Onbevooroordeelde Primal Cat Food Review in 2023

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Primal is een leider in rauw voedsel op basis van vlees, maar is het een veilige, gezonde keuze voor uw kat? Ontdek het in onze Primal kattenvoer review.

De We’re All About Cats-beoordeling primal over wat belangrijk is

We hebben Primal geanalyseerd en beoordeeld volgens de We’re All About Cats-standaard, waarbij we het merk hebben geëvalueerd op soortgeschiktheid, ingrediëntkwaliteit, productvariëteit, prijs, klantervaring en terugroepgeschiedenis. Hier is hoe het scoort in elk van deze zes belangrijke gebieden.

Waarderingen

 • Geschikt voor soorten – 8/10
 • Kwaliteit van ingrediënten – 10/10
 • Productvariëteit – 9/10
 • Prijs– 5/10
 • Klantervaring – 7/10
 • Herinner geschiedenis – 4/10

Algemene score: 7.2/10

We geven Primal kattenvoer een 43 uit 60 rating of een B-cijfer.

Over Primal

In 2000 werd de hond van Matt Koss, Luna, gediagnosticeerd met nierfalen in een vroeg stadium. Na te hebben geëxperimenteerd met verschillende behandelingsroutes, bezocht Matt een holistische dierenarts, die een dieet van rauw vlees en botten aanbeval. Geïnspireerd door Luna’s hernieuwde vitaliteit, begon Matt een bedrijf te ontwikkelen dat vers, rauw voedsel naar andere huisdieren zou brengen.

Primal Pet Food is opgericht in 2001. Alle Primal-voedingsmiddelen proberen het natuurlijke katten- en hondendieet te simuleren. Ze zijn gemaakt van vers vlees, botten en organen, samen met andere ingrediënten die bedoeld zijn om een heel prooidieet na te bootsen.

Inkoop en productie

In plaats van ingrediënten van voederkwaliteit gebruikt Primal alleen USDA-vlees van eetbare kwaliteit, waaronder in het wild gevangen vis en kooi- of kratvrij gevogelte en varkensvlees.

De eiwitten van Primal zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en Europa. Andere ingrediënten, waaronder supplementen, zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, IJsland, Nieuw-Zeeland en Noord-Europese landen. Het bedrijf weigert ingrediënten uit China te betrekken.

Oerkattenvoer wordt gemaakt in de Verenigde Staten in faciliteiten die zijn gecertificeerd door de USDA en het ministerie van Landbouw.

Is oerkattenvoer teruggeroepen?

Oerkattenvoer is minstens drie keer teruggeroepen.

In december 2017 riep het bedrijf verschillende soorten gevriesdroogd katten- en hondenvoer terug, waarbij werd uitgelegd dat de grootte van de botmaling “afweek van het ideaal”.

Twee jaar eerder riep het bedrijf een beperkte hoeveelheid rauw bevroren kattenvoer terug vanwege mogelijk lage thiamineniveaus.

In 2011 leidde mogelijke salmonellabesmetting tot het terugroepen van een beperkte voorraad Primal’s Feline Chicken &Salmon Formula-voedsel.

Welke soorten kattenvoer biedt Primal?

De Primal kattenvoer line-up omvat rauwe bevroren nuggets, rauwe bevroren hapjes en gevriesdroogde nuggets. Al hun recepten zijn vleesgericht, met minimaal verwerkt vlees, botten en organen naast een paar fruit, groenten en supplementen.

Deze producten omvatten een verscheidenheid aan recepten met gemengde eiwitten en één eiwit. De eiwitbronnen van Primal omvatten varkensvlees, konijn, kalkoen, kwartel, hert en andere allergie-geschikte keuzes.

Naast deze complete formules biedt Primal een verscheidenheid aan supplementen en lekkernijen, waaronder bottenbouillon, rauwe geitenmelk en langzaam geroosterde of gevriesdroogde lekkernijen.

Primal Kattenvoer – Top 3 recepten beoordeeld

Primal Chicken &Salmon Formula Gevriesdroogd Kattenvoer

Koop op Chewy Koop op Amazon

Kip lijkt de primaire eiwitbron te zijn in dit gevriesdroogde kattenvoer.

