Hoe zeldzaam zijn bruine katten? Zeldzaamheid & Waarschijnlijke rassen

Wanneer heb je voor het laatst een bruine kat gespot? Als je antwoordde: “Ik kan het me niet herinneren.” of “Nooit!” dan maak je deel uit van de meerderheid. Dat komt omdat bruine katten vrij zeldzaam zijn, en je zou het geluk hebben om er een door de steeg te zien lopen of op je veranda te zitten.

Slechts een handvol van de 45 CFA-erkende kattenrassen hebben een bruine vacht, waardoor bruine katten een zeldzaamheid zijn in de kattensoort 1. Maar hoe zeldzaam zijn deze aardekleurige katachtigen? Nou, blijf lezen om erachter te komen.

garen kogelverdeler

Wat bepaalt de kleur van de kat?

De vachtkleur van uw kat wordt voornamelijk bepaald door genetica (het gen van de ouders). De basiskleuren van de vacht van katten zijn wit, rood en zwart, of een variatie op deze kleuren. Genen zijn de basiseenheid van erfelijke eigenschappen die instructies bevatten voor de anatomische bouw van nakomelingen. Genen bepalen de fysieke eigenschappen en gedragstendensen van de baby’s van uw kat.

Alle katten delen een gemeenschappelijke voorouder, de Noord-Afrikaanse en Zuidwest-Aziatische wilde kat. In de loop van generaties ontwikkelden deze katten strepen, vlekken en vlekken op hun vacht als camouflage om zich te verbergen voor roofdieren en prooien. Dit fenomeen volgt de darwinistische evolutietheorie.

De genen die kleurvariatie in de vacht van tabbykatten bepalen, zijn dezelfde die gewone cheeta’s scheiden van koningscheeta’s. De laatste is een Afrikaanse cheeta die recessieve genen heeft, waardoor ze dikke, gevlekte vlekken krijgen in plaats van de typische, goed gedefinieerde gevlekte patronen van gewone cheeta’s.

De afwezigheid van deze genen leidt tot een heel ander vachtpatroon, zoals te zien bij de Abessijnse katten. Deze katachtigen hebben een waas van kleur die schijnbaar samengedrukt is op hun vacht, met donkere markeringen verspreid over hun oranjeachtige vachten. Onderzoekers schrijven dit toe aan het DKK4-gen dat afwezig is bij de tabbykat.

Al met al speelt genetica een centrale rol bij het bepalen van de vacht van een kat. Dit verklaart echter nog steeds niet waarom bruine katten zo zeldzaam zijn.

cat + lijnverdeler

Wat zijn de meest voorkomende kleuren en patronen van katten?

Alle kattenvachtvariëteiten komen neer op zes patronen. Deze omvatten.

1. Tabby

tabby kat die buiten slaapt
Afbeelding credit: Ben Kerckx, Pixabay

Tabby is het meest voorkomende vachtpatroon bij katten, afkomstig van hun Noord-Afrikaanse voorouders. Tabby-katten hebben verschillende wervelingen, vlekken, strepen en patronen op hun vacht. Er zijn vier verschillende soorten tabbykatten, namelijk:

Makreel: Makreel of visgraat tabbies hebben donkere strepen die verticaal over hun grijsachtige en oranje vacht lopen. De strepen op de buiken en zijkanten kunnen worden verdeeld, waardoor zachte plekken of balken worden gevormd. Makreel is het meest voorkomende type tabby-kat.

Gevlekt: De vachten van gevlekte tabbies zijn een kakofonie van vlekken, strepen en kleurvlakken. Ze hebben ook een onderscheidend merkteken aan elke kant dat er bijna uitziet als een bullseye. Dit patroon lijkt sterk op de doorsnede van een marmeren taart.

Gevlekt: Zoals de naam al aangeeft, hebben gevlekte tabbies vlekken verspreid over hun vacht. Afhankelijk van de genetische samenstelling van de kat, kunnen deze vlekken een of meerdere kleuren hebben.

