Breakaway Collars 2022 Gids: gebruik, veiligheid en advies

Geen enkele katteneigenaar wil rekening houden met de mogelijkheid dat zijn kat verdwaalt, maar het is altijd beter om voorbereid te zijn op het ergste scenario. Als uw kat uit uw huis of tuin ontsnapt, wilt u het gemakkelijk maken voor iedereen die hem vindt om uw huisdier veilig thuis te krijgen. Het dragen van een halsband en ID-tag is een eenvoudige manier om precies dat te doen.

Omdat katten echter klimmers en ontdekkingsreizigers zijn, kan een standaard halsband gevaarlijk zijn als deze vast komt te zitten, waardoor de kat mogelijk wordt verstikt. Dat is waar koplopers om de hoek komen kijken. In dit artikel bespreken we hoe deze halsbanden werken en geven we tips om uw kat te helpen accepteren dat hij er een draagt.

cat + lijnverdeler

Hoe werkt het?

Breakaway collars worden ook wel quick-release collars genoemd. Ze zijn gemaakt met een gesp die is ontworpen om met voldoende kracht los te komen. Dit biedt een vangnet voor een kat die bijvoorbeeld zijn halsband aan een boomtak krijgt. Terwijl de kat aan de halsband trekt, moet de snelsluiting uit elkaar vallen.

Buiten de breakaway-functie werken deze halsbanden zoals elke andere versie die je op een hond zou gebruiken. Ze bieden een plaats om een ID-tag weer te geven of bevatten de informatie die erop is afgedrukt. In tegenstelling tot hondenhalsbanden kunnen ontsnappingshalsbanden echter niet worden gebruikt om een riem te bevestigen, omdat ze loskomen als de kat eraan trekt.

zwarte kat met breakaway kraag
Afbeelding Credit: Graziegranata, Shutterstock

Wat zijn de verschillende soorten breakaway collars?

Alle breakaway collars hebben een vergelijkbare functie, maar je vindt er wel wat variatie in de details. Sommige halsbanden zijn bijvoorbeeld reflecterend, waardoor het gemakkelijker is om je kat te zien als hij ’s nachts buiten beweegt. De meeste bevatten een bijgevoegde bel, waardoor het voor uw kat moeilijker wordt om lokale vogels en dieren in het wild te besluipen.

Breakaway kragen kunnen worden gemaakt van nylon, leer of soortgelijke materialen. Sommige omvatten versieringen zoals nepjuwelen, linten of strikjes. Ze kunnen een praktisch doel dienen, maar dat betekent niet dat ze er ook niet stijlvol uit kunnen zien.

Sommige halsbanden kunnen worden gepersonaliseerd met de naam en het telefoonnummer van uw kat. Ze zijn over het algemeen verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waaronder je favoriete sportteam. De meeste zijn verstelbaar, zodat u ze comfortabel in de nek van uw kat kunt passen.

Als u een ID-tag aan de halsband toevoegt, is de meest voorkomende optie er een waarbij de tag aan een ring wordt bevestigd en vrij bungelt. U kunt er ook een vinden waarbij de informatie van uw kat op een metalen plaat wordt gestempeld en aan de halsband zelf wordt bevestigd. Sommige katten kunnen deze losbreekkraag beter verdragen, omdat er geen bungelend bit is om hen te irriteren.

Breakaway halsbanden zijn bijna overal te vinden die accessoires voor huisdieren verkoopt. U kunt ook internetwinkels raadplegen voor unieke, handgemaakte opties om uw kat echt te onderscheiden van de massa.

Wanneer wordt het gebruikt?

Gebruik een losgeslagen kattenhalsband op elke katachtige die tijd buiten doorbrengt, zelfs maar een paar minuten per keer. Je kat is misschien een bekend gezicht voor je naaste buren, maar het is niet te zeggen hoe ver ze kunnen dwalen. U wilt het ook gemakkelijk maken voor een dierenarts of dierencontrole om contact met u op te nemen als uw kat betrokken is bij een ongeluk en voor verzorging is binnengebracht door een barmhartige Samaritaan.

