Huiskatten en Bobcats…Wat zijn de verschillen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

huiskat en bobkat verschil

Als kattenliefhebbers, is het moeilijk niet om geïnteresseerd te zijn in bobcats. Zeker, we weten dat het wilde dieren zijn, maar in veel opzichten lijken ze erg op onze eigen huiskatten.

Nochtans, uiterlijk kan zeker misleidend zijn en er zijn veel verschillen tussen uw alledaagse huiskat en een wilde bobcat.

Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen huiskatten en bobkatten?

De grootste verschillen tussen bobcats en huiskatten zijn grootte en vachtpatroon. Bobcats kunnen tussen de 14 en 40 pond wegen, dus hoewel sommige even groot zijn als een grote huiskat, zullen de meeste veel groter zijn. Bovendien hebben bobkatten een duidelijk gevlekt vachtpatroon dat niet voorkomt bij de huiskat.

Er zijn nog veel meer verschillen buiten grootte en vachtpatroon, maar die zijn het gemakkelijkst te zien van op een veilige afstand.

Laten we de verschillen tussen de huiskat en de bobcat eens nader bekijken met alles wat u over deze twee soorten moet weten.

Lichamelijke verschillen tussen Bobcats en Huiskatten

Als het gaat om een snelle identificatie op afstand, wat altijd een goede keuze is als je te maken zou kunnen hebben met een wilde katachtige, zul je je willen concentreren op de fysieke verschillen.

We zullen dieper ingaan op elk aspect, maar deze tabel moet je helpen om vrij snel te beslissen.

Huis Kat Bobcat
Maat Tussen 9 en 10 inches groot Tussen 16 en 18 inch groot
Ledematen Lengte Standaard huiskat ledematen Poten ongeveer 30% langer dan
de typische huiskat
Staartlengte Varieert maar gewoonlijk 12 inches Tussen 4 en 8 inches lang
Kleur staart Varieert maar meestal dezelfde kleur
als de kat
Altijd zwart van boven met een duidelijke
witte vlek eronder
Kleur vacht Varieert, maar alleen zeldzame rassen hebben
vlekken
Altijd gespot
Cheek Ruffs Intacte mannetjes kunnen dikke wangen hebben
maar nooit kragen
Wang kragen die eruit zien als een man met
schaapskoteletten

Laten we nu eens kijken naar elk van deze categorieën, maar weet dat je moet kijken naar meer dan slechts één categorie om te beslissen of een kat al dan niet een bobcat is. Dat komt omdat sommige rassen van huiskatten individuele bobcat kenmerken kunnen hebben, maar het is een verzameling van kenmerken die u zal helpen het onderscheid te maken.

Bijvoorbeeld, katten zoals de Pixiebob of Manx rassen kunnen een vergelijkbare korte staart hebben als een bobcat en Maine Coons kunnen van vergelijkbare grootte zijn, maar alleen een bobcat zal alle de kenmerken.

Hou dat in gedachten als je elke individuele katachtige eigenschap bekijkt.

Hoe groot is een Bobcat in vergelijking met een huiskat?

Een deel van de reden dat bobkatten en huiskatten zo vaak met elkaar verward worden, is dat bobkatten niet zo groot zijn als je zou denken – althans in eerste instantie.

Bobcats hebben een enorm bereik in termen van gewicht en mannetjes kunnen tussen de 14 en 40 pond wegen. Bobcats die aan de hoge kant van dat bereik vallen zullen gemakkelijk te onderscheiden zijn van de gewone huiskat, maar als je bedenkt dat Maine Coons gemakkelijk 18 pond kunnen wegen kun je zien hoe er veel overlapping kan zijn tussen de twee soorten!

Vrouwelijke bobcats zijn nog kleiner met een gemiddeld gewicht van slechts 15 pond. We hebben allemaal huiskatten van 15 pond gezien en hoewel ze misschien niet de magere spieren van een vrouwelijke bobcat hadden, zou de grootte op het eerste gezicht vergelijkbaar kunnen zijn.

Maar de grote verschil in grootte gaat niet over gewicht en in plaats daarvan lengte en lengte.

Bobcats zijn gemiddeld zo’n 38 cm hoog (gemeten tot hun schouders). Dat is beduidend groter dan de typische 24 cm (9,5 inch) hoogte van de huiskat.

Lengte is een ander belangrijk gebied van verschil en de gemiddelde bobcat is bijna twee keer zo lang als uw typische kat. Bobcats hebben een gemiddelde lengte van ongeveer 37 inches (hun staart niet meegerekend) en een huiskat heeft een gemiddelde lengte van 18 inches (ook met staart niet meegerekend).