Aangevinkt: Met aangevinkte tabbies heeft elke bontfollikel een ander verloop, met dunne, nauwelijks zichtbare strepen. De basistinten zijn meestal lichter dan de punt en worden geleidelijk donkerder van onder naar boven.

thematische pauze

2. Degelijk

groep bruine kitten_pxfuel_DMCA

Effen katten, zoals de naam al doet vermoeden, hebben een enkele effen kleur. Deze katten hebben geen strepen, vlekken of vlekken op hun vacht. Ze hebben naadloze jassen in de tinten zwart, rood en wit. De meeste bruine katten vallen in deze categorie.

thematische pauze

3. Bicolor

Oosters tweekleurig kitten
Afbeelding credit: Irina Nedikova, Shutterstock

Bicolor coating komt veel voor bij katten van gemengd ras. Deze katachtigen hebben twee verschillende kleuren, meestal wit met een andere kool. Tweekleurige katten zijn ook bekend als smokings, busjes of parti-gekleurde katten.

thematische pauze

4. Tricolor

vrouw die calico schildpad borstelt Devon Rex
Afbeelding credit: Poppy Pix, Shutterstock

Tricolor of tortoiseshell kitties zijn meestal een mix van oranje en zwart, met verdunde variaties van de kleur. Ze kunnen ook witte spikkels op hun jassen hebben.

3 kattenverdelers

Hoe zit het met het puntige patroon?

Sommige katten, zoals Siamese katten, hebben een speciaal puntbeperkt patroongen. Dit betekent tHele lichamen hebben een lichtere kleur maar donkere ledematen. Je kunt bijvoorbeeld een witte kat hebben met een zwart gezicht en staart.

Het gen dat verantwoordelijk is voor dit patroon maakt deel uit van de “albino” -genen, wat verklaart waarom de meeste katten met een puntig patroon zwart en wit zijn. Het is ook temperatuurgevoelig, dus het gepigmenteerde gen is beperkt tot de koelere delen van het lichaam, zoals het gezicht, de staart en de testikels.

afdichtingspunt siamese kat die op krabvat miauwt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Waarom zijn bruine katten zo zeldzaam?

De bruine kleur bij katten is afgeleid van het zwarte pigmentatiegen, het vrouwelijke primaire gen (B/b/b1). Het dominante B-gen zorgt voor de zwarte pigmentatie, terwijl het recessieve b-gen de bruine coating vergemakkelijkt. Dit creëert een zeldzame kaneelkleur die alleen bij specifieke rassen voorkomt.

Kattenrassen met bruine vachten

Hoewel zeldzaam, kun je nog steeds een bruine kat in handen krijgen als je graaft. Bruine katten zijn verkrijgbaar in dierenwinkels en asielen in het hele land. Als u op zoek bent naar een bruine kat, zijn hier enkele rassen om te overwegen.

1. Havana Bruin

Havana Bruine kat
Image Credit: slowmotiongli, Shutterstock

De Havana Brown is een mix tussen de Siamese en binnenlandse zwarte katten, geïntroduceerd door kattenliefhebbers in Engeland in de jaren 1950. Het ras heeft een rijke chocoladeachtige kleur (snorharen inbegrepen) met een glanzende vacht. Havana Browns zijn speels maar zijn soms liever alleen. Hun smaragdgroene ogen en gladde vacht maken ze een lust voor het oog.

De Havana Brown ziet er prachtig uit en zorgt ook voor een geweldige huisgenoot. Het is echter een van de zeldzaamste kattenrassen, met minder dan 1.000 wereldwijd. Het ras werd al heel vroeg afgesloten voor outteelt, waardoor de genenpool kleiner werd. Als je een Havana Brown wilt, wees dan bereid om diep in je zakken te graven.

thematische pauze

2. De York Chocolade

York chocolade kat backyard_Ciprian Gherghias_shutterstock
Bron: Ciprian Gherghias, Shutterstock

De York Chocolate heeft een donkerbruine vacht, die lijkt op de kleur van pure chocolade. Het is een zeldzame halflangharige katachtige met een taps toelopende staart. Hun vacht is glad, luxueus en onweerstaanbaar om te aaien. Voor het eerst gefokt in New York, komt het ras voort uit het kruisen van verschillende langharige huiskatten.