Deze gevriesdroogde nuggets zijn gemaakt van een mix van verse zalm en wild gevangen zalm. Kipingrediënten zijn goed voor het grootste deel van het recept. Kippenvlees, kippennekken en spiermaag zijn de eerste drie ingrediënten. Zalm is het vierde ingrediënt en vertegenwoordigt ongeveer 5% van het voedsel. Na zalm bevat het voedsel kippenlevers als het laatste orgaanvlees van het voedsel. In totaal bestaat het voedsel voor ongeveer 9% uit organen. Dat is dicht bij de hoeveelheid die je zou kunnen vinden in het hele prooidieet van je kat.

Naast vlees, bot en organen bevat het voedsel een mix van boerenkool, pompoen, wortels en andere producten. Deze groenten en fruit vertegenwoordigen ongeveer 8% van het totale recept. Het voedsel wordt ook aangevuld met montmorillonietklei, waarvan Primal uitlegt dat het wordt gebruikt als een bron van essentiële sporenmineralen. Door deze klei te gebruiken, kan Primal het gebruik van een s vermijdenynthetische vitamine pack.

Het voedsel bevat zalmolie, levertraan en kokosolie als bronnen van vet. Zowel zalmolie als levertraan zijn carnivoor geschikte vetbronnen en zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Levertraan is ook een natuurlijke bron van voorgevormde – carnivoor-geschikte – vitamine A. Kokosolie is geen voor de soort geschikte vetbron en is van verwaarloosbaar voordeel voor katten.

Door een combinatie van vers vlees, botten, organen en producten te gebruiken, staat het voedsel op zijn eigen voedingsvoeten zonder de noodzaak van synthetische vitaminesuppletie. Primal zegt dat hun voedsel “complete en uitgebalanceerde voeding biedt voor alle levensfasen en qua voedingswaarde vergelijkbaar is met een product dat is onderbouwd met behulp van AAFCO-voedingstests.”

Over het algemeen is dit voedsel rijk aan eiwitten met matig vet en een extreem laag koolhydraatgehalte.

Dit voedsel lijkt een macronutriëntenverdeling te hebben die vergelijkbaar is met die in het hele prooidieet van een kat. Het lijkt ook prooi-geïnspireerde verhoudingen van spiervlees, organen en botten te leveren. Het voedsel bestaat voor ongeveer 10% uit bot, wat dicht bij het botgehalte van het gemiddelde konijn of de muis ligt.

Ingrediënten

Kip, kippennekken, kippenmaag, zalm, kippenlevers, biologische boerenkool, biologische pompoen, biologische wortels, biologische appels, biologische broccoli, veenbessen, bosbessen, biologische pompoenpitten, biologische zonnebloempitten, montmorillonietklei, biologische appelciderazijn, biologische peterselie, zalmolie, taurine, biologische kokosolie, levertraan, biologische quinoa-spruitpoeder, gedroogde biologische kelp, alfalfa, vitamine E-supplement, gemengde tocoferolen (natuurlijk conserveermiddel).

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 49%

Ruw vet: 26%

Ruwe celstof: 2%

Vocht: 8%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 53.26%

Vet: 28.26%

Vezel: 2.17%

Koolhydraten: 16.3%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 38.54%

Vet: 49.66%

Koolhydraten: 11.8%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip, Kippennekken, Kip spiermaag, Kippenlevers, Zalmolie, Levertraan

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Boerenkool, Pompoen, Wortelen, Appels, Broccoli, Veenbessen, Bosbessen

Veel voorkomende allergenen: Vis, Kip

Pros

 • In tegenstelling tot sommige andere commerciële rauwe voedingsmiddelen, heeft het geen overmatig botgehalte
 • Vrij van kunstmatige ingrediënten
 • Voor de soort geschikte macronutriëntenverdeling
 • Laag koolhydraatgehalte

Tegens

 • Bevat groenten en fruit

Koop op Chewy Koop op Amazon

Turkije lijkt de primaire eiwitbron in dit kattenvoer te zijn.

Dit recept bevat een combinatie van kalkoen, kalkoenhalzen, kalkoenharten of spiermaag en kalkoenlever.

