Tabby Cat Groeigrafiek – Wat te verwachten?


Als je een huisvlei, oranje tabbykat of klassieke tabby als huisdier (of welke huiskat dan ook) bezit, ben je je al bewust van hoeveel vreugde ze kunnen brengen. Ze spelen met je, rennen rond, zijn erg aanhankelijk en genieten oprecht van het leven!

Of ze nu een tabby-patroon hebben of niet, katten zijn allemaal verschillend en hebben verschillende groeisnelheden en levensduur volgens het kattenras. We hebben zoveel mogelijk informatie verzameld om deze handige gids te maken, omdat elke kat uniek is, d.w.z. het is geen kattenras maar een vachtpatroon. Hoewel deze gids bedoeld is voor tabby-katten, laat het eigenaren van gezelschapsdieren zien waar ze op verschillende leeftijden en maten op moeten anticiperen.

We zullen alles bespreken, van het stadium van het pasgeboren kitten tot de volwassenheid en het einde van het leven van een kat. Ik zal ook enkele gezondheidsproblemen van huiskatten bespreken die typisch zijn en die je in bepaalde groeistadia kunt tegenkomen. Bekijk de tabby kattengroei grafiek.

Tabby Cat Groei grafiek

Amerikaanse korthaar kat die haar kitten met liefde kust

Mannelijke tabby katten en vrouwelijke tabby katten zullen enigszins verschillen, maar dit is gemiddeld het gewicht van de kat.

Leeftijd Gewicht
1 maand oud 2 pond
2 maanden oud 3 pond
3-5 maanden oud 4 pond
7-12 maanden oud 5 pond
1 jaar oud 8 pond
2-jarige 9 pond
3-jarige 11 pond
4-5-jarige 12 pond
6-7 jaar oud 14 pond
8-9 jaar oud 17 pond
10-17 jaar oud 18-21 pond

Hoe groot worden Tabby-katten?

Pasgeboren tabby kitten slapen in een effen witte achtergrond.

Laten we meer te weten komen over tabby kattenstadia van het leven.

Pasgeboren kittens

De pasgeboren kittenfase is de eerste fase in het leven van elke kat. Ze beginnen nu pas te begrijpen wie ze zijn en waartoe ze in staat zijn. Kittens beginnen te leren horen, spreken en zien.

Ze beginnen ook hun eigen onderscheidende oogpigment te vormen. Bovendien vinden ze spinnen en beginnen ze een verstandhouding met de eigenaren te ontwikkelen. Een kitten zal erg kwetsbaar zijn wanneer het in een nest wordt geboren, meestal een nestje andere kittens.

Naarmate ze sterker worden en proberen aan te komen, zullen ze vaak zogen van de moederkat. Naast het zogen, zal kittenformule hun belangrijkste voedselbron zijn.

Alle noodzakelijke vitaminen en mineralen zijn opgenomen in kittenformules zoals KMR Liquid Milk Replacement om kittens te helpen zich te ontwikkelen tot sterke, gezonde katten. Het kost een pasgeboren kitten meestal 7-8 weken om zijn eerste paar kilo gewicht te krijgen, en een pasgeboren kitten zal slechts beginnen met een gewicht van 2 tot 6 gram.

Pasgeboren kittens wegen meestal tussen 3,5 en 3,75 gram bij de geboorte, met de grotere rassen aan, het zwaardere uiteinde van het spectrum. Die weegt ergens tussen de 80 en 150 gram. Het pasgeboren kitten zal minder overwegen als er veel kittens in het nest zijn vanwege middelen. Het pasgeboren kitten zal meer wegen als er minder kittens in het nest zijn.

Voedingsschema voor een pasgeboren kitten

Pasgeboren bruine Tabby-kitten gewikkeld in roze handdoek die flesvoeding krijgt
Kitten Leeftijd Kitten Gewicht Dagelijkse formule om te voeden Voedingen per dag
1 Week 3,5 gram 32 cc 4 tot 6
2 – 3 Weken 7 – 10 gram 56 – 80 kc 3 tot 4
4 – 5 Weken 12 ounces – 1 pond 104 – 128 kc 3

Pasgeboren kittens moeten gedurende de dag vaak worden gevoerd, soms tot vijf of zes keer, zoals u kunt zien in de grafiek. U kunt het aantal voedingssessies verminderen naarmate het kitten ouder wordt.

Zodra ze wegen tussen 10 gram en een pond, ze moeten minstens drie keer per dag eten. In dit stadium zullen kittens meestal kunstvoeding consumeren en naarmate het aantal voedingssessies afneemt, stijgt de totale inname van formule zelfs.

