Waarom loopt mijn kat zijwaarts? 6 Veelvoorkomende redenen

Katten zijn complexe wezens en achter elke actie zit een groot aantal redenen en impulsen die hen drijven. De zijwaartse beweging van de kat, vaak “krablopen” genoemd, is niet anders en omvat een verscheidenheid aan gedragingen met vergelijkbare bewegingspatronen. Hoogstwaarschijnlijk zal een kat zijn poten verstijven, zijn rug buigen en zijn staart pluizen voordat hij springt of zijwaarts springt. Hoewel de redenen waarom uw kat zijwaarts rent anders zijn, vertonen ze allemaal deze basishouding van stijve benen, gebogen rug en pluizige staart voordat ze deze beweging initieren.

Lees verder om te begrijpen wat uw kat van plan kan zijn als hij naar de zijkant skittert.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 redenen waarom uw kat zijwaarts rent

1. Plezier

Jonge katten en kittens kunnen, net als andere zich ontwikkelende dieren, erg speels zijn. Vaak is er een object in het centrum van hun aandacht – het kan een persoon, een andere kat of hond of zelfs een speeltje zijn. Als ze het naderen, zullen ze de positie aannemen: hun benen strekken bijna alsof ze op hun tenen staan, hun rug naar boven buigen en hun staart over hun rug omhoog brengen terwijl ze de vacht uitblazen. Van daaruit kunnen ze het ding omcirkelen waarmee ze willen spelen, zijwaarts bewegen voordat ze uiteindelijk schuin naar binnen schieten om deel te nemen en te spelen.

Wanneer in deze modus je kat waarschijnlijk al enthousiast is over het vooruitzicht van een spel en klaar is om een beetje gek te zijn. De beweging is vergelijkbaar met het universele dip-and-bow-before-play-signaal van een hond. Je kat telegrafeert dat hij klaar is voor de lol en wil meedoen.

thematische pauze

2. Overmatige energie

Soms hebben katachtigen een overschot aan energie – een overvloed aan veerkracht – die ze moeten verbranden. Dit geldt vooral voor jonge katten en kittens of huiskatten die niet veel tijd buiten doorbrengen. Wanneer ze in deze stemming zijn, racen ze door de kamer, scheuren van de ene kant naar de andere en stuiteren van de muren, allemaal zonder duidelijk doel of plan. Het is alsof je een draaiende top hebt opgewonden en losgelaten om willekeurig door je huis te zorgen!

Dit gedrag lijkt op spelen en je kat heeft misschien plezier, maar wat deze razernij onderscheidt van spelen is de willekeurige, chaotische aard zonder een centraal doelwit of fixatie. Dit soort activiteit wordt vaak de “zoomies” genoemd na het feit dat de kat door de kamer zoomt. Tijdens de zoomies hebben katten vaak een beetje zijwaarts rennen en springen; het maakt allemaal deel uit van de opwinding.

Kat die in het gras rent
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay
thematische pauze

3. Aandacht zoeken

Soms houden katten van je en kunnen ze geen genoeg van je krijgen: als je op je laptop typt, willen ze op je toetsenbord zitten; als je het strijken doet, willen ze op de strijkplank zitten. En op andere momenten willen katten gewoon alleen zijn en willen ze niet geaaid of geknuffeld worden. Een manier waarop ze je laten zien dat ze aandacht willen, is door een langzame zijwaartse wandeling uit te voeren. Meestal wordt de wandeling geïnitieerd wanneer ze al dicht bij je zijn voordat ze nog dichterbij komen.

De bepalende kenmerken van deze aandachtzoekende zijwaartse wandeling zijn de gebogen rug en lange staart, gevolgd door ze die ontspannen tegen je botsen en hun rug over je wrijven, hoogstwaarschijnlijk op je benen. Als u de ontvanger bent van een dergelijke aanpak, vertelt uw kat u dat hij dicht bij u wil zijn en sommige van uw speciale wrijven op prijs zou stellen.

thematische pauze

4. Angst

Hoe vreemd het ook lijkt, bij katachtigen kan vergelijkbare lichaamstaal heel verschillende betekenissen hebben. Wanneer een kat zich bedreigd en onzeker voelt, reageert hij vaak met een variatie van zijwaartse bewegingen. Ten eerste willen ze de dreiging ontmoedigen door zich te presenteren als een taaie tegenstander. Ze doen dit door zichzelf groter te laten lijken door de rug te buigen en hun benen te strekken, hun kleine frame tot het uiterste te duwen om te laten zien hoe groot ze kunnen worden. Evenzo zal hun staart opvlammen en verstijven. Als je een doodsbange kat ziet, is het bijna alsof ze geëlektrificeerd zijn, en zelfs hun klauwen zijn uitgestrekt om ze dat beetje extra lift te geven.

