Diabetische neuropathie bij katten: 4 tekenen om naar te zoeken (Vet Antwoord)

Net als mensen kunnen katten diabetes ontwikkelen. In feite is het een van de meest voorkomende hormonale stoornissen in de kattenpopulatie, vooral katten van middelbare leeftijd en oudere katten.

Wanneer katten diabetes hebben, betekent dit dat ze niet reageren op of niet genoeg insuline produceren om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Wanneer iemands bloedsuikerspiegel piekt na het eten van een maaltijd, is insuline nodig om het naar de cellen te transporteren, zodat het kan worden omgezet in energie. Wanneer dit fijn afgestemde proces niet goed functioneert, resulteert dit in circulerende bloedglucose die te hoog is, wat schadelijk is voor het lichaam. Diabetische neuropathie is een complicatie die optreedt bij katten met chronisch hoge glucosespiegels, gemeld bij ongeveer 10% van de diabetische katten. Op dit moment is de exacte oorzaak onbekend.

Houd er rekening mee dat neuropathie bij katten kan voorkomen bij katten die al zijn gediagnosticeerd met en momenteel worden behandeld voor diabetes. Diabetes bij katten vereist levenslange monitoring en behandeling. Het is altijd belangrijk om regelmatig te controleren met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat ze de juiste dosis insuline krijgen, vooral als u geassocieerde tekenen van diabetes opmerkt, zoals verhoogde dorst en urineren, verhoogde of verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Hier zijn de tekenen van diabetische neuropathie waarvan u op de hoogte moet zijn.

kat face divider 2

De 4 tekenen van diabetische neuropathie bij katten

1. Zwakheid

Zwarte kat luie ogen
Image Credit: Sasquillian, Pixabay

Zwakte in de achterpoten is vaak het eerste teken van diabetische neuropathie. Bij oudere katten met onderliggende gezondheidsproblemen zoals artritis, kan het gemakkelijk worden gemist of aangezien voor een ander probleem. Je merkt misschien dat je kat wat langzamer loopt en niet meer dezelfde kracht heeft als vroeger. Na verloop van tijd kunt u ook merken dat de spieren van de achterpoten beginnen te atrofiëren of “wegkwijnen”.

thematische pauze

2. Onvermogen om te springen

een kat op de bank die opkijkt
Afbeelding credit: Fox_Ana, Shutterstock

Een natuurlijk gevolg van fysieke zwakte is dat je niet genoeg kracht hebt om op oppervlakken te springen. Elke katteneigenaar zal weten dat gezonde katten het waarderen om hoog te zijn, of het nu op het aanrecht, vensterbanken, banken, bedden en zelfs gordijnrails is. Op hoogte zijn is instinctief voor katten; Het geeft hen een goed uitkijkpunt om te observeren voor prooien en zichzelf te beschermen. Je zult merken dat je kat aarzelender wordt voordat hij springt of niet helemaal de hoogte haalt die hij normaal doet. Soms stoppen ze helemaal met proberen.

Dus zelfs als uw kat al wordt behandeld voor diabetes, als ze moeite hebben met springen, kan het een teken zijn om een bezoek te brengen aan uw dierenarts.

thematische pauze

3. Gebrek aan coördinatie

rode tabby kat met pijn die buiten op gras loopt
Afbeelding Credit: lagunabluemolly, Pixabay

Een duidelijk, duidelijk teken dat er iets mis is, is als de kat onvast loopt, alsof hij dronken is. Ze lijken weinig controle te hebben over hun achterpoten. Ze zullen een slechte balans en stabiliteit hebben, soms manifesterend als een volledig onvermogen om hun achterkant te beheersen. Ze kunnen meer omvallen, hun benen kruisen wanneer ze proberen te lopen en lijken niet te weten waar ze normaal gesproken hun ledematen op de grond zouden plaatsen.

Chronisch hoge bloedsuikerspiegel resulteert in beschadigde zenuwen. Signalen raken verstoord op de zenuwbanen, wat resulteert in een verlies van gevoel in de achterpoten en een uiteindelijke afname van de motorische functie. Dit zal zich uiteindelijk manifesteren als een verlies van coördinatie.

thematische pauze

4. Plantigrade Houding

Je hebt misschien gemerkt dat gezonde katten normaal gesproken licht op hun “tenen” lopen. Mensen nemen echter een ‘plantigrade-houding’ aan, waarbij onze hielen op de grond vallen. Als we lopen, staat onze hele voet in contact met de grond. Bij diabetische neuropathie worden de spieren van de achterpoten van een kat steeds zwakker totdat ze niet langer hoog op hun poten kunnen lopen. Hun spronggewrichten (of enkels) zullen op de grond vallen, zodat ze op de achterkant van hun benen lopen en hun tweebenige eigenaren enigszins nabootsen.

Hoe alarmerend dit er ook uitziet, het is meestal niet pijnlijk voor de kat en is soms omkeerbaar wanneer de bloedglucose is gestabiliseerd.

3 kattenverdelers

Conclusie

Uw dierenarts kan diabetes diagnosticeren op basis van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en urineanalyse. Diabetes vereist een toewijding aan de behandeling, met één of twee keer per dag injecties, dieet- en gewichtsbeheersing en frequente ziekenhuisbezoeken en monitoring. Voor de meeste katten is de behandeling succesvol.

Hoewel diabetische neuropathie alarmerend kan zijn, kan het omkeerbaar zijn als de behandeling snel wordt gezocht en er geen andere onderliggende complicaties zijn die de stabilisatie van de diabetes van uw kat voorkomen. Als u veranderingen opmerkt in het looppatroon, de fysieke activiteit of de houding van uw kat, vooral in combinatie met andere tekenen van diabetes, boek dan een afspraak om ze door uw dierenarts te laten controleren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: