Waarom hebben katten staarten? Feiten & FAQ

Katten bewegen hun staart in verschillende posities wanneer ze genegenheid tonen of communiceren met mensen of andere katten. Als kattenouder heb je misschien gezien dat je kat zijn staart tegen je benen wreef toen hij om voedsel vroeg. Sommige katten steken zelfs hun staart in het gezicht van hun baasjes om aandacht te krijgen of met hen te slapen.

De staart van een kat is cruciaal omdat het hen helpt hun gevoelens aan hun eigenaren te uiten en met andere katten om te gaan. Maar in de eerste plaats stelt het deze dieren in staat om het evenwicht op verschillende oppervlakken te behouden tijdens het lopen, springen of jagen op hun prooi.

Als eigenaar van een huisdier moet u weten wat uw kat probeert over te brengen met verschillende staartposities. Zijn ze boos, bang, blij of vragen ze om eten? Je kunt al deze dingen begrijpen door de beweging van hun staart op te merken. Laten we leren hoe!

3 kattenverdelers

Wat doet de staart van een kat?

Het gebruik van staarten varieert van kat tot kat, maar ze worden voornamelijk gebruikt voor het handhaven van balans en behendigheid. Deze dieren zijn immers altijd op de vlucht – een rat achtervolgen, met een watje spelen of gewoon hier en daar ronddwalen. Ze hebben dus extra balans nodig om te springen, op hun prooi te jagen en verschillende objecten soepel te beklimmen.

De staart helpt katten ook tegenwicht te bieden bij het lopen door smalle ruimtes of ruw terrein, zoals boekenplanken, heuvels, hekken of ramen. Zonder de staart zouden katachtigen waarschijnlijk niet zo’n behendigheid en flexibiliteit hebben als zij.

Kat achtervolgt staart op horizontale krabpaal
Afbeelding credit: CarruthersCat, Shutterstock

Waaruit bestaat de staart van een kat?

De staart van een kat is een verlengstuk van zijn ruggenmerg, met wervels, spieren, bloedcellen, geurklieren en zenuwen. Hier is hoe elk element functioneert:

Wervels

De botten waaruit de staart bestaat, staan bekend als staartwervels. Meestal heeft één staart tussen de 18 en 23 van deze wervels. Niet elke kat heeft echter een staart. Sommige katten verliezen hun staart door een verwonding of trauma, terwijl anderen zonder hen worden geboren, zoals Manx-rassen. Een paar kattenrassen hebben ook zeer korte staarten vanwege minder staartwervels.

De staart van een kat bevat ook andere wervels om goed te functioneren, de halswervels genoemd. Deze extra wervels zorgen voor flexibiliteit binnen de stekels van katten, waardoor ze sneller kunnen rennen en springen. Ze bevorderen ook de behendigheid bij deze katachtigen.

oranje kat met staart naar boven
Afbeelding credit: Pixabay

Zenuwen

De zenuwen in de staart van de kat helpen het dier te voelen en informatie uit hun omgeving te verzamelen. Omdat de staart verbonden is met het ruggenmerg, bevat deze veel zenuwen van het sympathische en centrale zenuwstelsel. Deze zenuwen pikken signalen op en sturen ze naar de hersenen van de kat om het dier te helpen reageren en onmiddellijk met hun omgeving te communiceren.

Spieren

Net als mensen controleren spieren de bewegingen van de staart bij de katachtigen. De primaire spier in hun staart is de sacrocaudalis spier, die zijwaartse beweging bij katten mogelijk maakt.

kattenstaart
Afbeelding credit: Pixabay

Bloedvaten

De staart heeft ook meerdere bloedvaten uit de bloedsomloop van de kat. Je hebt misschien gezien dat je dierenarts bloed uit de staart van je kat haalt – dat is eigenlijk uit deze bloedvaten. In feite trainen dierenverzorgers leeuwen en tijgers – de grote katten – om de vrijwilligers bloed uit hun staarten te laten trekken.

Geurklieren

Ten slotte bevatten de staarten van een kat geurklieren die bekend staan als caudale klieren, die hen helpen sporen achter te laten in specifieke gebieden. Op deze manier kunnen katachtigen hun favoriete plekken claimen als hun territorium.

kattenstaart wandelen
Foto credit: Buenosia Carol, Pexels

cat + lijnverdeler

7 feiten over de staart van een kat

De staart van een kat is niet alleen expressief, maar ook functioneel in vele opzichten. Bekijk deze zeven fascinerende feiten over de staart van een kat om een meer bewuste eigenaar van een huisdier te zijn:

  1. Het lichaam van een kat bestaat uit 230 botten, waarvan ongeveer 10% in de staart.
  2. Veel katten hebben ongewoon kleine staarten, van ongeveer 1 tot 4 inch. Deze rassen omvatten de Japanse Bobtail, Kurilian Bobtail, American Bobtail, Highlander en Pixie Bob-katten.
  3. Wanneer de staart van een kat in de lucht is, betekent dit soms dat de kat andere katten uitnodigt om ze te ruiken.
  4. Alleen huiskatten houden hun staart verticaal in de lucht tijdens het lopen. Aan de andere kant houden wilde katten hun staart horizontaal of stoppen ze tussen hun benen.
  5. Enig letsel aan de staart van uw kat kan leiden tot permanente zenuwbeschadiging, die de spiercontrole en ontlasting beïnvloedt. Sterker nog, te hard aan de staart trekken kan eenlso schade aan zenuwen. Ze kunnen met de tijd genezen, maar soms kan de schade permanent zijn.
  6. Katten kunnen prima overleven zonder staarten. Hoewel hun staarten de algehele lichaamsbalans behouden, kan de katachtige snel leren om hun geamputeerde of verloren staart te compenseren in geval van een verwonding. Veel kattenrassen worden geboren zonder staarten. Toch zijn ze net zo wendbaar als andere staartrassen.
  7. Terwijl sommige katten graag aaien en knuffelen van hun eigenaren, houden anderen er niet van om op hun staart te worden aangeraakt.

Wat zegt de stand van de staart van je kat?

Je weet dat katten hun staart in verschillende posities bewegen, maar wat geeft elk aan? De staartbeweging zegt veel dingen over wat er in het hoofd van de kat omgaat. Hoewel ze hun staart voornamelijk gebruiken voor communicatie, is er veel meer dat je als kattenouder moet weten.

Hieronder staan Enkele veel voorkomende bewegingen die de staart van een kat maakt om zijn emoties te tonen:

Staart omhoog

Wanneer uw kat zijn staart rechtop houdt, voelt hij zich zelfverzekerd en wil hij socialiseren met andere levende wezens. Je zult waarschijnlijk een klein haakje zien aan de punt van hun staart. Deze positie kan ook laten zien dat uw kat honger heeft en vraagt om gevoed te worden.

Katten kunnen ook hun staart rechtop houden in interactie met andere katten. Het geeft aan dat ze hen uitnodigen in hun woning voor wat speeltijd.

Zwarte kat puffende staart op trottoir
Afbeelding credit: Julissa Helmuth, Pexels

Staart naar beneden

Katten houden meestal hun staart naar beneden of tussen hun benen wanneer ze nerveus of opgewonden zijn. In dergelijke situaties worden hun staarten stijf met een beweging aan het einde.

Je kat kan ook laag op de grond gaan lopen om een plekje te vinden om zich te verstoppen. Het lijkt misschien niet ongebruikelijk, aangezien deze dieren meestal met hun staart naar beneden lopen, maar er is een onderscheid. Wanneer ze opgewonden of nerveus zijn, zijn hun staarten stijf in plaats van los of ontspannen.

Staart thrashing

Blijf mijlenver uit de buurt van uw kat wanneer hij zijn staart dramatisch begint te slaan, vooral in een zijwaartse beweging. Dit gedrag laat zien dat je kat boos of bang is. Ze houden hun staart laag en stijf, vergezeld van strakke lichaamstaal en voortdurend starende ogen.

Katten die met hun staart slaan, hebben meer kans om agressie te vertonen. Het is een uitdaging om te bepalen of je schattige huisdier bang of boos is. Je kunt dus gewoon proberen ze te kalmeren en je andere huisdieren uit de buurt van de kat te houden. Je kunt hun volgende zet niet voorspellen!

Kat achtervolgt zijn staart
Afbeelding credit: Salomé Guruli, Unsplash

Staart Koker

Katten houden hun staart rechtop en beginnen te trillen in de buurt van hun eigenaren wanneer ze hen begroeten. Dit laat zien dat ze super blij zijn met menselijke aanwezigheid. Je kunt het ook positieve opwinding of opwinding noemen.

Wanneer ongecastreerde katten hun staart rechtop bewegen, markeren ze ook hun territorium met hun geurklieren. Het kan ook worden geassocieerd met hun voortplantingsgedrag.

Staart flikkeren

Terwijl sommige katten trillen van opwinding, flikkeren sommigen met het uiteinde van hun staart om hun speelse stemming te tonen. Uw huisdier kan het trillen van de staart begeleiden met flikkeren wanneer ze positief opgewonden zijn. Het flikkeren zal super snel zijn.

Probeer in deze situatie meer tijd door te brengen met je harige vriend en laat hem zijn energie vrijelijk kanaliseren.

3 kattenverdelers

Conclusie

De staart van een kat helpt hen om balans en behendigheid te behouden op verschillende oppervlakken. Dit lichaamsdeel is een verlengstuk van het ruggenmerg, bestaande uit bloedvaten, tot 23 wervels, spieren, zenuwen en geurklieren. Al deze elementen vervullen verschillende functies voor de katachtige.

Niet elke kat heeft echter een staart en sommigen kunnen overleven nadat ze hun staart hebben geamputeerd in een verwonding. Veel kattenrassen hebben relatief kortere staarten. Ondanks de lengte gebruiken katachtigen hun staart om hun gevoelens aan hun eigenaren te communiceren en andere katten uit te nodigen voor speeltijd.

Als eigenaar van een huisdier moet u meer te weten komen over de staartbewegingen van uw kat om hun behoeften en gevoelens te begrijpen. Je kunt hun miauwen immers niet begrijpen, toch?

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: italay, Shutterstock