Nadat katten aan de potentiële dreiging hebben laten zien waarom het een slecht idee is om ze aan te nemen, zullen ze proberen enige afstand te nemen tussen zichzelf en de bron van hun angst door zijwaarts weg te bewegen. Over het algemeen wordt de beweging gemeten en gecontroleerd; de kat wil geen reactie uitlokken. In plaats daarvan zullen ze wachten tot ze enige afstand tussen zichzelf en de dreiging hebben genomen voordat ze plotseling hun staart omdraaien en vluchten.

Cat Tail Puff Boze Scared_
Afbeelding Credit: YuryKara, Shutterstock
thematisch breken

5. Op je hoede voor vreemden

De lichaamstaal die wordt veroorzaakt door de argwaan van vreemden is minder extreem dan de houding van een angstige kat. Wanneer een kat een vreemde ontmoet, vooral in hun huis, kunnen ze voorzichtig zijn totdat ze erachter komen hoe ze op de persoon moeten reageren. Uit voorzorg kunnen ze beginnen met het bewegen in hun voorbereidende houding en langzaam zijwaarts bewegen, waardoor ze zowel groter worden als klaar om te skedaddle als dat nodig is. Zonder een directe dreiging zal uw kat waarschijnlijk niet lang in deze houding blijven.

Ze zullen besluiten om het gebied te verlaten totdat de vreemdeling is verdwenen of ze zullen hun bewaker een beetje ontspannen terwijl ze een gezonde afstand bewaren en zichzelf de tijd geven om te reageren als de vreemdeling iets plotseling of onverwachts doet.

thematische pauze

6. Woede

Een boze kat die reageert met een zijwaartse wandeling is niet hetzelfde als een kat die reageert door angst. Het is duidelijk dat iets de kat van streek heeft gemaakt, maar in dit geval voelt de kat zich dominant. Als een angstige kat willen ze eerst hun vijand waarschuwen dat er niet met ze geknoeid mag worden; ze doorlopen dezelfde routine om zichzelf groot te maken door hun benen en staart te strekken en hun rug te buigen. Maar vaak is er een gevoel van bedreiging voor de actie van de kat.

Hun staart, in plaats van alleen maar ramrod recht te zijn, zou enigszins kunnen flikkeren om ergernis te signaleren en hun blik is meer intentie. Hun lichaamstaal zegt niet dat ze van plan zijn om weg te rennen, maar het zegt: blijf doen wat je doet, en ik zal aanvallen. Het is onwaarschijnlijk dat u uw kat dit gedrag naar u toe zult zien vertonen, maar als u het ziet, let dan op wat het object is van de woede van uw huisdier.

kattenrennen
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Is het normaal dat kittens zijwaarts rennen?

Zoals hierboven besproken zijn er verschillende redenen waarom een kat of kitten zijwaarts kan rennen en ze zijn allemaal heel normaal. Terwijl kittens spelen, samen of alleen, is het heel gebruikelijk om te zien hoe ze zichzelf opheffen, hun rug buigen en dan opzij springen, stuiteren of pranceren als onderdeel van de leuke tijd die ze hebben. Omdat ze erg klein en kwetsbaar zijn, zijn kittens ook vatbaar voor angst wanneer ze dingen voor de eerste keer tegenkomen, of door hun gebrek aan ervaring in situaties terechtkomen die ze hadden moeten vermijden.

Op deze momenten zult u kittens nerveuze en angstige reacties zien vertonen die “krab” -bewegingen kunnen omvatten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Wanneer een kat zijwaarts rent, kan dit zijn omdat de kat positieve of stressvolle emoties ervaart. Let op hoe je kat beweegt en wat er in zijn directe omgeving is. Als je kat het naar zijn zin heeft, hoef je misschien alleen maar te kijken en te genieten van het moment. Als uw kat echter bang of boos is, overweeg dan of u moet ingrijpen om uw kat te helpen of de bron van zijn frustratie weg te nemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: YuliaPodlesnova, Shutterstock