Pixie-Bob kat

  • Temperament: Lief, gezellig, aanhankelijk, speels
  • Herkomst: Verenigde Staten, Afrika
  • Andere namen: Pixiebob kat
  • Groep: Middelgrote tot grote kortharige kat
  • Hoogte: 25-30 cm
  • Lichaamslengte: 40-60 cm
  • Gewicht: 3,5-10 kg
  • Levensverwachting: 13-16 jaar
  • Prijs: €1800 – €3000

Pixie-Bob

Over de Pixie-Bob kat

Met een korte staart en een wild uiterlijk zal de Pixie-Bob kat zeker tot uw verbeelding spreken en tegelijkertijd uw hart veroveren. Hoewel deze katten exotisch lijken, zijn ze nu 100% inheems: DNA-tests hebben aangetoond dat de hedendaagse Pixie-Bob katten geen wild bobcat-bloed hebben.

Pixie-Bob katten zijn uiterst vriendelijk en lief, met een voorliefde voor alle gezinsleden, inclusief kinderen, andere katten en goed opgevoede honden. Over honden gesproken, veel gezinnen die Pixie-Bob katten als leden hebben, vergelijken hen met honden wat betreft persoonlijkheid. Deze katten zijn trouw tot op het bot, en sommige van hun favoriete spelletjes lijken op die van honden. Zo zijn Pixie-Bob katten dol op apporteren, lopen ze graag aan de lijn als ze dat eenmaal geleerd hebben, en in tegenstelling tot de meeste katten hebben ze de neiging om de kans te waarderen om samen met hun gezinsleden in de auto te rijden.
Pixie-Bob Kat
Als u op zoek bent naar een grote, speelse kat met een ongewoon uiterlijk en een opmerkelijke persoonlijkheid, dan is de Pixie-Bob misschien de metgezel die u zoekt.

Verzorging

Pixie-Bob verzorging
Voeding

Pixie-Bob katten kunnen vrij groot zijn, wat betekent dat ze vaak meer calorieën nodig hebben dan de gemiddelde kat. Deze katten gedijen goed op een hoogwaardig dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten, met echt vlees of vis als hoofdingrediënt.

Verzorging

Pixie-Bob katten hebben meestal een dikke, luxueuze vacht. Hoewel ze zelf voor de dagelijkse verzorging zorgen, hebben deze katjes baat bij één of twee keer per week borstelen om de losse haren te verwijderen die kunnen bijdragen tot haarballen en overtollige vacht op uw meubels en kleding.

Misschien wilt u uw kat van jongs af aan leren tandenpoetsen, en misschien wilt u hem ook leren hoe hij zijn nagels moet laten knippen. Regelmatig nagels knippen zal uw meubels, uw kleding en uw huid sparen. Ook al is het niet de bedoeling dat deze katten schade aanrichten, door hun omvang en hoge activiteit is de kans op ongelukken groot. Regelmatig de nagels knippen is een grote hulp.

Oefening

Hoewel Pixie-Bob katten een sterke voorkeur hebben voor comfortabele bedden en dutjes, brengen ze hun wakkere uren door met fysieke activiteiten om u te vermaken en hun natuurlijke drang tot rennen, springen en klimmen te bevredigen. Het is belangrijk deze katten veel verrijking te bieden. Zelfs als u geen catio buiten kunt bouwen, wilt u uw Pixie-Bob kat toch minstens één grote, sterke kattentoren met een groot platform geven.

U moet ook zorgen voor krabpalen en een ruim aanbod aan speeltjes. Kies voor speeltjes die de nieuwsgierigheid van uw kat bevredigen en die duurzaam genoeg zijn om de onverdeelde aandacht van een grote kat te weerstaan.

Gezondheid

Pixie-Bob katten hebben over het algemeen een goede gezondheid. Sommige katers hebben cryptorchidisme – een probleem dat kan worden opgelost door chirurgische sterilisatie, maar dat een kat ongeschikt maakt om als intacte kater te worden tentoongesteld.

Deze katers zijn van nature groot, maar als ze lui worden, kunnen ze vatbaar zijn voor overgewicht. Het is heel belangrijk om mogelijkheden tot lichaamsbeweging te bieden en ervoor te zorgen dat het dieet geen overtollige vulstoffen bevat en een goede gezondheid bevordert.

Geschiedenis

Pixie-Bob geschiedenis
Het gerucht gaat dat het Pixie-Bob kattenras ontstond toen een schuurkat en een kustbobcat samen een nestje kittens kregen. Hoewel de huidige Pixie-Bob katten geen Bobcat DNA hebben, suggereert hun grootte dat er iets van dit oude verhaal klopt.