Naast deze kalkoeningrediënten bevat het voedsel een verscheidenheid aan fruit, groenten en aanvullende ingrediënten. Hoewel ze niet significant bijdragen aan het koolhydraatgehalte van het voedsel, fungeren deze ingrediënten als bronnen van vitamines en mineralen die anders afkomstig zouden zijn van synthetische supplementen.

Aanvullende ingrediënten zijn appelciderazijn, die helpt om de zuurgraad van het voedsel te verhogen en kan helpen om urinewegaandoeningen te voorkomen, en organisch quinoa-spruitpoeder als een bron van B-vitamines en kelp als een geconcentreerde bron van vitamines en mineralen.

Het voedsel bevat een mengsel van sardineolie, levertraan en kokosolie als bronnen van vetzuren.

Over het algemeen heeft dit voedsel een hoog eiwitgehalte met matig vet en een laag koolhydraatgehalte.

Omdat het kalkoen als enige belangrijke eiwitbron heeft, is dit voedsel geschikt voor katten met voedselovergevoeligheden en allergieën. Ondanks de lange lijst van fruit, groenten en plantaardige supplementen, lijkt het voedsel een soort-geschikte macronutriëntenverdeling te hebben met een gezonde verhouding van spiervlees, organen en bot. Het voedsel is 93% kalkoen in totaal en ongeveer 8% orgaanvlees. Botten zijn goed voor ongeveer 10% van het voedsel.

Het voedsel heeft 148 calorieën per ounce.

Ingrediënten

Turkije, Kalkoen Nekken, Kalkoen Harten, Kalkoen Levers, Biologische Collard Greens, Biologische Squash, Biologische Selderij, Veenbessen, Bosbessen, Biologische Pompoenpitten, Biologische Zonnebloempitten, Montmorilloniet Klei, Biologische Appelciderazijn, Sardine Olie, Taurine, Biologische Quinoa Sprout Powder, Gedroogde Biologische Kelp, Biologische Koriander, Biologische Kokosolie, Kabeljauw Leverolie, Biologische Ginger, Vitamine E Supplement, Gemengde Tocoferolen (Natuurlijk Conserveermiddel).

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 48%

Ruw vet: 22%

Ruwe celstof: 4%

Vocht: 9%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 52.75%

Vet: 24.18%

Vezel: 4.4%

Koolhydraten: 18.68%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 40.53%

Vet: 45.11%

Koolhydraten: 14.35%

Ingrediënten die we leuk vonden: Turkije, Turkije Nekken, Turkije Harten, Turkije Levers, Sardine Olie, Levertraan

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Collard Greens, Squash, Selderij, Bosbessen, Pompoenpitten, Zonnebloempitten

Veel voorkomende allergenen: Geen

Pros

 • Vrij van dierlijke bijproducten
 • Rijk aan dierlijke eiwitten
 • Gezonde verdeling van spiervlees, organen en botten
 • Laag koolhydraatgehalte

Tegens

 • Bevat verschillende plantaardige ingrediënten

Koop op Chewy Koop op Amazon

Varkensvlees lijkt de primaire eiwitbron te zijn in dit gevriesdroogde kattenvoer.

De gevriesdroogde nuggets zijn voornamelijk gemaakt van antibioticavrije, hormoon- en steroïdevrije varkensharten en -organen.

De resterende 7% bestaat uit producten en supplementen, waaronder collard greens, squash, sperziebonen, veenbessen, zonnebloempitten en meer. Zoals alle Primal-recepten is het voedsel afhankelijk van voedselingrediënten in plaats van synthetische additieven, maar bevat het extra taurine.

Sardineolie, kokosolie en levertraan leveren voedingsstoffen en essentiële vetzuren. Merk op dat dierlijk vet ideaal is voor katten. Kokosolie is een rijke bron van laurinezuur, dat antibacteriële eigenschappen heeft, maar niet bijzonder gunstig is voor katten.

Over het algemeen is dit voedsel rijk aan eiwitten met matig vet en een matig koolhydraatgehalte.

