Hoe snel kan een kat rennen?

Katten kunnen als superspeedsters lijken wanneer ze om 3 uur ’s nachts door het huis zoemen en tot stilstand komen vlak voordat ze je schenen raken. Maar dan betrap je je knuffelige snoozer lui op een zonnestraal, en je kunt je helemaal niet voorstellen dat ze heel snel bewegen.

Katten zijn meesters in tegenstellingen. Ze zijn zoet en zout, ongelooflijk atletisch en ook indrukwekkend lui. Zelfs met hun contrasterende stemmingen mogen we niet vergeten dat onze gedomesticeerde huiskatten zijn uitgerust met ongelooflijke fysieke vaardigheden.

De natuurlijke kracht, behendigheid en flexibiliteit van katten vertalen zich in vaardigheden die niet mogelijk zouden moeten lijken voor een dier van 10 pond dat liever heeft dat zijn in de winkel gekochte voedsel persoonlijk op een porseleinen bord wordt afgeleverd. Toch zijn katten aanzienlijk sneller dan mensen en kunnen ze zelfs honden bijhouden die vijf keer zo groot zijn.

Hoewel alle katten variëren, kan de gemiddelde huiskat een topsnelheid van ongeveer 30 mijl per uur bereiken.

Hoe snel kan een kat rennen?

Hoewel de snelheid van een kat afhankelijk is van verschillende factoren, kan de gemiddelde huiskat een topsnelheid van ongeveer 30 mijl per uur bereiken.

Ter vergelijking: de snelste mens ooit werd geklokt op 27,33 mijl per uur. Dat was de olympisch kampioen Usain Bolt, die die snelheid klokte na maandenlang trainen voor die specifieke wedstrijd.

De tabby in je woonkamer heeft geen speciaal dieet of trainingsplan, en toch zou hij nog steeds de snelste man ter wereld kunnen overtreffen – als hij goed gemotiveerd was. Een meer gemiddelde menselijke atleet kan meestal ongeveer 22 mijl per uur rennen, en een persoon die niet wordt betaald voor zijn atletisch vermogen, komt waarschijnlijk uit op ongeveer 15 mijl per uur.

Kunnen katten sneller rennen dan honden?

Katten zijn zelfs sneller dan de meeste honden. De snelheid van een hond varieert sterk, afhankelijk van het ras. Over het algemeen rennen honden echter ergens tussen de 15 en 25 mijl per uur. Sommige rassen, zoals de Duitse herder, Border Collie en Doberman Pinscher, kunnen tot 30 mijl per uur halen.

En natuurlijk kunnen we de Greyhound met zijn topsnelheid van 40 mijl per uur niet afwijzen. Als je echter kijkt naar de grootte van de dieren in kwestie, is de snelheid van een kat nog indrukwekkender. Kattenpoten zijn aanzienlijk korter dan die van een Duitse herder, en toch zou een race tussen de twee waarschijnlijk een fotofinish vereisen.

Je huiskamerleeuw kan niet concurreren met een cheeta, maar huiskatten kunnen hun mannetje staan in vergelijking met andere grote kattensoorten. De bobcat bindt bijvoorbeeld de huiskat met 30 mijl per uur. Uw verwende huisdier kan zelfs sneller rennen dan een zandkat (de gemiddelde snelheid van een zandkat is ongeveer 25 mijl per uur).

De achterpoten van je kat zitten vol met spieren. Die kracht helpt hen vooruit bij elke stap.

Wat maakt katten zo snel?

Gespierde benen

Sommigen beweren natuurlijk dat katten sneller zijn dan mensen omdat ze het dubbele aantal poten hebben. Als het gaat om snelheid, is het aantal benen echter niet zo belangrijk als hoe gespierd ze zijn. De achterpoten van je kat zitten vol met spieren. Die kracht helpt hen vooruit bij elke stap.

