De verschillende soorten zwarte en witte kattenjaspatronen

Hoewel zwart de meest voorkomende vachtkleur is voor katten, zijn onze zwart-witte vrienden niet moeilijk te vinden. Tweekleurige katten verschijnen in verschillende kattenrassen en het is ook een veel voorkomende kleurencombinatie voor binnenlandse gemengde rassen.

Je kunt het ras van een kat niet alleen identificeren op basis van een zwart-wit vachtpatroon, maar die contrasterende kleuren kunnen je interessante informatie vertellen over de genetische samenstelling van de kat. Als je goed kijkt naar verschillende katten met een zwarte en witte vacht, zie je dat er duidelijke verschillen zijn in hoe de twee kleuren aanwezig zijn en waar de vlekken zich op het lichaam bevinden.

Er zijn meerdere verschillende soorten zwarte en witte katten, en we zijn hier om te helpen bij het identificeren van die contrasterende vachtpatronen

Bicolor Cat Feiten

Alle zwarte en witte katten worden beschouwd als bicolore of piebald katten. Deze classificatie omvat alle katten met één primaire kleur in combinatie met elke hoeveelheid witte vacht. De primaire kleuren kunnen grijs, crème, bruin en, in de volksmond, zwart zijn. De term piebald kan ook verwijzen naar andere dieren, waaronder paarden, vogels, varkens en zelfs slangen.

Zoals alle kattenvachtpatronen worden de zwart-witte bicolor-patronen gecontroleerd door genetica. Bicolor vachtpatronen zijn aanwezig wanneer de kat ten minste één allel van het “witte vlekkengen” erft. Als onvolledig dominant gen kan het witte vlekkengen zich op verschillende manieren presenteren, afhankelijk van het aantal dominante en recessieve allelen dat een kat van zijn ouders ontvangt.

Als er bijvoorbeeld twee dominante witte vlekkende allelen zijn, zal witte vacht meer dan de helft van het lichaam van de kat bedekken. Eén dominant en één recessief gen zal de kat waarschijnlijk meer een gelijke mix van witte en donkere vacht geven.

Het classificeren van bicolore vachtpatronen is geen exacte wetenschap, maar kattenexperts hebben een witte vlekkenschaal gemaakt om verschillende soorten vachtpatronen te helpen identificeren.

  • Low-grade – minder dan 40% wit
  • Middelmatige kwaliteit – 40%-60% wit
  • Hoogwaardige – meer dan 60% wit

De Cat Fanciers Association beoordeelt bicolor katten op basis van een schaal van 1 tot 10. Een kat aan de onderkant van de schaal heeft geen witte vlekken en een 10 is volledig wit.

Er is ook een patroon gerelateerd aan de witte vlekkenschaal en waar de witte vacht zich bevindt. In de meeste gevallen hebben katten met een laagwaardig patroon een paar witte markeringen op hun borst of buik. Naarmate de graad toeneemt, verspreidt de witte vacht zich eerst naar de voorpoten, vervolgens naar de zijkanten en ten slotte naar de benen en het gezicht. Vergeet echter niet dat dit geen vaste regel is.

Hoewel je gemakkelijk een tweekleurige kat kunt vinden in een dierenasiel, plannen kattenfokkers ook paringen in de hoop kittens te hebben met specifieke zwart-witte patronen. De Turkse van, Brits korthaar, Amerikaanse korthaar, Manx en Turkse Angora zijn allemaal rassen die bicolor vachtpatronen in hun rasstandaarden opnemen.

Zwart-witte kattenjas patronen

Er is geen manier om het vachtpatroon van een ongeboren kat precies te voorspellen, en hoe het tweekleurige patroon zich presenteert, zal altijd worden beïnvloed door verschillende genen. Onderscheid maken tussen de verschillende zwarte en witte vachtpatronen is niet altijd exact of gemakkelijk, maar hier zijn basisbeschrijvingen van de meest voorkomende markeringen en patronen.

