Waarom ruikt mijn kat slecht? 16 veel voorkomende redenen

Als je ooit je kat op je schoot hebt laten springen om vervolgens voor een onaangename verrassing te komen te staan, dan weet je hoe onaangenaam het kan zijn als je katachtige vriend begint te stinken. Hoewel onze katten over het algemeen zorgvuldig verzorgde wezens zijn, hebben ze soms een beetje hulp nodig om fris en schoon te blijven.

Hoewel er veel verklaringen kunnen zijn voor een slecht ruikende katachtige, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen, zodat u uw kat kunt helpen zich beter te voelen. Een vieze kattengeur kan wijzen op de aanwezigheid van een ernstig gezondheidsprobleem, dus het is cruciaal om de bron van de stank op te sporen en het onderliggende probleem snel aan te pakken.

In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van slechte kattengeuren onderzoeken en wat u eraan kunt doen.

De meest voorkomende oorzaken van slechte kattengeuren kunnen verband houden met:

3 katten gezichtsverdeler

Mond geuren

Katten staan bekend als kieskeurige trimmers, maar soms kan zelfs de meest ijverige kat stinken. Hoewel een slechte geur uit de mond van uw kat vaak wordt veroorzaakt door gebitsproblemen, kan het ook een teken zijn van andere gezondheidsproblemen. Het is één ding als je kat een slechte adem heeft na een blik bijzonder stinkend kattenvoer: als je echter een aanhoudende onaangename geur opmerkt die uit de mond van je kat komt, moet je ze eerst naar de dierenarts brengen voor een controle.

witte kat open mond
Afbeelding Credit: Pixabay

1. Tandheelkundige ziekte

Tandziekte bij katten is een veel voorkomende aandoening die kan leiden tot mondgeur. De meest voorkomende vorm van tandziekte bij katten is parodontitis, die wordt veroorzaakt door de ophoping van tandplak en tandsteen op de tanden. Parodontitis kan gingivitis veroorzaken, wat een ontsteking van het tandvlees is. Indien onbehandeld, kan parodontitis zich ontwikkelen tot tandverlies en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om tandziekten bij uw kat te helpen voorkomen. Zorg er eerst voor dat u uw kat regelmatig tandheelkundige zorg verleent, inclusief het poetsen van hun tanden en het gebruik van speciale tandheelkundige producten die zijn ontworpen voor katten. U moet uw kat ook een gezond dieet geven met veel knapperig voedsel, dat kan helpen zijn tanden schoon te houden.

thematische pauze

2. Nierziekte

Een van de meest opvallende tekenen van nierziekte bij katten is mondgeur. De nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren van gifstoffen uit het bloed en wanneer ze niet goed functioneren, kunnen deze gifstoffen zich ophopen in het lichaam en een slechte adem veroorzaken. Nierziekte kan ook een opeenhoping van gifstoffen in het speeksel veroorzaken, wat kan leiden tot een vieze geur uit de mond.

Er zijn een aantal andere tekenen die gepaard kunnen gaan met nierziekte bij katten, waaronder gewichtsverlies, verhoogde dorst en vaker urineren. Als u een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen voor een controle. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel voor het beheersen van nierziekten en het gezond houden van uw kat.

thematische pauze

3. Suikerziekte

Diabetes bij katten is een ernstige aandoening die kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder mondgeur. Diabetes zorgt ervoor dat het lichaam overtollige glucose produceert, wat zich kan ophopen in het speeksel en kan leiden tot een slechte adem. Bovendien kan diabetes een droge mond veroorzaken, wat ook kan bijdragen aan mondgeur. Als u vermoedt dat uw kat diabetes heeft, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen voor een evaluatie.

thematische pauze

4. Trauma

Mondtrauma bij katten kan een oorzaak zijn van mondgeur. Het meest voorkomende type mondtrauma is wanneer een andere kat op de tong of lip van uw kat bijt. Dit kan een open wond veroorzaken die op zijn beurt kan leiden tot een infectie. Als de verwonding niet snel wordt behandeld, kan deze geïnfecteerd raken en abces krijgen, wat leidt tot een vieze geur.

thematische pauze

5. Orale tumoren

Een minder vaak voorkomende oorzaak van stinkende mondgeur kan een orale tumor zijn. Hoewel niet alle tumoren kankerachtig zijn, kunnen ze nog steeds een vieze geur veroorzaken als gevolg van de opbouw van voedsel en bacteriën. Orale tumoren kunnen moeilijk te herkennen zijn omdat ze vaak verborgen zijn achter de tanden. U kunt echter merken dat uw kat meer kwijlt dan normaal of moeite heeft met eten.

