kat. Wanneer bedreigd, zal een slang van nature defensief reageren. Terugbijten is hun belangrijkste beledigingslijn.

Afhankelijk van hoe groot de slang is, kan de verwonding die uw kat oploopt variëren van klein tot ernstig. Het risico op slangenbeten eindigt echter niet alleen bij de eerste verwonding; er is ook het gevaar van infectie als de beet geneest.

thematische pauze

4. Gif

cobra buiten
Afbeelding Credit: Pexels, Pixabay

Als je slangen in je omgeving hebt, zullen er ongetwijfeld een paar zijn die giftig zijn. Zelfs als de slang niet als dodelijk wordt beschouwd, kan hun gif uw kat nog steeds ziek maken of dodelijk zijn als uw kat wordt gebeten. In de V.S.A. vind je vier venomous slangensoorten. Koraalslangen, watermocassins of cottonmouths, copperheads en ratelslangen zijn overal in de VS te vinden en vormen allemaal een bedreiging voor katten en mensen.

Gif is de grootste reden dat je je kat naar een dierenarts moet brengen als je denkt dat hij door een slang is gebeten. Zelfs als je niet zeker weet of ze een giftige soort zijn tegengekomen, hoe eerder je ze laat behandelen, hoe groter de kans dat je kat de ontmoeting overleeft.

Tekenen van een giftige slangenbeet zijn onder meer:

  • Moeite met ademhalen
  • Verwijde pupillen
  • Verkleurd weefsel
  • Incontinentie
  • Spiertrekkingen
  • Verlamming
  • Zwelling
  • Braken
  • Zwakheid

kattengezichtsverdeler 2

Hoe slangen weg te houden zonder een kat erbij te betrekken (4 tips)

Als u geen kat heeft of uw kat liever veilig binnenshuis houdt, zijn er verschillende andere manieren waarop u kunt voorkomen dat slangen in uw huis blijven.

1. Maai het gras

Ondanks hun felle reputatie zijn slangen relatief schuwe wezens. Tenzij ze zichzelf op een warme rots zonnen, geven slangen de voorkeur aan donkere, goed bedekte gebieden, daarom nestelen ze in scheuren of gaten. Hoe langer het gras in uw tuin is, hoe meer dekking het biedt voor slangen om doorheen te glibberen. Houd het kort om slangen te ontmoedigen om te dicht bij je huis te komen.

thematische pauze

2. Houd knaagdieren weg

muizenval
Afbeelding Credit: zanna-76, Pixabay

Knaagdieren worden niet alleen beschouwd als ongedierte voor het huis en het kippenhok, maar ze kunnen ook slangen aantrekken. Hoe meer muizen je in je achtertuin hebt verstopt, hoe groter de kans dat je een paar slangen hebt die profiteren van het vrije jachtgebied.

Door uw huis minder vriendelijk te maken voor knaagdieren, minimaliseert u ook het aantal slangen dat naar het gebied wordt aangetrokken. Gebruik muizen- of rattenvallen en bewaar veevoer veilig in knaagdierbestendige containers. Je kunt ook elektronische afschrikmiddelen of sterk ruikende planten gebruiken, zoals pepermunt.

thematische pauze

3. Profiteer van natuurlijke roofdieren

wasbeer op gras
Afbeelding Credit: edbo23, Pixabay

Katten zijn niet de enige dieren die goed zijn in het weghouden van slangen; verschillende andere dieren zijn ook natuurlijke slangenafschrikmiddelen. Wasberen en vossen zijn de meest voorkomende roofdieren voor slangen, maar als je er geen in je omgeving hebt, staan cavia’s, kalkoenen en varkens ook bekend om het afweren van slangen.

thematische pauze

4. Toegangspunten verwijderen

kat kijken vogel in het raam
Afbeelding Credit: Andrzej Puchta, Shutterstock

Een van de grootste problemen met slangen is hun vermogen om hun weg naar je huis te vinden en ergens een nest te bouwen. Dit doen ze door een ingang te vinden, zoals een beschadigd vliegenscherm op een raam, gebroken ventilatiekanaal of overhangende boomtak.

Besteed veel aandacht aan mogelijke ingangen van uw huis die slangen kunnen gebruiken en sluit ze af. Niet alleen voorkomt het onderhouden van je huis dat slangen binnendringen, maar je zult ook minder snel knaagdieren uitnodigen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen slangen uit de buurt van uw huis houden door zelf op de slangen te jagen en door op knaagdieren in het gebied te jagen. Slangen worden ontmoedigd om in de buurt te willen blijven vanwege de bedreiging van hun overleving en de concurrentie om voedsel. Katten kunnen echter gewond raken wanneer ze slangen tegenkomen en gebeten worden, vooral als de slang giftig is.

U kunt slangen uit de buurt van uw huis houden – en uw kat veilig – door uw tuin onaantrekkelijk te maken voor slangen en knaagdieren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Foto-RaBe, Pixabay