Doodt zout vlooien op katten? Dierenarts beoordeelde effectiviteit en veiligheid

Een vlooienplaag kan je week echt verpesten. Vlooien zijn niet alleen vervelend voor uw kat, maar ze kunnen ook een nachtmerrie zijn om uit uw huis te verwijderen. Er zijn tal van producten om ze kwijt te raken, maar ze kunnen agressieve chemicaliën bevatten die u wilt vermijden, en ze kunnen ook duur zijn.

Je vraagt je misschien af of je in plaats daarvan zout kunt gebruiken. Hoewel zout volwassen vlooien in huis doodt, raden we het niet aan om het op uw kat te gebruiken; Het kan de huid van uw kat irriteren als het direct wordt gebruikt. Zout kan giftig, zelfs dodelijk, zijn voor katten als het in voldoende grote hoeveelheden wordt ingenomen, dus laten we eens nader bekijken hoe u zout veilig kunt gebruiken om een vlooienplaag onder controle te houden.

3 kat face divider

Zout gebruiken om vlooien te doden

Hoewel je geen zout direct op je kat mag strooien, besteden vlooien niet al hun tijd aan een dier. Een aparte behandeling voor uw kat terwijl u zout gebruikt om uw interieur te behandelen, is nog steeds mogelijk. Er zijn verschillende behandelingsopties die geschikt zijn voor katten, dus zorg ervoor dat u uw opties met uw dierenarts bespreekt.

Vlooien leggen ook eieren op zoogdieren, maar de eieren blijven niet op hun plaats. In plaats daarvan vallen ze af en landen ze rond je huis. Je zult merken wanneer je probeert van de vlooienplaag af te komen dat je je moet richten op warme, donkere ruimtes zoals de zijkant van een bank, de hoeken van kamers en dikke tapijten. Door deze gebieden te stofzuigen en de vacuümzak of verzamelkamer onmiddellijk weg te gooien, worden enkele van de eieren verwijderd.

Zout zal deze omgevingen uitdrogen en als het de vlooien raakt, zal het ook het vocht uit hun lichaam verwijderen. De uitdaging komt wanneer de larven een cocon creëren, die hen voor een onbekende periode zal beschermen, omdat ze in deze staat kunnen blijven van een paar dagen tot een jaar. Dit betekent dat de behandeling aan de gang is en dat u periodiek zout rond uw huis moet gebruiken om pas uitgekomen vlooien te doden. Hoewel zout de volwassenen kan doden, vereist een ernstige besmetting professionele hulp.

Vrouw die zout in tapijt aanbrengt
Afbeelding credit: Robert Kneschke, Shutterstock

Hoe ervoor te zorgen dat het zout effectief is

Kies een zeer geraffineerd zout; Je kunt een huishoudzout gebruiken en deze eenvoudige instructies volgen om ervoor te zorgen dat je de beste kans hebt om van de vervelende vlooien af te komen:

 • Maal je zout tot een fijn poeder om je kans te vergroten dat een vlo er contact mee maakt.
 • Richt je op gebieden met het zout, zoals gestoffeerde meubels, kattenbedden, kattenbomen en tapijten, waar je denkt dat de vlooien waarschijnlijk zullen zijn. Zorg ervoor dat je het beddengoed van je kat niet vergeet.
 • Strooi het zout niet alleen en laat het staan; Roer het rond met een borstel, zodat het diep in het materiaal zakt en niet alleen op de bovenste vezels zit.
 • Laat je kat niet in het gebied terwijl het zout eruit is.
 • Het wordt aanbevolen om het zout 12-48 uur te laten staan, waarna je het moet opzuigen.
 • Herhaal dit proces in 7-10 dagen en herhaal indien nodig.

Is deze behandeling veilig voor mijn kat?

Deze behandeling kunnen Wees veilig zolang je voorzichtig bent en volg deze eenvoudige regels:

 • Doe nooit zout direct op je kat
 • Houd uw katten uit de buurt van gebieden die worden behandeld totdat u het zout hebt opgezogen

Katten staan meestal niet bekend om het eten van dingen die ze niet zouden moeten eten, maar sommige katten vinden het leuk om zout te likken, of het kan gemakkelijk op hun vacht of poten komen, waar ze het zullen aflikken. Overmatig zout is giftig voor katten. Katten krijgen voldoende natrium in hun dieet als ze goed uitgebalanceerd kattenvoer consumeren, en het toevoegen van zout aan hun voedsel of traktaties is onnodig.

De eerste tekenen waar je op moet letten die erop kunnen wijzen dat je kat te veel zout heeft ingenomen zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Diarree
 • Overmatige dorst/plassen
 • Incoördinatie
 • Lethargie
 • Braken

In bijzonder kritieke gevallen kunnen katten epileptische aanvallen, tremoren, coma’s en de dood ervaren.

Katten braken
Image Credit: Tunatura, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Zout kan vlooien doden, maar als het verkeerd wordt gebruikt, kan het ook katten doden. Bespreek in plaats daarvan geschikte behandelingen voor uw kat die veilig zijn met uw dierenarts. Preventieve behandelingen zoals Frontline en Advantage kunnen uw kat enkele maanden beschermen terwijl u uw huis behandelt voor vlooien.

Hoewel zout volwassen vlooien kan doden, kan het de eieren of larven niet doden, en voor een ernstige plaag moet u waarschijnlijk een professionele ongediertebestrijdingsdienst inschakelen om de vlooien te elimineren. Vlooien hebben een gecompliceerde levenscyclus, en Ze kunnen lastig zijn om van af te komen, dus het vinden van een geschikt, veilig behandelplan dat voor u werkt, is belangrijk.

Zout kan in een handomdraai(!) doen, maar er zijn veel veiligere en effectievere manieren om met vlooien om te gaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nerza, Shutterstock