Flexibele wervelkolom

Samenwerken met die gespierde benen is de katachtige wervelkolom. De wervelkolom van een kat is bijzonder flexibel. Het kan comprimeren en uitzetten om te fungeren als een soort veer die de kat naar voren lanceert. Dit geeft de kat ook een lange pas, zodat ze meer grond in één keer kunnen bedekken.

Lichaamsvorm

De meeste katten zijn lenig en slank. Dit soort lichaamsvorm maakt ze aerodynamisch. Ze ondervinden minder luchtweerstand wanneer ze rennen en ervaren minder weerstand dan bredere, omvangrijkere dieren.

Ze rennen op hun tenen

Katten zijn wat men digitigrade noemt. Dit betekent dat ze op hun tenen lopen in tegenstelling tot de onderkant van hun voeten als mensen. Kijk eens goed naar de poten van je kat terwijl ze lopen, en je zult zien dat de achterkanten van hun voeten eigenlijk iets van de grond worden getild. Hierdoor kunnen ze sneller en met meer behendigheid bewegen.

Snelheid varieert afhankelijk van hoe een kat fysiek is gebouwd, en persoonlijkheid speelt ook een rol.

Andere factoren die de snelheid beïnvloeden

Katten kunnen tot 30 mijl per uur rennen, maar er zijn verschillende factoren die de snelheid van een specifieke kat beïnvloeden. Niet elke kat die je ziet, is in staat om die hoge snelheid te bereiken. Net als bij mensen is er een breed scala als het gaat om katachtige atletische vaardigheden.

Ras

Sommige kattenrassen zijn sneller dan andere. Het hangt af van hoe de kat fysiek is gebouwd en persoonlijkheid speelt ook een rol. Sommige kattenrassen zijn vooral aerodynamisch of nauwer verwant aan snelle wilde katten. De Abessijn, Manx, Bengalen, Egyptische Mau en Savannah zijn enkele van de snelste kattenrassen die er zijn. Aan de andere kant van de schaal, de Munchkin, Britse korthaar, Amerikaanse korthaar, Perzische en Ragdoll katten zijn enkele van de langzaamste.

Leeftijd

Net zoals een peuter niet zo snel is als een tiener, is leeftijd belangrijk als het gaat om de snelheid van een kat. Een bijzonder jonge of oude kat is niet zo snel als een kat in zijn bloei. Over het algemeen bereiken katten hun fysieke piek ergens tussen 2 en 4 jaar oud. Na 4 jaar kan hun fysieke fitheid langzaam beginnen af te nemen.

Gewicht en gezondheid

De Association for Pet Obesity meldt dat ongeveer 60% van de huiskatten in de Verenigde Staten overgewicht heeft. Dit betekent dat er miljoenen katten zijn die lijden aan gezondheidsproblemen die verband houden met te zwaar zijn. Die extra belasting van hun gewrichten heeft een aanzienlijke invloed op hoe ze bewegen.

Als uw kat aan de dikke kant is, is het niet mogelijk voor hem om maximale fysieke prestaties te bereiken. Hoe meer overgewicht een kat heeft, hoe langzamer hij zal zijn. Alleen katten op hun ideale gewicht zullen die gouden standaard van 30 mijl per uur bereiken.

Motivatie

Katten zijn intelligent en onafhankelijk. Ze kunnen ook koppig zijn. Je katachtige beste vriend gaat niet op topsnelheid sprinten alleen maar omdat jij het hem ook vraagt. Hij haalt misschien niet eens de topsnelheid terwijl hij na die kattenkruidmuis door de gang racet.

Katten moeten goed gemotiveerd zijn als je ze op hun hoogste snelheid wilt klokken. De meeste katten rennen niet zo snel als ze kunnen, tenzij ze prooien achtervolgen of aan gevaar ontsnappen.

Over het algemeen zijn katten gebouwd voor snelheid en behendigheid. Wanneer ze gezond en goed gemotiveerd zijn, zul je verbaasd zijn over hoe snel je kat kan bewegen.

De Abessijn, Manx, Bengalen, Egyptische Mau en Savannah zijn enkele van de snelste kattenrassen die er zijn.

Bronnen weergeven