De eerste gegevens over Pixie-Bob katten komen van Carol Ann Brewer uit Mount Baker, Washington. In 1985 kocht zij een kater met een korte staart, een gevlekte vacht en polydactyle poten. In januari daaropvolgend redde ze een uitgehongerde kater die 17 pond woog, hoewel hij vel over been was. Deze kat, Keba genaamd, had ook een bobtail en het gerucht ging dat hij voortkwam uit een ontmoeting tussen een huiskat en een Bobcat kater.

Keba paarde met de brown tabby poes van een buurvrouw en in april 1986 kreeg die poes kittens. Brewer Een van de vrouwtjes en noemde haar “Pixie.” Het jaar daarop werd Pixie een stichtend lid van het Pixie-Bob ras.

De volgende jaren zocht Brewer naar katten waarvan werd aangenomen dat ze het resultaat waren van natuurlijk voorkomende ontmoetingen tussen huiskatten en wilde bobcats. Ze voegde er in totaal 23 toe aan haar fokprogramma en gebruikte de term “Legend cats” als handelsmerk. Andere fokkers sloten zich hierbij aan en werkten samen met Brewer om een brede genetische pool te vormen. Uiteindelijk werd het huidige Pixie-Bob ras volledig ontwikkeld.

Carol Ann Brewer leidde de inspanningen om het nieuwe ras te registreren. De International Cat Association verleende erkenning in 1993 als onderdeel van de tentoonstellingscategorie. In 1996 verleende de TICA de nieuwe ras- en kleurstatus. In 1998 kreeg de Pixie-Bob kat eindelijk de status van kampioenschap.

Wist je dat?

De meeste Pixie-Bob katten miauwen niet; in plaats daarvan maken ze tjilpende en kletsende geluiden en grommen ze af en toe.

Pixie-Bob-katten zijn zeer trainbaar en kunnen woorden en zinnen leren. Met positieve versterking is het mogelijk om een Pixie-Bob kat verschillende gedragingen aan te leren.

Hoewel Pixie-Bob katten waarschijnlijk afkomstig zijn van paren tussen huiskatten en wilde katten, betekent het ontbreken van wilde bobcat-DNA dat eigendom niet beperkt is zoals bij exotische wilde katten.

De rasstandaard

Pixie-Bob Kattenras

Lichaam

Pixiebob-katten moeten middelgroot tot groot zijn, met prominente schouderbladen en een licht oplopende helling van schouder naar heup. De borstkas moet breed zijn en er kan een duidelijke buikzak te zien zijn.

Kop

De kop moet middelgroot tot groot zijn en een omgekeerde peervorm hebben. De kin moet in één lijn liggen met de neus en de snuit moet vol zijn, met een duidelijke snorhaaronderbreking en vlezige snorhaarkussentjes. De neus moet breed en licht convex zijn met een lichte neusknobbel en een groot baksteenkleurig neusleder.

Oren

De oren van de Pixiebob kat moeten van gemiddelde hoogte zijn, met een brede, diepe basis. Ze moeten zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant van de kop zitten en afgeronde punten hebben. Lynx tipping is wenselijk, en is prominenter aanwezig bij langharige katten. De oren moeten duimafdrukken op de rug hebben.

Vacht

De vacht van een Pixiebob kat kan kort of halflang zijn, met langer buikhaar. De textuur moet zacht tot halfdicht zijn, afhankelijk van de lengte.

Kleur

Pixie Bob katten kunnen elke tint bruin gevlekt tabby zijn, met een witte of crème band rond het oog en mascara markeringen die zich uitstrekken van de buitenste ooghoek tot aan de wang. De vacht moet kleine tot middelgrote vlekken vertonen die gedempt worden door ticking. De buik moet vlekken vertonen.

Ogen

De ogen moeten zwaar gehuld zijn, met een zachte driehoeksvorm en van gemiddelde grootte. De ogen moeten een oogbreedte uit elkaar staan. Tot de oogkleuren behoren goud, bruin en kruisbessengroen.

poten

De benen moeten lang en gespierd zijn, met zware baleinen. De achterpoten moeten langer zijn dan de voorpoten.

Staart

De staart moet minimaal 2 duim lang zijn, en mag niet langer zijn dan de spronglengte. Knikken en krullen zijn toegestaan.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Pixie-Bob kat?

Pixie-Bob katten kosten tussen de €1800 – €3000.

Hoe groot worden Pixie-Bob katten?

Pixie-Bob katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Pixie-Bob kat kan tussen de 3,5-10 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 25-30 cm.

Hoe lang leven Pixie-Bob katten?

De gemiddelde levensduur van een Pixie-Bob is 13-16 jaar.

Verharen Pixie-Bob katten?

Pixie-Bob zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.