Hoe een kat te helpen bevallen: 5 door dierenartsen beoordeelde tips

Bevallen kan een zeer stressvolle situatie zijn voor katten. We zijn gewend om katten als onafhankelijke dieren te zien, maar zelfs voor hen is bevallen een uitdagende taak. Deze periode is erg stressvol voor katten en ook voor de eigenaren. Maar maak je geen zorgen, want katten bevallen meestal zonder veel complicaties. Toch is het jouw verantwoordelijkheid als katteneigenaar om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

In dit artikel geven we je tips over hoe je je kat kunt helpen bevallen wanneer de tijd daar is, dus blijf lezen om erachter te komen.

3 kattenverdelers

De 5 tips om een kat te helpen bevallen

1. Besteed aandacht aan veranderingen in het gedrag van uw kat in de laatste dagen van de zwangerschap

Zwangerschap bij katten duurt ongeveer 63 dagen en als het ten einde loopt, zul je de laatste paar dagen enkele gedragsveranderingen beginnen te zien die tekenen zijn dat je kat klaar is om te bevallen. Deze wijzigingen zijn:

  • Nestgedrag
  • Luid miauwend
  • Grooming
  • Mogelijke weeën

Nestelen is gedrag waarbij je kat op zoek is naar een goede plek om te bevallen. Meestal zijn ze op zoek naar een donkere plek weg van activiteit. Ook zijn katten vlak voor de geboorte erg gestrest en miauwen ze vaak luid en gedragen ze zich gedesoriënteerd. Het is ook heel gebruikelijk dat ze zichzelf veel gaan verzorgen, voornamelijk in het genitale gebied.

Je zult ook enkele fysieke verschillen beginnen te zien, bijvoorbeeld een daling van de lichaamstemperatuur vlak voor de geboorte, en ook hun tepels worden groter naarmate ze borstvoeding beginnen te geven. En ten slotte zijn weeën het laatste teken dat de geboorte begint. Ze vertegenwoordigen de beweging van het kitten door het baarmoederkanaal.

Een zwangere Donskoy Sphinx kat slapen
Afbeelding credit: Azovsky, Shutterstock
thematische pauze

2. Zorg voor een veilige omgeving voor uw kat om te bevallen

Het zou ideaal zijn voor uw kat om een aparte kamer te hebben waar ze rustig kan bevallen. Hoewel het heel vaak niet mogelijk is, moet je proberen ze een vredige nestplaats te maken, weg van andere dieren en geluiden. Het komt heel vaak voor dat katten in deze periode agressief worden vanwege hun beschermende instincten ten opzichte van hun kittens. Je kunt de nestruimte maken van kartonnen dozen en je hebt ook schone handdoeken en absorberende pads nodig voor het bekleden van het bezorggebied.

Een goede warmte is erg belangrijk voor kittens en uw kat, dus misschien wilt u ook een verwarmingskussen gebruiken en deze bedekken met handdoeken en dekens.

thematische pauze

3. Wanneer de weeën beginnen

Zoals gezegd zijn weeën het laatste teken dat je kat op het punt staat te bevallen. Hoewel ze de kittens waarschijnlijk alleen kunnen afleveren, moet u aanwezig zijn om te helpen of de dierenarts te bellen als er complicaties zijn tijdens dit proces. Sommige katten kunnen angstig worden over uw aanwezigheid, dus u moet afstand houden en alleen ingrijpen wanneer dat nodig is.

De tijd tussen de bevalling van elk kitten is ongeveer 10 tot 60 minuten en het hele geboorteproces eindigt meestal na ongeveer 6 uur. Je moet ook weten dat de geboorte vaak ’s nachts gebeurt, dus wees er klaar voor, want het kan voor jullie allebei een lange nacht zijn.

Zwangere witte kat
Afbeelding credit: Boy77, Shutterstock
thematische pauze

4. Zorg voor uw kat na de geboorte

Na de bevalling zal je kat uitgeput zijn maar ook erg hongerig. Je moet ze goed voedsel geven met veel voedingsstoffen om ze kracht te geven, en ze zullen het nodig hebben om melk te produceren. Het zou helpen om een bakje schoon water in de buurt van de nestruimte te laten staan, want je kat heeft waarschijnlijk ook veel dorst.

thematische pauze

5. Het verzorgen van de pasgeboren kittens

Wanneer u ervan overtuigd bent dat alle kittens geboren en levend en wel zijn, moet u ervoor zorgen dat ze goed drinken. Ze moeten zo snel mogelijk na de geboorte drinken. De melk die ze direct na de geboorte drinken staat bekend als colostrum en is rijk aan antilichamen en alle voedingsstoffen die het kitten in de eerste periode van zijn leven nodig heeft. Ze moeten om de paar uur eten en het is jouw taak om ervoor te zorgen dat elk kitten goed eet. Vaak drinken grotere kittens het overgrote deel van de melk en blijft er geen melk over voor de kleinere kittens. Je moet ervoor zorgen dat dat niet gebeurt door hun eten regelmatig te controleren.

donzige kat zwanger bevallen en pasgeboren baby kittens_iarecottonstudio_shutterstock
Afbeelding credit: iarecottonstudio, Shutterstock

3 kattenverdelers

Conclusie

Kijken hoe je kat bevalt is een geweldige ervaring en tijd doorbrengen Met je kat tijdens deze periode zal een onbreekbare band tussen jullie twee ontstaan. U moet altijd vooraf uw dierenarts raadplegen om deze ervaring zo veilig mogelijk door te komen. We hopen dat we deze ervaring minder stressvol voor je hebben gemaakt en dat je beter uitgerust bent om je zwangere kat te helpen bevallen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Azami Adiputera, Shutterstock