Het is het beste om te proberen het kitten de hele dag door met regelmatige tussenpozen te voeden. Bovendien moeten de voedingstijden regelmatig zijn, zodat ze een routine kunnen vaststellen en je kunt voorspellen wanneer ze weer honger zullen krijgen. Tijdens de eerste drie tot five weken, een pasgeboren kitten moet elke twee tot drie uur eten.

Twee tot zes maanden oud

klein tabby kitten van twee maanden

Uw kitten kan ergens in de eerste week van de tweede maand beginnen met het leren gebruiken van de kattenbak. De echte manier om dit te doen is om de moederkat te observeren en geleidelijk die instincten te cultiveren.

Hoewel ze misschien nog steeds aarzelen bij het naderen, zullen ze met meer zekerheid lopen dan voorheen. Maar kittens zijn snelle leerlingen, en ze zullen uiteindelijk de balans verwerven die nodig is voor ontspannen wandelen. Er gebeurt op dit moment veel verkenning.

Uw kitten heeft nu zijn eerste injecties nodig, vooral in de tweede en derde maand. Totdat ze ongeveer vijf of zes maanden oud zijn, kittens moeten om de drie tot vier weken worden gevaccineerd.

Na die tijd kunnen vaccinaties vaker worden gegeven. Het belang van kittenvaccinaties komt voort uit hun rol bij het voorkomen van veel voorkomende ziekten. Een specifiek ras dat vatbaar is voor het oplopen van een bepaalde ziekte, kan aanvullende immunisaties vereisen naast de standaardset.

Hier zijn een paar veel voorkomende gezondheidsproblemen die vaccinatie-opnamen helpen voorkomen: FIV, FIP, Feline Calicivirus, Feline panleukopenie en Feline rhinotracheitis.

Vaccinatieschema

Over het algemeen zijn vaccinaties niet altijd goedkoop. Een dierenarts zal uw kitten meestal voor de eerste keer willen onderzoeken, wat de kosten van de vaccinaties zal verhogen.

Vaccin Wanneer moet het vaccin worden toegediend
Feline Herpesvirus Niet eerder dan 6 weken oud. Het zal daarna nog 1 tot 2 doseringen nodig hebben.
Calicivirus Voorgesteld op de leeftijd van 6 weken.
FeLV Gegeven op 8 weken. Vereist een andere dosering 1 maand later.
Hondsdolheid Vereist 1 dosering niet eerder dan 8 weken oud. Jaarlijkse controles worden aanbevolen.
Panleukopenië Gegeven op 8 weken.
Bordetella Een van de eerste vaccinaties gegeven op de leeftijd van 4 weken. Heeft een jaarlijkse controle nodig.

Zes maanden tot tien maanden oud

Mooie korte tabby haar kat die thuis op het bed ligt

Uw kat zal in de zesde maand behoorlijk wat gewicht hebben gekregen. Uw kat moet op dit moment tussen de 5 en 8 pond wegen, wat rond de 24 tot 25 weken. Het gewicht van uw kat in dit stadium is cruciaal omdat het tussen 50 en 75 procent van wat het uiteindelijk als volwassene zal wegen. Nogmaals, dit is slechts een gemiddelde en hangt volledig af van het ras en de genetica van uw kat.

U moet zich bewust zijn van het uiterlijk van uw kat. Hoewel ze misschien volwassen lijken, worden ze nog steeds als kittens beschouwd. De romp zal nog steeds mager en lang zijn, zodat je het kunt zien. In vergelijking met een volwassen kat zullen de poten nog steeds relatief dun zijn. Hun tanden zullen in dit stadium ook aanzienlijk groter zijn, wat een ander teken is van een gezonde ontwikkeling.

Het is essentieel dat de kat op dit moment regelmatig wordt gecontroleerd bij de dierenarts. Ze zullen op dit moment aanzienlijke vaccinaties nodig hebben in verschillende stadia van hun ontwikkeling. Dit is ook het juiste moment om de kat Gecastreerd of gesteriliseerd omdat ze nog steeds groeien. Natuurlijk moet u dit alles bevestigen met de dierenarts om ervoor te zorgen dat de kat voldoende volwassen is geworden en is voorbereid op de procedure.

Als er mannelijke katten in huis zijn, lopen vrouwelijke katten die niet zijn gesteriliseerd het risico zwanger te worden. Zwangerschap bij katten heeft zijn eigen duidelijke patroon van groei, gewichtstoename en gedragsveranderingen. Hier is meer informatie over hoe je voor een zwangere kat kunt zorgen.

Zevende tot achtste maand

Tabby devon rex

In deze periode kunnen katten een aantal van deze gedragingen vertonen, waaronder het volgende:

• Spuiten (als ze niet gesteriliseerd zijn of Gecastreerd)

• Ontwikkeling van hun intelligentie

• Verhoogde eetlust

• Verhoogd slaappatroon

• Verhoogd sociaal gedrag

• Diepere vocale toon

• Verhoogde fysieke vermogens

De fysieke groei van de kat is het belangrijkste dat je zult opmerken, en ze zullen beginnen te beseffen dat ze sneller kunnen rennen, hoger kunnen springen en meer berekende risico’s kunnen nemen. Als je andere huisdieren in huis hebt, zal uw kat ook meer met hem gaan communiceren. Op dit punt moet je basisregels opstellen en een blijvende indruk achterlaten.