kattenpootverdeler

Huidproblemen

Een van de meest voorkomende problemen die geur bij katten kunnen veroorzaken, zijn huidproblemen. Als uw kat veel krabt of pijn lijkt te hebben, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen om hem te laten controleren. In sommige gevallen kunnen huidproblemen worden opgelost met medicatie of andere behandelingen, maar in andere gevallen kunnen ze intensievere zorg vereisen.

kat krabt zichzelf
Afbeelding Credit: lothofoxburr, Pixabay

6. Bacteriële infectie

Bacteriële infecties bij katten komen vaak voor en kunnen verschillende tekenen veroorzaken, waaronder huidgeur. Het meest voorkomende type bacteriële infectie bij katten is pyodermie, die wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Pyodermie kan korstvorming, ulceratie en haaruitval in het getroffen deel van de huid veroorzaken. Behandeling van pyodermie omvat meestal antibiotica en topische therapie. Bacteriële infecties van de huid kunnen ongemakkelijk zijn voor uw kat en kunnen leiden tot secundaire infecties als ze onbehandeld blijven. De geur van bacteriële infecties is meestal onaangenaam, maar het kan zoet zijn, afhankelijk van het betrokken organisme.

thematische pauze

7. Gist overgroei

Gistovergroei is een veel voorkomend probleem bij katten dat een verscheidenheid aan huidproblemen kan veroorzaken. Het meest voorkomende teken van gistovergroei is een muffe geur die wordt veroorzaakt door de overgroei van gist op de huid. Gistovergroei kan ook jeuk, roodheid en haaruitval veroorzaken. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor gistovergroei, dus het is belangrijk om uw kat zo snel mogelijk te laten behandelen.

thematische pauze

8. Abces

Een abces is een met pus gevulde zak die zich onder de huid vormt. Ze worden meestal gevonden op het hoofd, de nek en de achterkant van katten. Abcessen kunnen worden veroorzaakt door beten van andere dieren, vechten of krassen. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood, heet en gezwollen wordt. Als een abces barst, kan dit een vieze geur veroorzaken. Behandeling voor een abces omvat antibiotica en het draineren van de pus en in sommige gevallen moet uw dierenarts mogelijk een operatie uitvoeren.

kat krabt aan zijn nek
Afbeelding Credit: Steve Lum, Flickr

9. Artritis

Artritis bij katten is een veel voorkomende aandoening die een aantal problemen kan veroorzaken, waaronder huidgeur. Er zijn veel verschillende soorten artritis die katten kunnen treffen, en het meest voorkomende type is artrose. Dit is een degeneratieve ziekte die ervoor zorgt dat het kraakbeen in de gewrichten afbreekt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en ontsteking. Katten met artritis hebben vaak moeite om zichzelf goed te verzorgen, wat kan leiden tot een toename van de huidgeur.

In sommige gevallen kan de artritis zo ernstig zijn dat de kat helemaal stopt met verzorgen. Dit kan de huid nog gevoeliger maken voor bacteriën en schimmels, die de geur verder kunnen verergeren.

thematische pauze

10. Obesitas

Katten met overgewicht hebben meer kans op huidproblemen zoals dermatitis en infecties. Dit komt deels omdat hun huid vaak meer plooien heeft, die vuil, vocht en bacteriën kunnen vasthouden. Bovendien kunnen zwaarlijvige katten last hebben van een verlies van flexibiliteit. Als gevolg hiervan hebben zwaarlijvige katten meer kans op een onaangename geur. In sommige gevallen kan gewichtsverlies een verandering in dieet en levensstijl vereisen. Maar met de juiste zorg kan uw kat genieten van een gezond en aangenaam ruikend leven.

thematische pauze

11. Depressie

Depressie bij katten kan moeilijk te herkennen zijn. Veel mensen realiseren zich niet dat hun kat depressief kan zijn omdat ze blijven eten en slapen zoals normaal. Er kunnen echter enkele subtiele veranderingen optreden, zoals een verlies van interesse in spelen of verzorgen. Een teken dat je kat depressief is, is als hij een huidgeur begint te ontwikkelen.

