Waarom ligt mijn kat bovenop mijn laptop? 3 veel voorkomende redenen

Ieder van ons die zijn leven en huis deelt met een kat weet dat hij de echte heerser van de roost is. Genieten van een glas water? Er gaat een poot in zitten. Een prachtige nieuwe kamerplant kweken? Op die bladeren wordt gekauwd. Thuiskomen van een lange werkdag? Je krijgt een dodelijke schittering die je eerder bent tegengekomen. Heb je een laptop? Er zal bij elke gelegenheid een warm, harig spinnend brood opgerold zijn – open of gesloten.

Mensen hebben de neiging om veel menselijk gedrag bij hun huisdieren te zien dat er misschien niet noodzakelijkerwijs is. Onze katten imiteren ons niet zo veel als we zouden willen, maar er zijn enkele solide redenen waarom ze zo vaak naar onze laptops trekken. Lees verder om meer te weten te komen over drie veelvoorkomende redenen.

cat + lijnverdeler

De 3 redenen waarom katten graag op laptops liggen

1. Katten genieten van hoogte en nabijheid van intrigerende dingen

kat zittend op een zilveren laptop
Afbeelding Credit: Simon Hrozian, Unsplash

Katten zijn niets anders dan sluwe en praktische wezens. Als je ooit een kat hebt gezien die de locatie van een spin door het mijnenveld van je woonkamer oversteekt, weet je dat ze in staat zijn om een aantal gelikte beslissingen te nemen.

Meestal rusten laptops op een verhoogd oppervlak, zoals een tafel, bureau of bed. De laptop biedt een afgebakende plek om een last af te nemen en een strategisch uitkijkpunt. Ze kunnen zien wie er komt of gaat, uit een raam gluren of wat pennen op de grond kloppen – gewoon voor schoppen.

thematische pauze

2. Katten genieten van warmte

oranje kattenvoer op laptop toetsenbord
Image Credit: Александар-Цветановић, Pexels

Katten hebben een thermoneutrale neutrale zone van 85-100 graden Fahrenheit; dit is de omgevingstemperatuur waarbij ze geen energie hoeven te gebruiken om zichzelf te verwarmen of af te koelen. Gezien hoe warm laptops kunnen worden, zullen de meeste katten zich graag op het toetsenbord plaatsen, elke kans die ze krijgen. Voor katten is het vinden van een warme laptop om op te liggen als het vinden van die perfecte slaapsituatie ’s nachts – geknuffeld in je donzige dekbed, met de koele kant van het kussen.

thematische pauze

3. Katten genieten van menselijke verbinding

vrouw in rode trui kijken laptop naast witte kat
Afbeelding Credit: Karolina Grabowska, Pexels

De belangrijkste reden waarom katten op je laptops liggen, kan aan je hart trekken. Hoewel ze het misschien niet de hele tijd laten zien, dragen veel katten een diepe genegenheid voor hun mensen. Met die genegenheid komt het verlangen om het centrum van onze wereld te zijn – zelfs op de meest ongemakkelijke momenten. We hebben allemaal die schattige kleine pootjes onder de badkamerdeur zien prikken als deze gesloten is!

Wanneer de laptop uit is, betekent dit meestal dat we een paar uur op iets anders dan hen gefocust zijn, wat een bron van schattige conflicten kan zijn voor onze katachtige vrienden. Door zich op de laptop te positioneren, stellen katten zich wijselijk beschikbaar voor de kinkrabben en buikwrijven die ze graag krijgen. Door op je laptop te liggen, eist je kat om in het middelpunt van je aandacht te blijven staan.

Interessant is dat er ook een biochemische component is die je kat naar je laptop trekt – omdat hij net zo ruikt als jij, en jij bent hun favoriete persoon. Katten vormen bindingen door gebruik te maken van geur; wanneer ze zich over je of op het meubilair wrijven, is het net zo goed een manier om hun geur te deponeren als een uiting van genegenheid of troost. Door hun geur op je laptop achter te laten, zeggen ze: “Je bent van mij!”

kattenpootverdeler

Katten en laptops: zoals motten op een vlam

Kortom, we wisten al dat katten intelligente, kritische en boeiende kleine wezens waren. Willen katten wereldheerschappij bereiken? Waarschijnlijk. Willen ze het huis dat ze met je delen domineren? Absoluut. Maar alleen op de meest liefdevolle manier mogelijk.

Er zijn enkele fysieke en emotionele redenen waarom katten zich aangetrokken voelen tot laptops. Over het algemeen willen ze gewoon comfortabel zijn, terwijl ze onze ruimtebubbels zoveel mogelijk overnemen. Aangezien velen van ons een groot deel van de dag aan een laptop gekluisterd zitten, is het logisch dat onze favoriete katachtigen zich net zo aangetrokken voelen tot onze technologie als wij.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Tra My, Unsplash