Dus terwijl een dikke huiskat kan concurreren in gemiddeld gewicht, zal er een groot verschil als het gaat om lengte en hoogte.

Toch, zoals u kunt zien in de onderstaande tabel, kunnen sommige Maine Coons vergelijkbare afmetingen hebben, dus hoogte, gewicht en lengte alleen zijn in sommige gevallen niet genoeg, dus laten we eens kijken naar het volgende grote verschil tussen de wilde bobcat en de huiskat.

En als u een visuele uitsplitsing wilt zien van alles wat we zojuist hebben behandeld, bekijk dan deze twee grafieken die de grootte van elk geslacht van Maine Coons, Bengalen, huiskatten, en natuurlijk bobcats vergelijken.

Mannelijke Bobcat, Huiskat, Bengaal, en Maine Coon Grootte Vergelijking

Meting Huiskat Maine Coon Bengaal Bobcat
Gewicht 10 pond 15,5 pond 12.5 pond 21 pond
Hoogte 10 in 13 in 14,5 in 16 in
Lengte
(Exclusief staart)
18 in 24,5 in 16 in 38,5 in

Vrouwelijke Bobcat, Huiskat, Bengaal en Maine Coon Maat Vergelijking

Meting Huiskat Maine Coon Bengaal Bobcat
Gewicht 8.9 lbs 9.9 pond 9 pond 15 pond
Hoogte 9 in 11.5 in 13.5 in 15 in
Lengte
(Exclusief staart)
16 in 23,5 in 15 in 36,5 in

Bobcats hebben gevlekte vachten en (de meeste) huiskatten niet

Een volwassen bobcat heeft een zeer duidelijke gevlekte vacht die hen helpt op te gaan in hun omgeving en hoewel vlekken enigszins gebruikelijk zijn in de wereld van de grote katten zijn ze nogal ongewoon in de wereld van de huiskat.

Brown tabby katten kunnen kijken alsof ze spots hebben, maar als je goed kijkt zijn het eigenlijk gewoon de klassieke tabby strepen. Bovendien, omdat de grote Maine Coon het tabby vachtpatroon kan hebben, is het gemakkelijk te zien hoe verwarring zou kunnen ontstaan.

Maar uw gemiddelde huiskat heeft geen spots.

De belangrijke kwalificatie daar is gemiddeld en er zijn verschillende specifieke rassen van katten die doen hebben vlekken. Zij omvatten Bengalen, Savanah Katten, Egyptische Maus, Ocicats, en de Pixiebot die speciaal werd gefokt om op een bobcat te lijken.

Sommige van deze rassen, zoals de Bengaal of de Savanah Kat, kunnen zelfs een totale vergelijkbare grootte hebben als een bobcat (zoals u kunt zien in de grafiek hierboven). Echter, omdat elk van deze rassen enkele duizenden dollars kan kosten, is het onwaarschijnlijk dat u ze in uw achtertuin door de struiken zult zien rennen.

Bobcats hebben een korte staart

Bobcats ontlenen hun naam aan de aparte, korte en “bobbed” staart die hen hun kenmerkende uiterlijk geeft.

Net als bij een huiskat kan het precieze aantal wervels in de staart van de bobcat variëren, maar meestal is hij ongeveer 15,25 cm lang met ongeveer 3-4 wervels.

Dat is ongeveer half zo lang als de typische staart van een huiskat van 12 inch en veel langer dan de stompelige staart van 1 inch van een Manxkat.

Dat maakt de staart van de bobcat een van de meest onderscheidende kenmerken, maar zoals we reeds gezien hebben met andere kenmerken, maakt dat het nog geen zekere oplossing voor het identificeren van bobcats. Door de mengelmoes van fokken bij katten over de hele wereld, zijn er genoeg huiskatten met staarten die slechts 6 inches lang zijn.

Bobcats hebben een opvallend gekleurde staart

Niet alleen hebben bobkatten een korte staart die gemakkelijk te herkennen is, maar elke bobkatstaart is op een zeer specifieke manier gekleurd met donkerzwart aan de bovenkant en duidelijk wit aan de onderkant.

De kleine bobcat in de video hieronder laat zijn uniek gekleurde staart goed zien en geeft je een goed idee van hoe je dit patroon van een afstand zou kunnen herkennen. Merk op hoe de kleine kat zijn staart vaak omhoog houdt, waardoor het wit gemakkelijk te zien is:

Huiskatten, aan de andere kant, zullen zeer onwaarschijnlijk ooit dit tweekleurige kleurenpatroon op hun staart hebben. Hoewel het mogelijk is voor een zwart-witte kat om dit patroon te hebben, hoeft u zich geen zorgen te maken om een knappe smoking kat te verwarren met een bobcat.