Katten verzorgen zichzelf regelmatig om hun vacht schoon en vrij van puin te houden. Als uw kat stopt met het verzorgen van zichzelf, kan dit een teken zijn dat hij depressief is. Depressie kan een afname van de eetlust veroorzaken, wat kan leiden tot slechte voeding en een ongezonde vacht. Wanneer de vacht niet goed wordt verzorgd, kan deze gaan stinken.

kattenpootverdeler

Oorkwalen

Hoewel de oren van een kat zelfreinigend zijn, kunnen ze nog steeds was, puin en vocht verzamelen , wat allemaal kan leiden tot een onaangename geur. Als de oren van uw kat slecht ruiken, kan dit een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand. Dit is wat u moet weten over kattenoorgeur en hoe u het kunt behandelen.

kat met schurft op zijn oren
Afbeelding credit: NovArt, Shutterstock

12. Infecties

Veel katten zullen op een bepaald moment in hun leven een oorontsteking ontwikkelen en de overgrote meerderheid van deze infecties wordt veroorzaakt door bacteriën of gisten. Oorinfecties kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor uw kat, en ze kunnen ook leiden tot een vieze geur die uit de oren van uw kat komt.

In de meeste gevallen kunnen oorinfecties gemakkelijk worden opgelost met antibiotica of antischimmelmedicijnen. Als het echter onbehandeld blijft, kunnen oorinfecties ernstige gezondheidsproblemen voor uw kat veroorzaken.

thematische pauze

13. Parasieten

De gehoorgangen van dieren kunnen worden aangetast door kleine parasieten die bekend staan als oormijt. Ze worden meestal gevonden bij katten, maar kunnen ook worden gevonden bij honden, konijnen en fretten. Oormijt consumeert het oorsmeer en de olie in de gehoorgang en kan irritatie, roodheid en een stinkende zwarte of bruine afscheiding veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen ze ook doofheid veroorzaken.

De behandeling omvat meestal het reinigen van de oren en het aanbrengen van medicatie om de mijten te doden.

kattenpootverdeler

Problemen aan de achterkant

Er gebeurt veel in en rond de kont van je kat! Rear-end problemen bij katten kunnen worden veroorzaakt door een aantal problemen die kunnen leiden tot een geur.

poepen van katten
Afbeelding Credit: NeydtStock, Shutterstock

14. Mobiliteits- en flexibiliteitsproblemen

Billengeur bij katten kan worden veroorzaakt door mobiliteits- en flexibiliteitsproblemen. Wanneer een kat zijn achterkant niet kan bereiken om goed te verzorgen, kan het haar gematteerd en gevangen ontlasting worden en kunnen bacteriën een geur veroorzaken. Mobiliteits- en flexibiliteitsproblemen kunnen vaak worden geholpen met fysiotherapie of massage. Regelmatige verzorging door u of een professional zal ook helpen om de achterkant van uw kat schoon en geurvrij te houden.

thematische pauze

15. Diarree

Diarree kan bij katten een kontgeur veroorzaken. Wanneer uw kat diarree heeft, kan de waterige ontlasting uitlekken en een slechte geur veroorzaken. Diarree kan verstrikt raken in het haar van uw kat. Als de diarree van uw kat onbehandeld blijft, kan dit leiden tot uitdroging en andere gezondheidsproblemen.

thematische pauze

16. Anaalklieren

Het anale gebied van de kat heeft klieren die een sterke, muskusachtige geur produceren. Dit is de manier van de kat om zijn territorium te markeren en andere katten te laten zien wie de leiding heeft. Als u merkt dat de bodem van uw kat bijzonder sterk ruikt, kan dit te wijten zijn aan deze klieren. De klieren, dicht bij de anus geplaatst, kunnen een sterke en onaangename geur produceren.

Niet veel ouders van gezelschapsdieren zijn zich ervan bewust dat katten deze klieren hebben, maar als uw kat gestrest of opgewonden raakt, zullen ze waarschijnlijk hun inhoud vrijgeven. Er zijn velen die de geur ondraaglijk vinden, maar als het slechts af en toe voorkomt, is het niets om je zorgen over te maken.

3 kattenverdeler

Conclusie

Kortom, als uw kat stinkt, kan dit een aantal redenen hebben. De meest voorkomende reden is dat ze niet goed worden verzorgd. Andere redenen kunnen een onderliggende gezondheidstoestand zijn of iets dat ze aten. Als u zich zorgen maakt over de slechte geur van uw kat, breng hem dan naar de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: PRESSLAB, Shutterstock