Kunnen katten slaapwandelen?

slapen katten lopen?

Een vraag die kattenliefhebbers over de hele wereld zich vaak hebben afgevraagd. Het korte antwoord op deze vraag is nee! Kattenslaapgewoonten kunnen vaak behoorlijk vreemd lijken vanuit een menselijk perspectief. Wanneer we in ons bed liggen, is het heel gewoon voor ons om onze katten door het huis te horen en te zien sluipen.

Je zou je kunnen vergissen door te denken dat dit slapend wandelen is. Kattengedrag kan moeilijk te begrijpen zijn, maar we weten dat katten eigenlijk niet in staat zijn om te slaapwandelen. Dit artikel legt precies uit waarom, dus lees verder om erachter te komen!

Hoeveel slapen katten?

Het is een veel voorkomende misvatting dat katten nachtdieren zijn. Katten zijn eigenlijk crepusculair.

Slaap is erg belangrijk voor katachtigen. Ze brengen een groot deel van hun tijd snel in slaap door en hebben de reputatie uitzonderlijke slapers te zijn. Je zou kunnen stellen dat de katten de koningen en koninginnen van zelfzorg zijn, omdat ze prioriteit geven aan slaap zo goed!

Het is een veel voorkomende misvatting dat katten nachtdieren zijn. Katten zijn eigenlijk crepusculair. Dit betekent dat ze het meest wakker zijn en op hun levendigste dageraad en zonsondergang. Ze slapen meestal vaker en vallen ook in een diepere slaap, midden in de nacht of midden op de dag. Bij zonsopgang en zonsondergang is dit de tijd dat ze het meest actief zijn en het grootste deel van hun jacht doen.

Jongere katten hebben over het algemeen de neiging om actiever te zijn en meer energie te verbruiken, daarom hebben ze meer slaap nodig dan volwassen katten. Kittens zullen een gekke periode hebben waarin ze wild worden, zichzelf uitputten door te spelen en dan plotseling stoppen en in een diepe slaap vallen. Volwassen katten, aan de andere kant, kunnen hun wakkere uren doorbrengen met een minimale activiteit, waardoor energie wordt bespaard in plaats van het te verbranden.

Ze hebben dus vaak niet zoveel rust nodig als de jongere katten. Dan is de cirkel echter rond. Oudere katten, geclassificeerd als geriatrische katten, zullen het grootste deel van de dag slapen omdat hun slaapbehoeften weer toenemen vanwege hun leeftijd.

Gemiddeld slapen katten ongeveer 15 uur per dag. Waar, wanneer en hoe lang uw kat slaapt, hangt af van het individu. Sommige katten hebben meer slaap nodig dan anderen. Sommige gedomesticeerde katten, vooral onze oudere familieleden, zullen erin slagen om op te slapen tot 20 uur een dag! Dus wat gebeurt er precies tijdens die langdurige slaap?

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Slaapfasen voor katten

Katten ervaren verschillende slaapstadia op dezelfde manier als mensen.

Katten ervaren verschillende slaapstadia op dezelfde manier als mensen. Deze fasen worden geclassificeerd als REM-slaap en Non REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement sleep. Wanneer uw kat remslaap ervaart, is dit de fase van zijn slaapcyclus waarin hij droomt.

Het is een diepe slaaptoestand waarbij het lichaam van uw kat erg ontspannen is en grote spieren niet in staat zijn om te bewegen. De naam snelle oogbeweging kan je doen denken aan momenten dat je je kat hebt zien trillen of zijn oogleden hebt zien flikkeren en je kat in zijn slaap hebt zien zingen.

Dit komt omdat hoewel de grote spieren op dit moment ‘uitgeschakeld’ zijn, er nog steeds enige beweging is toegestaan en ze reageren op hun dromen terwijl ze gebeuren. In de REM-fase van de slaap kan uw kat dromen over een succesvolle jachtmissie of wat er in zijn dag is gebeurd.