Maar als het gaat om tabby-gekleurde katachtigen met korte staarten, zoals de pixie bob, zul je dit kleurenpatroon niet aantreffen. Als de bobcat zich niet bewust is van het feit dat je hem in de gaten houdt of zich er niet druk om maakt, zoals in de video hierboven, zal je gemakkelijk de witte vlek kunnen zien, omdat die duidelijk te onderscheiden is van de rest van de bobcat en van hun typische omgeving.

Niet alleen kan dit kenmerk van de bobcat nuttig zijn van een afstand, maar het is nog beter van dichtbij wanneer je moet uitzoeken of een kitten een gewoon kitten is of een jonge bobcat.

Bobcats hebben oorpluimen…maar ze zijn kleiner dan je denkt

Bobcats do maar ze kunnen subtieler zijn dan je denkt. In feite hebben sommige Maine Coons groter oorpluimen dan een bobcat.

De echte koning van de oorpluimen zijn de lynxen en hoewel de bobcat tot het geslacht der lynxen behoort, wat betekent dat zij tot dezelfde familie behoren, hebben zij niet dezelfde oorpluimen als hun oostelijke neven. U kunt het verschil in oorpluimen goed zien in de video hieronder, waarin verschillende neven van de bobcat te zien zijn en hoe groot hun oorpluimen zijn (u krijgt ook een andere blik op de witte vlek onder de staart):

Oorpluimen alleen zijn dus niet voldoende om het onderscheid te maken tussen een bobcat en een huiskat. Niet alleen zijn de oorpluimen bij een bobcat moeilijk van een afstand te zien, maar er zijn ook genoeg huiskatten (vooral de Maine Coon) die grote oorpluimen hebben.

Ledematen Lengte

Bobcats hebben langere ledematen dan de typische huiskat en hoewel dit verschil wat subtieler kan zijn, is het toch het vermelden waard. Vooral omdat de lange, magere ledematen van een bobcat een groot contrast vormen met de gedrongen bouw van een Maine Coon.

Dus terwijl deze twee katachtigen konden. een vergelijkbaar gewicht hebben, zullen hun verhoudingen zeer verschillend zijn. Hoewel er veel gedetailleerde analyses bestaan over de lengte van de ledematen van de huiskat en de bobcat, is het begrijpen van de precieze afmetingen niet zo belangrijk als het zoeken naar lange, magere ledematen bij een bobcat.

Bobcats hebben schapensmarsen

Oké, dat is misschien geen wetenschappelijke term, maar het beschrijft wel perfect hoe het gezicht van een bobcat eruit ziet. Nogmaals, de Bobbcat heeft misschien niet hetzelfde niveau van gezichtspluizen als hun lynx neven, maar het is nog steeds manier meer dan je typische huiskat.

Dit kenmerk van een bobcat heet officieel kemphaan en loopt langs weerszijden van het gezicht onder het oor. Van een afstand zijn ze misschien niet duidelijk te zien, maar ze doen de kop van een bobcat van elke afstand groter en breder lijken.

Dus zelfs als je de kragen niet duidelijk kan zien, moet je kunnen zien dat een bobcat een bredere kop heeft dan de meeste huiskatten. Uitzondering hierop zijn de niet gecastreerde katers, die meestal toms worden genoemd. Wanneer katertjes geslachtsrijp zijn, worden hun wangen groter…veel groter. Deze grote wangen helpen hun gezicht te beschermen, maar ze kunnen ook bijna van een afstand lijken op de schaapskoteletten van een bobcat.

Bobcat Vs Huiskat Sporen

Tot nu toe zijn we uitgegaan van de veronderstelling dat je zie de bobcat recht voor je.

Maar wat als je alleen sporen hebt? Hoe kan je het verschil zien tussen een bobcat en sporen van een huiskat?

De sporen van een bobcat lijken erg op die van een huiskat, maar het grootste verschil is de grootte. De sporen van een bobcat zijn tussen 2 inches en 2,5 inches breed, vergeleken met de ruwweg 1-inch brede sporen van een huiskat. Door de langere gang van een bobcat staan de pootafdrukken ook verder uit elkaar dan bij een huiskat.

Beide katachtigen gebruiken een gang die direct register heet, wat betekent dat “als de voorste voet wordt opgetild, de achterste voet aan die kant direct in het voorste spoor valt.” Dit is een elegante manier van lopen, maar betekent ook dat er geen verschil is in de frequentie van de sporen tussen bobcats en huiskatten.