Kat ontsnapt
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Idealiter zouden binnenkatten ook een halsband moeten dragen. Veel katten zijn meesters in ontsnappen, en er is maar één deur nodig die kort open blijft staan terwijl je boodschappen binnendraagt voordat ze er een pauze voor maken. Uw kat kan ook bang worden door stormen of vuurwerk, waardoor hij uit het huis komt. Binnenkatten kunnen ook in huis in de problemen komen als iedereen buiten is, dus een halsband is ideaal om onvoorziene gevaren te voorkomen!

kattenpootverdeler

Voordelen &Nadelen van Breakaway Kattenhalsbanden

Voordelen van Breakaway Kattenhalsbanden

Het belangrijkste voordeel van halsbanden van katten is hun veiligheid. Katten mogen nooit traditionele halsbanden dragen. De potentiële risico’s zijn te hoog als de halsband van uw kat ergens op vast komt te zitten. Kattenhalsbanden hebben over het algemeen het voordeel dat ze een snelle, visuele manier bieden om uw contactgegevens te krijgen voor iedereen die uw kat vindt.

mooie kat met een groene kalmerende halsband
Afbeelding credit: Julia Sudnitskaya, Shutterstock

Nadelen van Breakaway Kattenhalsbanden

Een nadeel van losgeslagen kattenhalsbanden is dat omdat ze zo gemakkelijk te verwijderen zijn, een kat die vastbesloten is er geen te dragen, weinig weerstand zal ondervinden om het eraf te krijgen. Een snelle achterpootschop nadat je hem onder de kraag hebt geschoven, is meestal alles wat nodig is.

Hoewel dit frustrerend kan zijn, verslaat het ook het doel van wooring de kraag. Een ander nadeel is dat omdat ze loskomen als ze worden vastgebonden, uw kat snel zijn identificatie kan verliezen wanneer hij buiten is en op de vlucht slaat. In dit geval is het een geweldige optie om uw kat als back-up te laten chippen.

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat een halsband draagt?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het mogelijk om een kat te trainen, en dat is vaak wat je moet doen om ze een halsband te laten dragen. Wees voorbereid met enkele van de favoriete lekkernijen van je kat voordat je aan de slag gaat. Plaats de halsband op de kat en leid hem onmiddellijk af met lekkernijen of voedsel.

Dit helpt bij het opbouwen van een positieve associatie tussen de halsband en het voedsel en voorkomt dat de kat het onmiddellijk aftrapt. Haal de halsband er al na een paar minuten weer af. Verhoog elke dag geleidelijk de tijdsduur dat uw kat de halsband draagt en blijf hem royaal belonen met voedsel. Uiteindelijk moet uw kat eraan wennen om de halsband fulltime te dragen.

persoon die een grijze kat met halsband vasthoudt
Afbeelding Credit: Artem Beliaikin, Unsplash

Hoe strak moet de kraag zijn?

Een manier om uw kat te helpen de halsband te accepteren, is ervoor te zorgen dat deze goed past. Kies voor een lichtgewicht, verstelbare kraag. Zodra de kraag op zijn plaats zit, spant u deze aan totdat deze goed zit; je moet er twee vingers tussen kunnen plaatsen en het lichaam van je kat. Een kraag die te strak zit, zal ongemakkelijk en potentieel gevaarlijk zijn. Eentje die te los zit, kan er echter meteen afglijden of ervoor zorgen dat je kat zijn poten laat vangen.

Welke ID moet mijn kat hebben als de halsband breekt?

Naast de halsband en ID-tags moeten katten een permanente vorm van identificatie hebben die niet kan afbreken en verdwalen. Microchips zijn hiervan de meest voorkomende versie. Een dierenasiel of dierenarts steekt deze kleine chips onder de huid van uw kat. Vervolgens registreert u uw contactgegevens bij het bedrijf en deze gaan in een database.

Alle dierenartsen en asielen hebben microchipscanners die de aanwezigheid van deze chip detecteren en het uniek toegewezen nummer van uw kat weergeven. Na een snel telefoontje naar het bedrijf kan uw kat op weg zijn naar huis. Zorg er altijd voor dat uw contactgegevens actueel zijn in de database.

Een minder gebruikelijke manier om een kat permanent te identificeren is door een oortattoo. Asielen en trap-castter-release programma’s gebruiken deze meestal om zwerfkatten en verwilderde katten bij te houden die ze beheren. Als u een van deze katten adopteert, kunnen ze een identificerende tatoeage hebben. Net als de microchip moet u ervoor zorgen dat de contactgegevens die aan dat tatoeagenummer zijn gekoppeld, actueel zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Halsbanden zijn een eenvoudige maar effectieve manier om uw kat een identificatiemiddel te bieden terwijl ze veilig blijft. Omdat ze verkrijgbaar zijn in zoveel kleuren en stijlen, zult u er zeker een vinden die er geweldig uitziet op uw kat. Het kan geduld vergen om je kat te leren de halsband te dragen, maar het is het waard. Vergeet niet dat de halsbanden hun grenzen hebben, en het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw kat een permanent identificatiemiddel heeft voor het geval de halsband breekt zoals hij is ontworpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Daniel Rajszczak, Shutterstock