Omdat katten zo goed zijn aangepast om roofdieren te zijn, zijn ze een groot deel van de dag alert, zelfs als ze slapen! Ze kunnen het zich niet veroorloven om voor een lange periode in een diepe slaap te zijn. Ze geven eigenlijk alleen maar uit. 25% van hun tijd slapen in een diepe slaap. De andere 75% wordt besteed aan een lichte snooze waar ze op elk moment wakker kunnen worden en kunnen reageren op een stimulus.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

1. Kat Droomtijd

Een mooie droom voor een kat zal meestal een soort gelukkige herinnering met je te maken hebben, hun favoriete voedsel krijgen of een bijzonder goede buikwrijven.

Interessant is dat katten net zo dromen als mensen. Hun hippocampus is een deel van hun hersenen waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt aan dromen. De hippocampus van uw kat is op dezelfde manier bedraad als andere zoogdieren. Het patroon van elektrische activiteit geregistreerd tijdens de slaap van katten en mensen is ook hetzelfde.

Dit betekent dat het waarschijnlijk is dat katten dezelfde hersenactiviteit ervaren die dromen creëert op dezelfde manier als wij mensen.  We denken dat katten zullen dromen over een soort activiteit of interactie die plaatsvond tijdens hun wakkere uren.

Dit kan iets positiefs of negatiefs zijn, net zoals mensen aangename dromen of nachtmerries hebben. Katten verwerken, net als wij mensen, gebeurtenissen die overdag hebben plaatsgevonden wanneer ze slapen door Dromen.

Een mooie droom voor een kat zal meestal een soort gelukkige herinnering met je te maken hebben, hun favoriete voedsel krijgen of een bijzonder goede buikwrijven. Je ziet ze misschien spinnen in hun slaap en ze zullen tevreden en ontspannen zijn.

Een slechte droom kan gaan over zoiets als dat ze worden achtervolgd door een andere kat of een traumatische gebeurtenis zoals voor een langere periode van je weg zijn. Wanneer katten een slechte droom hebben, zullen ze soms huilen of trillen en rukken alsof ze ergens van weg proberen te komen.

Hoewel je je kat misschien wakker wilt maken om hem te troosten, is het het beste om hem in een verhoogde staat van alertheid te laten en als je hem aanraakt of stoort, kan hij je wel bijten of aanvallen.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

2. Slaapwandelen

Katten kunnen trillen en schokken tijdens hun slaap, maar ze bezitten niet het vermogen om te slaapwandelen.

Dromen en slaapwandelen zijn totaal verschillende dingen. Kattenhersenen lijken erg op menselijke hersenen als het gaat om het verwerken van herinneringen en dromen. Er is echter een groot verschil als het gaat om het vermogen om te slaapwandelen. Slaapwandelen wordt ook wel slaapwandelen.

Het gaat om activiteiten zoals wandelen, die meestal gebeuren tijdens de eerste paar uur slaap en tijdens abrupte maar beperkte opwinding van niet-snelle oogbewegingen (NREM) slow-wave slaap. In menselijke studies wordt gedacht dat de oorzaak van slaapwandelen te maken heeft met een afname van het bloed stromen naar specifieke gebieden van de hersenen.

De reden dat we meestal stil zijn als we slapen, is te wijten aan een neurotransmitter die Gaba, of gamma-aminoboterzuur.

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een aminozuur dat functioneert als de primaire remmende neurotransmitter voor het centrale zenuwstelsel (CZS). Het functioneert om neuronale prikkelbaarheid te verminderen door de zenuwtransmissie te remmen. Deze zender komt vrij wanneer u of uw kat in de REM-slaaptoestand komt.

Dit gebeurt om spierbewegingen te stoppen terwijl een kat of mens droomt. Soms wanneer er onvoldoende niveaus van GABA in het lichaam zijn, kan dit schokkende of buigende bewegingen veroorzaken. Bij mensen kan het ook slaapwandelen veroorzaken, maar niet bij katten.

Katten kunnen trillen en schokken tijdens hun slaap, maar ze bezitten niet het vermogen om te slaapwandelen. In feite is de enige keer dat slaapwandelen bij katten is waargenomen, wanneer de katten hersenletsel hadden opgelopen. Een Franse universiteitsprofessor genaamd Dr. Michel Jouvet verschillende experimenten op katten uitgevoerd.

Hij ontdekte dat katten met laesies in de buurt van de locus coeruleus (een deel van de hersenstam) zich volledig normaal gedroegen toen ze wakker waren, maar toen ze sliepen en in het REM-deel van de slaapcyclus gedroegen ze zich heel anders. Ze begonnen te bewegen alsof ze hun dromen naspeelden.

Een gerespecteerde veterinaire neuroloog genaamd Adriaan Morrison schreef vervolgens een recensie van het onderzoek van Dr. Michel Jouvet in de jaren 90. Hij zei dat wanneer katten in de REM-slaap zijn, ze soms hun hoofd bewegen alsof ze een stalkende prooi nabootsen of naar iets kijken. Dit suggereert dat katten dromen over activiteiten van hun dag.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Conclusie

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je je kat slaapwandelend door je huis zult vinden.

Katten kunnen dromen en doen dat ook. We weten dit als hun hersenen sorteren en herinneringen genereren via dezelfde methode als mensen. Katten bewegen zeker als ze slapen, en veel eigenaren zien dit regelmatig bij hun katten. Sommige eigenaren denken dat deze lichaamsbewegingen tekenen zijn van slaapwandelen. Katten slaapwandelen niet. Het lijkt erop dat slaapwandelen een unieke gedragsstoornis is die alleen bij mensen voorkomt.

De enige keer dat slaapwandelen bij katten is gedocumenteerd, was in een laboratoriumexperiment, waarbij de katten helaas hersenschade hadden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je je kat slaapwandelend door je huis zult vinden.

Als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat, of als u denkt dat hij zich niet volledig bewust of wakker lijkt wanneer hij zich verplaatst, is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts om een volledige gezondheidscheck te regelen. Er zijn andere ziekten en aandoeningen die de slaap- en waakcycli en -gewoonten van uw kat kunnen beïnvloeden, dus het is belangrijk om deze uit te sluiten.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

Veelgestelde vragen

Kunnen dieren slaapwandelen?

Dieren kunnen dromen en reageren op hun dromen wanneer ze zich in bepaalde slaapstadia bevinden door hun ledematen te bewegen met kleine spiertrekkingen. Ze blaffen of schreeuwen of vocaliseren ook wel eens. Echter, volgens reseboog, dieren zijn niet in staat om te slapen. De bewegingen die we zien zijn willekeurige kleine bewegingen, ze staan niet op en lopen rond tenzij er iets mis is met hun hersenen.

Kunnen katten dromen en nachtmerries hebben?

Slecht nieuws voor katteneigenaren, ja, we denken dat katten dromen en goede dromen en slechte dromen hebben, net als mensen. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het organiseren en bijdragen aan dromen wordt de hippocampus genoemd. Dit deel van de hersenen blijkt bij alle zoogdieren op dezelfde manier te functioneren, daarom is het veilig om aan te nemen dat katten dromen en helaas ook nachtmerries ervaren.

Waarom huilen katten tijdens het slapen?

Sommige katten ervaren helaas nare dromen of nachtmerries. Dit kan ervoor zorgen dat ze uithuilen of verdrietig miauwen als ze dromen. Als uw kat huilt in zijn slaap wanneer hij wakker wordt, kunt u hem troosten door zachtjes tegen hem te praten en hem te kalmeren en hem te laten weten dat hij zich op een veilige vertrouwde plek bevindt.

Moet ik mijn kat wakker maken als hij droomt?

In dit geval is het verstandig om slapende katten te laten liggen. Zelfs als je denkt dat ze een nachtmerrie hebben, moet je je kat niet wakker maken. Als je ze stoort of opschrikt, kunnen ze wakker worden en je bijten of krabben van angst. Ze zullen het niet menen, maar het zal nog steeds pijn doen!

Bronnen weergeven

Desjardins, M. (2018) Veranderde hersenperfusiepatronen in waakzaamheid en langzame slaap bij slaapwandelaars. Dagboek Slaap. mei 2018

M. Jouvet, School of Medicine, Lyon, Frankrijk. Gedrags- en EEG-effecten van paradoxaal slaaptekort bij de kat. Herdrukt uit Excerpta Medica International Congress Series No.87 PROCEEDINGS OF THE XXIlIrd INTERNATIONAL CONGRESS OF PHYSIOLOGICAL SCIENCES Tokyo, september 1965