Deze katten zijn liefdevolle wezens, barstensvol energie en intelligentie. Ze zijn ook uitstekende jagers en kunnen helpen bij het elimineren van knaagdieren in uw huis.

De York Chocolate was aanvankelijk een showkat en is een van de zeldzaamste kattensoorten. Als je er een in handen krijgt, krijg je tussen de $ 600 en $ 1.000 terug.

thematische pauze

3. De Birmezen

Sabel Birmese kat in zwarte achtergrond
Afbeelding credit: Seregraff, Shutterstock

Niet alle vier de Birmese kattenrassen zijn bruin, maar twee wel. De bruine Birmese katten zijn of sabel of champagne van kleur. Deze kortharige katten zijn extreem sociaal en kunnen goed overweg met mensen en andere huisdieren, waaronder honden. In tegenstelling tot de bovenstaande rassen zijn Birmese katten natuurlijke rassen, de enige in de categorie bruine katten.

Birmese katten hebben een glanzende vacht met gouden ogen en zijn een lust voor het oog. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en houden ervan om trucs uit te voeren. Als u op zoek bent naar een leuke kat om u en uw familiebedrijf te geven, dan is de Birmese kat precies wat de dierenarts heeft besteld.

thematische pauze

4. De Oosterse Korthaar

Oosterse Korthaar Kat
Afbeelding credit: Lois Campbell, Flickr

Deze kortharige katachtige is een eigenaardig uitziende kat met een slank montuur en een hoekig gezicht. Niet alle Oosterse Kortharen hebben een bruine vacht. Sommige hebben blauwe, crème, vorst en rode tinten, soms met schildpad- en rookpatronen.

De Oosterse Korthaar is een spraakzame kat met een vreemde miauw die een toeter wordt genoemd. Ze zijn super aanhankelijk en genieten van het gezelschap van hun familie en andere huisdieren. Als zodanig hebben ze de neiging om zo gehecht te raken aan hun eigenaren dat ze hen overal volgen waar ze gaan.

thematische pauze

5. De Ragamuffin

Bruine Ragmuffin Kat
Afbeelding credit: Richard345, Shutterstock

De Ragamuffin is er in verschillende kleuren, maar het is een van de weinige kattenrassen die in een effen bruin komen. Deze schattige bontballen zijn grote katten met grote ronde ogen en dikke bontjassen. Ze hebben gespierde lichamen met middellang tot lang haar. Ze rijpen ook heel langzaam en het duurt ongeveer vier jaar om volledig te rijpen.

Ragamuffins zijn een genot om vast te houden, te aaien en mee te knuffelen. Hun dikke bontjassen vereisen echter de juiste verzorging of kunnen mat wordend of slordig. Bruine Ragamuffins zijn vrij zeldzaam, dus goed voor je als je er een kunt bemachtigen.

thematische pauze

6. De chocoladekleurige Perzische

Perzische kat Bruine en witte vacht liggend op een handdoek
Image Credit: pickpik

Chocolade Perzen zijn een zeldzaam ras van Perzische katten met chocoladekleurige jassen. Perzen zijn het populairste raskattenras in de VS, maar het vinden van een bruine is voor de meesten nog steeds een uitdaging.

Ondanks hun zeldzaamheid zijn Perzen een uiterst beminnelijk ras met een lange, dikke vacht die hen een mollig uiterlijk geeft. Het zijn zachtaardige, extreem aanhankelijke katachtigen die graag krullen met hun eigenaren in bed. Deze katten houden ervan om binnen te blijven om de kans te verkleinen dat hun dikke vacht verstrikt raakt in bomen en struiken.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Bruine katten zijn inderdaad zeldzaam, en als je het geluk hebt om er een te vinden, waardeer dan de zeldzaamheid ervan met onsterfelijke liefde en de juiste zorg. Alle katten verdienen echter liefde en aandacht, ongeacht hun kleur of uiterlijk. Geef je katachtige vriend een gezond dieet en plan regelmatige dierenartsbezoeken om hem in goede conditie te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Yuriy Shurchkov, Shutterstock