Waarom besnuffelt mijn kat aan mijn gezicht? 6 Veelvoorkomende redenen

Je kat houdt van je – zoveel is zeker. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je kat erop staat om aan je gezicht te snuffelen? Het is niet alleen omdat ze houden van de manier waarop je ruikt (hoewel laten we eerlijk zijn, je ruikt best geweldig). In feite zijn er een paar redenen waarom je kat geen genoeg van je gezicht kan krijgen. Lees verder voor meer informatie!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe gebruiken katten hun reukvermogen?

Een ding dat belangrijk is om te begrijpen, is hoe een kat zijn reukvermogen in de eerste plaats gebruikt1. Het reukvermogen van een kat is 14 keer beter dan dat van een mens. Dus, hoe werkt de neus van een kat?

Een kat heeft ongeveer 200 miljoen olfactorische receptoren in zijn neus, vergeleken met de slechts 5 miljoen mensen. Dit betekent dat een kat geuren veel nauwkeuriger kan identificeren dan wij.

Interessant is dat katten ook een tweede set olfactorische receptoren in hun mond hebben, het vomeronasale orgaan. Het werkt meer op feromoonhandtekeningen die meer vertellen over paring, territorium en stemming. Hierdoor kunnen ze geuren proeven en ruiken.

kat likt meisjesneus
Afbeelding credit: Denis Val, Shutterstock

kattenpootverdeler

De 6 redenen waarom uw kat aan uw gezicht snuffelt

1. Je leren kennen

Wanneer katten iemand nieuw benaderen, proberen ze hen te leren kennen. Door aan je gezicht te snuffelen, kunnen ze feromonen en geuren oppikken die hen veel over een persoon kunnen vertellen. Deze informatie helpt hen te bepalen of iemand een vriend of vijand is.

Dus de volgende keer dat je kat aan je gezicht snuffelt, zie het dan als hun manier om “hallo” te zeggen en je beter te leren kennen.

Aziatische zwangere vrouw houdt een kitten op haar buik
Afbeelding Credit: Khunpattaya, Shutterstock
thematische pauze

2. Om u te begroeten

Een andere theorie is dat katten gezichten besnuffelen als een manier om hallo te zeggen. Wanneer ze een andere kat ontmoeten, zullen ze vaak beginnen met het besnuffelen van elkaars kont of gezicht. Hierdoor kunnen ze informatie uitwisselen zoals hun namen, waar ze wonen en wat ze hebben gedaan.

Dus als je thuiskomt en je kat komt binnen om je gezicht te besnuffelen, zeggen ze gewoon welkom thuis!

thematische pauze

3. Om hun verzonden met u te delen

Katten hebben geurklieren op hun gezicht, dus als ze hun hoofd tegen je wrijven, markeren ze je eigenlijk als hun territorium. Dit doen ze ook bij andere katten, daarom zie je ze vaak aan elkaars billen snuffelen.

Gezichtswrijven is ook een vorm van verzorging. Wanneer katten zichzelf likken, verspreiden ze hun eigen geur over hun hele lichaam. Maar wanneer ze je gezicht likken, geven ze je in wezen een bad en bedekken ze je met hun geur.

close-up van neus en mond van een kat
Afbeelding Credit: Photographerivanova, Shutterstock
thematische pauze

4. Om u te controleren

Wanneer een kat je gezicht besnuffelt, proberen ze je gezondheid te controleren. Katten hebben een zeer scherp reukvermogen en ze kunnen bepaalde chemicaliën oppikken die vrijkomen wanneer een persoon ziek is. Dus als je kat je een beetje snuifje geeft, kan het zijn dat ze proberen te zien of je je goed voelt!

Natuurlijk zijn er andere redenen waarom katten graag dingen opsnuiven. Ze zijn misschien gewoon nieuwsgierig naar je geur of controleren je op potentiële voedselbronnen (hé, we kunnen het ze niet kwalijk nemen!).

thematische pauze

5. Om je wakker te maken

Er gaat niets boven wakker worden met de natte neus van een kat die tegen je gezicht wordt gedrukt. De neus van een kat voelt koel aan omdat ze geen zweetklieren hebben zoals mensen dat doen. Daarom is de neus van een kat het perfecte hulpmiddel om hun mens wakker te maken wanneer ze voedsel willen.

Wanneer je kat zachtjes je gezicht duwt met zijn koude neus, is dit een van de vele manieren om je te vertellen dat ze je nodig hebben om wakker te worden om ze te voeden. Veel katten kunnen angstig worden om gevoed te worden en zullen je wakker maken lang voordat je wekker dat doet. Als dit het geval is, houd ze dan ’s nachts buiten de slaapkamer, haal ze op een regelmatig voedingsschema of koop een automatische voerbak.

tabby kat op bed
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

6. Om hun stress te verminderen

Katten hebben een scherp reukvermogen en gebruiken het om hun stressniveau te verminderen. Als ze aan onze gezichten snuffelen, nemen ze onze vertrouwde geur in zich op. Dit helpt hen zich meer ontspannen en veilig te voelen. Het is geruststellend om te weten dat uw kat naar u kijkt om stress te verminderen en zich veiliger te voelen.

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Nu weet je waarom je kat aan je gezicht snuffelt! Þalle redenen waarom uw kat dit zal doen, zijn positief en helpen een sterke relatie tussen uw kat en u te bevorderen. Dus de volgende keer dat je kat aan je gezicht snuffelt, zie het dan als een teken van genegenheid. Ze proberen je te vertellen dat ze zich op hun gemak voelen bij jou – en dat is een goede zaak!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Koldunov Alexey, Shutterstock