Distributie Verschillen Tussen Bobcats en Huiskatten

Bobcats komen voor in heel Noord-Amerika met regelmatige waarnemingen in het zuiden van Canada samen met alle zuidelijke delen van de Verenigde Staten en verscheidene delen van Mexico. Maar als je ergens in Europa of de verste uithoeken van Canada bent, is het onwaarschijnlijk dat je een bobcat ziet.

Huiskatten, daarentegen, hebben zich verspreid over elk continent ter wereld (Antarctica uitgezonderd).

Dus als je in Noord-Amerika woont, moet je goed letten op de fysieke verschillen die je ziet, maar als je ergens anders woont…heb je waarschijnlijk een huiskat gespot!

Hebben Bobcats en huiskatten hetzelfde jachtgedrag?

Ja! Bobcats en huiskatten zijn beide hinderlaagroofdieren die bereid zijn hun territorium aan te passen op basis van de beschikbaarheid van voedsel. Beide soorten jagen ook graag en eten een breed scala aan diersoorten, van kleine zoogdieren zoals muizen en ratten tot meer ongewone prooien zoals slangen en hagedissen.

Dat verklaart mede de wijde verspreiding van beide soorten, ook al heeft de hulp van de mens ertoe geleid dat huiskatten zo’n beetje de hele planeet hebben overgenomen.

Beide soorten katachtigen zijn territorium-gericht en in het wild controleren zowel de huiskat als de bobcat grote stukken land.

Natuurlijk, zelfs met gelijkaardig gedrag, zijn er veel fysieke verschillen tussen de twee katten. Bijvoorbeeld, volgens statistieken van het US Department of Agriculture doodden bobcats 11.000 schapen in het hele land.

Huiskatten zijn zeker goede jagers en hebben een enorme invloed gehad op de vogelpopulatie, maar ze zullen niet snel schapen gaan doden!

Zullen Bobcats huiskatten aanvallen?

Helaas zullen bobkatten huiskatten aanvallen als ze de kans krijgen. Bobcats zijn opportunistische jagers en zullen hun voedselbronnen aanpassen op basis van wat voor hen beschikbaar is. Naarmate de mens zich verder verspreidt, vervagen de grenzen tussen stad en wildernis. Dat betekent dat huiskatten, kleine honden en andere huisdieren een voedselbron kunnen worden voor wilde bobcats.

Ondanks het feit dat beide soorten katachtigen zijn, zal dat niet veel uitmaken voor een hongerige bobcat. Laat nooit een huiskat een bobcat ontmoeten en ga er van uit dat ze als katten wel met elkaar overweg zullen kunnen- vooral als uw kat kleiner is dan de meeste andere.

Kunnen Bobcats en huiskatten paren?

Hoewel het misschien lijkt dat dit mogelijk zou moeten zijn, zijn huiskatten en bobkatten niet in staat om nakomelingen te produceren. Hoewel beide katachtigen zijn, zijn de soorten genetisch te verschillend om zich voort te planten.

De meeste ontmoetingen tussen bobcat en huiskat eindigen eerder in een conflict dan in een romance.

Kunnen Bobcats miauwen zoals huiskatten?

Bobcats kunnen veel van dezelfde geluiden maken als onze huiskatten! Dat zijn geluiden als tjilpen, trillen, sissen, gniffelen, en meer.

Maar hoe zit het met de klassieke katachtige miauw? Miauwen bobcats zoals huiskatten?

Bobcats kunnen miauwen zoals huiskatten, maar in tegenstelling tot onze huiskatten, miauwen ze niet voor mensen. In plaats daarvan miauwen de moeders van de bobcat om hun kittens te vinden en de kittens maken vaak hetzelfde geluid als antwoord. Dit type miauw is meestal hoger en korter van toon dan het klassieke miauwen van huiskatten.

Een mooi voorbeeld van de bobcat miauw zie je in deze video:

Interessant is dat de meeste katachtige soorten kunnen op zijn minst een beetje miauwen, behalve de machtige leeuw!

Slotgedachten

Hoewel bobkatten en huiskatten gelijkaardige jachtgewoonten en territoriale instincten hebben, is er een big verschil tussen de twee soorten.

Het is duidelijk dat bobkatten wilde dieren zijn en zich dus ook zo gedragen! Maar buiten dat, zijn er enorme verschillen in de fysieke kenmerken van een bobcat versus een huiskat.

Zeker, sommige huiskatten zoals de Maine Coon of de Pixie Bob kunnen vergelijkbare kenmerken hebben als een bobcat, maar alleen een bobcat heeft de duidelijke combinatie van grootte, een korte staart met een duidelijk patroon, en een gevlekte vacht die heel erg verschilt van de typische huiskat.

Wat denk jij? Denk je dat je nu het verschil kan zien tussen een huiskat en een bobcat?