Doodt diatomeeënaarde vlooien op katten? Dierenarts beoordeelde effectiviteit en veiligheid

Diatomeeënaarde – een poederachtige substantie gemaakt van gefossiliseerde algen – groeit in populariteit als een chemicaliënvrije ongediertebestrijdingsmethode. Maar is het veilig voor huisdieren?

Ja! Diatomeeënaarde is een veilige, effectieve, niet-toxische manier om volwassen vlooien in de vacht en leefruimte van uw kat te doden. Indien correct gebruikt, is diatomeeënaarde een van de beste manieren om vlooien te doden bij katten die gevoelig zijn voor traditionele pesticiden. Voordat u echter doorgaat met deze optie, moet u eerst met uw dierenarts praten als dit de beste keuze is voor de toestand van uw huisdier en de algehele gezondheidsstatus.

3 kat face divider

Waarom werkt diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde bestaat in wezen uit fossielen in poedervorm. Deze stukjes fossiel zitten vol met silica – hetzelfde spul dat je ziet in die kleine “Niet eten” -pakketjes die vocht absorberen. Diatomeeënaarde doet precies dat – het komt onder de exoskeletten van vlooien en droogt ze uit, waardoor ze worden gedood. Omdat het werkt door ongedierte uit te drogen, worden ze mechanische moordenaars genoemd en kunnen plagen er geen immuniteit tegen opbouwen. Het zal ook geen schade toebrengen aan katten, honden of mensen als een klein beetje wordt ingenomen.

Tuinman witte strooi Diatomeeënaarde
Afbeelding credit: FotoHelin, Shuerstock

Veiligheid en risico’s

Dat klinkt allemaal best goed, dus het is geen verrassing dat veel mensen zich wenden tot diatomeeënaarde voor hun ongediertebestrijdingsproblemen. Er zijn echter enkele dingen om in gedachten te houden wanneer u beslist of dit de beste optie voor u is.

Ten eerste, hoewel diatomeeënaarde niet giftig is, heeft het wel enkele kleine gezondheidsrisico’s als je het inademt. Om die reden is het het beste om het niet op het gezicht van je kat te leggen. Als uw kat astma of andere ademhalingsproblemen heeft, moet u het gebruik van diatomeeënaarde in het algemeen vermijden.

En als je astma of soortgelijke gezondheidsproblemen hebt, overweeg dan om een masker te dragen bij het aanbrengen ervan. Diatomeeënaarde kan ook schadelijk zijn voor huisdieren met een droge of geïrriteerde huid. Als de huid van uw kat niet gezond is, overweeg dan een andere behandeling.

Niet alle diatomeeënaarde is gelijk geschapen! Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat u diatomeeënaarde van voedselkwaliteit koopt voor vlooienbestrijding. Er zijn drie soorten diatomeeënaarde, voedselkwaliteit, voeder- of veekwaliteit en industriële kwaliteit. Food-grade is het enige type dat wordt getest op zware metalen om er zeker van te zijn dat ze op een veilig niveau zijn. Diatomeeënaarde van industriële kwaliteit is vooral gevaarlijk omdat het met hoge hitte wordt behandeld. De hitte zorgt ervoor dat het zich vormt tot scherpe kristallen die gevaarlijk kunnen zijn voor uw huisdier.

Hoe diatomeeënaarde te gebruiken

Als u hebt besloten om diatomeeënaarde op uw huisdier te gebruiken, is het aanbrengen ervan eenvoudig. Gebruik een shaker of iets dergelijks, zodat je een lichte coating over de vacht van je kat kunt strooien. Laat de aarde ongeveer 24 uur op zijn plaats, zodat deze eventuele vlooien en eieren in de vacht van uw kat kan doden en geef uw kat vervolgens een bad met een zachte shampoo. Als je meerdere huisdieren hebt, zorg er dan voor dat je ze allemaal tegelijk behandelt, anders kunnen vlooien zo snel mogelijk van de besmette kat naar de nieuw behandelde kat springen.

Diatomeeënaarde gebruiken in uw huis en tuin

Diatomeeënaarde is relatief effectief op kattenvachten, maar het is nog effectiever in huis. Gebruik een shaker om uw tapijten, vloeren en meubels af te stoffen, waar u ook denkt dat vlooien of vlooieneieren zich kunnen bevinden. Besteed speciale aandacht aan de favoriete rustplaatsen van uw kat. Je kunt ook een iets zwaardere stofbeurt buiten gebruiken om eventuele vlooien in je tuin te doden. Merk op dat diatomeeënaarde alleen werkt als het droog is, dus als je in een zeer vochtige omgeving woont of het op een regenachtige dag probeert toe te passen, zal het niet effectief zijn.

Diatomeeënaarde
Afbeelding credit: M.M.PHOTO, Shutterstock

3 kat face divider

Laatste gedachten

Het is geen wonder dat fans van diatomeeënaarde de lof zingen! Het is een relatief veilige en zeer effectieve vlooienbehandeling voor volwassenen. Dat maakt het een geweldige keuze voor eigenaren die liever een pesticidenvrij huis houden. Het heeft echter geen invloed op vlooieneieren en kan de voortplanting dus niet voorkomen. Zorg ervoor dat u diatomeeënaarde van voedselkwaliteit koopt en op de juiste manier aanbrengt om het risico voor u en uw kat te minimaliseren. Hoewel het over het algemeen veilig is, moet u eerst uw dierenarts raadplegen als het een goede keuze is voor uw huisdier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Anna Hoychuk, Shutterstock