#1 Medaillon

Geclassificeerd als laagwaardig op de witte vlekkenschaal, heeft een medaillonkat slechts een klein stukje witte vacht. Deze witgekleurde haren kunnen worden gerangschikt in een pleister, vlek of een slanke streep en bevinden zich meestal op de borst van de kat.

Hierdoor ontstaat de illusie dat de kat een medaillonketting draagt. Een kat met een kleine witte markering op zijn maag kan ook als een medaillonkat worden beschouwd.

#2 Smoking

Deze mooie katachtigen zijn potentieel het populairst als het gaat om zwarte en witte katten. De witte vacht op de borst, buik en poten zorgt ervoor dat de kat eruitziet alsof hij zijn beste formele kleding draagt.

Soms hebben smokings ook wit op hun gezicht. Onthoud bij het identificeren van een smokingkat dat formele mode in alle kleuren verkrijgbaar is. Een kat hoeft niet zwart-wit te zijn om een tuxie te zijn. Het vachtpatroon presenteert zich ook bij grijze en witte katten, en zelfs tabby-katten kunnen het smokingpatroon hebben.

#3 Echte Bicolor

Hoewel bicolor vaak wordt gebruikt als een overkoepelende term om alle katten met twee vachtkleuren te classificeren, is een “echte” bicolor een kat met gelijke hoeveelheden van zowel witte vacht als wat hun andere kleur ook is. Dit zijn de middelgrote katten op de witte vlekkenschaal. In de meeste gevallen komt de contrasterende vacht in patches en is gelijk verdeeld over het lichaam.

#4 HarLequin

Soms een koekat genoemd, of zelfs een Dalmatische kat, wordt het harlekijn kattenjaspatroon geïdentificeerd door kleinere, willekeurige vlekken en vlekken van kleur over een witte vacht. De vlekken kunnen het grootste deel van het lichaam bedekken en er is geen waarneembaar patroon. Deze katten hebben niet de uniforme strepen of wervelingen van een tabby of grote gekleurde delen van de smoking.

#5 Masker en mantel

Masker en schoorsteenmantel verwijst naar een specifiek vachtpatroon waarbij een kat een donkere of gekleurde vacht heeft rond de ogen, oren en het voorhoofd. De witte vacht begint meestal bij de neus en gaat langs de kin, nek en borst naar beneden. Hierdoor ontstaat de illusie dat deze katten gekleed zijn voor een gemaskerd bal. Sommige van deze gemaskerde kitties hebben ook een schoorsteenmantel, die eruitziet als een gekleurde cape over hun schouders en romp. Een kat kan een masker of een schoorsteenmantel hebben, en sommige katten hebben beide.

#6 Pet en zadel

De patronen van de pet en zadeljas zijn vergelijkbaar met het masker en de mantel. In plaats van een volledig masker heeft een kat met een pet een stukje gekleurde vacht dat boven de ogen begint. Een zadel is ook een kleinere versie van de mantel. Dit soort pleister bedekt de schouders van de kat niet en wordt op de rug geplaatst alsof de kat een echt zadel draagt.

Meer zwart-witte vachtpatronen

Het vachtpatroon van de kat is niet exact en het is mogelijk om zwarte en witte katten te vinden met vachtmarkeringen die niet precies in een van de bovenstaande categorieën passen. Ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan. Het vachtpatroon van de bestelwagen wordt bijvoorbeeld meestal alleen gezien bij het Turkse Van-kattenras of katten met dat ras ergens in hun afstamming.

Deze katten zijn meestal wit en hebben kleine strepen of vlekken van zwarte vacht op hun hoofd. Hun staarten zijn meestal ook zwart, maar overal elders is wit. Er zijn ook “skunk” katten die een witte streep langs hun stekels hebben.

Volgens Cat Fanciers Association krijgen zwarte en witte katten ook hun vachtpatronen van een ziekte of gezondheidstoestand. Vitiligo, bijvoorbeeld, is een aandoening die een verlies van pigmentatie veroorzaakt, meestal op de voeten en het gezicht.

Heb je een zwart-witte kat? Kun je hun specifieke vachtpatroon bepalen?