Naaktkatten Rassen, info en feiten

Terwijl de meeste katten bekend staan om hun zachte, harige vacht, zijn er een paar beroemd om hun gebrek daaraan. Naaktkatten, of naaktkatten, zoals ze ook wel worden genoemd, hebben unieke verzorgingsbehoeften en aparte persoonlijkheden.

Maak je klaar om wat meer te leren over deze unieke katachtigen, van specifieke rassen tot gezondheid en verzorgingsbehoeften, en ontdek of een naaktkat misschien iets voor jou is.

Hoe zorg je voor een naaktkat?

Eerst het belangrijkste. Voordat u overweegt een naaktkat mee naar huis te nemen, moet u weten dat ze een aantal specifieke behoeften hebben op het gebied van gezondheid, verzorging en huidverzorging.

Verzorging

Sommige naaktkatten hebben een perzikachtige vacht, andere zijn helemaal kaal. In beide gevallen hebben ze geen lang haar om oliën uit hun huid te absorberen, dus hebben ze regelmatig een bad nodig.

Als ze niet goed verzorgd worden, kunnen ze plakkerige ophopingen op hun lichaam krijgen of huidproblemen ontwikkelen. Gebruik een shampoo die speciaal voor katten is ontwikkeld, en probeer een naaktkat ongeveer één keer per week te wassen.

Sommige katten zonder vacht hebben ook geen wimpers, waardoor vuil gemakkelijker in de ogen kan komen. Zorg ervoor dat hun ogen goed worden schoongemaakt. Gebruik een nat doekje en veeg ze voorzichtig af indien nodig.

Gevoeligheid voor temperaturen

Kan een naaktkat verbranden in de zon? Krijgen naaktkatten het koud? Natuurlijk! naaktkatten kunnen gevoelig zijn voor zowel de kou als de zon.

Als de temperaturen dalen, kleed uw kat dan in een trui om haar te helpen warm te blijven. En wat de zon betreft – naaktkatten (en eigenlijk alle katten) zouden binnenhuisdieren moeten zijn. Schaduw, beschermende kleding en beperking van blootstelling aan de zon tot niet-piekuren kunnen helpen uw kat gezond te houden. Gebruik nooit zonnebrandcrème voor mensen op een kat.

Gezond eten

naaktkatten hebben een snelle stofwisseling en kunnen wat meer eten dan andere katten, omdat ze harder moeten werken om warm te blijven. Zorg ervoor dat u een gezonde kattenvoeding kiest, en geef uw kat elke dag genoeg te eten, samen met voldoende vers water.

Zijn naaktkatten hypoallergeen?

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar naaktkatten zijn niet hypoallergeen. Ze produceren nog steeds de proteïne Fel d1, een allergeen dat voorkomt in huidschilfers en speekselsecreties, en dat reacties kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor katten.

Ze scheiden echter wel kleinere hoeveelheden van dit eiwit uit, en omdat ze niet verharen zoals een doorsnee kat, blijft er minder van rondslingeren op bankstellen en tapijten. Daarom kunnen sommige mensen met een allergie het leven met een naaktkat verdragen.

Zijn naaktkatten goede huisdieren?

naaktkatten zijn uitstekende huisdieren. Ze zien er misschien een beetje eigenzinnig uit, maar onder al die rimpels schuilen persoonlijkheden die aanhankelijk, nieuwsgierig en goedaardig zijn. U kunt hier meer over te weten komen door hieronder een paar naaktkattenrassen te bekijken.

Wat zijn de naaktkattenrassen?

Sommige mensen hebben misschien al gehoord van de Sphynx kat, maar wist u dat er nog een aantal andere naaktkattenrassen zijn? Hier zijn vijf naaktkatachtigen die de moeite waard zijn om te bekijken.

1. Sphynx

Sphynx naaktkat
Lief, onnozel, en warm enthousiast, de Sphynx is een charmante metgezel. Ze zijn atletisch, vinden het heerlijk om bij mensen (en zelfs sommige honden) in de buurt te zijn, en tonen een vriendelijke houding tegenover iedereen die ze tegenkomen. Niet alle Sphynxen zijn volledig haarloos. Sommigen hebben een zeer fijn dons of perzikhaar, waardoor de kat aanvoelt als fluweel, en ze kunnen een reeks verschillende huidpatronen vertonen.

2. Peterbald

Peterbald naaktkat
Peterbalds zijn nieuwsgierig, elegant en intelligent, met een aanhankelijke houding en een sociale kant. Zij verschillen van de Sphynx doordat het gen dat hun haarloze eigenschap bepaalt, dominant is in plaats van recessief. Ze kunnen ook verschillende vachttypes hebben, variërend van kaal tot nauwelijks donzig, en ze hebben meestal een iets delicatere botstructuur dan hun Sphynxneven.

3. Donskoy

Donskoy naaktkat
Een mix van Peterbald en Siamees, de Donskoy is te onderscheiden door zijn gespreide tenen. Hij heeft de neiging iets meer gerimpeld te zijn dan de Sphynx, maar vertoont dezelfde mensgerichte, zoetgevooisde persoonlijkheid.

4. Minskin

Minskin naaktkat
Deze kleine kale kat is een mix van Sphynx en Munchkin rassen. Hij mag dan wel korte poten hebben, maar hij maakt het goed met een grote persoonlijkheid. Uitbundig en aanhankelijk, de Minskin is een uitstekende metgezel en lijkt veel op een haarloos kitten. Zijn vacht is het dichtste rond zijn gezicht, oren, staart, en benen.

5. Elf Kat

Elf Kat naaktkat
Het zijn de oren die deze unieke kat onderscheiden. Een mix van Sphynx en American Curl, deze naaktkatten zijn sociaal, actief en speels-en net als hun andere haarloze tegenhangers, hebben ze de neiging om aanhankelijk, loyaal en vertederend uitgaand te zijn.