Kan een nest kittens verschillende vaders hebben? Het fascinerende antwoord!

Meestal lijken nestgenoten veel op elkaar en delen ze op zijn minst kleuren en lichaamsvormen. Maar soms duiken er verrassingen op, met een of twee kittens die er anders uitzien dan hun broers en zussen, waardoor velen die het fenomeen hebben gezien zich afvragen of kittens in één nest verschillende vaders kunnen hebben. Ja, koninginnen kunnen worden geïmpregneerd door meerdere toms en kittens van andere vaders op termijn brengen tijdens dezelfde zwangerschap. Het wordt superfecundatie genoemd1. Bij gezonde katachtige zwangerschappen kan elk kitten mogelijk een andere vader hebben.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe groot zijn de meeste liters?

Er zijn 4 kittens in het gemiddelde nest, maar nestgroottes kunnen variëren van 1 tot 12 kittens. De eerste nesten zijn vaak relatief klein, met moeders die voor het eerst niet meer dan 2 of 3 baby’s baren.

Hoe vaak hebben katten kittens?

Katten hebben een draagtijd van 63 tot 65 dagen of ongeveer 2 maanden. Gezien deze aantallen is het mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk, dat een kat tot 5 nesten per jaar heeft. De gemiddelde koningin heeft drie nesten per jaar. Het wordt echter niet aanbevolen dat vrouwtjes dit vaak mogen reproduceren voor hun eigen gezondheid en populatiecontrole.

Twee oranje kittens die in hooi staan
Afbeelding Credit: Olgaozik, Pixabay

Hoe werkt kattenzwangerschap?

Vrouwelijke katten die niet zijn gesteriliseerd, worden voor het eerst loops als ze ongeveer 6 maanden oud zijn en fysiek volwassen genoeg om een zwangerschap te ondersteunen. Loopse katten worden vaak super aanhankelijk en aanhankelijk, eisen meer van je tijd en worden behoorlijk vocaal.

Koninginnen nemen vaak de beroemde lordosepositie aan, met hun voorpoten op de grond en achterhand omhoog, wat wijst op interesse in paring. Loopse katten zijn meestal niet erg geïnteresseerd in voedsel, zijn geneigd om te spuiten en staan erom bekend dat ze er zowat alles aan doen om naar buiten te komen.

Een oestruscyclus duurt meestal 6 weken, maar kan 1 tot 6 weken duren. De meeste katten zijn 7 dagen actief, maar de periode kan variëren van 1 dag tot 3 weken. Katten die niet zwanger worden, komen in een periode van 2 tot 19 dagen waarin ze niet loops zijn, waarna de cyclus opnieuw begint.

zwangere kat
Afbeelding Credit: AWelsh, Flickr

Vrouwelijke katten paren herhaaldelijk wanneer ze loops zijn. Als ze naar buiten mogen, zullen koninginnen hoogstwaarschijnlijk in contact komen met meerdere potentiële vaders. Katten ovuleren wanneer ze daartoe worden gestimuleerd door te paren en kunnen tijdens één oestruscyclus meerdere keren eieren loslaten.

Hoewel katten een band opbouwen met mensen en andere katten met wie ze veel tijd doorbrengen, vormen ze meestal geen kerngezinseenheden die om kittens draaien. De meeste mannelijke katten hebben weinig of geen rol in het opvoeden van kittens, waardoor koninginnen geen stimulans hebben om potentiële seksuele partners te beperken.

Wanneer kan ik mijn kat laten steriliseren of castreren?

De meeste dierenartsen raden aan om vrouwelijke katten te laten steriliseren voordat ze 5 maanden slaan. Katten vanaf 8 weken oud kunnen veilig worden gecastreerd of gesteriliseerd. De meeste katten voelen zich binnen 3 dagen na de ingreep weer normaal en alles moet binnen 2 weken na de operatie genezen zijn.