Varkensvleesingrediënten vertegenwoordigen 93% van het recept. Het gaat om 8% organen en 6% botten, percentages die ruwweg de samenstelling van de natuurlijke prooi van uw kat weerspiegelen.

Het voedsel heeft 147 calorieën per ounce.

Ingrediënten

Varkensharten, varkenslevers, gemalen varkensbotten, biologische boerenkool, biologische pompoen, biologische sperziebonen, veenbessen, bosbessen, biologische pompoenpitten, biologische zonnebloempitten, montmorillonietklei, biologische appelciderazijn, biologische koriander, sardineolie, taurine, biologische quinoaspruitenpoeder, gedroogde biologische kelp, biologische kokosolie, levertraanolie, biologische gember, vitamine E-supplement, gemengde tocoferolen (natuurlijk conserveermiddel).

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 48%

Ruw vet: 16%

Ruwe celstof: 5%

Vocht: 6%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 51.06%

Vet: 17.02%

Vezel: 5.32%

Koolhydraten: 26.6%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 42.91%

Vet: 34.74%

Koolhydraten: 22.35%

Ingrediënten die we leuk vonden: Varkensharten, Varkenslevers, Gemalen Varkensbotten, Sardineolie, Levertraan

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Collard Greens, Squash, Sperziebonen, Bosbessen, Pompoenpitten, Zonnebloempitten

Veel voorkomende allergenen: Geen

Pros

 • Maakt gebruik van een combinatie van spiervlees en organen
 • Soort-geschikte verdeling van spiervlees, organen en botten
 • Rijk aan dierlijke eiwitten
 • Vrij van kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen
 • Vrij van synthetische ingrediënten

Tegens

 • Hoog koolhydraatgehalte in vergelijking met andere oerrecepten
 • Een aanzienlijk percentage van de kopers zei dat hun katten dit recept niet lekker vonden

Wat vinden klanten van Oerkattenvoer?

Primal is een over het algemeen goed ontvangen merk. Klanten vinden het leuk dat Primal kattenvoer voornamelijk is gemaakt van rauw vlees en aansluit bij een op prooien geïnspireerd dieet. Ontevreden klanten klagen dat het voedsel inconsistent is en zeggen dat sommige batches vreemd ruiken of een vreemde textuur hebben.

Positieve beoordelingen

“Mijn kat at niet in één keer met droge brokjes. Ik schakelde hem over op dit spul en hij verslindt het in één keer. Hij at niet genoeg en nu moet ik zijn inname terugschroeven!! We hebben de Turkey Formula, Chicken geprobeerd Zalmformule, en nu zitten we op de Pork Formula. De Kalkoen en Chick/Salmon nuggets waren heel gemakkelijk uit elkaar te halen en water toe te voegen. Hij genoot van de Kalkoen, maar hij hield van de kip en zalm. De Pork-formule was zo droog dat het extra moeite kostte om uit elkaar te vallen en opnieuw te hydrateren. Mijn kat was niet blij met de 40 extra minuten wachten. Ik ook niet!! Dit is dus onze nieuwe go-to bag. Het duurde een week. De meesten wel.” – KristynRene, recensie van Primal Turkey Freeze-Dried Nuggets

“Had een koolhydraatarme optie nodig voor mijn kat die ook veel van de gemeenschappelijke vulstoffen en eiwitten miste vanwege gezondheidsredenen en voedselallergieën. Sinds we de Primal Freeze Dried Nuggets gebruiken, heeft hij een zachte, glanzende vacht gesnoeid en gekweekt. Hij houdt van de 3 formules die we tot nu toe hebben geprobeerd (hert, konijn, varkensvlees) en maakt zijn kom elke keer schoon. Konijn is mijn favoriet van de drie omdat het het gemakkelijkst te rehydrateren is. Persoonlijk heb ik niet het gevoel dat de aanbevolen 1 eetlepel water per nugget genoeg is, dus ik gebruik 3 eetlepels water per nugget (vooral vanwege zijn urinewegproblemen), maar daarnaast is het geweldig geweest. Bedankt Primal!” – Richie, reviewing Primal Pork Freeze-Dried Nuggets