Je moet ze leren om weg te blijven van dingen als er iets is dat je niet leuk vindt dat ze doen. Dit kan worden geholpen door krabpalen, kattenspeelgoed, afschrikwekkende sprays of lawaaimakers aan te bieden. Zodra een kat een routine heeft vastgesteld, kan het een hele uitdaging zijn om ze ertoe te brengen deze te veranderen naarmate ze ouder worden.

Je kunt beginnen met het introduceren van verschillende voedingsmiddelen nu hun tanden bijna volledig zijn ontwikkeld. Soms duurt het negen tot tien maanden voordat ze hun melktanden volledig verliezen. Uw kat kan proberen om zowat alles te bijten wat hij kan tijdens de moeilijke kinderziektes.

Op deze leeftijd, katten moeten worden getraind in wat ze moeten bijten en wat niet, vooral als ze agressief gedrag ontwikkelen. Veel kattenkauwspeelgoed en touwen kunnen in deze situatie nuttig zijn. Deze kauwtouwen zijn geweldig omdat ze lang meegaan. Ze kunnen ook een deel van het kauwen verlichten door kattenkruid op een speeltje te gebruiken.

Met een balans tussen nat en droogvoer is het het beste om uw kat geleidelijk kennis te laten maken met volwassen kattenvoer. Als je tanden zich nog steeds vormen, zoek dan naar voedsel dat zachter voor hen is. De beste kattenvoeding voor volwassenen is die met een hoge vochtverhouding en zijn rijk aan eiwitten. Te snel overgaan van uw kat naar volwassen voedsel kan leiden tot veel voorkomende gezondheidsproblemen zoals diarree.

Elf maanden tot twaalf maanden oud

Op dit punt heeft uw kitten zich ontwikkeld tot een prachtige volwassen kat. Ze hadden al hun vaccinaties moeten krijgen en aanzienlijk moeten groeien omdat ze zwerfvuil waren. De kat is binnenkort praktisch volgroeid, dus deze laatste twee maanden zijn cruciaal.

Het ideale gewicht en de ideale grootte die ze het grootste deel van hun leven zullen behouden, zal zijn bereikt. Sommige kattenrassen zullen om te beginnen nooit te groot worden en sommige zullen langzamer groeien dan andere.

Inmiddels, de overgang van katten naar een volwassene kattenvoer dieet moet compleet zijn. Daarnaast zullen ze sociaal zijn en behoorlijk actief in het verkennen van hun omgeving. Bekijk onze 7 beste droge kattenvoer voor volwassen katachtigen.

Het is cruciaal om te onthouden dat hoewel katten fysiek volwassen lijken, hun hersenen nog steeds in ontwikkeling zijn. Er zal nog steeds veel tienergedrag zijn, wat later een uitdaging zal zijn om te corrigeren, dus de eigenaar moet onmiddellijk beginnen met het trainen en belonen van goed gedrag.

Topjaren van het kattenleven

een gember tabby kat ligt op een bank

De topjaren van een tabbykat liggen over het algemeen tussen de 3 en 6 jaar. Volwassen tabby katten zullen het meest actief zijn en op dit moment hun ware persoonlijkheid beginnen te tonen. Het is van cruciaal belang om consequent de interesse van je kat te wekken, omdat ze het op deze leeftijd druk hebben.

De verveling die katten op deze leeftijd ervaren, kan ertoe leiden dat ze uw waardevolle meubels, tapijten, vensterbanken en andere items beschadigen. Probeer deze kattenspeeltjes voorlopig eens. Sommige in de winkel gekochte speelgoed staan op die lijst, maar je kunt ook een aantal zelfgemaakte proberen.

Het moeten tegen die tijd volwassen katten zijn en hun primaire vaccinaties hebben ontvangen. Na dit punt, schoten zullen jaarlijks of om de paar jaar nodig zijn om die vaccins te stimuleren. De vaccinaties zullen waarschijnlijk jaarlijks worden gegeven als uw kat een hoog risico loopt op een bepaalde ziekte.

Het is cruciaal om regelmatig veterinaire controles uit te voeren. De meerderheid van de katteneigenaren heeft de neiging om te geloven dat hun kat in perfecte gezondheid verkeert, maar ze zijn net zo vatbaar voor problemen.

