Worden vrouwelijke katten ongesteld? Vet-Reviewed Feiten & FAQ

Als u een trotse katteneigenaar bent die ijverig werkt om een perfecte omgeving voor uw kat te creëren, alleen om uw kat op specifieke momenten gestrest te vinden, vraagt u zich misschien af waarom dit gebeurt. Vrouwelijke katten ervaren, net als de meeste andere zoogdieren, hun menstruatie tijdens de loopsheid, maar deze ervaring is anders dan bij mensen. Je zult waarschijnlijk geen bloed opmerken en als je dat wel doet, zal het in zeer kleine sporen zijn. Katten die extreem schoon zijn, zullen deze situatie meestal voorkomen.

Als je wilt weten hoe katten precies menstruaties ervaren, lees dan ons onderstaande artikel.

verdeler-catclaw1

Worden vrouwelijke katten ongesteld?

Hoewel vrouwelijke katten menstruaties ervaren tijdens een oestruscyclus, is hun ervaring heel anders dan bij mensen. U merkt misschien slechts een kleine hoeveelheid bloed wanneer uw kat loops is, die ze meestal zal weglikken. Je kunt zien dat je kat zichzelf vaker verzorgt tijdens deze periode, daarom is het ongebruikelijk om bloedvlekken rond je huis te vinden. Als u overmatig bloeden opmerkt, moet u zo snel mogelijk uw dierenarts bezoeken, omdat dit geen typische gebeurtenis is.

kat in hitte buigt in een fauteuil
Image Credit: iwciagr, Shutterstock

Oestruscyclus bij katten

Een oestruscyclus is een fysiologische verandering die optreedt bij bepaalde soorten vrouwelijke zoogdieren, meestal waargenomen bij katten- en hondensoorten. Oestruscycli beginnen wanneer het vrouwtje geslachtsrijp wordt. Een katachtige oestruscyclus bestaat uit verschillende stadia en begint wanneer ze geslachtsrijp zijn – op ongeveer 6 maanden oud. Tijdens deze fase zal een vrouwelijke kat specifieke feromonen en hormonen afgeven en de mannetjes vertellen dat ze klaar zijn om te paren. Wanneer een vrouwelijke kat seksueel ontvankelijk is, noemen we het loopsheid.

Elke oestruscyclus duurt ongeveer 7 dagen, soms tot 21 dagen. De periode tussen elke loopsheid duurt tussen de 2 en 19 dagen, en als de kat niet paart tijdens de oestrus, zal ze voor een kortere periode uit de loopsheidscyclus gaan.

kattenpootverdeler

Wanneer worden katten loops?

Een poes die niet is gesteriliseerd, zal waarschijnlijk zijn eerste loopsheid ervaren rond de leeftijd van 6 maanden, hoewel deze verandering eerder of later kan komen, afhankelijk van bepaalde factoren. De tijden van hitte zijn ook afhankelijk van omgevingsfactoren zoals de locatie en specifieke temperatuur. Katten die in warmere en tropische gebieden leven, of binnenkatten, hebben de neiging om het hele jaar door in hittecycli te gaan vanwege het langdurige daglicht. Vrouwelijke katten op het noordelijk halfrond worden meestal alleen loops tussen januari en de late herfst.

vrouwtje van Lilac punt Siamese kat
Image Credit: tovsla, Shutterstock

Tekenen dat uw kat loops is

In tegenstelling tot bij vrouwelijke honden, kan het spotten van een loopse poes een uitdaging zijn. De veranderingen in gedrag zijn meestal subtiel, vooral tijdens de eerste paar seizoenen. Een van de meest opvallende persoonlijkheidsveranderingen is een meer aanhankelijke aard naar jou en zelfs vreemden. Ze kan ook agressief gedrag vertonen en snel wisselen tussen stemmingen. Als je kat het grootste deel van de tijd binnenshuis doorbrengt, zul je waarschijnlijk merken dat ze het huis probeert te verlaten en zelfs veel mondiger wordt om te proberen een mannetje aan te trekken. Haar binnen houden is een goed idee om te voorkomen dat ze een ongewenst nestje krijgt. Omdat de urine van de kat feromonen en hormonen bevat, kunt u merken dat uw kat haar geur markeert. Tekenen zijn onder meer:

  • Overmatige vocalisatie
  • Aandacht vragen aan u of andere familieleden
  • Zichzelf tegen je wrijven of tegen meubels
  • Hun territorium vaker markeren
  • Mannelijke katten die uw tuin vaak bezoeken
Image Credit: PxHere

Zorg voor uw kat tijdens de loopsheid

Omdat hitte een stressvolle tijd kan zijn voor katten die niet paren, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om haar kalm en gelukkig te houden. Het belangrijkste is om haar veel aandacht te geven, vooral om in deze tijd meer met haar te spelen. Je kunt kattenkruid introduceren om haar meer inhoud te geven en haar aandacht ergens anders op te richten. Hoewel het effect niet lang zal duren, kan het de hitte veel draaglijker maken voor uw kat.

Een extra gevoel van comfort kan worden bereikt door uw kat te voorzien van een verwarmingskussen en een deken kan een vergelijkbaar effect hebben.

kat miauwen
Afbeelding credit: Stanimir G.Stoev, Shutterstock

Wanneer moet je je kat steriliseren?

Afhankelijk van of u een nestje kittens van uw kat wilt of niet, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om haar gezond te houden. Als u niet wilt dat uw kat een nestje heeft, is uw beste en veiligste optie sterilisatie.

BecAuse Een loopsheidscyclus kan moeilijk zijn voor een kat, veel eigenaren kiezen voor het steriliseren van hun vrouwelijke katachtigen. Als u niet op zoek bent naar een nest, kan dit de veiligste en meest effectieve oplossing zijn. Sterilisatie kan de gezondheid van uw kat aanzienlijk verbeteren door het risico op veel gezondheidsproblemen te verminderen. Niet-betaalde katten zijn vatbaar voor verschillende medische aandoeningen zoals eierstok-, borst- en baarmoederkanker, wat een vermijdbaar risico is door ze te steriliseren.

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Vrouwelijke katten ervaren een fysiologische verandering in hun lichaam die bekend staat als een “hitte”. Hoewel katten in zekere zin menstruatie ervaren, is dit heel anders dan de ervaring van een mens. Het baarmoederslijmvlies van een kat wordt geabsorbeerd in plaats van dat het uitbloedt, dus je moet niet verwachten dat je bloed in je huis vindt. Te veel bloed tijdens de hitte is een reden tot bezorgdheid, dus u moet uw kat naar de dierenarts brengen als dit gebeurt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit Sergey Nivens, Shutterstock