Negatieve beoordelingen

“Ik ben het eens met de andere recensenten met betrekking tot de geur van ranzige olie die dit voedsel heeft. Ik heb dit wel eens gehad sinds ik een paar jaar geleden begon met het voeren van de kalkoenklompjes. Ik heb het niet gemerkt met de kip- en zalmvariëteit, maar de kalkoen is altijd een probleem geweest. Wat af en toe een geval van de vieze geur was, is geleidelijk regelmatiger geworden tot het punt dat nu de ranzige geur van het voedsel de norm is geworden. Chewy is geweldig geweest in het omgaan met het probleem en het goed maken, maar ik ben hier klaar mee en zal terugkeren naar Stella &Chewy waar ik dit probleem nog nooit ben tegengekomen. Het is een enorme sleur, omdat mijn katten dol zijn op de kalkoenvariant wanneer het is zoals het zou moeten zijn.” – 4SafeFood, reviewing Primal Turkey Formula Gevriesdroogde Nuggets

“Volgens mijn onderzoek naar het beste voedsel voor katten was een prooidieet, dat is hoe katten in het wild eten. De meerderheid van de rauwe gevriesdroogde voedingsmiddelen bevatte rauw vlees, maar schoot naar mijn mening tekort toen ze begonnen met het toevoegen van groenten en fruit die katten niet kunnen verwerken. Wanneer het rauwe dierlijke vlees in zijn geheel, botten en al wordt gemalen, plus het orgaanvlees, zoals hart en lever, is het niet eens nodig om vitamines of mineralen toe te voegen. Alles wat de kat nodig heeft, wordt in het donorlichaam gevonden, net als in de wilde prooi. Het enige voedsel op deze website dat ik vond dat dit doet, is Vital Essentials. Er kunnen anderen zijn, maar ik geef deze 5 sterren.” – Mamacat, recensie van Primal Chicken &Salmon Freeze-Dried Nuggets

Hoeveel kost oerkattenvoer?

Als u uw kat van 10 pond 1,5 gram Primal-kattenvoer per dag geeft – ongeveer 200 calorieën – zou dit ongeveer $ 3,18 per dag kosten.

Dit maakt het een van de duurdere producten op de markt. Het is aanzienlijk duurder dan het gemiddelde droogvoer, vergelijkbaar met sommige high-end ingeblikte producten, en een beetje duurder dan Stella &Chewy’s, een ander populair rauw kattenvoermerk.

Kortom, is Primal een goede keuze?

Oer rauw kattenvoer is gemaakt van ingrediënten van topkwaliteit en biedt een soortgeschikt, op hele prooien geïnspireerd dieet dat rijk is aan het spiervlees, de organen en het bot dat uw kat nodig heeft. Hoewel hun voedingsmiddelen afhankelijk zijn van plantaardige ingrediënten in plaats van synthetische supplementen, zijn ze relatief laag in koolhydraten en bieden ze een voor de soort geschikte macronutriëntenverdeling.

Hoewel het een van de betere merken op de markt is, is Primal niet zonder nadelen.

Zoals veel rauw voedsel, hebben Primal-producten de neiging om relatief hoog in fosfor te zijn, met een typisch fosforgehalte van ongeveer 1,0% of ongeveer 2 gram per 1.000 calorieën. Dat is dicht bij de aanbevolen hoeveelheid voor opgroeiende kittens en zeker te hoog voor een kat met een nierziekte.

Hoewel de meeste klanten dol lijken te zijn op Primal kattenvoer, zeggen sommigen dat het voedsel de neiging heeft inconsistent te zijn. Het bedrijf heeft in de loop der jaren verschillende terugroepacties uitgevoerd. In combinatie met die klachten van klanten brengt dit de kwaliteitscontrole van het bedrijf in twijfel.

Afgezien van deze zorgen, lijkt Primal een van de beste kattenvoermerken te zijn die je kunt kopen.

Waar primal kattenvoer kopen?

Primal wordt uitsluitend verkocht door dierenspeciaalzaken. Klik hier om een Primal retailer bij jou in de buurt te vinden. Als je liever online winkelt, vind je Primal op Chewy en Amazon.

Klik hier om te winkelen voor Primal kattenvoer op Chewy