Sterilisatie of castratie vereist anesthesie, die tot 24 uur kan duren om van te herstellen. Koninginnen kunnen indien nodig worden gesteriliseerd in loopsheid of de vroege stadia van de zwangerschap, maar er is een verhoogd risico dat met uw dierenarts moet worden besproken.

Het steriliseren van vrouwelijke katten vermindert veel ongewenst gedrag geassocieerd met hitte, zoals overmatige vocalisatie, spuiten en ontsnappingspogingen. Gecastreerde mannelijke katten zijn over het algemeen minder agressief en blijven dichter bij huis. Ze zijn ook minder geneigd om te spuiten.

Tijdige sterilisatie en castratie helpen ook om de kattenpopulatie onder controle te houden, omdat één niet-betaalde kat tientallen kittens in een jaar kan produceren. Elke dag worden kittens en katten geëuthanaseerd in asielen omdat ze geen thuis kunnen vinden, en onbekende aantallen verwilderde katten, vaak de afstammelingen van huiskatten die aan hun lot zijn overgelaten, zwerven door de straten van steden over de hele wereld. Sterilisatie en castratie beperken de groei van de ongewenste huisdierenpopulatie.

Er zijn ook gezondheidsvoordelen aan sterilisatie, zoals het verwijderen van het risico op testiculaire, eierstok- en baarmoederkanker en de vermindering van het risico op borstkanker.

moeder kat met kittens
Afbeelding Credit: Karen Hogan, Shutterstock

Dekt een huisdierenverzekering de kosten van kattenzwangerschappen?

Dat hangt ervan af. De meeste huisdierenverzekeringsplannen dekken geen kattenzwangerschap. Huisdierenverzekeringsplannen hebben de neiging om in twee groepen te vallen: die welke van kracht worden in geval van nood en anderen die zich concentreren op welzijn en routinezorg.

Zelfs wanneer niet expliciet uitgesloten van dekking, worden kosten in verband met kattenzwangerschappen vaak niet vergoed. Sommige plannen dekken noodprocedures zoals keizersneden, en anderen lezen de kleine lettertjes niet voordat u aanneemt dat uw huisdierenverzekering u heeft beschermd voor het geval uw kat zwanger wordt.

Het is mogelijk om verzekeringspolissen en add-ons te vinden die zwangerschap dekken. Maar vergeet niet dat de meeste zwangerschapsgerelateerde ruiters niet kunnen worden gekocht nadat een kat al zwanger is geworden. Deze plannen zijn niet ontworpen om onbedoelde zwangerschappen te dekken.

Sommige, maar niet alle, huisdierenverzekeringsplannen met een wellness-focus betalen voor sommige kosten in verband met sterilisatie of castratie van uw huisdier. Deze plannen vergoeden vaak standaardzorg, zoals jaarlijkse bezoeken en vaccinaties. Er is een kostbare investering in het steriliseren van uw kat en u kunt uw dierenkliniek vragen wat dit zal zijn en wat de kosten omvatten (pijnverlichting, steekverwijdering, postoperatieve controle). Plan om overal van $ 300 tot $ 500 te betalen om een vrouwelijke kat te steriliseren en ongeveer $ 200 om een mannetje te castreren. Maar veel reddingsorganisaties en schuilplaatsen bieden lage of gratis sterilisatie- en castratieoperaties.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Een nest kittens kan verschillende vaders hebben. Het wordt superfecundatie genoemd en het is een vrij algemeen fenomeen bij katten. Katten vormen geen kerngezinnen met een moeder, vader en een paar kittens; koninginnen doen meestal alle kittens die het opvoeden alleen doen, dus er is geen evolutionair voordeel aan het beperken van paringspartners. Vrouwelijke katten blijven gemiddeld 7 dagen in oestrus en paren in die periode vaak meerdere keren met verschillende mannetjes, wat ertoe kan leiden dat kittens in één nest verschillende vaders en verschillende verschijningen hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: pixbull, Shutterstock