Tortoiseshell Perzische Kat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (met Foto’s)

Schildpad Perzen zijn een unieke variëteit van de Perzische kat genoemd naar hun veelkleurige vacht die lijkt op een schildpad. Bekend als “torties”, hebben Tortoiseshell Perzen een prachtig marmerpatroon op hun lange, donzige vachten, waardoor ze een populaire keuze zijn voor een rasechte kat.

garen ball divider

De vroegste records van schildpad Perzische katten in de geschiedenis

Het is onduidelijk wanneer langharige katten voor het eerst in de geschiedenis verschenen. De Afrikaanse wilde kat, een voorouder van huiskatten, heeft geen langharige exemplaren. De eerste gedocumenteerde voorouders van de Perzische kat werden in 1620 uit Perzië geïmporteerd op het Italiaanse schiereiland en rond dezelfde periode uit Turkije in Frankrijk. Bekend als Khorasan-katten, waren deze katten grijs- of witgecoat.

Het ras won nog steeds aan populariteit in heel Groot-Brittannië vanwege zijn luxueuze uiterlijk. Genetisch onderzoek geeft aan dat moderne Perzische katten verwant zijn aan de kattenrassen van West-Europa, niet aan het Nabije Oosten zoals hun voorgangers.

De Tortoiseshell markeringen hebben een duistere geschiedenis. Leonard Doncaster bewees aan het begin van de 21e eeuw dat schildpad een vrouwelijke heterozygoot van oranje en zwart is, maar ze verschenen voor die tijd. Schildpad kan bij veel rassen voorkomen, maar net als calico-markeringen is het bijna altijd bij vrouwtjes.

shell perzische kat
Afbeelding Credit: Ewa Urban, Pixabay

Hoe schildpad Perzische katten populair werden

Perzische katten werden snel populair vanwege hun onderscheidende en luxueuze uiterlijk. Deze katten werden populair in het Verenigd Koninkrijk voordat ze uitbreidden naar Noord-Amerika. In 2008 was de Perzische het populairste ras in de VS. Het blijft nu achter bij de Britse korthaar, Ragdoll, Siamees, Maine Coon en Birmezen in het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn veel populaire kleurvariëteiten bij Perzische katten, waaronder puntige kleuren zoals zegel, blauw en vlam. Schildpad is niet een van de meest populaire variëteiten, maar tortie point, een schildpadpuntpatroon, is dat wel. Over het algemeen is schildpad een wenselijke kleur vanwege zijn unieke uiterlijk en relatieve schaarste, vooral voor mannelijke schildpadkatten, die buitengewoon zeldzaam zijn.

Formele erkenning van de schildpad Perzische kat

De eerste Perzische kat werd gepresenteerd op een georganiseerde kattenshow in 1871 in het Crystal Palace in Engeland. De Perzische werd populair, waardoor fokkers het ras onderscheidden van de vergelijkbare Angora. De eerste rasstandaard werd in 1889 uitgegeven door Harrison Weir, een promotor van kattenshows. Hij vestigde de Perzische als verschillend van de Angora met zijn grote kop, minder puntige oren, vollere vacht en langere staart.

close-up schildpad Perzische kat
Afbeelding Credit: Luisella Planeta LOVE PEACE 💛💙 , Pixabay

Sindsdien zijn zowel Angoras als Perzen gekruist, waardoor verbeteringen zijn ontstaan in beide rassen en een reeks variëteiten. De Peke-face en ultra-typende Perzen, zoals Pekinese honden, waren populair voordat hun ernstige gezondheidsproblemen werden herkend. Himalayanen, exotische kortharen, chinchilla’s en speelgoed- en theekopjes zijn ook populair bij kattenbezitters.

Schildpad perzen en sommige varianten worden erkend door The Cat Fanciers ‘ Association en andere grote kattenverenigingen zoals The International Cat Association.

3 katten gezichtsverdelerTop 3 unieke feiten over schildpad Perzische katten

1. Schildpadkatten hebben geluk

In de folklore van verschillende culturen wordt aangenomen dat schildpadkatten geluk hebben. In Ierland brengen schildpadkatten geluk naar eigenaren en in de VS kunnen deze katten ‘geldkatten’ worden genoemd. In Japan wordt aangenomen dat ze geluk brengen tegen scheepswrakken. Andere culturen interpreteren de Tortoiseshell-kat echter als een teken van pech, zoals Engeland.

thematische pauze

2. Schildpadeigenaren geloven dat hun katten “tortitude” hebben

Een studie wees uit dat eigenaren van schildpadkatten geloven dat hun katten “tortitude” of een verhoogde houding hebben. Er is echter weinig bewijs dat suggereert dat dit in feite is gebaseerd – het is slechts de perceptie van kattenbezitters.

Dat gezegd hebbende, een studie uit 2015 van de Universiteit van Californië, Davis School of Veterinary Medicine legde verbanden tussen een schildpadpatroon en de waarschijnlijkheid van een kat om te sissen, bijten, achtervolgen, slaan of krabben. Een andere studie in 2016 toonde een associatie met verhoogde agressie en prooidrift. Meer onderzoek is nodig om een definitief verband te vinden.

een tortie Perzische kat
Afbeelding Credit: coryr930, Pixabay
thematische pauze

3. Perzische katten zijn frequente kunstmodellen

De Perzische kat is al eeuwenlang te zien in de kunst. Een van de meest popular schilderijen van een Perzische is “White Persian Cat” van kunstenaar Warren Kimble. Het “World’s Largest Cat Painting” werd ook verkocht op een veiling voor bijna $ 1 miljoen.

garen ball dividerMaakt de schildpad Perzische kat een goed huisdier?

Anders dan mogelijke “tortitude”, is de schildpad Perzische kat een geweldig huisdier. Deze katten zijn over het algemeen rustig, geplaatst en goed geschikt voor appartementen en zachte omgevingen. Perzische eigenaren beschouwen hun katten ook als aanhankelijker en vriendelijker dan andere rassen, maar merk op dat ze vocaal en kieskeurig zijn over voedsel.

kattenpootverdeler

Conclusie

Schildpad Perzische katten zijn een prachtige variëteit van het populaire Perzische kattenras. Hoewel schildpadpatronen op veel kattenrassen kunnen voorkomen, zien de opvallende markeringen er bijzonder aantrekkelijk uit op Perzen vanwege hun lange en luxueuze vachten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: andres felipe Aristizabal, Pixabay