Wat is een Caliby Cat?

Met tientallen verschillende rassen, kleuren en vachtpatronen is elke kat uniek. De Cat Fancier’s Association biedt een handige grafiek om ons te helpen al onze kleurrijke katten te categoriseren en specifieke patronen te identificeren, maar met zoveel combinaties van kleuren en markeringen is het moeilijker dan het klinkt.

Afgezien van het ras voor het moment, zijn er zes hoofdvariëteiten van kattenbontpatronen: tabby, effen, bicolor, tricolor (ook wel calico genoemd), schildpad en colorpoint. Om het nog verwarrender te maken, is het echter ook mogelijk om een kat te hebben die meer dan één van deze klassieke vachtpatronen heeft. De caliby kat is het perfecte voorbeeld.

Lees ook: Schildpad versus Calico-katten: wat is het verschil tussen hen?

Het woord “caliby” is een combinatie van calico en tabby om te staan voor de twee verschillende soorten bontpatronen. Deze katten hebben de kleuren van een calico en de strepen, wervelingen of vlekken van een tabby. Hier is alles wat u moet weten.

Wat is een Calico Kat?

Ook wel tricolor genoemd, een calico kat is relatief gemakkelijk te herkennen. Voor deze katachtigen draait het allemaal om kleur. Een calico heeft een witte, zwarte en oranje vacht. Vaak verschijnen deze kleuren in willekeurige vlekken over het hele lichaam. Sommige zijn meestal wit met de andere kleuren erin gestrooid, en soms zijn er maar een kleine hoeveelheid van een van de kleuren. Bij andere katten lijken de drie kleuren echter bijna gelijk te zijn.

Lees ook: Alles over de majestueuze oranje Tabby-katten

Een van de meest charmante dingen over calico katten is dat ze allemaal uniek zijn. Je zult nooit twee calico’s vinden met precies dezelfde markeringen. Je zult het ook moeilijk vinden om een mannelijke calico te vinden. Vanwege de specifieke genen die hun kleurencombinatie activeren, zijn bijna alle calico-katten vrouwelijk. Als je een mannetje vindt, heeft het een zeldzame genmutatie.

Lees ook: 101 populairste Calico-kattennamen

Er bestaat ook zoiets als een verdunde calico. Dit type kat heeft een grijze vacht in plaats van zwart en het oranje verschijnt als een lichte crèmekleur.

Wat is een Tabby-kat?

De andere helft van een caliby is het tabby vachtpatroon. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een tabby-kat geen specifiek kattenras. Het woord verwijst alleen naar het vachtpatroon van de kat en tabbies zijn te vinden in verschillende rasstandaarden. In feite zijn de tabby-vachtmarkeringen de meest voorkomende van alle kattenvachtpatronen.

Er zijn vijf verschillende soorten tabbymarkeringen. Deze omvatten de klassieke tabby wervelingen, makreel tabby strepen, vlekken, patches en de moeilijker te identificeren getikte tabby kat.

Een caliby heeft een van deze bontpatronen met de klassieke calico-kleuring. Het identificeren van de tabby-markeringen is in eerste instantie misschien niet voor de hand liggend. Tabby strepen, wervelingen of vlekken kunnen zwak zijn, afhankelijk van hoe het gen tot expressie wordt gebracht.

Een goede plek om te beginnen is door naar het voorhoofd van de kat te kijken. Alle tabby katten hebben een “M” markering tussen hun ogen. Kijk ook naar de kat in verschillende belichtingen en onder verschillende hoeken om te bepalen of de tabby markeringen er zijn.

Andere feiten over de Caliby-kat

Hoewel caliby katten niet zeldzaam zijn, komen ze niet zo vaak voor als een calico of tabby. Deze interessante combinatie van kleur en patroon komt voor in bepaalde kattenrassen, waaronder de Cornish Rex, Persian, Manx, Scottish Fold en Exotic Shorthair. Het komt ook van nature voor bij huiskatten van gemengd ras.

Lees ook: De 9 vriendelijkste en mooiste kattenrassen ter wereld

Net als bij de calico zijn caliby katten vrouwelijk met uitzondering van mannetjes met zeldzame genmutaties.

Als je het geluk hebt om een caliby kat in je leven te hebben, weet je al dat deze katachtigen zowel sassy als lief kunnen zijn. Geen twee lijken op elkaar en je zou de hele dag naar hun interessante patronen en kleuren kunnen staren.