De tandheelkundige ziekte zal het meest voorkomende gezondheidsprobleem zijn dat tabby-katten en anderen op dit moment zullen ervaren. Ze kunnen zich beginnen te ontwikkelen tandbederf, tandvleesaandoeningen, slechte adem en andere problemen. Gebitsproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben, waaronder wat mensen eten, maar genetica is waarschijnlijk ook een factor. Tandheelkundige problemen kunnen in de toekomst ernstige gevolgen hebben, dus u moet dit gebied niet negeren.

GERELATEERD: Hoe vaak breng je een kat naar de dierenarts – hoeveel is genoeg?

Latere jaren van kattenleven

Een kat zal meer complicaties beginnen te ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Katten moeten jaarlijks de dierenarts bezoeken voor controles en worden getest op verschillende ziekten en medische problemen. De latere jaren variëren in leeftijd vanaf 7 tot 10.

De leeftijd van het menselijk equivalent zal tussen de 40 en 50 liggen. Gedurende deze tijd zal de voorheen stevige fysieke activiteit van uw kat beginnen te vertragen. Ze moeten worden gestimuleerd omdat ze beginnen aan te komen, soms behoorlijk, als ze niet constant movi zijnng rond.

Senior jaren van kattenleven

Een kat veroudert snel, net zoals een hond dat doet. Uw kat moet tegen die tijd 10 jaar oud zijn, wat ongeveer 60-70 jaar is in menselijke jaren. Dat is heel oud!

De oudere jaren van een kat kunnen extreem plezierig of extreem pijnlijk voor hem zijn. Hoe goed ze in hun beginjaren worden verzorgd, zal veel hiervan bepalen. Naarmate katten ouder worden, gaat hun lichaam echter achteruit. Ze zijn vatbaar voor allerlei lichamelijke problemen, waaronder artritis obesitas, slecht zicht en instabiliteit. Zonder ernstige medische aandacht zullen ziekten moeilijker te bestrijden zijn.

Het gebrek aan fysieke activiteit kan vooral problematisch zijn wanneer u uw kat probeert te helpen bij het handhaven van een gezond gewichtsevenwicht. Om ervoor te zorgen dat uw kat de voedingsstoffen en vitamines krijgt die hij nodig heeft om op deze leeftijd goed te functioneren, moet hij mogelijk ook zijn dieet veranderen om zijn gewichtsverlies te helpen.

De oudere jaren van een kat kunnen variëren, maar zodra ze ongeveer 15 jaar oud zijn, wordt dat als een belangrijke prestatie beschouwd. Bovendien heeft dit meer nadelen. Katten ouder dan 15 jaar zullen waarschijnlijk aanzienlijke gedragsveranderingen ervaren. Dit kan wijzigingen in het geluid van hun miauw, onwetendheid of zelfs een weigering om de kattenbak correct te gebruiken omvatten.

Op dit punt zal uw kat waarschijnlijk heel langzaam beginnen te bewegen en een aantal ernstige fysieke kwalen ontwikkelen. De bezoeken aan de dierenarts zullen waarschijnlijk in frequentie toenemen en de kosten zullen beginnen op te lopen. Als de situatie niet veelbelovend lijkt, is het misschien menselijker om met de dierenarts te praten over het helpen van uw kat bij een vreedzame overgang.

Welke kattenrassen kunnen Tabby-katten zijn?

Een volwassen tabbykat ligt op zijn poot op een blauwe bank

Zoals we hebben geleerd, is tabby geen kattenras, maar verschillende rassen kunnen tabby-vachtpatronen hebben gemengd met hun vachtkleuren, net zoals het patroon makreel, schildpad, colorpoint, bicolor, tricolor, enz. Is. Ze hebben meestal een M-vorm op hun hoofd, zoals wilde katten.

Brits korthaar

•Bengalen

•Lappenpop

Perzische kat

•Siamees

• Amerikaanse korthaar

Siberische kat

Amerikaanse Bobtail

• Noorse Boskat

• Schildpad kat

•Abessinisch

• Egyptische Mau

Laatste gedachten

Een tabbykat zit in de tuin en kijkt omhoog

Ik hoop dat onze tabby kattengroeigrafiek u heeft geholpen te begrijpen hoeveel en wat u nodig heeft om uw kat te voeden om een goede ontwikkeling te hebben.

Tabby-katten zullen inderdaad genegenheid en liefde tonen tegenover de eigenaar. Als je een van degenen bent die van knuffels houdt, passen de rassen die tabbies kunnen zijn perfect.

Het gewicht van het kitten moet worden gecontroleerd, omdat het metabolisme snel verandert en het wordt aanbevolen om er minstens 15 minuten per dag mee te spelen.

Gerelateerde inhoud

Grey Tabby Cat – Alles wat u moet weten

Maine Coon Groeigrafiek – Wat te weten zodat Maine Coon kan groeien

Langharige Calico-kat – wat verbergt zich achter die vacht?